AČR kampak kráčíš?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Danik
rotný
rotný
Příspěvky: 84
Registrován: 7/2/2024, 16:17

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Danik »

Juraj Tichý píše: 7/2/2024, 19:05 Danik: to som rád 👍
Zároveň by som bol rezervovaný vyjadreniami k DELOSYSu, ktorý k jednotkám prichádza teraz a zmluva na jeho zavedenie ráta s implementáciou do 11/2024.
Rovnako sa naďalej vyvija. Posledná modernizacia pre Modular bola v 2019, v 2024 prichádza ďalšia verzia.
A napríklad len nedávno bol ukončená výskumná úloha, kde VTSU testovala crepinovy účinok v cieli, dáta sa z testov sa prenášali/jú do DELOSYSu, aby výpočet strelby dosiahol najlepší účinok.
Teraz budem zlý :twisted: ma Adler dáta crepinoveho účinku francúzskej munície. 😉

ADLER bola z ponúkaných, podľa mňa druha najlepšia voľba. Víťazom mal byť TOPAZ, ale to je len môj osobný názor.

Prístup "Zuzana MV" sa v OSSR evidentne skúsenosťami opustil, prestali sa používať aj špeciálne schránky. Vidieť na videach a obrazkoch z cvičení. Nie všetko co vyzerá dobre v hlavach inzinierov je aj treba 😁
pjaro77 píše: 7/2/2024, 18:08 Mne to nepripadá ako niečo, čo by LOV-Pz nedokázal. Je treba viac ako display s mapou, GPS a prieskumným dronom ?
Nedokazal co? Prieskum a rekongnoskacia su dve veci. Či si reagoval na niečo iné?
Ještě k těm Zuzanám MV. Vím, že pro Vz.2000 se to nakonec nevzalo. Možná zkušenosti, možná finance, možná obojí, vyrobeny byly myslím jen 4 testovací vozidla, nikdy se to pořádně ani nezavedlo. Schránky se pořád užívají jestli myslíte ty jakoby skříňové pro projektily, tahají se na Tatrách 815-7 8x8 s Kapa lvl. 2 kabinou. Dvoudvéřovou. Bylo to myslím vidět i u Z2, že to měli položené vzádu na zaplachtovaném valníku a dávali to přímo z valníku do zásobníku Zuzky.

Tady myslím je právě vhodné poukázat na ten rozdíl v dobíjení mezi Z2 a Caesar. Z toho co se mi podařilo zjistit, Muniční Tatra AČR by díky ramenu na sebe měla natáhnout palety s municí, prachovými moduly a zapalovači, dojet na místo označené LOV-REKO (propojení přes ADLER), tam složit svůj náklad a jet dál. Na stejné místo si pak dojede Caesar, osádka doplní munici a moduly (zde poznámka, dle Nexteru je prý schopná osádka tohle stihnout pod 3 minuty, díky uložení na Caesaru) a jede se dál. U Zuzy je ideál, aby přijela vedle Tatry, natočila věž o 90 stupňů a poté se mohly vkládat jak prachové moduly tak projektily do automatu zásobníku.

Jiné postupy, jiná ideální řešení.
tomas.kotnour
podporučík
podporučík
Příspěvky: 643
Registrován: 10/9/2010, 23:43

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od tomas.kotnour »

Uf, to se mi ulevilo, bál jsem se, že by se naši pokusili vymyslet nějaký ohýbák na rovnák ohýbáku, aby se z našich superděl nechal vytáhnout vyšší výkon, než ozvučení bojiště.
juhelak
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 187
Registrován: 28/2/2017, 15:08

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od juhelak »

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/arma ... omaci_ivos

Uf. Myslel sem ze ty 2% je pěkný nárůst a jak se zvedne počet nákupu. Že nakonec budou jen splátky velkých nákupu a malé akvizice v řádu jednotek miliard se budou posunovat až o dekádu.. To sem tedy upřímně nečekal. Sem zvědav co se vlastně v následujících letech koupi.
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3858
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Scotty87 »

Kdo sem ještě hodí ten nesmyslný článek?
Danik
rotný
rotný
Příspěvky: 84
Registrován: 7/2/2024, 16:17

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Danik »

juhelak píše: 8/2/2024, 08:20 https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/arma ... omaci_ivos

Uf. Myslel sem ze ty 2% je pěkný nárůst a jak se zvedne počet nákupu. Že nakonec budou jen splátky velkých nákupu a malé akvizice v řádu jednotek miliard se budou posunovat až o dekádu.. To sem tedy upřímně nečekal. Sem zvědav co se vlastně v následujících letech koupi.
Je to pěkný narůst, který ale vystačí "jen" na to v příštích 10-ti letech modernizovat komplet útvary. Plus nějaký ten menší nárůst, rozšíření, či nový útvar tady a tamhle.

