Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Dano10
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 22/9/2010, 20:10
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dano10 »

Zaujmavé veci o ktorých sa málokedy píše:
Delostrelectvo rieši všetko, komunikačné problémy, pravdu aj mýty o Bayraktároch. 7 faktov o vojne
1. Neexistuje súvislá frontová línia
Keď sú zverejnené rôzne mapy bitiek, na ktorých je viditeľná jasná frontová línia, musíte pochopiť, že ide o veľmi veľkú konvenciu....
2. S rozvinutými transparentmi a výkrikmi "Hurá!" pechota neprejde do útoku
Teraz každý útok pripomína rýchly výstrel, vždy s podporou tankov, bojových vozidiel pechoty a iných obrnených vozidiel. Pechota plní úlohu pomocného vojnového prostriedku, ktorý vykonáva zametanie skrytých pozícií nepriateľa, z ktorých je možné vyradiť ťažkú ​​techniku. To znamená, že počet útočníkov v porovnaní s predchádzajúcimi vojnami je veľmi malý. A rovná sa tomu, koľko ľudí sa zmestí na pancier vojenskej techniky a pomocných vozidiel....
3. Drony – mýty a realita
V predvečer vojny bolo veľa predpovedí, že drony budú jedným z hlavných prostriedkov vojny. Najmä turecké útočné drony Bayraktar, ktoré slúžia ozbrojeným silám Ukrajiny, sa už dobre ukázali počas vojen v Karabachu, Sýrii a Líbyi.
Prekvapivo však bolo málo výstrelov s porážkou ruských jednotiek z Bayraktaru v tejto vojne. A týkali sa najmä prvého obdobia bojov, ako aj množstva útokov ozbrojených síl Ukrajiny na Hadí ostrov.
4. Protitankové strely a ich úloha
Oštepy a ďalšie protitankové systémy, zahraničné aj domáce, zohrali významnú úlohu pri zastavení ruskej ofenzívy na Kyjev na začiatku vojny, čo vám umožnilo organizovať efektívne prepady na kolóny nepriateľských obrnených vozidiel.

Straty spôsobili aj nepriateľovi počas mestských bojov v Mariupole.

Teraz už ale ich úloha nie je taká vysoká, keďže Rusi zmenili taktiku – už nechodia v dlhých kolónach pod paľbou, ale snažia sa paľbou z veľkej diaľky ničiť pozície Ozbrojených síl Ukrajiny......
7. Problematika vybavenia a vybavenia
Nové vojnové podmienky si vyžadovali pre stíhačov inú výzbroj ako počas vojny na Donbase.

Napríklad v ATO-OOS neboli „inteligentné“ banky s filtrami na čistenie vody prakticky potrebné. Teraz majú takéto zariadenia na fronte niekedy cenu zlata, pretože kvôli rýchlym pohybom vojakov a zmene pozícií pri nepretržitom ostreľovaní je niekedy jednoducho nemožné dodávať pitnú vodu do prednej línie.

Bežné topánky tiež nie sú obľúbené u armády - nohy v "Talanoch" sa rýchlo potia.
...Najlepšie je kúpiť si hygroskopickú a pohodlnú obuv. Najlepšia je drahá turistická obuv, nedajte sa oklamať trendovými čižmami US Army. Podmienky sú tam iné, Američania neboli posledných 30 rokov v zákopoch. Každý, kto chodí v bežných armádnych topánkach a dlho nevylieza zo zákopov, má rovnaký problém – do nôh im bije huba.
https://strana.digital/news/395249-chem ... tov-.html
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dzin »

Nadační fond nezávislé žurnalistiky se distancuje od zveřejňování proruské dezinformace na serverech iDnes.cz a Echo24.cz ohledně údajného lhaní bývalé ukrajinské ombudsmanky o sexuálním násilí páchaném ruskými vojáky. Dezinformace byla převzata mj. z proruských zdrojů a ultrapravicového serveru ZeroHedge. V rozhovoru ohledně jejího odvolání ukrajinským parlamentem, na který dezinformace odkazuje, bývalá ombudsmanka nic takového neříká, ani nenaznačuje. Samotná dezinformace byla vyvrácena již 2. 6. 2022 fact-check serverem mythdetector.ge. Důrazně protestujeme proti šíření dezinformací a vyzýváme dotčené mediální společnosti k uvedení věci na pravou míru, a to bezodkladně. Dezinformace nelze tolerovat, natož podporovat!

