Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4245
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Alfik »

Juraj Tichý píše: 6/5/2024, 18:22 A teraz per capita, alebo per GDP a budete ešte vyššie.
Možná i první.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5057
Registrován: 28/8/2018, 18:27

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Juraj Tichý »

Prvé budú určite Pobaltske krajiny.

Edit:
Tak som sa zmýlil.
pomoc.png
https://english.nv.ua/nation/estonia-is ... 94095.html
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11661
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dzin »

Ještě celková pomoc v miliardách eur.

https://www.statista.com/statistics/130 ... o-ukraine/

Výstřižek2.JPG
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Úterý. Putin byl oficiálně inaugurován do funkce prezidenta Ruské federace. Popáté. V demokratických zemích je obvykle omezena maximální doba ve funkci u jednotlivých osob nebo maximální počet mandátů. A nejinak tomu bylo i v Rusku. Dokud si Putin nenechal svým loutkovým parlamentem schválit změnu Ústavy, která mu umožňuje vládnout prakticky neomezeně. Největší hanbou celé téhle šarády ale zůstává skutečnost, že přítomni byli i zástupci z šesti evropských zemí: Maďarska, Slovenska, Řecka, Malty, Kypru a překvapivě také Francie. Připomeňme si, že na Putina je vydán mezinárodní zatykač, Rada Evropy neuznává legitimnost úřadu prezidenta Putina, a je proto přinejmenším nevhodné, aby státníci svou přítomností tohoto diktátora a zločince naopak legitimizovali. Dva poslední roky nás očividně nic nenaučily. Tak pojďme na další novinky:
Zajímavá videa:
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3746
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Bělorusko oznámilo, že se přidá k Ruskem oznámenému nácviku jaderného útoku na státy NATO. Nemá sice žádné jaderné zbraně, ale disponuje prý
škálou jejich nosičů.

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/20733577
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil UA (denník, ktorý nemal vzniknúť), autor Matej Lukáč

Študenti Baltskej štátnej technickej univerzity „Voenmech“ v Petrohrade sú vysielaní na stáž do vojenských podnikov LLC „Special Technology Center“, JSC „Výskumný ústav veliteľských zariadení“ a JSC „Výskumný a výrobný podnik „Radar mms“, kde sú nútení podpisovať pracovné zmluvy a dokumenty na prístup k štátnemu tajomstvu. Hovorili o tom samotní vysokoškoláci v rozhovore s [Grozom](https://t.me/groza_media/5243) .

Mladí ľudia musia pri vypĺňaní dokumentov na sprístupnenie štátneho tajomstva poskytnúť svoje osobné údaje vrátane informácií o cestovaní do zahraničia a informácie o najbližšej rodine. Študentom nepovedia, čo budú vo výrobe robiť, no sami veria, že práca bude zahŕňať skladanie dronov a ďalšej vojenskej techniky. Za to im sľubujú plat 60 tisíc rubľov. Študenti sa sťažujú, že ak odmietnu, hrozí im vylúčenie „pre dlh z praxe“.

Tento prípad nie je v Rusku prvýkrát, čo sa v poslednom čase pokúšajú prinútiť mladých ľudí pracovať v podnikoch obranného priemyslu. V apríli tak tatárske úrady [oznámili](https://www.moscowtimes.io/2024/04/16/v ... di-a127993) nový program na podporu zamestnanosti mladých ľudí, podľa ktorého región plánuje prilákať tínedžerov vo veku od 14 rokov, aby pracovali v podnikoch vojensko-priemyselného komplexu: mladistvým sa zjednoduší hľadanie zamestnanie a bude im umožnené od školy vo voľnom čase pracovať vo fabrikách. V minulom roku Štátna rada republiky pripravila návrh novely Zákonníka práce, ktorá umožňuje tínedžerom od 16 rokov zamestnať sa v rizikových a rizikových odvetviach. Vo februári generálny riaditeľ SEZ Alabuga Timur Shagivaleev navrhol presunúť študentov denného štúdia na večerné štúdium, aby mali čas pracovať v podnikoch počas dňa.

[V auguste 2022 povolila](https://www.moscowtimes.news/2022/08/15 ... iya-a23220) ruská vláda zamestnancom vojensko-priemyselného komplexu a akýchkoľvek podnikov poskytujúcich štátne obranné príkazy zapájať sa do nadčasovej práce bez ich súhlasu. Ďalšie práce môžu podľa vyhlášky trvať až 4 hodiny denne. Vedenie podniku zároveň dostalo právo meniť rozvrhy zamestnancov podľa vlastného uváženia, ako aj odvolávať zamestnancov z dovolenky.

