Jižní Osetie 2008

Konflikty a války po roce 1945 - Izrael, Korea, Vietnam...
Odpovědět
Uživatelský avatar
redboy
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 1313
Registrován: 3/2/2006, 12:02

Jižní Osetie 2008

Příspěvek od redboy »

I když se to netýká L-39, ale Gruzie a naší techniky, tentokrát bývalé, dodané do Gruzie.

V souvislosti s intenzivními boji v Jižní Osetii, separatistické republice Gruzie mezi Gruzinskou pravidelnou armádou, armádou Jižní Osetie, modrých přileb Rf a od odpoledne i pravidelnou armádou Ruska se strhla smršť reportáží z oblasti. Především televize v Rusku jedou defacto nonstop a objevuje se spousta záběru nasazené techniky. Jelikož se mi to nechtělo tipat z televize ulovil sem nělojik fotek techniky ex naší armády na CNN.

Jde o fotografie z odstřelování Cchinvali:

ObrázekObrázekObrázek

Zatím to moc téma pro Palbu není, spíš změť vojenských a politických proklamací poměrně značně rozporupných. Novináři opět řádí a vojáci si protiřečí, koneckonců jak jinak.

Fakty by šlo shrnout opravdu jen všeobecně:

Po nekolika dnech vzájemného postřelování Guzinských a J.Osetinských (JO) sil se včera vše jevilo jako řešitelné po politické stránce. Došlo k setkání přímo protivníků atd. To ovšem bylo.

V noci na dnešek Gruzie zahájila vemi intenzivní útok na Cchinvali a asi dvě další enklávy JO. Po dělostřelecké přípravě a bombardování (Su-25) se pokusili vniknout do města. Boje podle některých fotek byly dost intenzivní.

President Gruzie Saakašvili už někdy dopoledne oznámil že akce je za účelem "uvedení ústavního pořádku na území Gruzie" a údajně Gruzinské síly ovládají několik částí města Cchinvali. Vyhlásil všeobecnou mobilisaci.

JO oznámila, že se jí útok podařilo zastavit.

Pod palbu se dostala jednotka Ruských modrých přileb (podle ruských zdrojů pod palbu jejich Gruzinských kolegů (jde o společné síly). Rusové odpoledne hlásili 10 padlých a desítky zraněných (nyní hlásí 12).

Následovala ostrá Ruská reakce. Přímo presidenta RF. Svůj dost emotivní a ostrý projev ukončil:" Já jsem povinen zajistit bezpečnost a důstojnost ruských občanů, ať se nacházejí kdekoli. Logika našich následujících činů je diktována těmito fakty. My nedopustíme beztrestné úmrtí našich občanů. Viníci ponesou zasloužené následky". Velmi ostré!!!!

Ještě ostřejší následovalo. Odpoledne překročíly hranice JO (a de facto hranice Gruzie(!!)) dva posílené tankové prapory a rychle se přesunuly do oblasti Cchinvali. Ruské letectvo bombardovalo dvě letiště v hloubi Gruzinského území (místa odkud startovaly stroje gruzinského letectva)

President Gruzie Saakašvili oznámil, že vládní vojska ovládají celé Cchinvali. Asi to nebyla pravda. Ovládají ale minimálně něktré vrcholy nad městem.

Po několika hodinách se ruské jednotky zapojili do boje, ale asi sporadicky, gruzínci se mezitím asi z města stáhli. Každopádně rusové postřelovali gruzínce v okolí města a sami se dostali pod palbu, ale nešlo zřejmě o nic velkého.

Do večera se situace uklidnila a boje byly obnoveny po setmění, probíhají dovčil.

Odpoledne jednal Putin s presidenty Spojených států, Francie, Kazachstánu a asi s dalšími (je v Pekingu na zahájení OH). Všichni žádají zastavení bojů všech stran.

Na odpoledne Rusko svolalo RB OSN, ale byla malá účast a vyšlo z toho jen nic neříkající prohlášení k zastavení palby. V těchto chvílích probíhá druhé zasedání za účasti Gruzie (to svolala ona), ale asi se to protáhne do rána našeho času.