Jiří Kučera

NFNZ

Zakladatel a místopředseda správní rady
https://www.nfnz.cz/aktuality/prohlasen ... informaci/
Naposledy upravil(a) Dzin dne 15/6/2022, 06:39, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17909
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od skelet »

promazáno
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4106
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od jarl »

Vidím, že si zdejší osazenstvo výjimky z pravidel netahat na veřejnou Palbu probíhající konflikty a aktuální politiku neváží, takže je klidně možné, že další zamčení tohoto vlákna nebude na jeden den ale na jeden "furt". A zároveň osobně dohlédnu, aby se tento zákaz neporušoval ani v jiných vláknech o ruské nebo ukrajinské armádě a veřejná Palba se vrátila do časů před ruskou invazí na Ukrajinu. Pokud to nepůjde po dobrém, tak to zkusím po zlém, ale ty sračky co sem neustále taháte už tu hodně dlouho nechci vidět.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4171
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od niko »

Dano10
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 22/9/2010, 20:10
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dano10 »

Arestovič sa domnieva, že teraz sú ciele Západu vo vzťahu k Rusku menej ambiciózne ako pred dvoma mesiacmi
Arestovič vysvetlil zmenu pozície týmito dôvodmi:
-vnútorným odporom na Západe, západ narazil na strop svojich sankčných možností
-Západ vsádza predovšetkým na ekonomické zbrane a nie na vojnu samotnú
-že krajiny NATO nie sú schopné poskytnúť Ukrajine potrebný tok zbraní. "Dajú nám sto húfnic a Rusi prinesú 600" (zo skladov). Preteky v zbrojení s Ruskom sa podľa jeho názoru ukázali byť náročnejšie a drahšie, ako sa spočiatku zdalo.
https://strana.digital/news/395495-tsel ... vich.html
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1482
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Ofenzíva na Donbasu: situace na východní Ukrajině do konce 14. června 2022

▪️Na severu Charkovské oblasti pokračují boje v oblasti u Rubižného a Verchního Saltova.
➖Ruské jednotky brání pokusům AFU překročit Severský Donec.
➖Strany se aktivně zapojují do dělostřeleckých soubojů. Ruské ozbrojené síly zahájily údery na Zoločiv, kam ukrajinské velení v posledních týdnech přesouvá posily.

▪️Spojenecké síly v Donbasu aktivně prorážejí nepřátelskou obranu.
➖ Na slovjanském směru jednotky 20. armády ruských ozbrojených sil konečně získaly kontrolu nad Dolinou, boje pokračují u Bogorodičného a Krasnopole.
➖Po obsazení osad Rota a Vozrožděnije pokračovaly jednotky PMC Wagner v ofenzivě směrem k obci Veršina. V noci se objevily zprávy o obsazení Semigorie: v tomto případě by bylo uskupení AFU na Uglegorské TPP a Novoluhanské zcela obklíčeno.
➖ V soledarském směru AFU pokračuje v obraně linie Jakovlevka - Berestovoje - Mykolajivka.
➖ V Severodoněcku probíhají boje v severní části průmyslové zóny závodu Azot, kde se zdržuje až 2 500 vojáků AFU a zahraničních žoldáků. Ruské ozbrojené síly uvedly, že jsou připraveny evakuovat z území elektrárny civilisty zadržované ukrajinskými silami.
➖ Přes noc se objevily zprávy o obsazení Vrubivky spojeneckými silami, což znamená operační obklíčení ukrajinských ozbrojených sil v Gorske a Zolote.
➖ Boje pokračují východně a jižně od Avdějevky a také na jižním okraji New Yorku. Ukrajinské síly opět podnikají masivní dělostřelecké údery na města DNR.

