Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 26
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

Dnes som sa potesil, ze reku nove zabery z prveho zaznamenaneho suboja Bradley vs RU tank, ale video mi ukazalo nieco ine ako som cakal....az som sa musel pousmiat lebo je vtipne;o).
https://funker530.com/video/t-90-damage ... new-angle/
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2600
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Chvost IL22 po incidente - podarilo sa pristat,aj ked na palube boli mrtvi a zraneni

https://twitter.com/TheDeadDistrict/sta ... I-tqA&s=19
mikojan29
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 932
Registrován: 27/1/2019, 22:51

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od mikojan29 »

"Alea iacta est"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 547
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Pondělí. Dnešní den začal mimořádně pozitivně. Jak ukrajinské, tak ruské kanály informují, že nad Azovským mořem byly včera večer sestřeleny dvě velmi cenná ruská letadla: letoun včasné výstrahy Berijev A-50 (v kódu NATO „Mainstay“) a vzdušný velitelský post Iljušin IL-22M11-SURT (Sokol, nebo v kódu NATO „Coot“). U druhého stroje se nicméně objevily informace, které naznačují, že letoun možná dokázal nouzově přistát v Anapě. Bude tedy třeba informace dál sledovat a potvrdit. Prvotní informace také naznačovaly, že za sestřely stojí sama ruská protivzdušná obrana, která opět omylem pálila po vlastních strojích, nicméně některá vyjádření ukrajinského letectva a dalších představitelů Ukrajiny ukazují spíš na to, že Ukrajina má v incidentu vlastní prsty. Jedno vysvětlení, které se nabízí je sytém Patriot poblíž tavrijského úseku fronty. Druhé je, že Ukrajinci přišli na způsob, jak Rusům dálkově vypínat tzv. IFF systémy (Identification, friend or foe), které pomocí kódovaného signálu pomáhají určit, zda je letadlo, které se objeví na radaru „přítel“ nebo „protivník“. Ruská PVO by pak mohla pálit na cíl v dobré víře, že jde skutečně o neidentifikovaný stroj, tedy potenciálního nepřítele. Každopádně škoda je to pro ruské letectvo ohromná, a to nejen v ceně samotných strojů, ale také v hodnotě personálu. Vycvičit posádku a piloty na ovládání strojů, jako je i A-50, je pro letectvo značnou investicí na dlouhé roky. Pokud byl navíc druhým strojem skutečně vzdušný velitelský post a pokud by se ukázalo, že i on se zřítil, bavíme se o několika seniorních důstojnících na palubě, kteří potenciálně zahynuli. Což může být ale díky šrapnelům z raket pravdou i tehdy, pokud se letadlo dokázalo vrátit do Ruska. A teď další aktuality:
Zajímavá videa:
pjaro77
podporučík
podporučík
Příspěvky: 661
Registrován: 13/11/2019, 17:19

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od pjaro77 »

Detaily výroby FPV dronov v dielňach
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/va ... f6b220ee8/
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13572
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Ruské letectvo všeobecne

Příspěvek od Rase »

Od dnešního rána informují ukrajinské i ruské kanály, že nad Azovským mořem byly včera večer sestřeleny dvě velmi cenná ruská letadla: letoun včasné výstrahy Berijev A-50 a vzdušný velitelský post Iljušin IL-22M11 nebo snad IL-22PP (což je modernizovaná verze IL-22M a vznikly jen 3 kusy). Podle některých zdrojů byl na palubě letounu A-50 generálporučík Oleg Vladimirovič Pchela (na fotografii), velitel dálkového letectva ruské federace. Pokud je to pravda, bude to pro Rusko velmi bolestivá ztráta a pro Ukrajince další svátek kvůli pomstě za všechny zabité ruskými raketovými útoky. Zajímavostí je, že později musel podle rádiového odposlechu ruský Su-34 podniknout úhybná opatření, aby se vyhnul protiletecké raketě.

