Bitva u řeky Udži (1180)

Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13231
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Bitva u řeky Udži (1180)

Příspěvek od Rase »

The_Battle_at_Uji_Bridge_LACMA_M.84.31.348.jpg

Bitva u řeky Udži

Roku 1180 došlo v Japonsku k velmi zvláštní bitvě. Na straně rebelů tehdy bojovali též váleční mniši, sekaly se letící šípy a odehrála se i první rituální sebevražda seppuku. Stala se ale též počátkem úpadku císařské moci (na stovky let), vzestupu moci samurajů a dala vzniknout i moderní japonské vlajce.
Bitva u řeky Udži je považována za první bitvu v Genpeiských válkách, které byly vyvrcholením desítky let trvajícího konfliktu mezi klany Taira a Minamoto. Ty v minulosti využily oslabení moci císařského dvora a postupně si vybudovaly vlastní ozbrojené družiny. Oba rody se pak snažily celou první polovinu 12. století získat přízeň císařského dvora nebo klanu Fudžiwara. V roce 1156 se po smrti císaře Go-Toby střetli jeho dva synové. Podporovaly je každý z rodů Minamoto a Taira. Rod Taira získal během bojů vedoucí postavení a převážná část rodu Minamoto byla vyvražděna. Hlava rodu Taira Kijomori Taira vládl jako diktátor, provdal svou dceru za císaře a v roce 1180 dosadil na trůn svého vnuka Antokua. Jeho snaha však oslabila spojenectví s ostatními klany a dosazení císaře Antokua vedlo k povstání (Genpeiská válka). Spiklenci ale byli odhaleni a krutě potlačeni. Princ Močihito a Jorimasa Minamoto stihli uprchnout jen s několika stovkami jezdců. Dostiženi byli u řeky Udži. Postup Tairů ze severního břehu, ale byl na nějakou dobu zastaven válečnými mnichy z klášterů v Naře, kteří bránili zničený most. Podle tradice jediný mnich Gočinno Tajima vzdoroval vojákům mistrovským bojem se svou naginatou - dokonce sekal šípy, které na něj létaly vzduchem. Další mnich, Jomjó, zabil devět válečníků, než jeho naginata praskla – poté zaútočil na svého protivníka ozbrojeného pouze dýkou tantó. Nakonec však útočníci zatlačili obránce do nedalekého kláštera Bjódóin, kde Jorimasa spáchal sebevraždu seppuku (podle tradice se jednalo o první případ této rituální sebevraždy). Princ Močihito byl zajat, ale krátce nato popraven (zasažen šípem). Střet tak skončil vítězstvím klanu Taira.
Ve stejnou dobu převzal vedení klanu Joritomo Minamoto (do té doby známý jako básník a dvořan, nikoli válečník), jeden z přeživších členů minamotského rodu, který žil ve vyhnanství na poloostrově Izu. Začal cestovat po zemi ve snaze setkat se se svými spojenci. Když opustil provincii Izu a zamířil do průsmyku Hakone, byl poražen Tairou v bitvě u Išibašijamy. Úspěšně se však dostal do provincií Kai a Kózuke, kde klan Takeda a další spřátelené klany pomohly odrazit armádu Tairů. Mezitím se Kijomori Taira pomstil mnichům za pomoc rebelům, oblehl Naru a vypálil velkou část města. V důsledku obléhání zemřelo přibližně 3 500 lidí. Joritomo spolu se svým bratrem Jošicunem dobyl Heian-kjó, vyhnal klan Tairů a definitivně je porazil v roce 1185 v námořní bitvě u Dannoury (jedné z nejslavnějších a nejvýznamnějších bitev v japonské historii). Mnoho šlechticů z klanu Taira zahynulo spolu s císařem Antoku a vdovou po Kijomorim. Po pěti letech bojů tak klan Minamotů mohl slavit vítězství.
Joritomo Minamoto byl císařem jmenován šógunem, což byl začátek feudálního státu v Japonsku (a konec období Heian), se skutečnou mocí nyní v Kamakuře. Kjóto však nadále zůstalo sídlem císařského dvora. Začátek šógunátu Kamakura znamenal vzestup k moci třídy samurajů a postupné potlačování moci císaře, který byl nucen vládnout bez účinné politické nebo vojenské moci. Z císaře se stal čistě symbolickou a ceremoniální hlavou státu, až do reforem Meidži o více než 650 let později. Navíc Genpeiská válka a její následky ustanovily červenou a bílou, barvy Taira a Minamoto, jako japonské národní barvy. Dnes lze tyto barvy vidět na vlajce Japonska a také na praporech a vlajkách v sumo a v dalších tradičních japonských činnostech.