Meveděv dal příkaz Putinovi zajistit humanitární pomoc běřencům (je jich dost, už před několika dny evakuovali děti z města do Vladikavkazu a dnes na záběrech jednotek ruské armády přesunujících se do Gruzie byly v púrotisměru kolony autobusů.

Z Moskvy odpoledne starovali Il-76 MČS s nemocnicí a humanitárním materíálem, letí do Vladikavkazu.

Politici JO hlásíli 1500 mrtvých ve městě (ale asi dooost přehánějí, ale město je poškubané dost), ale podle toho jak to chápu já, vůbec nejeví snahu o jenání, Gruzínci asi taky moc ne, ale JO zcela vůbec. Prohlášení o nastolení "ústavnosti" asi dost nepobrali a podle mě jakékoli jednání visí na nich.

Rusové podle mě posílí síly v oblasti a stáhnou modré přilby, ale to je můj dohad.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6814
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

Redboy - tady michan - již nikdy neříkej tak to nebude....
Děkuji co monitoruješ a znáš....
Děkuji, všimněme si.
2 nejlepší technologie - vaše rusofilské technologie naše - vždy když o PV


Prosím, některé mé příspěvky vymažte, ale tam se bojuje.
Neopakovatelně.
Je to s neobyčejně možnými následky.
Pokud se USA a Rusko nedohodnou předem....
Redboy a pege - prosím sledujte. Sledujte i ostatní.
USA( a její přátelé) všeobecně podporuje Gruzii a Rusko si své obyvatele chce pohlídat.
Jde o vystoupení pravidelných jednotek armád.....
Rusové a Gruzie přisunuje dle záběrů " těžké dělostřelectvo" ( raketové oddíly zatím samozřejmě neukazují...)
Prosím...
Prosím o letectvo a.....
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
jaromír dolanský
praporčík
praporčík
Příspěvky: 391
Registrován: 12/10/2006, 14:21
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaromír dolanský »

autorský článek z připravovaného článku pro www.eliberec.cz. Pokud bude zájem, budu posílat i další pokračování.
Jižní Osetie – srpen 2008

V den zahájení Olympijských her v Pekingu ( a čtyřicet let po zahájení okupace tehdejšího Československa vojsky Varšavské smlouvy ) se rozhořeli boje na Kavkaze.

Pro pochopení důvodů je třeba udělat si menší exkurz do historie.


Jižní Osetie patřila k územím, kam ve středověku pronikal byzantský vliv, později zde ale vládli Mongolové a pronikl sem islám. Křesťanství však zůstala věrná většina obyvatelstva, dnes je zde pouze muslimská menšina a křesťané tvoří 61 % obyvatelstva Jižní Osetie. K ruskému carství bylo celé území připojeno spolu s Gruzií roku 1801.

V rámci sovětské Gruzie měla status , a to již od roku 1921, kdy zde získali moc bolševici. Ti zde začali po čase zavádět mnohé změny, mezi které patřilo i opětovné zavedení osetštiny jako jednoho z vyučovacích jazyků na školách, vedle gruzínštiny a ruštiny. V roce 1988 zde vznikla Lidová fronta, jedna z prvních politických stran vedle komunistické. Její zvolení představitelé požádali republikovou vládu v Tbilisi, aby statut jižní Osetie byl změněn z autonomní oblasti na autonomní republiku. Po osamostatnění Gruzie však došlo k pravému opaku autonomie byla zrušena úplně a území oblasti bylo rozděleno mezi několik gruzínských krajů, z nichž však jeden zhruba zahrnuje oblast obývanou Jihoosety. V současné době se jedná o velmi chudou oblast, a to i na gruzínské poměry.
Jižní Oseti se tak následně od Gruzie na počátku 90. let odtrhli a založili nezávislou Republiku Jižní Osetii. Přestože tento stát nikdo neuznal, de facto je skutečně na gruzínské vládě nezávislý. V oblasti, kterou obývají především Rusové, tak má značnou autoritu ruský prezident, platí se rubly a obyvatelé mají ruské občanství.
( převzato z : http://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%BEn%C3%AD_Osetie )

Vlastní historie Gruzie je velmi spletitá i pohnutá.