GD4-eR0XUAA-2oM.jpg

jan.jr píše:Rád bych se s vámi podělil o tento text Oleksija Kopytka o významu sestřelení těchto dvou letadel na Ukrajině a o tom, proč se to ruští "vojenští zpravodajové" snažili prezentovat jako případ "přátelské palby". (Ukrajinský vrchní velitel oficiálně potvrdil, že letouny byly sestřeleny ukrajinským letectvem).

https://twitter.com/Gerashchenko_en/sta ... 6592139666

"Incident" s letouny A-50 a Il-22M nad Azovským mořem je z hlediska stupně komplexního poškození podobný zničení křižníku Moskva. Nyní Rusko přijímá zoufalá opatření, aby bagatelizovalo význam toho, co se stalo. Ale jen to potvrzuje, že se stalo něco opravdu bolestivého. Ruská média aktivně šíří zprávu: "incident", v jehož důsledku byl sestřelen unikátní, drahý dálkový průzkumný letoun a zasaženo bylo přinejmenším letové velitelské stanoviště, byl způsoben "přátelskou palbou". Používá se rétorika typická pro ruskou propagandu. "Systém rozpoznávání přítele nebo nepřítele nefungoval" je přímá analogie k "neoprávněnému sestupu letecké munice" ve Voroněžské oblasti. Jako by munice měla svobodnou vůli – rozhodla se sama, sama spadla a zbořila půl vesnice. Děje se tak proto, abychom preventivně odstranili odpovědnost a nehledali viníky. Zařízení selhalo, to je ta nejnormálnější věc, která se stala.
Verze "friendly fire" je prezentována jako nejmenší zlo. Kreml nemůže dovolit Rusům přemýšlet o schopnosti Ukrajiny sestřelovat vzácná letadla hluboko za frontovými liniemi. Protože by to mělo silný demoralizující účinek, zejména na okupační jednotky v Chersonské a Záporožské oblasti. Technické selhání, stejně jako nedbalost armády, je organickým vysvětlením pro Ruskou federaci. Potíž Kremlu spočívá v tom, že tato letadla jsou příliš specifická a létají tak předvídatelně, jak je to jen možné. Sami Rusové se proto v komentářích ptají, co se muselo stát, že se tato letadla náhle změnila k nepoznání. Dvě najednou. Ruská vláda rozšířením této verze způsobila nepřímé škody – všem připomněla, jaké nebezpečí představuje ruská armáda pro civilní obyvatelstvo Ruska i pro sebe.

Epizody ve Voroněžské oblasti a Belgorodu, rakety, které dopadly v různých oblastech Ruské federace spolu se včerejším "incidentem", ukazují, že ruské letectvo útočí na co může a ruské protivzdušné síly bez rozdílu pálí na všechny strany. Klíčovým bodem je poškození bojového potenciálu ruských jednotek. V Rusku zůstalo 7 nebo 8 letounů dálkového radarového průzkumu. Jejich technický stav není znám (jeden z těchto letounů byl loni poškozen v Bělorusku a byl narychlo evakuován do Ruska). Ruská federace není schopna taková letadla vyrábět. Je také otázka, zda jsou schopni je opravit. Pokud je alespoň pár vadných, je to problém pro měřítko Ruské federace. Ruská propaganda se již snaží balancovat, masivně šíří zprávy o ztrátách ukrajinského letectva, kolapsu frontových linií atd. Nepříjemné poselství Kremlu však již žije v informačním poli: Rusko nemá bezpečnostní rezervu pro kritické technologie. Ruská armáda utrpěla v důsledku útoku na Ukrajinu nenapravitelné ztráty vzácného vybavení. Jejich ztráta bude kompenzována potravou pro děla. Je pravděpodobné, že aby odvrátily pozornost lidí, budou ruské úřady požadovat, aby armáda urychleně zorganizovala nějaký druh "vítězství" nebo "obsadila" nějakou vesnici. To povede k ještě většímu nárůstu ztrát ruských jednotek.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13572
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Udej souseda a získej peníze: okupační úřady záporožské TOT požadují, aby Ukrajinci udávali každého, kdo není loajální Rusům - Národnímu odporu. K tomuto účelu byl vytvořen speciální chatbot. "Dočasně okupovaná území se změnila ve vězení pod širým nebem, kde se obyvatelé bojí spolu komunikovat a lidé jsou unášeni kvůli udání." Dříve nepřítel používal stejné metody k "vyčištění" Krymu.