AČR se stále potýká s obrovským vnitřním dluhem a těch potřebných zakázek je nyní celá řada. Navíc na Evropu (výjimky nepočítaje) se nekupují úplně nízká čísla. Do 2030 je těch nákladných projektů (v minulosti zcela zanedbaných) mnoho, je třeba i renovovat a dobudovat i infrastrukturu, vytvořit servisní zázemí, nakoupit díly a munici aby nová technika nezůstala jako nepojízdný kus železa. Ten článek na CzAF o stavu nasaditelnosti VzS OSSR je myslím dobrý příklad. MO už navíc deklarovalo že na strategické projekty si nechává finanční rezervy, aby nebyly problémy po cestě.

Názorně. Vemte si to takto. Ano velká část techniky co teď chodí je ještě z pera pana Metnara, ovšem ten při těch zakázkách počítal nějaký ten čas s tím, že MO dostane 2% HDP už 2023, to navýšení rozpočtu obrany mělo být dříve. S tím se teď pojí že spolu s přeházením některých zakázek (jako MBT např.), prostě finance třeba na ty ShM chybí.

AČR se obnovuje komplexně, stav 2030 bude diametrálně odlišný od 2020.

Novou techniku už má:

532. preb (Starkom a DPET, plus systémy z let minulých)
533. prbp (tam už začal i přesun na letiště Přerov budou ještě MALE drony)
26. plvř (MADR, RAR-31DL projdou MLU)
Prpns (Tatry 815-7 8x8 a 6x6)
Částečně 221. vrl (Venom a Viper)
Nové Tatrovky zamířily do vícero útvarů AČR, včetně rot AZ KVV

Plus je tu zatím ten úvodní počet Scanií R590 8x4 a R660 6x4

13.dp už má všech 20 Titusů MKPP,
Předána část Titusů KOVS několika útvarům.
Atd.

Na techniku čeká a brzy (do 2030) se dočká.

25. prlrp dostane Spydery 2025-2026, přikoupeny interceptory I-Derby-ER, MSHORAD je v řešení.
13. dp dostane Caesary a další techniku počínaje příštím rokem. Konkrétně Caesary do Jinců by měly přijít 2026, v 2025 budou u nás už 2+4 kusy, ale zatím jen výcvik Vyškov

7.mb nové CV-90mk.IV a brzy by se měly oznámit závěry jednání o Leo2A8. Všechno by mělo být v u těžké brigády do roku 2030.

4.brn MLU současných Pandurů a Pandury nové pro 44.lmopr do 2029.

15. žp nové doprovodné a pontonové mosty, UKPŽ.

14.pllp další Tatry a Scanie.

24. zdl by se měly podepsat 2x C-390.

Plus je tu hromada "menších" věci jako nové uniformy a další výbava jednotlice, přikoupilo se více kulometů, čeká se na balistickou ochranu, nový maskovací vzor, výstavba datacenter, projekty STRATOM, MODUS a GOLEM. Budou se kupovat PTRK, řeší se náhrada RPG-75, bude tu 200 menších dronů, kde část z nich má být i vyčkávací munice.

Bohužel. 2% neufinancují více. Takže ShM, LUV, C-RAM posunuty. No a kdo chce vyšší vrstvu PVO jako David Sling, nebo MLRS nebo "více" X, Y. Musí se zvýšit i financování.
Uživatelský avatar
KOLT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1389
Registrován: 23/4/2017, 22:57

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od KOLT »

MSHORAD je právě Spyder (s ER versemi), nebo se řeší ještě něco silnějšího?