Rozkládá se mezi Evropou a Asií. Proto se zde setkáváme s prvky kultur Blízkého východu a Evropy.
Gruzínci jsou křesťané od 5. století. K obrácení Gruzínců ke Kristu přispěla sv. Nino, která získala pro křest krále Miriana.
Největšího rozmachu dosáhla Gruzie v období vlády královny Tamar. (1184 - 1213)
Od 15. stol. existovalo v Gruzii několik nezávislých státních celků, které se v 16. - 18. stol. dostaly do závislosti na Turecku a Persii. Část obyvatelstva se v tomto období islamizovala.
V roce 1783, především z důvodu stupňujícího se tlaku z islámských zemí, došlo k dohodě mezi Gruzií a Ruskem o vojenské pomoci. To však mělo fatální a nechtěné dopady.
Již v roce 1801 si Rusko připojilo východní část země a do r. 1864 byla už téměř celá Gruzie včleněna do carské říše (přístavy Batumi a Poti a některé jihozápadní oblasti už po Rusko-tureckých válkách). To samozřejmě vyvolalo v této zemi s historickou tradicí samostatnosti na silný odpor.
Po ruské Říjnové revoluci byl v Tbilisi vytvořen Zakavkazský komisariát. Ten byl však v březnu 1918 zrušen a vznikla Zakavkazská demokratická federativní republika, nezávislá na ruské federaci

Po dvou měsících se rozpadla a 26. května 1918 byla vyhlášena Gruzínská demokratická republika. V květnu 1920 uzavřela Gruzínská republika s bolševickým Ruskem mírovou smlouvu. Tou sovětské Rusko uznávalo její nezávislost.
Po skončení občanské války však bolševici tuto smlouvu porušili a únoru 1921 začala Rudá armáda obsazovat Gruzii.
( V červnu 1989 gruzínská vláda a v březnu 1990 republikový Nejvyšší sovět přehodnotily vývoj v zemi v letech 1920-1921. Konstatovaly, že byla porušena mírová smlouva z května 1920, a vyzvaly vedení Sovětského svazu k jednání o obnovení nezávislosti Gruzie. )
Šestnáctého února 1921 byla vyhlášena Gruzínská SSR, v březnu 1921 na severu země Abcházská SSR, která se však koncem r. 1921 stala součástí Gruzie.
 
V květnu 1921 byla uzavřena smlouva o vojensko-hospodářském svazku mezi Gruzií a RSFSR. Proces získávání moci dovršilo sovětské vedení vytvořením Zakavkazské socialistické sovětské republiky v prosinci 1922, která spoluzakládala Sovětský svaz.
Gruzínské hnutí za nezávislost však neutichlo a v r. 1924 byla sovětská vojska nucena potlačit velké protibolševické povstání.
Změna nastala až po desetiletích - nástupem Michaila Gorbačova do čela Sovětského svazu
Čtrnáctého listopadu 1990 pak republikový Nejvyšší sovět vyhlásil kontinuitu s Gruzínskou demokratickou republikou z r. 1918-1921. Byla vyhlášena opět Gruzínská republika.
V květnu 1991 byl přímými volbami zvolen první gruzínský prezident. Stal se jím Zviad Gamsachurdia . Ten však Gruzii vedl jen velmi krátce.
Odpor opozice a vojenské srážky koncem prosince 1991, vedl k jeho svržení.
Byla ustanovena dočasná vláda. Desátého března 1992 byl Eduard Ševardnadze zvolen do čela Státní rady Gruzínské republiky. Bývalý sovětský ministr zahraničních věcí byl pak 6. listopadu 1992 zvolen prezidentem s neomezenými pravomocemi.
Čtvrtého ledna 2004 Michail Saakashvili vyhrál prezidentské volby s obrovskou většinou 96 % obsazení hlasů.
Jeho snahou je nejen přiklonění gruzínské politiky více k západu a USA, ale zároveň snaha Gruzie o vstup do NATO a znovuzískání kontroly nad oběma oblastmi – tedy Jižní Osetií a Abcházií.