https://twitter.com/Lazikkkk/status/1746951125931036972

GD5qpscXMAAmIYg.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
pjaro77
podporučík
podporučík
Příspěvky: 661
Registrován: 13/11/2019, 17:19

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od pjaro77 »

To vrámci SMERŠu ?
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 547
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Úterý. Ruská propaganda se za vydatné pomoci svých západních „influencerů“ snaží udělat z nedávno zesnulého chilsko-amerického youtubera politického vězně a oběť „nacistického režimu“. A tak o něm například mluví jako o novináři nebo filmaři, ačkoliv to byl neúspěšný seznamovací kouč, který odcestoval na Ukrajinu, aby muže na Západě učil, jak vykořisťovat ukrajinské ženy, které se kvůli válce ocitly v tíživé situaci. Tam taky nejspíš zjistil, že šířením proruské propagandy může získat mnohem větší publiku, a tak začal publikovat ruskou propagandu, a nakonec byl zatčen jednak za některé zveřejněné „zprávy“, ale také kvůli tomu, že pravidelně publikoval fotky s ukrajinskou vojenskou technikou a jejími pozicemi. Lira se následně pokusil ze země před trestem uprchnout, a tak mu úřady vyměnily domácí vězení, kde měl čekat na soud, za opravdovou zadržovací vazbu. Ve věznici se u něj ale rozvinul oboustranný zápal plic, pravděpodobně proto, že byl silný kuřák, který podle vlastních slov kouřil 40 cigaret denně, a také proto, že byl neočkovaný, čímž se často chlubil a ostatní lidi od očkování aktivně odrazoval, tak se pravděpodobně nakazil covidem nebo jinou nemocí dýchacích cest, které pak i přes snahu ukrajinských lékařů, v nemocnici podlehl. Tedy nebyl to žádný „americký novinář, kterého umučil ve vězení kyjevský nacistický režim“, ale (ne)užitečný hlupák, který padl za oběť vlastní ignoranci. A teď další novinky:
Zajímavá videa:
bheid
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 410
Registrován: 7/12/2008, 19:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od bheid »

Z2 pro UA nabírají zpoždění. Článek je zamčený.

"Všetkých šestnásť kusov eur bude Ukrajine dodaných do konca roka 2024,“ píše sa na stránkach rezortu v správe z obdobia, keď bol ministrom Martin Sklenár."
"Slovenské firmy stihli ešte vlani Ukrajincom odovzdať dve húfnice Zuzana. Zostáva teda vyrobiť ešte štrnásť. Vedenie DMD však hovorí, že v tejto chvíli má súčiastky len na ďalších päť."

https://e.dennikn.sk/3766498/slovenske- ... /?ref=mwat
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1482
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

https://x.com/MikaelValterss1/status/17 ... 38768?s=20
strojový překlad Google
KOMENTÁŘ: UKRAJINSKÉ ZTRÁTY A PROBLÉMY, 17. LEDNA 2024
Bývalý ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko v rozhovoru pro ukrajinskou televizi odhaluje, že UkrAF ztratila během války 500-600 000 mrtvých a zraněných. Chce také zahájit trestní vyšetřování proti těm, kteří jsou zodpovědní za zmrazení různých ukrajinských raketových programů během několika let před začátkem války. Tvrdí, že nedávné ruské raketové útoky zasáhly mnoho výrobních center pro ukrajinskou výrobu raket, což bylo možné kvůli vážným bezpečnostním problémům v rámci administrativy.

