SOVĚTSKÉ NEŘÍZENÉ TAKTICKÉ RAKETY

Děla všech ráží, protitankové kanony, houfnice, rakety a ruční zbraně

Moderátor: Julesak

Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

SOVĚTSKÉ NEŘÍZENÉ TAKTICKÉ RAKETY

Příspěvek od kopapaka »

SOVĚTSKÉ NEŘÍZENÉ TAKTICKÉ RAKETY
Free Rocket Over Ground (FROG)

Obrázek Obrázek

Kategorie taktický raket vznikla ( nejen v SSSR ) začátkem padesátých let, myšleno je tím samozřejmě zavádění do výzbroje. První pokusy se dají zařadit už do let 2. sv. války, ale reálné výsledky přinesl vývoj až v pozdějších letech. Vznik použitelných taktických raket byl umožněn až příchodem menších jaderných hlavic, které jako jediné dokázaly kompenzovat poměrně značný rozptyl neřízených raket. U většiny těchto raket obvykle existovaly i jiné druhy hlavic (chemická, trhavá případně kumulativní ), ale jejich použití omezoval již zmíněný rozptyl. Možnost řízení za letu byla obvykle zamítnuta, ať pro přílišnou složitost nebo kvůli možnosti poměrně snadného rušení, ať už nepřítelem nebo v případě hromadného nasazení i od dalších systémů. Dalším negativním prvkem dálkového řízení je nutnost použití aktivního vysílače, který prozrazuje polohu systému, ale navíc může obstarat nevítané včasné varování o odpalu rakety. Tyto problémy se podařilo vyřešit až zavedením koncového navedení, které značně zvýšilo přesnost, ale i v případě použití aktivních prostředků neprozrazuje polohu systému. A o včasném varování se také rozhodně nedá mluvit.

Obrázek Obrázek

Neřízené taktické rakety a to nejen Sovětské, jsou typickým produktem své doby, kdy se předpokládalo nasazení jaderných prostředků snad na všech úrovních a v jakékoli situaci. Teprve pozdější poznání, že hrozba jaderného konfliktu neukončí místní a omezené války donutilo velení ke snaze získat nejaderné taktické rakety, které by ovšem disponovaly dostatečnou přesností k dostatečnému využití síly trhavých, kontejnerových či dokonce kumulativních hlavic.
Taktické rakety jsu prostředkem k provádění úderů na místa soustředění vojsk a bojové techniky, na palebná postavení dělostřeleckých a raketometných jednotek, na velitelská stanoviště, letiště, spojovací a dopravní uzly a sklady a jiné důležité objekty ležící ve vzdálenosti 30-100 kilometrů od palebných postavení těchto raket. Tolik klasifikace, můžu k ní jen dodat, že je samozřejmě velmi pružná a některé zbraně, běžně zařazované mezi taktické rakety, se svými vlastnostmi této klasifikaci vzdalují a stejně to platí i o úkolech.
Odpalovací zařízení taktických raket se obvykle montují na pásové podvozky, případně na teréní automobily se zvýšenou průchodností. které obvykle přepravují a odpalují jednu raketu.
Konstrukce těchto raket poměrně často navazuje na konstrukci salvových dělostřeleckých raket ve větším vydání, v některých případech poměrně znatelně. Rozdíly jsou samozřejmě v oblasi TTD, kdy se hmotnost bojových hlavic může pohybovat v rozmezí cca 400-1200kg, hmotnost samotných raket jen zřídka přesahuje 3000kg. Celková délka raket se pohybuje kolem 5-10m při ráži do 0,6m.
Rakety vzhledem k průběhu letu v atmosféře využívají aerodynamické stabilizace s poměrně častým použitím pomocné rotace.

FROG
Jako u většiny Sovětské bojové techniky ( snad kromě letadel a tanků ) se známějším stalo kódové označení NATO, platí to i pro tyto rakety. Hlavním důvodem, proč ho vlastně používám je obtížná zapamatovatelnost původního označení a jeho minimální používání, FROG znamená Free Rocket Over Ground, tedy po našem Neřízená Protizemní Raketa.

Obrázek
3R2 Filin / FROG-1
Vývoj rakety byl zahájen v roce 1955, společně s raketou 3R1. Jednalo se o první taktické rakety vyvinuté a zavedené do výzbroje v Sovětském svazu, nicméně vzhledem k počtu vyrobených kusů ( clk. 36 ks OZ ) se příliš nerozšířila. Raketa má poměrně složitou konstrukci, principiálně velmi podobnou Sovětským raketám N-13DD z let druhé světové války. K pohonu rakety totiž slouží dva raketové motory řazené za sebou. Nejedné se ovšem o dvojstupňovou raketu, protože oba motory pracují současně. K zadní části rakety je připojeno šest stabilizačních křídel, raketa využívá i pomocné rotace. Jaderná bojová hlavice je nadrážová. Mohutnost rakety a to značně vyšší, než je u této kategorie zvykem, je způsobena jadernou bojovou hlavicí o hmotnosti 1200 kg, pravděpodobně jde o důsledek použití staršího typu jaderné nálože, u které se miniaturizace ještě příliš nepovedla. Ale i tak šlo o slušný skok, hlavně když si uvědomíme, že první generace jaderných hlavic běžně dosahovala hmotnosti kolem 4000 kg.