Už se na tom pracuje :) A možná se podaří ve spolupráci s www.eliberec.cz i přímý kontakt a rozhovor s příbuznými jednoho z gruzínských bojovníků, který v poslední válce s Ruskem padl. ( Asi bych měl přiznat, že moje poslední bývalá manželka je gruzínka, žijící v ČR :-) )
VIVERE SUIS DESIDERIS. PRO SUO HONORE MORI.
Uživatelský avatar
vencour
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 517
Registrován: 1/6/2007, 00:18
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vencour »

Měl bych dotaz na zúčastněné, kam myslíte, že jsou ochotni Rusko i USA zajít? Viděl jsem nedávno (konečně) film Vlákna (Threads, 1984), o 3. světové válce způsobené napadením Iránu Ruskem a neústupností všech stran. Samotný film mi přišel realistický a hodnověrný, takže sleduji, zda se k tomu "konci" nenachyluje vývoj.
Obrázek
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny. (Jonathan Archer, Enterprise)
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6814
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

Pro ilustraci - mého -" těžké dělostřelectvo".
Toto" těžké dělostřlectvo" nad 152 mm zasahuje dle vzdálenosti ( 30 až 42 km) - 8 až 10m - druhá střela má bod 0 - cíl - pokud již první střela není v cíli - dostane informaci ze 3 zdrojů... - prosím s jakoukoliv náplní - střelby dělostřelectva Ruska a USA z jara 2008.
Letectvo má dnes bod 0 z 5 zdrojů - ihned - obrazovka - srpen 2008...
Naposledy upravil(a) michan dne 9/8/2008, 12:02, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
jaromír dolanský
praporčík
praporčík
Příspěvky: 391
Registrován: 12/10/2006, 14:21
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaromír dolanský »

Jak jistě mnozí zde vědí, gruzinská strana ( stejně jako např. Srí Lanka ) je vybavena i českými zbraněmi. Ať už raketomety vz.70 tak dělostřeleckým systémem Dana.
Lze to vyhledat jak na internetu, tak to mohu potvrdit vlastním pozorováním při návštěvě těchto zemí.
VIVERE SUIS DESIDERIS. PRO SUO HONORE MORI.
Uživatelský avatar
jaromír dolanský
praporčík
praporčík
Příspěvky: 391
Registrován: 12/10/2006, 14:21
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaromír dolanský »

II.
Kořeny tohoto konfliktu jsou tedy velmi spletité a staré.
Kdo jsou tedy vlastně Osetinci ?
Jedná se o potomky kočovníků, kteří v průběhu tisíciletí přišli z Asie a svůj nový domov nalezli na Kavkaze v Severní Osetii. Někteří později pokračovali přes hřebeny Kavkazu dál, směrem na jih. Vzhledem k vývoji a vlivu Gruzie i Ruska se stali křesťany, část z nich později přestoupila k islámu.
Jak bylo již zhora řečeno, ruské výboje a pozdější přičlenění území Gruzie do ruského carství způsobila, že Osetie se stala součástí ruské říše. ( v roce 1801 )
V době vlády J. V. Stalina došlo k novému územnímu rozčlenění Sovětského Ruska a tak se stalo, že se tento národ ocitl rozdělen hranicemi mezi Gruzií a Ruskem.
Severní Osetie se stala součástí Ruska, Jižní Osetie připadla Gruzii.
Došlo tedy k situaci, která není v moderních dějinách zase tak neobvyklá – jeden národ, rozdělený hranicí.