Štátna duma potom uviedla, že toto uznesenie bolo prijaté kvôli vojne na Ukrajine. Predseda priemyselného výboru Vladimir Gutenev poznamenal, že ak ruský obranný priemysel nedokáže uspokojiť všetky potreby štátu, úrady by mali byť schopné „prilákať obmedzený počet ľudí na mimoškolskú prácu na základe prijatých nariadení“.
Přílohy
FB_IMG_1715148900124.jpg
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2569
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Zaujimavost - rano letel AN12BK (Cavuk air) z Piestan do Uzhorodu a momentalne uz opat pristava v Piestanoch. Cargo, alebo preprava ranenych?
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13432
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Normální ruský billboard ke Dni vítězství... 2014-2024 :idea:

438174662_422669827379725_6387943179282862724_n.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13432
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Fronta ve směru na Časiv Jar a ukrajinský protiútok

Některé dobré zprávy: Ukrajinská armáda zaútočila na ruské pozice jižně od Ivanovského, využila vyčerpání nepřítele a dokázala postoupit o zhruba 500 metrů. Navíc tři mosty vyhozené nepřítelem přes kanál Siverskyj Doněc-Donbas měly nakonec pro obránce pozitivní efekt. Ve stejné době, soudě podle zpráv, dorazily na Ukrajinu první dodávky dělostřelecké munice. Obecně celý tento sled událostí vede ke zlepšení situace, byť nehovoříme o úplné stabilizaci fronty. Co se významu Časiv Jaru týče, tak toto město je vlastně poslední pevností s geografickou výhodou. Existuje samozřejmě i horší scénář, kdy Rusko obsadí město a vstoupí do operačního prostoru směrem ke třem velkým a strategickým městům Doněcké oblasti, čímž by si zlepšili situaci jak strategicky, tak politicky - s opačným efektem pro Ukrajince.

https://twitter.com/TOGAjano21/status/1 ... 9015450018

GNDjKx3WIAATlyY.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 8/5/2024, 19:24, celkem upraveno 3 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
sahidko
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 590
Registrován: 26/7/2010, 20:07

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od sahidko »

Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13432
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

EU použije zmrazená ruská aktiva na nákup munice pro Ukrajinu

Zástupci členských zemí Evropské unie se v Bruselu shodli, že výnosy z ruských aktiv zmrazených v Evropě využijí k nákupu zbraní pro Ukrajinu a na rekonstrukci této země. Informovalo o tom belgické předsednictví. Návrh, aby se 90 procent výnosů použilo k nákupu zbraní pro Ukrajinu prostřednictvím takzvaného Evropského mírového nástroje, v březnu předložila Evropská komise. Zbývajících deset procent by mělo být převedeno do rozpočtu EU a použito na rekonstrukci Ukrajiny. Nalezení shody předcházely dlouhé debaty. Některé země totiž odmítaly využitím peněz na vojenské účely. Belgické předsednictví ale přišlo s kompromisním návrhem, který uspokojil i ty země, které si přály zůstat neutrální, jako například Rakousko, Malta, Kypr či Irsko. Výhrady k posílání vojenské pomoci na Ukrajinu už dříve daly najevo i Slovensko a Maďarsko. Česko naopak podporovalo využití výnosů ze zmrazených ruských aktiv v Evropě jak na rekonstrukci, tak na obranu válkou zmítané země.

https://www.e15.cz/valka-na-ukrajine/eu ... nu-1415566
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 22
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

Rase píše: 8/5/2024, 18:49 Fronta ve směru na Časiv Jar a ukrajinský protiútok

Některé dobré zprávy: Ukrajinská armáda zaútočila na ruské pozice jižně od Ivanovského, využila vyčerpání nepřítele a dokázala postoupit o zhruba 500 metrů. Navíc tři mosty vyhozené nepřítelem přes kanál Siverskyj Doněc-Donbas měly nakonec pro obránce pozitivní efekt. Ve stejné době, soudě podle zpráv, dorazily na Ukrajinu první dodávky dělostřelecké munice. Obecně celý tento sled událostí vede ke zlepšení situace, byť nehovoříme o úplné stabilizaci fronty. Co se významu Časiv Jaru týče, tak toto město je vlastně poslední pevností s geografickou výhodou. Existuje samozřejmě i horší scénář, kdy Rusko obsadí město a vstoupí do operačního prostoru směrem ke třem velkým a strategickým městům Doněcké oblasti, čímž by si zlepšili situaci jak strategicky, tak politicky - s opačným efektem pro Ukrajince.

