Indický projekt letounu AMCA

Cokoliv co lítá mimo NATO a VS
Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13219
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Indický projekt letounu AMCA

Příspěvek od Rase »

article_62307d7cc57ea8_37552893.jpeg

Indie dokončila návrh letounu AMCA

Indie dokončila návrh vlastního stealth víceúčelového bojového letounu údajně páté generace a je připravena postavit jeho prototypy. Informoval o tom nedávno list The Times of India s odvoláním na své zdroje. Dle nich budou v brzké době předloženy indickému bezpečnostnímu výboru v čele s indickým premiérem Narendrou Modim dokumenty k vývoji domácího dvoumotorového pokročilého bojového letounu AMCA (Advanced Medium Combat Aircraft) o hmotnosti 25 tun. Projekt AMCA počítá s postavením a zkouškami pěti prototypů. Postarat se o to má organizace pro výzkum a vývoj DRDO. Podle prognóz bude první prototyp AMCA postaven čtyři roky po schválení projektu, a o šest let později může začít sériová výroba letadel. Přípravy k realizaci projektu AMCA vyvracejí kolující spekulace, že Indie má údajně zájem o nákup amerických letadel F-35A. Podle zástupce náčelníka štábu indického letectva vicemaršála Narmdeshwara Tiwarii, indičtí výrobci byli schopni urychlit práce na vlastním letounu typu stealth díky vytěžení ruských technologií ze společných projektů. Náklady na projekt AMCA se odhadují na 150 miliard rupií (38,3 mld Kč).
Indové začali uvažovat o vývoji letadel páté generace poměrně dávno, ale nejprve pouze ve spolupráci s Ruskem. Od roku 2007 začali Indové částečně financovat práce na letounu PAK FA nebo dle indické transkripce v angličtině FGFA (Fighter Aircraft Fifth Generation), pozdějším Su-57, s tím, že po dokončení letounu bude v indických leteckých továrnách vyráběna verze upravená podle indických požadavků. Indie ale nakonec z programu po mnoha problémech odešla. Vzápětí USA začaly naznačovat, že pokud Indie v této oblasti skončí se spoluprací s Ruskem úplně a splní určité podmínky, může dostat letadla Lockheed Martin F-35, případně USA povolí i jejich licenční výrobu v Indii. Indové chvíli lavírovali, ale v roce 2019 oznámili, že se chtějí soustředit na vývoj vlastního letounu AMCA. Program konstrukce vlastního indického stíhače páté generace byl zahájen již v dubnu 2010, kdy indické letectvo oficiálně vydalo své první požadavky na novou domácí stealth stíhačku. Program AMCA byl nejdříve známý jako program Medium Combat Aircraft (MCA) a zpočátku měl za úkol pouze vyvinout dvoumotorové stíhací letadlo, které bude mít některé stealth vlastnosti. V říjnu 2010 na něj indická vláda uvolnila značnou sumu peněz. V následujících letech se uskutečnily intenzivní testy ve vzduchovém tunelu s pěti typy konstrukcí, přičemž finální návrh letadla byl dokončen v září 2014. Podle dostupných údajů v roce 2015 na projektu od draku až po motory mohlo pracovat kolem pěti tisíc lidí. V roce 2015 byl stanoven start prototypu na rok 2018, pak v únoru roku 2017 byl termín přesunut na rok 2024. Indičtí představitelé vzápětí v roce 2018 oznámili, že první let indické stealth stíhačky z programu AMCA je plánován až na rok 2032.

Zdroj:
https://www.armyweb.cz/clanek/indie-dok ... tounu-amca
https://armadnizpravodaj.cz/letecka-tec ... -generace/

article_5e1c95064af9d2_48856914.jpeg
1646972455_cpX9Lx_AMCA_3.jpg
640px-MediumCombatAircraft1.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 24/3/2024, 09:38, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
mikhail
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1704
Registrován: 19/4/2006, 20:09

Re: Indický projekt letounu AMCA

Příspěvek od mikhail »

Celkom masakrálne posuny termínov dodania. Človek si potom uvedomí, aké náročné je vyprodukovať lietadlo 5-tej generácie v dostatočnej kvalite. Kým toto lietadlo vstúpi do služby, budú predpokladám lietať prototypy 6-tej generacie bojových lietadiel z dielne USA, alebo konzorcia krajín ako Francúzsko,Nemecko a Španielsko.
Dezoláti všech zemí, vyližte si prdel!
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13219
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Indický projekt letounu AMCA

Příspěvek od Rase »

Schválen projekt indického letounu 5. generace

Indie před několika dny schválila projekt AMCA (Advanced Medium Combat Aircraft), přičemž byla objednána i stavba několika prototypů a vyčleněny nezbytné finanční prostředky - startovní částka je údajně 1,8 mld dolarů (42 mld Kč). Vývojový program AMCA běží již asi od roku 2010 a jeho výsledek se měl stát doplňkem nebo alternativou k programu FGFA, na kterém Indie pracovala společně s Ruskem. FGFA měl však spoustu problémů v oblasti pohledů a očekávání jednotlivých stran, a nakonec zanikl indickým odstoupením v roce 2018. S ukončením prací na programu FGFA se však zadrhl i čistě indický program AMCA. Indové v dané chvíli jednoduše neměli z čeho brát, protože vývoj čistě indického letounu páté generace byl velice náročný na vývoj nezbytných technologií. Nyní se však má všechno znovu nastartovat a hladce běžet. Konečná konfigurace letounu AMCA byla schválena v roce 2014. Půjde o dvoumotorový stroj páté generace a dá se předpokládat, že jeho rozměry a hmotnost (oproti původním plánům) poněkud narostou, protože požadavky indického letectva budou jistě velmi vysoké. Podle indických plánů má premiéra prvního prototypu AMCA proběhnout již v roce 2026. Postupně má být nejpozději do poloviny roku 2029 postaveno celkem pět prototypů. První sériové letouny mají vznikat od konce roku 2029 ve verzi označené Mark-1 a odpovídat čistokrevným letounům 5. generace (stealth, nadzvuková cestovní rychlost bez zapnutého přídavného spalování, vnitřní zbraňové šachy pro minimálně 1,5 tuny výzbroje). Následně má pak přijít vylepšená verze Mark-2, tedy generace 5+ s prvky 6. generace vybavená novými indicko-francouzskými motory. IAF plánuje pořídit alespoň 125 letounů AMCA v konfiguracích Mark-1 a Mark-2. V rozhovoru poskytnutém v roce 2020 tehdejší náčelník letectva R. K. S. Bhadauria uvedl, že „Proces plánování již probíhá pro bojové systémy, jako jsou technologie šesté generace s volitelnou posádkou, koncept smart wingman, rojové drony, vytrvalé platformy typu HALE (High-Altitude Long Endurance) a hypersonické zbraně, mimo jiné. Také dodal, že je nezbytné začlenit takové pokročilé technologie, aby zůstal AMCA relevantní. Znovu to potvrzuje i současný šéf IAF Vivek Ram Chaudhari.

https://www.armyweb.cz/clanek/indie-sch ... hacky-amca

AMCA_model_displayed_during_Aero_India_2021.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Letecká technika“