Již době rozpadu Sovětského svazu začali první pokusy o znovu sjednocení tohoto národa. Málokde se ale dočteme, že tyto snahy musela tehdy řešit i armáda .
V roce 1990 došlo k jednostrannému vyhlášení nezávislosti Jižní Osetie. To vedlo ke konfliktu mezi gruzínskými a osetskými vojsky, které ustaly až v roce 1992, kdy byly v oblasti rozmístěny smíšené gruzínsko-osetsko-ruské mírové síly.
Osmnáctiměsíční konflikt na počátku 90. let tak přinesl pouze ztráty ve stovkách lidských životů, ekonomice už tak chudých oblastí a vyhnal z oblasti tisíce především gruzínských obyvatel.
Tím ale došlo ale k určitému etnografickému posunu. Poměr obyvatel mezi Rusy a Gruzínci se naklonil směrem k Rusům, i když území patří od minulého století Gruzii.
Problém nezmizel, právě naopak.
Jižní Osetii žádný stát ani OSN neuznalo. ( Ani Rusko )
To znamená že je podle mezinárodního práva stále součástí Gruzie.
Prezident Michail Saakashvili začal usilovat po svém zvolení o obnovení svrchovanosti nad Jižní Osetií.
Nabídka autonomie Jižní Osetii, o kterém se Saakashvili zmiňoval i ve svém včerejším projevu na CNN, byla však odmítnuta a jiho osetinská vláda požaduje plnou nezávislost.
Odvolává se i na dvě referenda, která byla v oblasti v této věci uspořádána.
Otázkou zůstává, jaký vývoj by v případě poskytnutí této nezávislosti.
Dovoluji si pochybovat o tom, že Severní a Jižní Osetie by se spojily a vytvořily nový národní stát mezi Ruskou federací a Gruzií. Už proto, že Rusko by se nikdy nevzdalo svého území, za které Severní Osetii považuje.
Logicky by tedy došlo k připojení území Jižní Osetie k Rusku. A tím i k územní ztrátě suverénního státu, kterým Gruzie bezpochyby je.
Dalším rizikem a problémem Gruzie je, a pravděpodobně v blízké budoucnosti budou, separatistické snahy dalšího území – totiž Abcházie.
VIVERE SUIS DESIDERIS. PRO SUO HONORE MORI.
Uživatelský avatar
pinkolin
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 200
Registrován: 4/6/2007, 18:39

Příspěvek od pinkolin »

http://en.wikipedia.org/wiki/War_in_Sou ... )#9_August

Jestli muzu, pokusim se prelozit strucne dnesni udalosti:

6:00 UTC ruske oddily z 58. armady vycistily hlavni mesto Jizni Osetie, Tskhinvali.

6:27 UTC ruske letectvo bombarduje delostrelecke oddily u mesta Gori

7:41 UTC 76. vysadkova divize presouvana do Tskhinvali. Dale 98. vysadkova divize a jednotka spetsnaz z moskevske 45. odloucene vyzvedne skupiny.

7:57 UTC 58. armada uplne osvobodila Tskhinvali

8:30 UTC Rusky stab hlasi ztratu dvou letadel, bombarderu Tu-22 a Su-25. Gruzinci se chlubi, ze jich sundali 10. Jihoosetijci se chlubi, ze sundali dve gruzinske.

10:30 UTC Ruske vysadkove jednotky dorazily do Tskhinvali. Gruzinsky prezident prosi o primeri :-D.

Prominte, ze je to tak strucne, ale doufam, ze to pomuze neanglictinarum, ja musim mejt okna :-D
Naposledy upravil(a) pinkolin dne 9/8/2008, 13:26, celkem upraveno 1 x.
Kdo čest nemá, druhému jí nedá.
Uživatelský avatar
jaromír dolanský
praporčík
praporčík
Příspěvky: 391
Registrován: 12/10/2006, 14:21
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaromír dolanský »

VIVERE SUIS DESIDERIS. PRO SUO HONORE MORI.
Uživatelský avatar
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 2134
Registrován: 16/1/2007, 11:52

Příspěvek od rabo »

Nechcem tu rozvíjať politické debaty, lebo do pozadia toho času prebiehajúceho konfliktu nevidím, ale úplne bez povšimnutia sa mi nedá.

V prípade , že naozaj došlo zo strany Gruzínska k: ohrozeniu, napadnutiu, prípadne zabitiu Ruských občanov, je vstup armády RF do Gruzínska pochopiteľný a rovnako by reagovala každá krajina. Tu chcem opätovne poďakovať p.Procházkovej, za jej "vyvážené" a "netendenčné" správy, ktoré jednoznačne poukazujú na to, že príčiny vstupu RF do konfliktu sú bezvýznamné a neopodstatnené, zatiaľ čo porušenie prímeria Gruzínskou armádou opodstatnené. A samozrejme ostreľovanie maličkého mesta salvami z raketomentov je viac ako "humanitárne bombardovanie", preto netreba o tom ani veľmi písať. Je to proste novinárka, robiaca česť tomuto povolaniu.

Všade sa dosť píše o vstupe vojiska RF do Gruzínska, ale nikto sa ako si nevyjadruje k počtu tých vojakov. Je rozdiel či tam príde 100.tis. vojakov, alebo 10 tis.