Obrázek

Poměrně zajímavé je označení rakety. V běžně dostupných zdrojích se totiž uvádí pro systém FROG-1 jak raketa s označením 3R2 tak i raketa s označením 3R1. Vzhledem k rozdílům mezi raketami FROG-1/2 odpadá případná kompatibilita raket a jde o opisovanou chybu. Naštestí se v Ruských zdrojích podobná chyba nevyskytuje. Pokud se vám zdá podivné vyšší číselné označení starší rakety, nabízí se jednoduché vysvětlení a to dřívější zahájení vývoje rakety s menší bojovou hlavicí,. Po zjištění prozatímní nedostupnosti modernější hlavice pak bylo nutné použít hlavici starší a těžší a následně i zahájit vývoj nové rakety s dostatečnou nosností. Ale toto je bohužel pouze spekulace.

Obrázek

K transportu a odpalu sloužil podvozek původně těžkého tanku řady IS-2, přesněji řečeno verze určená původně jako podvozek těžkého samohybnémo děla ISU 152. Je samozřejmé, že podvozek podstoupil celou řadu změn a úprav, snad nejvíce viditelná je kromě poměrně mohutných oken a bočních dveří, mohutná odpalovací rampa ve tvaru trubky. Mohutnost je kromě velikosti rakety způsobena i montáží ohřívacího zařízení. Volba podvozku sice přinesla prostředku značnou průchodivost terénem, ale také spoustu nevýhod. Šlo hlavně o nízkou rychlost a značnou hmotnost prostředku. Výroba OZ probíhala v letech 1957/58.
Obrázek
TTD
3R2 Filin / FROG-1
Délka -------------------------10,37 m
Ráže --------------------------0,612 m
Ráže bojové hlavice----------0,84 m
Vzletová hmotnost-----------4,43 t
Hmotnost TPH----------------1,642 t
Bojová hlavice---------------10 kt TNT
Hmotnost hlavice------------1.2 t
Dostřel------------------------25,7 km
Max. rychlost-----------------686 m/s
CEP ( max. rozptyl )---------1000 m
Odpalovací zařízení systému FROG-1
Označení OZ------------------2P4
Hmotnost OZ------------------36,5 t
Délka x šířkax výška---------10,7 x 3,2 x 3,32 m
MotorV-2 IS o výkonu--------520 ks
Max. rychlost------------------37 km/h
Příprava k odpalu-------------30 min
Znovunabití--------------------60 min

Edit: moc dík, jen ten překlad.... Zpřesněna TTD z dalších zdrojů.
Pokračování:
Naposledy upravil(a) kopapaka dne 6/6/2011, 15:05, celkem upraveno 4 x.
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

Jeden odkaz: http://epizodsspace.testpilot.ru/bibl/s ... in/01.html a nasledujúce.
Stojí to určite aj za preklad - je to vynikajúci zdroj, s množstvom údajov technických i historických.
Uživatelský avatar
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 2134
Registrován: 16/1/2007, 11:52

Příspěvek od rabo »

:shock: To čumím. Čo všetko sa dá na tom nete nájsť. Keď som zbadal tú knižku, na ktorú si dal odkaz, tak ma až myklo, ale potom som sa na ňu lepšie pozrel a zistil som ,že to je iba časť z "Enciklopedia otečestvennogo raketnogo oružija 1817-2002" autor A. Širikorad. Čo mi dalo námhu ju zohnať a tú sú časti z nej zadarmo.

Ospravedlňujem sa za od bočenie.
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

3R1 Mars / FROG-2

Příspěvek od kopapaka »

Obrázek

3R1 Mars / FROG-2
"ЗР-1 «Марс»"
Tento raketový systém vznikal ve stejném období jako předešlý, jen zařazení do výzbroje přišlo trochu později. Rakety obou systémů používaly v podstatě stejnou konstrukci, jen raketa systému 3R1 byla menší a hlavně lehčí. Výkony také poněkud poklesly. Hlavní výhodou tohoto odlehčení byla možnost použít OZ s menší hmotností, tudíž mobilnější. Pro systém 3R1 Mars byl zvolen podvozek lehkého plovoucího tanku PT-76. Tato volba se osvědčila a příští taktický raketový komplex jej také používal.