S ohledem na vývoj v Evropě a ve světě by to skutečně chtělo víc peněz. Žel, začali jsme pozdě (měli jsme nejpozději v 2014) a 2 % jsou ve skutečnosti určené k udržování a modernizaci schopností, které už existují a dlouhodobě jsou v pořádku. Pokud chceme dostat armádu ze sraček, do kterých se dostala desítkami let jejího ignorování v nějakém rozumném čase, měli bychom do ní nacpat minimálně o polovinu víc.
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11662
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Dzin »

Stav ve společnosti je takoví, že lidé na armádu peníze dávat nechtějí. Přestože ji v průzkumech hodnotí jako důvěryhodnou a obecně jí vyjadřují podporu, jakmile přijde téma na přidělování finančních prostředků ocitá se armáda na úplném chvostě. Bohužel to ani agrese Ruska nějak razantně nezměnila.

Posílat finance na armádu je politicky nepopulární krok a vlastně jen nynější nezvykle příhodná situce ho umožnila. Není to přitom ani tak o jednotlivých politických stranách, ale spíše o jednotlivých politicích a souhře vnějších a vnitřních okolností.

Myslím is, že to co vidíme nyní je maximum možného, byť by armáda orpavdu potřebovala aspoň ony zmíněná 3%.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
KOLT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1389
Registrován: 23/4/2017, 22:57

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od KOLT »

Však jo, já vím, že i tohle je neuvěřitelné štěstí. Já jen, že až se za pár let budeme divit, proč je Rusák v Pobaltí a Čína na Tchaj-wanu, budu moct napsat „já vám to říkal“ :wink: :D
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11662
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Dzin »

Tak třeba Trump nakonec otočí a uvědomí si, že aby mu Evropa pomohla proti Číně, tak by bylo fajn, aby on pomohl Evropě proti Rusku. Potom ale přijdeš o to "já vám to říkal", což ale myslím ti zase tak vadit nebude. :wink:
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
juhelak
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 187
Registrován: 28/2/2017, 15:08

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od juhelak »

Scotty87 píše: 8/2/2024, 08:31 Kdo sem ještě hodí ten nesmyslný článek?
1. V tomhle vlakne to nebylo když sem odkaz vkladal.
2. Všichni nejsou tak fundovani aby hned věděli že vše co tam je zmíněno je nesmysl.
3. Měl byste zpetne svoje příspěvky podrobit sebekritice abyste zbytecne nepusobil arogantně a povysenecky.

Ostatním díky za podnětné komentáře.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11761
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Zemakt »

Ženijní auta opět na přetřesu, tentokrát od Strnadovců
https://www.securitymagazin.cz/defence/ ... 71879.html

Nicméně, ten Titus na úvodní fotce je asi tak co bych si představoval pod pojmem univerzální ženijní vozidlo.

phpBB [video]
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17865
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od skelet »

Dzin píše: 8/2/2024, 12:30 Stav ve společnosti je takoví, že lidé na armádu peníze dávat nechtějí. Přestože ji v průzkumech hodnotí jako důvěryhodnou a obecně jí vyjadřují podporu, jakmile přijde téma na přidělování finančních prostředků ocitá se armáda na úplném chvostě. Bohužel to ani agrese Ruska nějak razantně nezměnila.

Posílat finance na armádu je politicky nepopulární krok a vlastně jen nynější nezvykle příhodná situce ho umožnila. Není to přitom ani tak o jednotlivých politických stranách, ale spíše o jednotlivých politicích a souhře vnějších a vnitřních okolností.

Myslím is, že to co vidíme nyní je maximum možného, byť by armáda orpavdu potřebovala aspoň ony zmíněná 3%.
trošku bych to opravil.. ve společnosti je obrovská nedůvěra v nákupy na ministerstvu obrany. Každý větší kontrakt = mediální nebo korupční průser.
ObrázekObrázekObrázek
Danik
rotný
rotný
Příspěvky: 84
Registrován: 7/2/2024, 16:17

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Danik »

KOLT píše: 8/2/2024, 12:15 MSHORAD je právě Spyder (s ER versemi), nebo se řeší ještě něco silnějšího?