Podľa zverejňovaných záberov ide o maličký kontingent z 58. armády, pozostávajúci z pár kusov tankov / asi 4 T-72S a 1 T-72BM /, pár kusov BVP-1 a BVP-2, MT-LB. 1 raketomet GRDA, pár Akácií nákladné vozidlá a batéria systému BUK .


Na tomto videu by malo byť zostrelené Gruzínske lietadlo, salvy z Akacií / možno aj Gruzínskych / a salva s "Gradu" / podľa všetkého Ruského, lebo na krátku dobu sa tam v zábere mihne tank, pravdepodobne ten jeden kus T-72BM /

http://www.liveleak.com/view?i=b89_1218230892


Na tomto videu sú zábery na kolónu Ruských vozidiel / "Akacie"- asi jedna batéria v počte 8 ks, medzi samohybkami sú 2 ks MT-LB - určenie neznáme, podľa počtu ľudí na nich vezených nejaký typ veľitesko štábneho, neskôr sa tam objavia 2 ks "Mašina" - automatizovaný systém riadenia delostreleckej paľby pre "Akacije" na podvozku MT-LB , nákladné vozidlá, MT-LB na prepravu osôb, BVP a batéria "Buku" - prvý je veľiteľský 9S470, po ňom ide prehľadový radar 9S18 a odpaľovacie zariadenie 9A310, odpaľovacie/nabíjacie 9A39.

http://www.life.ru/video/4932


Ako vidno, najväčšie zastúpenie tam majú delostrelci - 1 batéria samohybiek a 1 Grad.

Z celkového počtu Ruskej pozemnej techniky je jasné, že sa nebude, aspoň zatiaľ, jednať o vojnu proti celej Gruzínskej armáde, ale skôr o ich zadržiavania, pokým sa neukončia mierové rokovania.


aktualizácia:
Na základe nových záberov je počet Ruských Gradov minimálne 3.

Nakoľko sa do oblasti presúva/ presunula 76. VDV divízia / podľa RIA novosti / a má sa aj 98. ,tak sa v Juž. Osetsku objavia aj vozidlá BMD-2 a BTR-D spolu so špecializovanými vozidlami postavenými na podvozkoch BTR-D a BMD-1.
Naposledy upravil(a) rabo dne 9/8/2008, 13:37, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6814
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

Musím.
Rabo - ty každá krajina - není to - Mnichov co bude - není to Polsko 1. září 1939 - není to Afganistán - opět je USA kamarád...

Velmoci se prostě o nás - bez nás vždy dohodnou.
Prostě jsem to přesně čekal....
Putin a Bush na OH seděli jen....- Ruský president byl kde...
Rabo div sr - protestuj bezvýsledně - precedens - rezignace....
Dalo se čekat, že ruský imperialismus prostě vše dosáhne - jeho lidé - car to dělal taky tak předtím - komunismus taky - hele jednouhubé - to jsme měli - když nebudete protestovat, za příznivé situace - USA bude slabé - po Ukrajině jste opět - zbohem Slovensko - bude Vám lépe a pak za chvíli i my....
Naposledy upravil(a) michan dne 9/8/2008, 13:33, celkem upraveno 3 x.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
pinkolin
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 200
Registrován: 4/6/2007, 18:39

Příspěvek od pinkolin »

Tak je jasne, ze v soucasne dobe uz gruzincum tece do bot, a to tam rusaci poslali minimalni pocet vojaku. Gruzie se snazi do toho zatahnout USA, kterym jde o ropovod na zapad, zivotne dulezity. Je docela zajimave ale sledovat defakto armadu cvicenou USA poradci, jak se nechala od par tisic vojaku za 12 hodin vyhnat z Osetie.