Podle jeho názoru je velmi důležité okamžitě mobilizovat 500 000 mužů kvůli vysokému počtu obětí na Ukrajině. Aby však byla mobilizace přijata, musí vláda v Kyjevě začít říkat lidem pravdu o ukrajinských ztrátách. Dalšími věcmi pro přijetí mobilizace jsou mobilizace dětí elity, nezkorumpovaný systém lékařských výjimek a realistická válečná strategie podporovaná politickým i vojenským vedením.

Když mluvíme o ukrajinských ztrátách, matematika ve skutečnosti nesedí, protože oba říkají, že oběti jsou 30 000 každý měsíc a 500 000 dohromady. V mé matematické knize je 30 000 obětí za 22 měsíců celkem 660 000. A 500 000 obětí během války dává průměrně 23 000 mrtvých nebo zraněných každý měsíc. Ale pokud jsou jeho čísla pravdivá, což věřím, ukrajinské oběti jsou nejméně 500 000 a mohly by se blížit 700 000. To by nám pravděpodobně dalo 100-140 000 mrtvých a tolik těžce zraněných ukrajinských vojáků. Je to trochu vyšší než moje vlastní předpovědi, ale ani zdaleka jsem neminul.

Rozhovor byl také plný kritiky Zelenského režimu a zejména jejich odmítání nést odpovědnost za mnohé chyby. Vřele doporučuji toto velmi zajímavé a poučné video na YouTube. Je to v ukrajinštině, ale pokud zapnete automatický překlad, je to do značné míry srozumitelné, alespoň v angličtině.
Naposledy upravil(a) danny1691 dne 17/1/2024, 07:48, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13572
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

danny1691:
Jurij Vitalijovyč Lucenko byl ministrem vnitra dvakrát ve vládě Julie Tymošenkové a jednou ve vládě Jurije Jechanurova a Viktora Janukovyče.
Tedy se můžeme v pohodě zeptat na počet zabitých ukrajinských vojáků rovnou v Moskvě...

https://en.wikipedia.org/wiki/Yuriy_Lutsenko
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
bheid
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 410
Registrován: 7/12/2008, 19:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od bheid »

Německá vláda vyčlení více než € 7 miliard na vojenskou podporu pro Ukrajinu v roce 2024, nikoli € 4 miliardy, jak bylo původně plánováno. Oznámil to kancléř Scholz.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1747532323443130864


Maďarsko je připraveno odblokovat financování pro Ukrajinu za 50 miliard, — Politico
Publikace uvádí, že impulsem k tomu byla zítřejší revize rezoluce o zbavení Maďarska hlasovacího práva v Radě EU.

https://twitter.com/jurgen_nauditt/stat ... 3367906710
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 547
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Středa. Ukrajinský anglickojazyčný portál Euromaidan Press publikoval článek s titulkem „9 důvodů, proč vyjednávat s Ruskem je naprostý nesmysl“. Nebudu je vypisovat všechny, ale několik argumentů za zmínku stojí. Tak například ten, že ruské invazi přecházelo více než 200 mírových jednání a 20 různých dohod o zastavení bojů, a ani ty Rusku nezabránily, aby Ukrajinu napadlo. Dále to, že Rusko už porušilo okolo čtyř stovek mezinárodních smluv, jejichž signatářem je i Ukrajina, a to včetně charty OSN a dalších jejích dílčích smluv nebo smluv OBSE či často skloňované Budapešťské memorandum. Nejdůležitější bod ale je ten, který upozorňuje, že konečným cílem ruské agrese je úplné podmanění Ukrajiny, její začlenění do ruské federace a postupné vymazání ukrajinské identity jakožto samostatného národa. A nikdo příčetný nemůže po jakékoliv národě chtít, aby souhlasit s vlastní likvidací. Tomu snad rozumíme. Ale teď už další aktuality:
Zajímavá videa:
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3769
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Šéfka EU řekla, že balíček pomoci pro Ukrajinu bude schválen "se souhlasem" Maďarska nebo bez něj"
EU schválí balíček pomoci Ukrajině ve výši 50 miliard eur "se souhlasem nebo bez souhlasu" Maďarska, uvedla 16. ledna v Davosu předsedkyně EU Ursula von der Leyenová.