S ohledem na vývoj v Evropě a ve světě by to skutečně chtělo víc peněz. Žel, začali jsme pozdě (měli jsme nejpozději v 2014) a 2 % jsou ve skutečnosti určené k udržování a modernizaci schopností, které už existují a dlouhodobě jsou v pořádku. Pokud chceme dostat armádu ze sraček, do kterých se dostala desítkami let jejího ignorování v nějakém rozumném čase, měli bychom do ní nacpat minimálně o polovinu víc.
MSHORAD není Spyder. Spyder je SHORAD až MRAD (od SR do LR). MSHORAD je mobile (V)SHORAD a jedná se název projektu zmobilneni RBS-70NG od Saabu, což zřejmě vezme AČR.

Druhý odstavec absolutní souhlas. Nedávno házel Theiner obecnou metriku se kterou souhlasim.

Hluboký mír: 2% HDP, udržení schopností a průběžná modernizace na dobré úrovni. Aby se pak mělo rychle na čem stavět.

Zvýšená hrozba: 3% HDP. Armáda se rozšiřuje, nově jednotky, nákup větších zásob munice a techniky.

Defacto stav blízké války: 4% HDP. Děje se to co v předchozím bodě ale ve větším měřítku
Danik
rotný
rotný
Příspěvky: 84
Registrován: 7/2/2024, 16:17

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Danik »

skelet píše: 8/2/2024, 13:56
Dzin píše: 8/2/2024, 12:30 Stav ve společnosti je takoví, že lidé na armádu peníze dávat nechtějí. Přestože ji v průzkumech hodnotí jako důvěryhodnou a obecně jí vyjadřují podporu, jakmile přijde téma na přidělování finančních prostředků ocitá se armáda na úplném chvostě. Bohužel to ani agrese Ruska nějak razantně nezměnila.

Posílat finance na armádu je politicky nepopulární krok a vlastně jen nynější nezvykle příhodná situce ho umožnila. Není to přitom ani tak o jednotlivých politických stranách, ale spíše o jednotlivých politicích a souhře vnějších a vnitřních okolností.

Myslím is, že to co vidíme nyní je maximum možného, byť by armáda orpavdu potřebovala aspoň ony zmíněná 3%.
trošku bych to opravil.. ve společnosti je obrovská nedůvěra v nákupy na ministerstvu obrany. Každý větší kontrakt = mediální nebo korupční průser.
To skutečně není o tom. Společnost prostě nechce snižovat svůj standard sociálního zabezpečení, tedy běžný evropský stav, aby bylo víc peněz na obranu. Něco ve stylu. Hlavně nás neotravujte s nějakými hrozbami a už je mluvením o nepohodlí, a hlavně se ani nepovažuje dávat víc peněz na obranu.

Je to krásně vidět teď. Vláda zvýšila finance na smluvní minimum NATO a půlku národa jde porazit.

Nákup F-35 na MO je nyní jeden z nejlepších v historii ČR, přesto je nejvíce kritizován. Kvůli částce. Lidem je ve většině jedno jak funguje MO a jak efektivní jsou akvizice.

Nelíbí se jim částka která by měla jít na něco jiného než na ně.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17865
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od skelet »

záleží v jaké sociální bublině funguješ. Velké části lidí prostě vadí neefektivita (ať už údajná nebo potvrzená) vynakládaných peněz + i mediální obraz AČR, která stále mluví o expedičních jednotkách, což je PR faul (v současné době naprosto brutální).

Ta část národa o které mluvíš ty pak bude brblat vždy. A i zde je to o PR, respektive o novinářích. Zde se MO ČR dostalo do defenzívy, protože všichni mluví o celkových nákladech na program F-35, ale nikoliv o tom, kolik se na něj bude vynakládat ročně. Tohle zveřejnilo MO ČR na začátku, ale od té doby je to zaneseno prachem.
ObrázekObrázekObrázek
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3858
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Scotty87 »

juhelak píše: 8/2/2024, 13:21
Scotty87 píše: 8/2/2024, 08:31 Kdo sem ještě hodí ten nesmyslný článek?
1. V tomhle vlakne to nebylo když sem odkaz vkladal.
2. Všichni nejsou tak fundovani aby hned věděli že vše co tam je zmíněno je nesmysl.
3. Měl byste zpetne svoje příspěvky podrobit sebekritice abyste zbytecne nepusobil arogantně a povysenecky.

