Legio XXI.Rapax

Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav, Hektor, Thór

Odpovědět
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Legio XXI.Rapax

Příspěvek od Thór »

Legio XXI Rapax: jedna z římských legií. Název lze přeložit jako "agresor", nabo "dravec".

Tato legie byl založena pravděpodobně po 31. př. nl, císař Augustus, zřejmě integroval některé ze starších jednotek do této nové legie a přidal nové rekruty ze severní Itálie.
Její první úkol mohl být v Hispanii Tarraconensis, kde se zúčastnil Augustus 'kampaně proti Cantabrianovi, která trvala 25-13 př. nl. Nicméně, pobyt této legie v Hispanii je jen hypotéza. Máme větší jistotu o jejím pobytu v Raetii, který je doložen Augustem'a synem Tiberiem (budoucím císařem). Její základna byla pravděpodobně v Castra Regina, dnešním Regensburgu.

Obrázek

V r.6 n.l., měl Tiberius vést minimálně osm legií (VIII Augustu z Pannonie, XV Apollinaris a XX Valeria Victrix z Illyrica, XXI Rapax z Raetie, XIII Geminu, XIV Geminu a XVI Gallicu z Germanie Superior a neznámou jednotku) proti králi Marobudovi z Markomanie v Čechách. Zároveň s I. Germanicou, V Alaudae, XVII, XVIII a XIX stál proti Marobudovi podél Labe. Měla to být nejgrandióznější operace, která byla kdy vedena římskou armádou, ale povstání v Pannonii zhatila její provedení. XXI Rapax se měla podílet na jeho potlačení.
Po katastrofě Gaia Quintilia Vara v Teutoburském lese (r 9. n.l.), kde byly legie XVII, XVIII a XIX zcela zničeny, byla převedena legie do provincie Germanie Inferior. Tam vytvořila svoji základnu v Xanten s V Alaudae, a dohlížely společně na nedaleké kmeny z Cugerni a Batavie, a prováděly ostrahu na soutoku Rýna a Lippe. Obě Legie se zapojily do germánské kampaně v prvních letech panování Tiberia (14-16; popsáno zde).
V r. 21, vyslal zástupce z I Legio Germanica (jméno nezjištěno) smíšenou jednotku utvořenou z XXI Legio Rapax a XX Legio Valeria Victrix,potlačit povstání Turonů v Galii, kteří měli revoltovat proti těžkým Římským daním.
Po Claudiově invazi do Británie v r. 43, byla XXI Legio Rapax převedena do provincie Germania Superior. Po možném (ale neprokázaném) krátkém pobytu ve Štrasburku, byla jednotka převedena do Vindonisia (dnešní Windisch ve Švýcarsku), kde byla dislokována spolu s XIII Legio Gemina. Zde byl jejich primární úkol bránit přechod přes Alpy proti případné germánské invazi do Itálie.
V r.47, legionáři postavili opevnění, které bylo zhotoveno ze dřeva, z přírodního kamene a cihel. Na Ruperswyl( zřejmě místní název), postavili pece, kde vyráběli dlaždice a keramiky - a to nejen pro Windisch, ale také pro jiné vojenské posádky v této oblasti.

Obrázek
Hrobka Quinta Marcia Balbuse (Landesmuseum, Mainz)

V občanské válce po sebevraždě císaře Nerona (červen r.68).Nestranný Vitellius,se stal velitelem vojska v Germanii Inferior. Ve skutečnosti dvacátá první legie byla nejdůležitějším prvkem ve Vitteliově armádě.V zimě překročil Alpy, pochodoval na Řím a r. 69 zvítězil. Nicméně, po roce byl, Vitellius' poražen vojáky jiného uchazeče Vespasiana, který pak vládl až do r.79.
Několik měsíců trvalo, než mohl nový císař vyslat silné vojsko zpět do Porýní, který překročili vzbouření Bataviani. Vytvořením expedičních sil pověřil Vespasian Quinta Petillia Ceriala, a XXI Legio Rapax byla jednou z jeho jednotek. Bojovala v Trevíru a musela být přítomna během bitvy u Xanten.
Po opětovném dobytí území, byla dvacátá-první nahrazena ve Windischi XI Legio Claudia, původně dislokovanou v Bonnu v Germanii Inferior.XXI Legio Rapax byla vyslána zpět do Germanie Superior vr. 83, kdy Vespasianův syn, císař Domitianus, zahájil válku proti Chattům v Baden-Württembersku. Bonn byl obsazen nedávno založenou Legio Minervia.


Obrázek
Mince s orlicí standarty XXI Rapax (Koninklijke musea voor kunst en geschiedenis, Brussel;

Mainz byla legionářská základna XXI Legio Rapax a XIV Legio Gemina.V r.89 konsul Germanie Superior, Lucius Antonius Saturninus, povstal proti zákonnému císaři Domitianovi, tyto dvě legie ho podpořily. Nicméně, povstání bylo potlačeno. Tyto dvě vzbouřené legie byly okamžitě odděleny - dvacátá-první byla odvelena do Pannonia, kde probíhala válka proti kmenům na Dunaj-Suebům a Jazygům. Zde byla XXI Legio Rapax po šedesátileté historii plné bojů zničena v r.92 kmenem Sarmatů.
Legionářský symbol XXI Legio Rapax byl Kozoroh, který byl často používán jednotkami, které byly založeny císařem Augustem.

Údaje čerpány a přeloženy z:
article by Jona Lendering ©
Oxford Library
Ancient Warfare Magazine
Wikipedia
Naposledy upravil(a) Thór dne 5/9/2008, 16:41, celkem upraveno 7 x.
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Uživatelský avatar
mmmichalll
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 118
Registrován: 7/3/2008, 18:09

Příspěvek od mmmichalll »

hezký výpis historie jedné části římského vojska. Budeš pokračovat i dalšími legiemi? Napíšeš v budoucnu něco bližšího i k těm tažením kterých se legie účastnila(ten boj s Vespaianem mi přijde docela zajímaví)

jen tě ještě chci upozornit na vkládání obrázků, dělá se to přes forumfoto, odkaz k návodu najdeš na hlavní stránce, tenhle způsob se nepoužívá kvůli odlehčení databáze Palby, admini jsou na to docela hákliví.
Ministerstvo školství varuje: Čtení škodí hlouposti
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

mmmichal-díky za upozornění.Nějak s tím vkládáním nezvládám.Proto je to taky první vložené foto ke statím.
Co se týká pokračování, tak mám pro tebe dobrou a pro sebe hrozně špatnou zprávu. Mám v plánu uvést zde postupně historii VŠECH legií, které jsem již ve svých elaborátech uvedl (je jich cca 46)...:-)
Až to budu mít hotové a zveřejněné, budu se dále zabývat konkrétnějšími věcmi, např. tím co jsi napsal.Ovšem s velikostí zpracovávaného tématu, se k tomu výhledově dostanu někdy příští rok :-)))
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Uživatelský avatar
sa58
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 3477
Registrován: 4/2/2005, 12:43
Bydliště: Zlínsko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sa58 »

Obrázek jsem opravil, snad to nebude tak nepřekonatelný problém do budoucna...
ObrázekObrázekObrázekObrázek

"Nachystejte květináče, na vánoce sem zpátky!"
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

sapíku, moc díky.Věř že to nebylo ze zlé vůle.Nějak se v tom vkládání zatím moc nevyznám.Opravil jsi to výtečně. :-)))))))
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Odpovědět

Zpět na „Řím“