"Mojí osobní prioritou je, aby dohoda byla uzavřena do 27 let. A pokud to nebude možné, jsme připraveni na dohodu do 26."

https://kyivindependent.com/eu-chief-sa ... -approval/
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 26
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

danny1691 píše: 17/1/2024, 04:47 https://x.com/MikaelValterss1/status/17 ... 38768?s=20
strojový překlad Google
KOMENTÁŘ: UKRAJINSKÉ ZTRÁTY A PROBLÉMY, 17. LEDNA 2024
Bývalý ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko v rozhovoru pro ukrajinskou televizi odhaluje, že UkrAF ztratila během války 500-600 000 mrtvých a zraněných. Chce také zahájit trestní vyšetřování proti těm, kteří jsou zodpovědní za zmrazení různých ukrajinských raketových programů během několika let před začátkem války. Tvrdí, že nedávné ruské raketové útoky zasáhly mnoho výrobních center pro ukrajinskou výrobu raket, což bylo možné kvůli vážným bezpečnostním problémům v rámci administrativy.

Podle jeho názoru je velmi důležité okamžitě mobilizovat 500 000 mužů kvůli vysokému počtu obětí na Ukrajině. Aby však byla mobilizace přijata, musí vláda v Kyjevě začít říkat lidem pravdu o ukrajinských ztrátách. Dalšími věcmi pro přijetí mobilizace jsou mobilizace dětí elity, nezkorumpovaný systém lékařských výjimek a realistická válečná strategie podporovaná politickým i vojenským vedením.

Když mluvíme o ukrajinských ztrátách, matematika ve skutečnosti nesedí, protože oba říkají, že oběti jsou 30 000 každý měsíc a 500 000 dohromady. V mé matematické knize je 30 000 obětí za 22 měsíců celkem 660 000. A 500 000 obětí během války dává průměrně 23 000 mrtvých nebo zraněných každý měsíc. Ale pokud jsou jeho čísla pravdivá, což věřím, ukrajinské oběti jsou nejméně 500 000 a mohly by se blížit 700 000. To by nám pravděpodobně dalo 100-140 000 mrtvých a tolik těžce zraněných ukrajinských vojáků. Je to trochu vyšší než moje vlastní předpovědi, ale ani zdaleka jsem neminul.