Ostatním díky za podnětné komentáře.
Juraj Tichý píše: 7/2/2024, 20:18 Zda sa, ze kritici nákupu F-35 mali v jednom bode pravdu.
Adler sa podľa článku tiež posúva.
Stěžejní projekty armáda odsunula. Pásová BVP se posouvají zhruba o pět let, bojový tank o dva roky, systém řízení palby o čtyři roky, samohybné minomety o deset let, plovoucí a dopravní mosty o čtyři roky, modernizace Pandurů o další rok, lehké útočné vozidlo o jedenáct let a schopnost C-RAM, tedy protivzdušnou obranu, o neuvěřitelných osm let.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/arma ... omaci_ivos
Scotty87 píše: 7/2/2024, 20:28 ADLER se nikam neposunuje. Ten už je dávnou koupený. :roll:
Jestli se něco posunulo tak je to zreálnění termínů prošvihnutých už od minulého vedené MO. Mimo tedy LÚV a ShM.
Jinak ten článek raději ani nekomentovat. Voska by si mohl uvědomit že iDnes už změnil majitele... :sad:
Doufám že tahle reakce není moc povýšenecká.
bheid
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 402
Registrován: 7/12/2008, 19:26

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od bheid »

skelet píše: 8/2/2024, 14:39 záleží v jaké sociální bublině funguješ. Velké části lidí prostě vadí neefektivita (ať už údajná nebo potvrzená) vynakládaných peněz + i mediální obraz AČR, která stále mluví o expedičních jednotkách, což je PR faul (v současné době naprosto brutální).

Ta část národa o které mluvíš ty pak bude brblat vždy. A i zde je to o PR, respektive o novinářích. Zde se MO ČR dostalo do defenzívy, protože všichni mluví o celkových nákladech na program F-35, ale nikoliv o tom, kolik se na něj bude vynakládat ročně. Tohle zveřejnilo MO ČR na začátku, ale od té doby je to zaneseno prachem.
Tady bych si také dovolil nesouhlasit. Většina lidí co jim vadí peníze pro armádu je opravdu primárně přesvědčeno, že vláda by ty peníze měla rozdat lidem. To že by ty peníze stejně nedostali už tak nějak nepobírají. Jednoduchá rovnice, armáda = méně peněz pro lidi. Korupce jim sice taky vadí, ale až na druhém místě. A vzhledem k tomu, že spousta lidí co třeba volí ANO, sice ví a věří že Babiš krade, ale on nám aspoň něco dá, takže je to v pořádku. To se pak člověk nediví ničemu co občas padne.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17865
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od skelet »

To není většina lidí, ale hlasitá menšina. A ta řve kvůli všemu, co nejde do jejich kapsy. Od armády, přes chodníky po muraly.
Ta většina voličů je v režimu "tendr? Co zase poserou tentokráte, a který kamarád to dostane?!".
ObrázekObrázekObrázek
Danik
rotný
rotný
Příspěvky: 84
Registrován: 7/2/2024, 16:17

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Danik »

skelet píše: 8/2/2024, 16:29 To není většina lidí, ale hlasitá menšina. A ta řve kvůli všemu, co nejde do jejich kapsy. Od armády, přes chodníky po muraly.
Ta většina voličů je v režimu "tendr? Co zase poserou tentokráte, a který kamarád to dostane?!".
Tenhle argument právě nejčastěji užívá ta hlasitá "menšina", co bude 20-30% populace. 50-60% populace je to absolutně jedno, nevidí moc důvod proč investovat do armády, jsou takový neutrál. A potom je tu ten zbytek, co je pro co největší financování armády.

Ale principiálně jde o to, že (ne)efektivita komunikace MO, či články v novinách o korupci (nezřídka domnělé, míchání jablek a hrušek), jsou jen malý střípek v současném stavu.

Ten hlavní důvod. Byl dlouho mír, je absolutní klid a blahobyt a většina populace chce ten klid mít dál, chce dál štědrý sociální stát a investice do obrany berou jako vyhozené peníze celkově, nehledě na to jestli tam korupce je či nikoliv.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“