Obrázek

Vývoj samohybného odpalovacího zařízení probíhal v letech 1957-59, vozidlo dostalo označení 2P2, společně s ním probíhal vývoj přepravně nabíjecího vozidla 2P3 na stejném podvozku. Vozidlo 2P3 převáželo dvě rakety a bylo vybaveno jeřábem pro přebití OZ.
Výroba běžela v letech 1959-60 v továrně "Barrikady" ve Stalingradu a bylo vyrobeno po 25 ks od obou vozidel.
V roce 1960 byly pro stejnou raketu vyrobeny dva prototypy OZ na kolovém podvozku, jednalo se o vozidlo ZIL-135E, ale přes dobré výsledky nedošlo k zavedení do výzbroje.
Raketu poháněly dva souosé raketové motory na TPH, ke stabilizaci sloužila čtyři křída a opět pomocná rotace, pomocná rotace byla získávaná díky mírnému vyklonění trysek v horním věnci. Jaderná bojová hlavice byla před startem ohřívána na provozní teplotu, pomocí ohřívacího zařízení ve formě přehozu vyhřívaného nejdříve kapalinou, posléze elektricky.
Poměrně zajímavé jsou údaje o rozptylu ( CEP ), při PALBĚ v minimálním rozsahu střelby, na 8-10 km se jednalo o cca 770 m, na max. dostřel, tedy 17,5 km to bylo jen 200 m. Jedná se pravděpodobnš o minimální rozptyl, skutečný byl větší.

Obrázek

TTD
3R1 Mars / FROG-2
Délka -------------------------9,04 m
Ráže --------------------------0,324 m
Ráže bojové hlavice----------0,60 m
Vzletová hmotnost-----------1,76 t
Hmotnost TPH----------------0,496 t
Bojová hlavice---------------?
Hmotnost hlavice------------0,565 t
Dostřel------------------------17,5 km
Max. rychlost-----------------531 m/s
CEP ( max. rozptyl )---------200-770 m
Odpalovací zařízení systému FROG-2
Označení OZ------------------2P2
Hmotnost OZ------------------14,2 t
Délka x šířkax výška---------9,4 x 3,18 x 3,05 m
MotorV-6 o výkonu-----------240 ks
Max. rychlost------------------44 km/h
Příprava k odpalu-------------15-30 min
Znovunabití--------------------60 min

Obrázek

Dá se jen konstatovat, že oba zmíněné komplety splnily svůj účel i přes malé počty vyrobených OZ. A nejednalo se jen o vyzkoušení nové zbraně a výcvik. Asi největší díl práce tyto komplety odvedly v propagandě i když i tady je doplnily a posléze nahradily novější komplety FROG-3/4/5 a FROG-7.

Pokračování: FROG-3/4/5

Obrázek
Naposledy upravil(a) kopapaka dne 9/9/2008, 20:47, celkem upraveno 3 x.
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
redboy
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 1313
Registrován: 3/2/2006, 12:02

Re: 3R1 Mars / FROG-2

Příspěvek od redboy »

kopapaka píše: Poměrně zajímavé jsou údaje o rozptylu ( CEP ), při PALBĚ v minimálním rozsahu střelby, na 8-10 km se jednalo o cca 770 m, na max. dostřel, tedy 17,5 km to bylo jen 200 m.
To není ani tak zajímavé, jako spíš nesmysl, ne? Rozptyl neřízené munice je dán procenty dosahu. Neklesá s dosahem, ale roste.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: 3R1 Mars / FROG-2

Příspěvek od Alchymista »

redboy píše: To není ani tak zajímavé, jako spíš nesmysl, ne? Rozptyl neřízené munice je dán procenty dosahu. Neklesá s dosahem, ale roste.
Nemusí. Problém strelby neriadenými raketami s konštatntnou náplňou motoru na minimálnu diaľku je často v tom, že sa strieľa vysokými námermi a potom sa prejavujú aj malé rozdiely v maximálnej rýchlosti, dobe a dĺžka aktívneho oblúku a v okamžitom stave atmosféry - a to často viac ako pri strelbe na maximálny dostrel. Navyše (u Luny určite, u Marsu neviem) sa pri streľbe na minimálne diaľky montovali brzdné štítky, u ktorých je nastavenie dosť kritické.
Uživatelský avatar
redboy
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 1313
Registrován: 3/2/2006, 12:02

Příspěvek od redboy »

Alchyku, pravda, pokud je bylo použito nějaké drastické zhoršení aerodynamiky, za účelem zvýšení odporu a to naprosto diletansky, tak ano, teda možná, ale vliv tvaru dráhy nemá tak dramatický vliv.

Těch 200m je 1,14% a těch 770m je 8,5%, tj 6,6 násobek!!