Rozhovor byl také plný kritiky Zelenského režimu a zejména jejich odmítání nést odpovědnost za mnohé chyby. Vřele doporučuji toto velmi zajímavé a poučné video na YouTube. Je to v ukrajinštině, ale pokud zapnete automatický překlad, je to do značné míry srozumitelné, alespoň v angličtině.
Neda mi, kedze tejto teme som sa venoval u nas na poradni pred tyzdnom, kde isty pochybovac tiez odkazal na isty clanok.
Moja odpoved bola:
Tak sa podme pozriet kto dodal tieto bombasticke info o 500k mrtvych a tazko zranenych, ci 30k/mesacne.
Takze je to byval 2 nasobny minister vnutra, ci generalny prokurator, odsudeny v 2010 na 4 roky vazenia za zneuzitie pravomoci verejneho cinitela a...spreneveru (typicky UA vsakano).
Prepusteny predcasne...hadaj kym...ano znamym prurskym trolom Janukovycom, ktory mu dal amnestiu.
Nesmrdi ti tam nieco?
Nielenze dostal amenstiu, ale dostal aj post generalneho prokuratora (take typicky ruske), co je divne na prepusteneho vazna nie?
Este zaujimavejsi obrat prisiel v 2019, ked sa stal poslancom za stranu Europska solidarita Petra Porosenka. Cize chalan zrazu zacal hajit zaujmy UA smerom do EU a bol protirusky naladeny.
Zaujimave.
Samozrejme tato strana je v opozicii proti Zelenskemu, takze cely rozhovor, z ktore citovali aj PL (pochybujem, ze ho videli) je o zlej UA, zlom Zelenskom, ako sa bohati schovavaju a bojuju len chudobni.
Velice prevelice by ma zaujimalo odkial zobral udaje 500k a 30k/mesacne. Zeby ako opozicny poslanec vo vojnovoom stave mal pristup k udajom, ktore su UA tak starostlivo strazi?
Zdroj:
https://debaty.net/discussions/3197210- ... ukrajina-9
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1482
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Zajímavá improvizace- podvozek PL systému KUB s věžičkou z BRDM-2 sloužící jako tahač
photo_2024-01-17_11-06-56.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3769
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Francie dodá Ukrajině dalších 40 křižujících střel MBDA Storm Shadow/Scalp a "stovky" leteckých pum. Oznámil to včera francouzský prezident Emanuel Macron. Potvrdil také, že Francie finalizuje s Ukrajinou smlouvu o bezpečnostní spolupráci, obdobnou britské, kterou minulý týden v Kyjevě podepsal britský premiér Rishi Sunak.
Macron dál prohlásil, že Francie pracuje na konverzi ekonomiky na válečný režim např. ve výrobě 155 mm houfnic Caesar.
Storm Shadow má operační dolet 550 km, hmotnost 1 300 kg a může nést různé hlavice o hmotnosti 450 kg. Navádění typu "Fire and Forget" je na bázi GPS a vložené mapy, ve finále pak IR.
scalp-1024x576.jpg
Zdroj: orrisapost.com
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 547
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Čtvrtek. Nedávný sestřel ruského létajícího radaru A-50 je mnohem důležitější, než se na první pohled může zdát. Samozřejmě, už jen cena letadla a jeho význam, jsou pro Rusy tvrdou ranou, ale to hlavní se děje na zemi. Samotný fakt, že Rusko povolalo do vzduchu svou á-padesátku totiž souvisí s nedávným masivním raketovým útokem, při kterém Ukrajinci zasáhli několik radarových instalací na okupovaném Krymu. Minimálně část Krymu se tedy pravděpodobně ocitla bez radarového pokrytí, což měl letoun kompenzovat. Ale k tomu už nyní (minimálně na nějaký čas) nedojde. Je proto dost dobře možné, že Rusové jsou aktuálně částečně „slepí“ vůči příchozím raketám a jiným vzdušným cílům. A jak prohlásil bývalý generál amerických sil v Evropě Ben Hodges, Ukrajinci nemusí Krym obsadit. Pro začátek stačí, když dokáží vytvořit takovou situaci, aby se stal Krym pro ruské vojáky „neobyvatelným“. Třeba tak, že ho zbaví protivzdušné obrany a z ruských instalací si udělají ničím nerušenou střelnici. Což se už možná děje. Ale teď pár novinek:
Zajímavá videa:
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 26
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

RU hlasia, ze Krynky su opat v ich rukach, dokonca si pripisuju kopec zasahov na druhom brehu rieky.
https://www.youtube.com/watch?v=tTHNyUniilg
Ba co viac, nasi ruski komentatori sa nechali uniest a UA stratili 4 brigady, niekolkotisic muzov oproti ruskym, ktori stratili len niekolko stoviek.
Mna by zaujimalo ako UA dokazali tych niekolkotisic prepravit na druhy breh a ked sa pozriem za posledne 4 tyzdne na mapu vidim desiatky znicenych RU obrnencov, diel, raketometov, aut a to nepocitam este tie zostrelne lietadla.
https://map.ukrdailyupdate.com/?lat=46. ... r%20Hybrid
Nazoomovat na Krynky a potom ist po jednotlivych dnoch a pocitat RU straty (vsetko zdokumentovane, ktovie kolko sa ich este nepodarilo zdokumentovat).
V kazdom pripade som zvedavy ako sa bude situacia dalej vyvijat.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“