▪️ V Záporožské oblasti se ukrajinské ozbrojené síly aktivně připravují na možnou ofenzivu ruské armády.
➖Ukrajinské formace vybavují objekty a palebná stanoviště v osadách Novoselovka, Vyšné a Andrejevka.
➖ V polovině měsíce má ze Žytomyrské oblasti dorazit personál a technika 44. brigády s dělostřelectvem a houfnicemi západní výroby.

▪️Dělostřelecké souboje pokračují směrem na Krivoj Rog.

Mapa v HD RU https://i.ibb.co/26LhBvJ/14-06-1.jpg
Mapa v HD ENG https://i.ibb.co/0GtDhrN/14-06-1.jpg

https://t.me/rybar/33922
58D7F98E-DEBA-477A-BE47-4930A9AA46D2.jpeg
Translated with DeepL
---
Edit
Jurij Podoljaka- Válka na Ukrajině (14.06.22 v 20:00): Průlom u Slovjanska, obklíčení AFU v Novolugansku

Charkov- bojuje se o Starý Saltov. Ruská vojska postoupila do středu Starého Saltova.
Slavjansk- byla obsazena obec Dolina, probíhají vyčišťovací operace a postup na jih, směr Krasnopole. Pokračují boje o Sidorovo.
Severodoněck- průmyslová zóna je pod palbou ruského dělostřelectva. Zásobování ukrajinských jednotek je prováděno pomocí plavidel.
Popasnaja- severně probíhají těžké boje. Bojuje se o Vrubovku a Toškovku. Pokud tyto opěrné body padnou, bude obklíčena posádka v Zolotém.
Svetlodarsk- ve směru na Bachmut byla obsazena obec Semigors. Tímto byla přerušena trasa do Novoluganskoje a Uglegorské elektrárny, která bráněna ukrajinskou armádou.

https://rutube.ru/video/f24b8236c031510 ... a202a3764/
https://vk.com/wall-213276384_20299
https://t.me/yurasumy/3895

mapy https://liveuamap.com
https://kot-ivanov.livejournal.com
Naposledy upravil(a) danny1691 dne 15/6/2022, 14:43, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Daver »

Situace u Charkova - stabilizovaná, boje nízké intenzity,
Izijumské předmostí - Rus se tlačí na vesnice Krasnopillya a Bohorodochne, Ruská propaganda jede bomby, že její síly dobyli místo v ohybu řeky SD (červená šipka) není tomu tak, pokusili se překročit a uchytit na druhém břehu, neuspěli.
Severodoněck - boje pokračují, situace zdánlivě připomíná Stalingrad. Ukrajinci drží průmyslový závod, zády k řece, není k nim žádné pozemní spojení (řeka má ale tak nízkou hladinu, že se dá na několika místech překročit)
Popasná
Rusové se snaží neúspěšné průlom u Popasné. jsou nepotvrzené zprávy, že Rusové trochu zatlačili obranu UFA k Vrubivce. Situace se pro UAF zhoršila, ale stále je zvládnutelná. (žádné obklíčení Zolote se nekoná)
Wagnerovci a síly separatisů se pokouší odříznout Svitodarsk
Záporožská fronta stabilizovaná
Chersonská fronta stabilizovaná

phpBB [video]


edit: tento zdroj považuji asi za nejvíc nestranný, bez propagandy, co je zrovna na trhu.
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
strojmir
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 871
Registrován: 19/3/2011, 22:23

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od strojmir »

Rozhovor s českým medikem armádním specialistou, který má na Ukrajině část rodiny tak šel pomoci a byl přidělen k Azovu. Velmi upřímný rozhovor. A zajímavý.

https://video.aktualne.cz/dvtv/cech-z-p ... f6b220ee8/
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1482
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Hadí ostrov- ruské jednotky se opevňují a zajišťují ostrov.
Modrá- PVO, obrněná vozidla, auta
Žlutá- okopy, kryty a maskovací sítě
kISFe0qBEBS0WI1h5Gq4PeB51p1VnSF80C4FdmdmjRN6HZHH9-4cPOuxfNNeB2VWzwAxNaNV0G49IBaC5_0zMDCJ.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Martin.K
praporčík
praporčík
Příspěvky: 334
Registrován: 30/1/2009, 00:23
Bydliště: Ostrov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Martin.K »