CEP je jeden z nejhůře dokladovatelných údajů, na nějž má vliv kde co, především zdroj informací, doba vzniku informace, stát (každý používá jinou normu na výpočet), propaganda..........
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 2134
Registrován: 16/1/2007, 11:52

Příspěvek od rabo »

Neviem skade čerpal kopapaka údaje o CEP, ale v 1. časti, rozsiahleho seriálu, "Taktické raketové systémy pozemných vojisk ZSSR" , ktorá bola uverejnená v serióznom poľskom magazíne "Poligon" 2008/1, je udávaný presne tento, nim uvádzaný, údaj. Ale, nakoľko je to tam uvedené v jednej vete, kľudne mohlo ísť aj o novinového škriatka, ktorý prehodil údaje.
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Alchyku, pravda, pokud je bylo použito nějaké drastické zhoršení aerodynamiky, za účelem zvýšení odporu a to naprosto diletansky, tak ano, teda možná, ale vliv tvaru dráhy nemá tak dramatický vliv.
Jde o poměrně užívaný způsob, nejen Rusy. U neřízených raket ten výběr moc velký nebude. Pokud tedy chcete střílet i na kratší vzdálenosti. Montáží to asi nebude, pokud jde o další FROGy, tak tam se nějaké nastavování nekonalo, všechno je napevno. Viz pokračování, až bude.
Neviem skade čerpal kopapaka údaje o CEP
Alchymista:
Velké díky :idea:
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
redboy
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 1313
Registrován: 3/2/2006, 12:02

Příspěvek od redboy »

kopapaka píše: Jde o poměrně užívaný způsob, nejen Rusy. U neřízených raket ten výběr moc velký nebude. Pokud tedy chcete střílet i na kratší vzdálenosti. Montáží to asi nebude, pokud jde o další FROGy, tak tam se nějaké nastavování nekonalo, všechno je napevno. Viz pokračování, až bude.
A jak tedy byl u Marsu způsob střelby na rozdílnou vzdálenost?? Bylo to jinak než úhlem náměru?

Pokud by střední odchylka byla na 17km 200m jde dost možná o nejpřesnější neřízenou střelu na světě té doby. To pomíjím, že dopadová plocha je pochopitelně elipsa ( čím krátší vzdálenost tím protaženější), a tím pádem zásah ve směru by musel být v podstatě bodový. Buď není 200m střední odchylka, ale minimální a nebo máme před sebou téměř superzbraň co se přesnosti 50tých let týče.

Rozsah vzdálenosti je v rozmezí 10-17km tj v rozsahu zhruba 60-100% doletu, ne jako třeba raketometu s rozsahem já nevím 25-100%, kde v malých vzdálenostech prudce roste chyba v dálce.

Ale co? Možná se pletu a prostě máte (zdroj má) pravdu.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Samozřejmě se dolet nastavuje náměrem, myslel jsem tím, že brzdy se nijak nenastavují. Prostě se napevno přišroubují. Ten rozptyl je opravdu minimální...
Takže střední bude víc.
Ale co? Možná se pletu a prostě máte (zdroj má) pravdu.
Pletu se já a zdroj má pravdu :(
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

Širokorad doslova píše:
Минимальная дальность стрельбы 8-10 км получалась при угле вертикального наведения +24°. При минимальной дальности рассеивание ракет было максимальным (среднее рассеивание — 770 м). При максимальной дальности стрельбы 17,5 км время полета ракеты составляло 70 секунд, а скорость у цели 350 м/с, рассеивание минимально — 200 м.

Vypúšťacie vedenie OZ sa dalo nastaviť v rozmedzí +15° - +60° vertikálne, pri streľbe na minimálnu ďaľku to bolo +24°, čo znamená pomerne plochú dráhu.
Tiež doba letu na maximálnu diaľku 17500m je 70 sekúnd - to predstavuje strednú rýchlosť v priemete dráhy len 250m/s a dopadová v cieli je 350m/s - tomu by mala zodpovedať značne vysoká dráha a neveľká skutočná rýchlosť strely na dráhe - odhadujem pod 500m/s na konci aktívneho oblúku.
Na raketu musel byť z diaľky celkom zaujímavý pohľad pri štarte - i pri dopade. Je celkom dosť veľká, takže to muselo budiť dojem spomaleného filmu.

Predpokladám, že bude nasledovať 2K16 Luna a jej nasledovníci 9K52 Luna-M a 9K53 Luna-MV, takže:
http://rusweapon.far.ru/index.php?url=a ... 9k52/1.far
a k raketám obecne:
http://rocet.boom.ru/ == http://rbase.new-factoria.ru
Uživatelský avatar
redboy
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 1313
Registrován: 3/2/2006, 12:02

Příspěvek od redboy »

kopapaka píše:Samozřejmě se dolet nastavuje náměrem, myslel jsem tím, že brzdy se nijak nenastavují. Prostě se napevno přišroubují. Ten rozptyl je opravdu minimální...
Takže střední bude víc.
Mars měl nějaké "brzdy"? Přišroubované? Kde?

