První vítězství Karla IV.

Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav

Odpovědět
Uživatelský avatar
mmmichalll
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 118
Registrován: 7/3/2008, 18:09

První vítězství Karla IV.

Příspěvek od mmmichalll »

Jan Lucemburský se snažil rozšířit svá úemí o oblasti v Itálii. Město Brescia mu udělilo titul signora (siňora- ochránce města) kvůli ochraně před Veronou. Postupně ovládl 16 měst, sliboval mír a pomoc ale taky vybíral peníze nabízené městy za zajištění klidu. Patnáctiletý Karel odjel z Lucemburska na záčátku roku 1331, v březnu byl v Pávii.
Lucemburkové zde měli taky své odpůrce a tak mladý princ málem přišel po 3 dnech o život- bylo mu přineseno otrávené jídlo- naštěstí šel ten den ko svatému příjmání a celý den se postil, což ho zachránilo. Po odjezdu Jana se Karel v sídle Lucemburků- Parmě ujal vlády a velmi úspěšně. Protivníci se ale chystali k boji.
Dne 25.lisopadu 1332 svedl svou první vítěznou bitvu.
Ke hradu San Felice dorazil asi s 200 rytíři a 600 pěšáky. Druhé vojsko bylo přibližně stejně silné.Před bitvou byl pasován na rytíře francouzským hrabětem Sanncerrem a sám pasoval své spoence. kaerl bojoval v prvních liniích, padl pod ním dokonce kůň. Kvůli zranění ramene musel předčasně z boje. Po útěku vojáků z Mantovy se začali obracet i zbytky nepřátelského vojska. Princ se vrátil do Parmy.
Jeho další bitvy už tak úspěšné nebyly- 14. dubna 1333 byl rozprášen u Ferrary kde jako 16-ti letý velel. Kvůli nepřítomnosti krále ale trpěly české země, proto Karel odjel z Itálie a Janovy plány o rozšíření vlivu se nesplinily.
Připomínkou Karla se stala pevnost Monte Carlo postavená roku 1333, první stavba nesoucí jeho jméno.
Odpovědět

Zpět na „významné vojenské události“