https://twitter.com/TOGAjano21/status/1 ... 9015450018


GNDjKx3WIAATlyY.jpg
Tu je rorozbrane podrobne, ako to cele prebehlo.
https://www.youtube.com/watch?v=G17oVXEsA58
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Středa. Evropa si dnes připomíná výročí konce druhé světové války, respektive osvobození Evropy od nacistů. Bohužel, komunistickým výkladům dějin navzdory, osvobozena byla jen část území Česka, a i to se brzy mělo změnit. Na většině území se jedna okupace proměnila v jinou, trvalejší. Navíc ze strany státu, který jen pár let předtím pomohl nacistickému Německu druhou světovou válku rozpoutat, a kdyby bylo po jeho, okupoval by střední a východní Evropu už v roce 1939. A zatímco západní Evropa, skutečně osvobozená spojeneckými vojsky, zažívala nebývalý rozmach a rozkvět, na východ od železné opony Moskva drancovala země od jejich nerostných surovin, ničila dříve prosperující průmysl a terorizovala populaci v celé své vlivové sféře. Už jen to, když Putin říká, že rozpad SSSR byl historickou tragédií, kterou chce napravit, by nás mělo hnát na barikády. Tím spíš, když se to pokouší realizovat. Ale zpátky do přítomnosti, tady jsou novinky:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1479
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Čtvrtek. Prezident Pavel v rozhovoru pro ARD uvedl, že Západ strávil příliš času diskusemi a posuzováním rizik u každé plánované dodávky vojenské pomoci Ukrajině. Kdyby podle něj přišla pomoc na Ukrajinu dříve, mohla být dnes situace diametrálně odlišná. Pavel také přiznal, že dodávky munice z české iniciativy jdou pomaleji, než by si představoval. Na vině jsou prý ruská protiopatření, která jsou úspěšná mimo jiné díky tomu, že informace o dodávkách jsou z velké části veřejné, což Rusům umožňuje efektivně operovat a podnikat rychlé kroky, aby dodávky co nejvíce zdrželi. Připomeňme si v téhle souvislosti, že jistý bývalý premiér a agrobaron nedávno vyzval vládu, aby se zodpovídala veřejnosti a ukázala, od koho a za kolik munici nakupuje. Jeho výzvu bezpečnostní analytici obratem označili za krok, který by nejvíce nahrál právě Rusům – přesně z těch důvodů, které uvádí prezident Pavel. Politici ze stejné strany pak v minulosti mimo jiné upravovali tendr na dostavbu Dukovan na míru ruskému Rosatomu a pravidelně šíří narativy ruské propagandy během projevů v parlamentu nebo v televizních debatách. Být pod ruským vlivem přitom nutně neznamená, že si dotyční vliv uvědomují. Ve zmíněných případech o tom ale nejde příliš pochybovat. A teď pár novinek:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13432
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Shakal píše:Ruské vojenské přehlídky k příležitosti Dne vítězství se opět účastnil pouze jeden jediný tank: Druhoválečná T-34, poněkud ironicky vyrobená v ukrajinském Charkově.
Ony T-34/85 byly vyrobené až po válce v Československu a rusko je teprve nedávno "odkoupilo" od Laosu. Konkrétně měly být vyrobené až v polovině 50. let a Laos je získal v 80. letech. V lednu 2018 získal 30 kusů ministr obrany Šojgu. Technika po moři překonala více než 4500 kilometrů a dorazila do Vladivostoku. Po železnici pak putovala až do Moskevské oblasti.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/rusk ... opne-63826
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2569
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Rusi zahajili masivny utok na Charkov.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11758
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Zemakt »

Zdroj?
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11758
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Zemakt »

Rusové se pokoušejí prolomit obranu v charkovské oblasti
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... .seznam.cz
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
HONZIK11
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4015
Registrován: 16/11/2014, 19:51

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od HONZIK11 »

https://t.me/casusbellilive/162672

Zatim jen z Ukrajinske strany. Z Ruske zadne info.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“