Ne Širokorad nepíře minimální, mluví o středním rozptylu. alespoň tak to vchápu a zcela jistě dobře já. On jen píše, (to co Ty v úvodu) že rozptyl byl maximální (рассеивание ракет было максимальным) při doletu na 8-10km a minimální (рассеивание минимально) na max dosah.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Mars měl nějaké "brzdy"? Přišroubované? Kde?
O brzdách sem psal jen u FROG-3/4/5 viz:
Jde o poměrně užívaný způsob, nejen Rusy. U neřízených raket ten výběr moc velký nebude. Pokud tedy chcete střílet i na kratší vzdálenosti. Montáží to asi nebude, pokud jde o další FROGy, tak tam se nějaké nastavování nekonalo, všechno je napevno. Viz pokračování, až bude.
Jak to bylo u FROGu-2 to nevím, na to jestli se nějaké brzdy používali sem nikde nenarazil. Ale vzhledem k podobnnosti s FROGem-3/4/5 předpokládám že ano. Ale víc v pokračování...
Bohužel neumím Rusky...
Pokud je to tak doopravdy, tak na tom s tou přesností není až tak špatně.
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

FROG-3,4,5 / 2K16 Luna
Obrázek Obrázek
Vývoj systému byl zahájen už v roce 1953, hlavním důvodem byly nižší výkony předešlých sovětských taktických raket proti západní "konkurenci" . Sytém 2K16 Luna byl přijat do výzbroje Rudé armády v roce 1961 a poměrně záhy se začal rozšiřovat do výzbroje dalších států, zatím samozřejmě jen v rámci Varšavské smlouvy.
Jako základ pro OZ byl opět použit podvozek lehkého plovoucího tanku PT-76, tentokrát pod názvem 2P16. Ke komplexu byly zavedeny dvě střely: 3R9 ( FROG-3 ) s tříštivotrhavou hlavicí 3N15 o hmotnosti 358 kg a 3R10 ( FROG-5 ) s jadernou hlavicí 3N14 hmotnosti 503 kg. Původně ovšem byla vyvíjena raketa 3R8 s jadernou hlavicí v ráži 0,415 m, tj., ve stejné ráži jako raketa. Vývoj této rakety se ovšem kvůli problémům s jadernou hlavicí nepovedl a nakonec byla zavedena již zmíněná raketa 3R10. Raketa s jadernou hlavicí tak měla nižší dolet ( 32,2 proti 44,5 ) ,podílela se na tom jak zvýšená hmotnost, tak i zvýšení ráže na 0,540 m. Některé zdroje ovšem uvádějí u rakety 3R8 chemickou bojovou hlavici v ráži 0,415 m s dostřelem 32,2 km. Pokud vám tu chybí FROG-4, údajně má jít o raketu 3R10 ( FROG-5 ) s barometrickým zapalovačem.
Všechny bojové hlavice byly samozřejmě zavedeny v cvičné verzi, inertní bez výbušné či " speciální " ( jaderné ) náplně pro cvičnou střelbu. Pro běžný výcvik se navíc používala i školní raketa, bez funkční pohonné jednotky, ale jinak hmotnostně i funkčně shodná. Tato verze sloužila především k výcviku nabíjení a přípravy k odpalu. PozdějI byla pro levnější výcvik ve střelbě zavedena ještě jedna verze cvičné rakety, obsahovala odpalovací trubici pro dělostřeleckou raketu ( UTK ? r.? ) , která byla použita na simulaci odpalu taktické rakety.