Ideální cíle pro HIMARS.
Tvůj temný oheň ti nepomůže, plameni Udúnu. Vrať se do stínu!
Obrázek
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dzin »

danny1691 píše: 15/6/2022, 13:32 Hadí ostrov- ruské jednotky se opevňují a zajišťují ostrov.
Není to chybný překlad? Opravdu teď “zajišťují” ostrov, který ovládli před skoro 4 měsíci?
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5153
Registrován: 28/8/2018, 18:27

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Juraj Tichý »

Ukrajinská armáda spustila ofenzívu v Chersonskej oblasti na juhu krajiny, ktorej veľkú časť – vrátane oblastnej metropoly Cherson – ovládajú príslušníci ruských okupačných síl. Pre britskú televíziu Sky News to uviedol vojenský analytik Michael Clark.

Podľa jeho informácií ukrajinské sily otvorili 80-kilometrov dlhý front v oblasti na sever a severovýchod od Chersonu s cieľom oslobodiť tamojšie oblasti okupované Ruskom.

Nepotvrdené správy z posledných 24 hodín naznačujú, že Ukrajinci v rámci ofenzívy postúpili až k dedine Kyselivka, ktorá sa nachádza zhruba 26 kilometrov od mesta Cherson. Kyselivka leží na dostrel od mesta Nova Kachovka, pri ktorom sa nachádza Kachovská priehrada. Táto rozsiahla vodná nádrž má kľúčový význam pre dodávky vody na Krymský polostrov, ktorý putinovské Rusko anektovalo už v roku 2014.

Vojenská situácia v Chersonskej oblasti sa podľa profesora Clarka „zatiaľ vyvíja v prospech Ukrajiny“ a analytici jej vývoj pozorne monitorujú.

Pravda.sk
Dano10
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 22/9/2010, 20:10
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dano10 »

"Všetko sa to úplne pokazilo." Pri Charkove boli zajatí dvaja Američania ruskou armádou
https://strana.digital/news/395614-kak- ... ovom.html
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Julesak »

Dzin píše: 15/6/2022, 18:34 Není to chybný překlad? Opravdu teď “zajišťují” ostrov, který ovládli před skoro 4 měsíci?
V príspevku na telegrame sa hovorí o opevňovaní, zrejme sa zbytočne vzrušuješ pre lingvistický detail.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1482
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Jurij Podoljaka- Válka na Ukrajině (15.06.22 v 20:00): Charkov-Slavjansk-Severodoněck-Popasnaja-Bachmut

Charkov- severozápně zasáhla raketa Kalibr kasárna ukrajinské armády v Zoločevě. Podle místních obyvatel jsou desítky obětí z řad vojáků.
Východně padl Staryj Saltov do rukou ruské armády, tvrdí místní obyvatelé.
Slavjansk- deverně- Dolina je obsazena ruskou armádou a pokračuje postup na Krasnopole.
Severodoněck- dnešní evakuace civilistů z průmyslové zóny skončila neúspěšně.
Popasnaja- ruská vojska obsadila Berestovoje a Vrubovku. Tímto už reálně hrozí obklíčení posádky v Zolotém.
Bachmut- ve směru na Svetlodarsk se ukrajinská armáda pokusila o protiútok. Ten byl odražen.
Situace kolem Ugledarské elektrárny je stejná.

https://rutube.ru/video/acada027088192b ... 8d0eaeb24/
https://vk.com/wall-213276384_20608
https://t.me/yurasumy/3897

mapy https://liveuamap.com
https://kot-ivanov.livejournal.com
---
edit: Průlom ruských ozbrojených sil: AFU evakuuje Bachmut

Zatímco se předchozí video upravovalo a zveřejňovalo, přišla informace, že ruští "hudebníci" pokračují v průlomu směrem k Bachmutu a po obsazení Veršiny dnes vtrhli do Zajceva.