Zdroj:
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Uji_(1180)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Genpeisk%C3%A1_v%C3%A1lka
https://cs.wikipedia.org/wiki/Obdob%C3%AD_Heian
https://history-maps.com/story/Genpei-W ... tle-of-Uji

265k272d.jpg
428608364_919884469725267_8622828315912003474_n.jpg
e006124fb323f15911dd83edac6e5f4e.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13231
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Bitva u řeky Udži (1180)

Příspěvek od Rase »

pic2631528.jpg
Minamoto_no_Yoritomo.jpg
Joritomo Minamoto, první šógun Kamakurského šógunátu
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4090
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Bitva u řeky Udži (1180)

Příspěvek od jarl »

Zajímavý článek. Zájemcům o podobnou problematiku doporučuji knihu Války samurajů; Konflikty starého Japonska 1156-1877 od Romana Kodeta:

Kodet-Valky_samuraju_obalka-PROMO.jpg
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13231
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Bitva u řeky Udži (1180)

Příspěvek od Rase »

Pěkné, trochu mě při tom psaní mrzelo, že jsem na internetu nenašel žádný článek v češtině. Zvlášť když jde o tak významnou válku. Tady je něco málo o oné závěrečné námořní bitvě u Dannoury z 25. dubna roku 1185.

Z analýzy bitvy u Dannoury je zřejmé, že k vítězství měly blízko obě strany. Na počátku zaujal výhodnější postavení Tomomori Taira (1152–1185). Byl zkušeným námořníkem a dějiště bitvy dobře znal. Oproti tomu Jošicune Minamoto (1159-1189) neměl s plavbou po moři žádné zkušenosti. Minamotové tak museli spoléhat na jednotlivé kapitány. Jošicune byl malého vzrůstu a nevynikal ani tělesnou konstitucí, dokázal u svých stoupenců vzbudit nadšení a dovést je ke slavným vítězstvím. Nutno poznamenat, že Tomomori byl jeden z nejznamenitějších válečníků své doby a vynikal i jako vzor samurajských ctností. Tomomori před bitvou připomněl svým přívržencům, že "stejně jako v Indii a Číně, ani v naší zemi nemůže zvítězit armáda, které není osud nakloněn, byť by měla toho nejlepšího vojevůdce a nejudatnější válečníky". Bitva začala soubojem lučištníků na dlouhý dostřel. Tairové se zprvu chopili iniciativy, protože díky přílivu byli ve výhodě, navíc patrně Tomomori Taira využil i svých znalostí mořských proudů v úžině. Na začátku bitvy, kdy ve Vnitřním moři pomalu nastával příliv, se jeho lodě pokusily obklíčit loďstvo Minamotů. Trvalo to však déle, než Tomomori předpokládal. V jedenáct hodin dopoledne se obě flotily konečně utkaly, došlo i na boj mečem a dýkami. Přibližně ve stejnou dobu ovšem nastal odliv a voda z úžiny začala mizet. Tím získali výhodu Minamotové a plně jí využili. Události se zvrátily v jejich prospěch a vítězství měli takřka jisté. Jeden z tairských velitelů, Miura Jošizumi, navíc své spolubojovníky zradil a napadl Tairy zezadu. Minamotové se mezitím dovtípili, že dětský císař Antoku se nachází na největší lodi celé flotily. Miura Jošizumi jim prozradil, kde přesně se nalézá, takže Minamotové zaměřili svůj útok na správný cíl. Jejich lučištníci soustředili palbu na veslaře a kormidelníky, a tairské lodi se brzy vymkly kontrole a začal je unášet odliv. Když si Tairové uvědomili, že je pro ně bitva ztracena, mnoho z nich spáchalo sebevraždu. Byl mezi nimi i Tomomori Taira, který zvolil dramatický způsob smrti. Podle díla Heike Monogatari si oblékl na závěr nešťastné bitvy u Dannoury dvoje brnění, aby ho dokázalo stáhnout ke dnu, sevřel v náručí svého nevlastního bratra Tairu Ienagu a společně se vrhli do moře. Jinde se vypráví, že se přivázal ke kotvě a skočil do vln. Po pěti letech bojů tak klan Minamotů mohl slavit vítězství.

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Dan-no-ura

60801a.jpg
Yoshikazu_Battle_of_Dan_no_ura.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4090
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Bitva u řeky Udži (1180)

Příspěvek od jarl »

Kodet poměrně podrobně popisuje celou válku klanů Minamoto a Taira včetně té závěrečné námořní bitvy zakončené sebevraždou posledních příslušníků poraženého klanu. Ale to, že japonská vlajka a další státní symboly vznikly na základě barev používaných těmito klany jsem nevěděl.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Odpovědět

Zpět na „významné vojenské události“