Jinak vcera ten jejich prezident na CNN rikal, ze valku zacali rusove, ze gruzinske jednotky vtrhly do osetie jizni az v okamziku, kdy rusove prekrocili hranici severni osetie. Je to samozrejme naprosto smesne. Jizni osetijci vedeli o utoku gruzincu minimalne 7.8., da se to odzdrojovat:

http://zpravy.idnes.cz/primeri-mezi-gru ... anicni_lpo
Kdo čest nemá, druhému jí nedá.
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6814
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

přečtěte si to nad pinkolin...
Je to bohužel, ale....
Pánové a dámy - sféry vlivu jsou technologiemi rozděleny mezi velmoci.
Uvědomme si to....
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
pinkolin
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 200
Registrován: 4/6/2007, 18:39

Příspěvek od pinkolin »

V Jizni Osetii jsou stovky dobrovolniku z ruska, dalsi asi tisicovka je z abchazie.

http://www.civil.ge/eng/article.php?id=18945
http://www.rg.ru/2008/08/09/abhazia.html



At 10:41 UTC it was reported that Russian Air Forces attacked east part of Kodori Valley, part of Abkhazia, only part of Abkhazia which is under effective Georgian control.[87] This was confirmed by Raul Kiriya, chief of the media center of Abkhazian government-in-exile.[88] But Abkhazian President Sergey Bagapsh said that it was Abkhazian aviation, not Russian.

At 11:25 UTC, President Saakashvili asks his country's parliament to announce a state of war.[89]

10:41 UTC - Ruske letectvo udajne bombardovalo udoli Kodori, jedine casti Abchazie, ktera je pod kontrolou Gruzie. Prezident Abchazie ale rekl, ze to bylo jejich letectvo, ne ruske. Moje poznamka: Pokud je to pravda, Abchazie se zapojila do valky proti Gruzii. Dale se do zeme hrnou stovky kozaku?, kteri bojuji na strane Osetincu proti loutkove vlade Gruzie.

11:25 UTC - Prezident Gruzie Saakashvili pozadal narodni parlament o vyhlaseni valecneho stavu.
Kdo čest nemá, druhému jí nedá.
Uživatelský avatar
jaromír dolanský
praporčík
praporčík
Příspěvky: 391
Registrován: 12/10/2006, 14:21
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaromír dolanský »

kteri bojuji na strane Osetincu proti loutkove vlade Gruzie.
tak tomu opravdu nerozumím. Pokud vím, prezident Saakashvili byl řádně zvolen pod kontrolou mezinárodních organizací. Co je tedy na této vládě loutkové ?
VIVERE SUIS DESIDERIS. PRO SUO HONORE MORI.
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6814
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

Nastane opět jednoduše - vláda velmocí - velmoce si rozdělí - stejně to bylo - vláda velmocí a technologií.
Buďme v tom případě konečně na straně USA - mé krédo - krédo mých 60 let v říjnu 2008.
Myslím si - vím - vývoj dějin.
Není příznivé pro tuto kotlinu česko - moravsko a slezsko - Rusko v jakékoliv podobě - byl jsem tam několikrát a vím....
Rusko - většinou stejně primitivní ( až na vámi opěvovanou, bez faktických údajů popularizovanou na Palbě - ruskou techniku) - je to zlo - zlo větší než si většina - bohužel většina - bez znalosti jak to v Rusku je - vůbec uvědomuje.
Promiňte michan to ví...
Naposledy upravil(a) michan dne 9/8/2008, 14:05, celkem upraveno 4 x.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
pinkolin
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 200
Registrován: 4/6/2007, 18:39

Příspěvek od pinkolin »

jaromír dolanský píše:
kteri bojuji na strane Osetincu proti loutkove vlade Gruzie.
tak tomu opravdu nerozumím. Pokud vím, prezident Saakashvili byl řádně zvolen pod kontrolou mezinárodních organizací. Co je tedy na této vládě loutkové ?
Zrovna vy pane Dolansky? Ja vas taky neinformuju o tom, ze Gruzie se stala soucasti carskeho ruska dobrovolne, aby odolala utokum roztahovacnych Turku. Nepovazuji Gruzii za demokratickou zemi. Je ovladana Spojenymi Staty a CIA. A vsichni rozumni lide to vedi.Cituji:

Koncem listopadu 2007 Saakašvili z funkce odstoupil, ale již v lednu 2008 se konaly volby, při nichž byl zvolen znovu prezidentem a které opozice označila jako zmanipulované.