Navíc tak úspěšná ruská ofenzíva byla pro AFU naprostým překvapením (nikdy předtím zde tak rychle neútočila) a večer obyvatelé Artemivska (tj. Bachmutovci) hlásí, že ukrajinské síly začaly město urychleně evakuovat.

Zajímalo by mě, jestli se budou zoufale snažit udržet ji jako Severodoněck. Jde o to, že ozbrojené síly RF postupují z výšin a Bachmut (Artemivsk) leží v nížině a jeho obrana je krajně nevýhodná...

Každopádně sledujme dál, vypadá to, že AFU zde čekají další nepříjemná překvapení.
https://t.me/yurasumy/3898
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
821
praporčík
praporčík
Příspěvky: 396
Registrován: 4/8/2010, 12:25

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od 821 »

danny1691 píše: 15/6/2022, 21:25
Charkov- severozápně zasáhla raketa Kalibr kasárna ukrajinské armády v Zoločevě. Podle místních obyvatel jsou desítky obětí z řad vojáků.
Ty sa aj dakedy zamyslis nad tym co sem davas? Zolochiv je tak 10km od hranic. To by fakt v tej ukrajinskej armade musel byt kazdy dement aby v kasarnach par km od hranice a v podstate na fronte 4 mesiace po zacati invazie bola posadka.
Trafili tam daku halu na zeleznici
https://liveuamap.com/en/2022/15-june-t ... -result-of

Takto by som mohol prechadzat tie Podoljakove sracky jednu za druhou a vacsina by sa ukazala ako prinajlepsom ucelovo skreslene informacie.
CETERUM AUTEM CENSEO MOSCOVIAM ESSE DELENDAM
Dano10
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 22/9/2010, 20:10
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dano10 »

Biely dom vyzýva amerických občanov, aby nebojovali na Ukrajine.
Uviedol to hovorca administratívy John Kirby v komentári k správam o zadržaní dvoch bývalých amerických vojakov neďaleko Charkova.
„Myslím si, že je vhodný čas pripomenúť, že sme proti tomu, aby Američania išli na Ukrajinu a bojovali na Ukrajine,“ povedal Kirby...
https://strana.digital/news/395657-bely ... aine.html
Aleksey Arestovič, poradca šéfa OPU, nebol nadšený objemami a podmienkami vojenskej pomoci zo Západu oznámenými po stretnutí v Ramsteine.
"Tempo sľúbené v Ramsteine ​​je menšie, ako sme očakávali. A najnepríjemnejšia vec je, že táto pomoc príde až v auguste a to odsúva naše napoleonské plány na protiofenzívu," povedal Arestovič
https://strana.digital/news/395648-ukra ... ajne.html
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2619
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Slovenská pomoc Ukrajine vrátane 5 vrtuľníkov Mi.
4x mi17 + 1x mi2

https://twitter.com/JaroNad/status/1537 ... RnJog&s=19

https://twitter.com/oleksiireznikov/sta ... FB14w&s=19
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Daver »

dnes je video trochu delší, mluví o strategické situaci, já ale shrnu jen děnní na frontě :)

Od Sumy po Cernihiv - "dělostřelecký ping pong"
Charkovská fronta - Situace stabilní, Rusové vyvíjejí větší tlak aby vytlačili UA od hranic
Izijumské předmostí - stále se bojuje o Krasnopylliu a Bohorodychne
Severodoněck - UA drží Azot, probíhají obranné boje, zasobování náročné díky zničeným mostům, ale žádné obklíčení se nekoná. Řeka mezi Lysyčanskem a Severodoněckem je téměř na svém historickém minimu, jsem zvědavý jestli toho UA nějak využijí.
Popasna - těžké boje po celé linii fronty, žádnej větší posun.
Donětsk - pozastavuje se nad faktem, že nevidí smysl bombardování Donětsku Ukrajinskou armádou, protože by za to dostala extremně negativní PR obraz a vzpomíná, že Sověti sami bombardovaly před zimní válkou vesnici.Mainila
Záporožská fronta - stabilní
Chersonská fronta - stabilní

phpBB [video]
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“