Obrázek Obrázek

OZ systému 2K16 Luna na podvozku PT-76 neslo označení 2P16 a vpodstatě bylo shodné s OZ 2P3 předešlého systému 3R1 Mars. OZ dosahovalo na silnici rychlosti až 40 km/h, v terénu šlo jen o 16-18 km/h a to kvůli omezením při přepravě rakety a především jaderné hlavice. K OZ samozřejmě patřila další vozidla, přepravník raket 2U663, šlo o přívěs tažený nákladním automobilem ZiL-157V který přepravoval dvě kompletní rakety a autojeřáb K-51 ( 5t, MaZ-200 ) sloužící pro překládku rakety na OZ. Pro přepravu OZ na delší vzdálenosti po komunikacích sloužil tahač MaZ-535V s přívěsem. V sestavě baterie komplexu Luna samozřejmě sloužila další vozidla, ale ta už s komplexem nemají přímou souvislost ( a seznam nemám... ). Tato vozidla prováděla další práce potřebné k chodu komplexu, ale především už patří do sestavy baterie ( oddílu ) taktických ( vševojskových ) raket.
Komplex byl do výzbroje Rudé armády zaveden v roce 1961 a už o rok později se dostalo i na armády Varšavské smlouvy. OZ i rakety byly shodné s těmi Sovětskými, měnila se jen doprovodná vozidla. Například v naší armádě se pro přepravu nenabitého OZ používala Tatra T-138 s podvalníkem. K tomu jednu zajímavost, s komplety Luna i pozdějšími Luna-M a Točka se u nás prováděly ostré střelby a to dokonce mimo prostor střelnic. Pravděpodobně se jednalo jen o cvičné rakety a dopadovou plochu VŽDY tvořil prostor střelnice, ale i tak... Tyto střelby se u nás prováděly od zavedení taktických raket až do poloviny sedmdesátých let, kdy se přesunuly do SSSR a to minimálně 1-2x ročně.
Naše armáda vlastnila pouze nejaderné rakety, ty jaderné kromě jediného případu neopustily území SSSR. Ten jediný případ se týká roku 1962, Kuby a Karibské krize.

Obrázek Obrázek

TTD raket komplexu FROG-3,4,5 / 2K16 Luna
Raketa----------------------------------3R9-----------------3R10
Ráže hlavice/raketa---------------0,415/0,415------0,415/0,540 m
Délka-----------------------------------9,1-------------------10,600 m
Hmotnost bojové hlavice-------358-----------------540 kg
Hmotnost TPH----------------------840-----------------840 kg
Hmotnost rakety-------------------2175----------------2287 kg
Dostřel maximální-----------------44,5----------------32,2 km
Dostřel minimální------------------12-------------------10 km

Obrázek

Odpalovací zařízení systému FROG-3,4,5 / 2K16 Luna
Označení OZ------------------2P16
Hmotnost OZ------------------14,2 t
Délka x šířka x výška---------10,5 x 3,18 x 3,05 m
Motor V-6 o výkonu-----------240 ks
Max. rychlost------------- -----44 km/h
--//-- v terénu------------------16-18 km/h
Příprava k odpalu--------------15-30 min
Znovunabití---------------------60 min

Obrázek Obrázek

Pokračování: FROG-6, FROG-7
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

FROG-6
Jde o pravděpodobně nejméně známou součást řady FROG. Důvodů je několik, hlavně ale proto, že se nejedná o bojový prostředek. S tím samozřejmě souvisí i neůčast těchto prostředků na přehlídkách a také nedostatek podkladů, ať písemných nebo obrazových. Základem vozidla FROG-6 je podvozek upraveného nákladního automobilu Zil-151, vybavený odlehčenou odpalovací rampou, sloužící k nácviku přebíjení a přípravy k PALBĚ.
Obrázek

9K52 Luna-M / FROG-7 / R-65
Mezistupeň
Přestože předchozí vývoj taktický raketových systém vedl k poměrně úspěšnému typu 2K16 Luna, bylo jasné že tento druh zbraně má poměrně značný vývojový potenciál. Proto byl už v roce 1959 vývoj nové verze, či spíše verzí. Hlavním požadavkem bylo zvýšení mobilnosti systému a to převážně na silnici. Z tohoto důvodu bylo od počátku uvažováno nad kolovým podvozkem, který sice má menší mobilitu v terénu, ale o to více se vyplatí na silnici.Ať už jde o nižší cenu OZ, nižší provozní náklady a v neposlední řadě i nižší nároky na obsluhu. Vývoj se rozběhl v několika směrech, ale zpočátku bylo stále o uvažováno s původní raketou systému 2K16 Luna.
Obrázek
Nejjednodušší byla varianta s OZ na návěsu , která ovšem trpěla nízkou mobilitou. A to i přes to, že se podle dostupných fotografií dá usuzovat na Ruskou specialitu, návěs s hnanou nápravou. V tomto případě šlo o krok zpět, návěsové uspořádání přinášelo v bojových podmínkách víc problémů než výhod.
Obrázek
Výhodnější samozřejmě byla varianta nesená přímo na vozidle, vyzkoušeny byly tři verze a to na podvozcích nákladních vozidel JaAZ-214,ZIL-135L a ZIL-134. Poslední vozidlo bylo plovoucí, ale v různých zdrojích panují nejasnosti, zda nešlo jen o plovoucí variantu ZILu-135L. Asi hlavním důvodem je u plovoucí verze uváděné dvoumotorové uspořádání, tj. jako u ZILu-135L ( prototyp ZILu-134 měl jen jeden, nepovedený motor ).
Konec snahám o využití původní rakety udělal pokrok ve vývoji nového systému 9K52 Luna-M a tak byl vývoj v roce 1963 ukončen.
Obrázek

