Lynx píše: ↑8/2/2024, 23:29
122mm sa vyraba vo VOP Novaky, aj vo verzii 40km.
D-30 sluzia na vyukove a ceremonialne ucely.
Po dobehu vyroby Z2 pre OSSR je zvazovana vyroba novych systemov.
Spievat ody je rovnaky extrem ako ociernovat vsetko slovenske len preto ze to je slovenske. A ked nestaci ze to je slovenske tak si radi pomozete tym, ze "to je skarede". A ked nestaci, ze to je skarede, tak to skratka neprejde T krizovatku..
Já jsem se ptal jestli je to ve vyšších počtech zavedeno do OSSR. Zajímalo by mne to.
Ano pro teď, ale v plánu koncepce rozvoje 5. dělostřeleckého pluku se D-30 uvádí jako prozatimní placeholder u 53. děl. oddílu. Snad někdy časem by mělo být nahrazeno EVA/BIA. Ale kdo ví. Jak WP, tak AČR či OSSR se od revoluce často vyznamenaly tím, že plány byly úžasné, počty skvělé, pak přišla finanční realita no a skončilo to tam kde to skončilo. Dokud není podepsána smlouva, nebo ještě lépe, není to v garáži, jsou to jen plány.
Kde jsem co očerňoval?
Slovensko nabízí několik kvalitních výrobků. Děl. munice, Božena, nové UDS 214, teď je tu nějaký startup malých UGV BUG, BIA vypadá velmi dobře.
Ale nikdo po mně nemůže chtít, abych padl na zadek z Aligátoru, a to ať toho původního nebo "Master II", či Tatrapanu... Ad Z2, dělostřelecký systém je to jistě kvalitní, ale dát L/52 doprostřed nosné konstrukce je prostě světový unikát a kabina je jedna velká reklama na slepý úhel. Plus teď byly z UA ty zprávy o problémech s citlivostní na munici municí. Ale to je v pořádku, stále je to relativně nový systém, tudíž ty problémy s municí se odstraní, vlastně je dobře, že se na to teď přišlo.
Má cokoliv z tohoto souvislost s tím, že je to slovenské? Nemá... Stejně tak "očerňuji" CZ-805, pancéřovou kabinu pro T 810 (vizuální horor), Svos VEGA 6x6, nelíbí se mi pravděpodobná akvizice Bushmaster či to, že nejsou schopni na Primoco 150 navěsit výzbroj. Stejně tak si dělám srandu z polského KRYL SPG... nebo Honkeru. Je to proto, že je to české nebo polské? Nikoliv. Jedno nesouvisí s druhým.... Mimochodem třeba Poláci se Krylu smějí spolu se mnou...
Takže jestli jsem pak kvůli tomu, že si dovolím říci, že jsem nakonec rád, že to takhle pro AČR dopadlo s Caesarem, protože Z2 prostě taky má nějaké mouchy, jako ten Caesar, ale co víc, výrobní kapacita by rozumně nepokryla SK,CZ a UA potřeby. Nebo to, že budu rád, když si AČR na Pandury vezme UT-30mk.II, tedy zavedený a pokročilý systém od výrobce s obrovským know-how a ne Turru-30, nebo, že ShM bude NEMO a ne slovenský věžový ShM který ještě nikdo neviděl... pro slovenské národovce persona non grata, "český ultranacionalista" či cokoliv jiného, budiž. Dokážu s tím žít.
Ono možná jen stačí si jakoukoliv kritiku něčeho z pod Tatrami hned nebrat jako "český útok na národní výrobek".