Mezinárodní organizace kritizují stále přetrvávající nedemokratické praktiky v Gruzii, které pošramotily jak zásahy proti demonstrantům či opozici, tak přetrvávající náboženská nesvoboda. Mezi největší gruzínské skandály, v němž jsou zapleteny politické špičky, patří zavraždění Sandra Girgvlianiho[10]

V květnu 2008 se v Gruzii konaly parlamentní volby, v nichž zvítězila vládnoucí strana prezidenta Saakašviliho Sjednocené národní hnutí, které získalo 63% hlasů. Opozice označila tyto volby za zfalšované.[11]


Mozna jeste zajimavejsi:
Během této „růžové“ revoluce protestovaly tisíce lidí v čele s pozdějším prezidentem Michailem Saakašvilim proti Ševarnadzeho vládě, která byla označena za totalitní. Roku 2004 byl Saakašvili zvolen prezidentem už demokratickou cestou, kdy získal 95% hlasů. Opozice tvrdila, že volby byly zmanipulované a že se na volebním výsledku podepsaly dary od nadací amerického miliardáře George Sorose a dalších nadací financovaných vládou USA.[4][5][6] Saakašvili po nástupu k moci prosadil úpravy gruzínské ústavy, aby vytvořil „superprezidentský systém“ a soustředil veškeré pravomoci v exekutivě. Gruzínským parlamentem byly schváleny zákony, kterými byla snížena nezávislost soudní moci či podle kterých jsou ústřední i volební komise jsou sestavovány pouze z lidí jmenovaných prezidentem. Postupně byla eliminována plná svoboda tisku, bylo omezeno vysílání. [7][8] V roce 2006 se v Gruzii konaly demonstrace, při nichž lidé žádali odstoupení prezidenta. Policie proti demonstrantům brutálně zasáhla začala zatýkat představitele opozice. Roku 2007 protesty přerostly v masové demonstrace, při nichž lidé kritizovali dramatický pokles životní úrovně a korupci. Prezident vyhlásil „výjimečný stav“, zakázal nestátní média, zakázal veřejná shromáždění a začal podnikat nedemokratické kroky proti svým politickým oponentům.[9]
Kdo čest nemá, druhému jí nedá.
Uživatelský avatar
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 2134
Registrován: 16/1/2007, 11:52

Příspěvek od rabo »

je vybavena i českými zbraněmi. Ať už raketomety vz.70 tak dělostřeleckým systémem Dana.
Predpokladám, že to bolo myslené, ako z Čiech dodané zbrane, lebo vyrobené a vyvinuté boli v bývalom ČSSR na území Slovenska / Konštrukta Trenčín š.p. a ZTS Dubnica nad Váhom /

Ospravedlňujem sa za odbočenie.
Uživatelský avatar
jaromír dolanský
praporčík
praporčík
Příspěvky: 391
Registrován: 12/10/2006, 14:21
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaromír dolanský »

To Pinkolin. Nepovažuji za přínosné pouštět se do slovních přestřelek. Trvám však na tom, že Gruzie přijala stejně "dobrovolně" pobyt Ruských vojsk, která měla na základě smlouvy pomáhat s případným odražením islámské agrese ( mluvím o 19. stol. )a jaksi zapomněla odejít asi jako Československo internacionální pomoc v roce 1968.
VIVERE SUIS DESIDERIS. PRO SUO HONORE MORI.
Uživatelský avatar
Sawyerik
praporčík
praporčík
Příspěvky: 317
Registrován: 24/12/2006, 18:37
Bydliště: Ostrava

Příspěvek od Sawyerik »

Buďme v tom případě konečně na straně USA
Michane, když zrovna teď popisuješ Mnichov (myslím na Palbě), nenapadá tě paralela spojenectví ČSR - Francie dříve a ČR - USA nyní? Jde mi o to, že si tak nějak vybíráme spojence se kterými nemáme společnou hranici. Rozdíl vzdáleností - Francie, USA - jde na vrub technologického vývoje, ale jinak je to velmi podobné. Myslím tím, jestli by nebylo lepší, dávat prioritu vztahům se sousedy. A třeba s nimi konzultovat i USA radar a nejednat bilaterálně.
Obrázek

Spálené knihy osvítily svět.
Odpovědět

Zpět na „Události a konflikty po roce 1945“