Obrázek

9K52 Luna-M / FROG-7 / R-65

Obrázek

Vývoj systému začal v roce 1961, s ohledem na zkoušky vozidel pro kolovou verzi starší Luny byl nakonec použit podvozek ZIL-135LM. OZ nese označení 9P113, převáží jednu raketu a je vybaveno jeřábem pro přebití. Hlavní výhodou tohoto uspořádání je nejen snadné přebití a montáž hlavice, snížení počtu doprovodných vozidel, ale i možnost nabít raketu z jiného vozidla než je běžný 9T26 ( ZIL-135M ) přepravujcí tři rakety.
Obrázek Obrázek
Palebná baterie má mobilní velitelské stanoviště, meteorologickou sekci, plánovací sekci a dvě sekce odpalovacích zařízení 9P113M ( GAZ-66 ) se SŘP 9V57M-1 nebo VM-3M1. Rádiové spojení v rámci baterie je zabezpečováno rádiovými stanicemi R-123, R-104UM, R-108 a dvěma telefonními soupravami TA-57. Pro meteorologický průzkum slouží radiolokátor MALACHIT ( pracovní kmitočet 1700 MHz, dosah 25 km ) případně RMS-1 ( 1700 MHz, END TRAY )tažený na přívěsu za GAZem-66. V sestavě je dále topografické vozidlo UAZ-452T, vozidlo pro transport bojové hlavice 9F332 ( Zil-131 ), návěsový přepravník rakety 2U663U a další.

Obrázek

Raketa systému 9K52 nese označení 9M21 a různé verze se od sebe liší pouze bojovou hlavicí.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Označení raket---bojové hlavice
9M21B speciální ( čti jaderná ) 3 až 20 kT
9M21D letáková
9M21E tříštivo-trhavá
9M21F tříštivá
9M21G chemická
9M21Ch chemická
9M21K kazetová
9M21TF tříštiváí
9M21U cvičná

Obrázek

Raketa systému 9K52 Luna-M ( R-65 ) se od předchozích Lun lišila o trošku větší ráží při přibližně stejné délce a značně zvětšenými výkony. Raketový motor je TPH, už klasicky jednostupňový. Stabilizace je řešena pomocí dvou křídel a pomocnou rotací, tato je získána pomocí čtyř trysek na horní straně motoru. Jinak tato raketa pořád patří mezi neřízené, tj. dostřel se mění pouze pomocí změny náměru. Jedinou možností jak zasáhnout do letu rakety je mimo zmíněný náměr montáž brzd, které umožňují snížení minimálního dostřelu. Tyto brzdící segmenty slouží pro dosažení dostřelu15-32km. Montáž se provádí na šest ( 3x2 ) trysek startovacího raketového motoru, které jsou proto opatřeny závity. Tento motor má celkem 16 trysek umístěných kolem letového raketového motoru a hoří podle teploty 0,3-0,5s.
Hlavní raketový motor má výměnou kritickou část trysky, k dispozici jsou tři velikosti měněné podle teploty vzduchu ( použitelnost -40/+50 ! ).

Obrázek
Obrázek

TTD:
Raketa 9M21 s hlavicí
Minimální dostřel: 12 km
Maximální dostřel: 68 km
Maximální doba letu: 145 s
Maximální rychlost: 1150 m/s
Středová úchylka: 500 – 700 m
Startovací hmotnost: 2432-2486 kg
Hmotnost hlavice: 420 kg
Délka rakety: 8,96 m
Ráže rakety: 0,544 m
Rozpětí stabilizátorů: 1,70 m

OZ 9P113
Hmotnost: 17560 kg
Rozměry:
- délka: 10,69 m
- šířka: 2,80
- výška bez rakety: 2,86 m
Brodivost: 1,20 m
Rychlost:
- v terénu: 15 km/h
- na silnici: 40 km/h
-maximální: 60 km/h
Dojezd: 850 km

Obrázek

Obrázek

Uživatelé:
SSSR, Bulharsko, Československo, Maďarsko, NDR, Polsko
Afghánistán, Alžír, Egypt, Jemen, Irák, Jugoslávie, KLDR, Kuba, Sýrie


Obrázek

Pokračování:?...
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Výsadkové OZ 9K53 "Luna MV" ( Br-257 )

Příspěvek od kopapaka »

Výsadkové OZ 9K53 "Luna MV" ( Br-257 )
Jedním z pokusů jak zvýšit mobilitu OZ taktických raket, byla jejich přeprava vzduchem. Nakonec byl tento problém vyřešen běžnými transportními letouny ( An-22, Il-76 ), ale původní úmyslem bylo využití vrtulníků a to typů Mi-6RVK a Mi-10RVK.
Obrázek
V tomto případě samozřejmě nešlo použít běžnou Lunu a ani pozdější Lunu-M, nosnost vrtulníků Mil Mi-6 (12000kg, 8000kg při doletu 600km ) ani Mil Mi-10 (15000kg ) to nedovolovala. OZ se snad ani nedá označit jako samohybné, ale spíše jako samojízdné, tj.vybavené pomocným motorem ke krátkému přesunu na palebnou pozici a pohon pomocných zařízení.
Obrázek
Nasazení mělo probíhat asi tímto způsobem, vrtulník po naložení OZ ( pomocí navijáku ) přeletěl na předem určené ( a spočítané ) místo odpalu a vyložil OZ, které se pomocí pomocného motoru mohlo přemístit na krátkou vzdálenost, kde došlo buď k odpalu nebo k zamaskování a vyčkávání na rozkaz. Vzhledem k přepravě vrtulníkem to mohl být i místo nepřístupné po zemi nebo dokonce i v týlu nepřítele. Na samotné OZ tak byly kladeny minimální požadavky co do průchodivosti, rychlosti a dojezdu. Zdá se, že tato koncepce měla kromě výhod i hodně nevýhod a tak byla po ukončení zkoušek v roce 1965 zrušena.
Obrázek

TTD OZ Br-257
Hmotnost OZ:
........prázdné---------------4500 kg
........s raketou--------------7500 kg
Rychlost---------------------3-8 km/h
Dojezd------------------------40-45 km
Rozměry:
..........délka-------------------8.95 m
..........šířka--------------------2,43 m
..........výška--------------------1,53 m

Fotka z Kuby-přepravníky raket 2U663
Obrázek

orkan-co s Lunou po vystřílení raket... ( Srbsko )
Obrázek

Zdroje pro kompletní článek SOVĚTSKÉ NEŘÍZENÉ TAKTICKÉ RAKETY :
VOJENSKÉ RAKETY,J.Kroulík,B.Růžička,Naše vojsko 1985
http://www.fas.org/man/dod-101/sys/miss ... frog-3.htm
http://epizodsspace.testpilot.ru/bibl/s ... in/06.html
http://naoruzanje.paracin.co.yu/luna.html
http://forum.fortifikace.net
http://talks.guns.ru/forummessage/42/54254.htm
http://rusweapon.far.ru/index.php
http://en.wikipedia.org/wiki/FROG-7
http://www.globalsecurity.org/military/ ... 3-pics.htm
http://www.aeronautics.ru/archive/wmd/b ... og7-01.htm
http://www.gurevich-publications.com/9K52_engl.pdf

http://virtualglobetrotting.com/categor ... c-display/

Nějaká videa:
http://ru.youtube.com/watch?v=VeRzHyFX68M SS-21 SCARAB 9K79 Tochka FROG-7 Luna
http://ru.youtube.com/watch?v=pk1_L137O ... re=related The Soviet army trucks
http://ru.youtube.com/watch?v=cpJeyiDLP ... re=related Honest John Rocket
http://ru.youtube.com/watch?v=fQeMixtHg ... re=related Honest John Missile
http://ru.youtube.com/watch?v=HfTWM3MNp ... re=related Lance Missile


Rabo, tady je to celé... ( "Enciklopedia otečestvennogo raketnogo oružija 1817-2002" autor A. Širikorad )
http://78.24.10.43/6/6088762ded9d03251c ... akety.djvu
tak už není :(

Tak toto je zatím všechno, ale podařilo se mi sehnat nějaké další zdroje, tak pokud zjistím něco nového, obratem to sem přihodím.
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Re: SOVĚTSKÉ NEŘÍZENÉ TAKTICKÉ RAKETY

Příspěvek od kopapaka »

ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
mrfelix
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 220
Registrován: 30/10/2012, 08:43

Re: SOVĚTSKÉ NEŘÍZENÉ TAKTICKÉ RAKETY

Příspěvek od mrfelix »

Ve videu se nejdříve maskuje a manévruje klasická Luna na OZ podobném PT-76, ale nakonec odpálí raketu z odpalovacího zařízení na podvozku IS-2. Takže to je ten FROG-1? I takovýhle bez baňaté hlavice?
Obrázek
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: SOVĚTSKÉ NEŘÍZENÉ TAKTICKÉ RAKETY

Příspěvek od Alchymista »

Na konci filmu 23:xx je odpálená kvapalinová raketa R-11 z odpalovacieho zariadenia 8U218 (= SCUD)
Streľba "Lunou" (2K6) je v čase 12:xx z vozidla 2P16, na začiatku, s nadrážovou hlavicou rakety je 2K1 "Mars" (a vozidlo 2P2 - ale rozdiely 2P2 a 2P16 sú skôr pre znalcov)
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Odpovědět

Zpět na „Pozemní vojsko“