Legio II.Adiutrix

Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav, Hektor, Thór

Odpovědět
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Legio II.Adiutrix

Příspěvek od Thór »

Legio II. Adiutrix: jedna z římských legií. Její jméno znamená 'pomocná'.
Obrázek
Vespasian
Tato legie vznikla (počátkem března?)r.70, založil ji císař Vespasian, který se nedávno dostal k moci. Její vojáci byli námořníci z Ravenny kteří podporovali Vespasiana během jeho války proti císaři Vitelliovi. Legionáři byli za svou loajalitu odměněni čestným jménem Pia Fidelis ( 'loajální a věrná').
Obrázek
Náhrobek Legio II. Adiutrix
První kroky legie v létě roku r.70, vedly do boje za Quinta Petillia Cerialise, který poslal legii k potlačení Batavianova povstání. Spolu s VI Victrix, XIV Gemina, a XXI Rapax, porazili povstaleckého vůdce Julia Civilia u Xanten. Během zimního období, druhá legie obsadila Bataviánův palác v Nijmegen. Příští rok zde byla nahrazena X. Legio Gemina.
Spolu s generálem Cerialisem a II Legio Adiutrix odešela do Británie, kde se musela zapojit do potlačení povstání Brigantů vedených Venutiem. Nápisy prokázaly, že legie byla umístěna v Deva (Chester) a Lindum (Lincoln), ale nelze zjistit, které město sloužilo legii jako první základna, ačkoli je možné předpokládat, že díky nejstarším domům byl sídlem Lincoln.
Obrázek
Náhrobek Aquilifera II.Legio Adiutrix
Když byl Julius Agricola guvernérem Británie (r.77-83), druhá byla pravděpodobně přesunuta do Chesteru, v ústí řeky Dee na severní velšské hranici. Legie bojovala proti kmeni Ordoviků kteří obývali ostrov Mona (moderní Anglesey). V průběhu příštích let,se Agricola snažil potlačit Pikty a II Adiutrix zřejmě sloužila jako strategická rezerva ve Walesu a Anglii.
Obrázek
Římská přilba
Po Agricolovi byla legie převelena na Dunaj (r.87), kde se účastnila ve válce proti Dákům za císaře Domitiana. Její základna mohla být v Acumincuu nedaleko soutoku řeky Tisy a Dunaje (40 kilometrů severně od Bělehradu). Alternativa umístění základny je v Sirmiu (Sremska Mitrovica).
Dákové vtrhli do římské říše v r. 86 a porazili legii která bránila provincii Moesie. V r.88, velké římské vojsko vtrhlo do Dacia a generála Tettia porazil jeho král Decebalus v Tapae, druhá byl jednou z devíti legií které se podílely na vítězství.
Obrázek
Aquilifer
Jeden z důstojníků legie v této době byl Publius Aelius Hadrianus, budoucí císař Hadrián. Ten je znám jako vojenský tribun v roce 94/95. Během svého pobytu se v legii, se setkal s centuriem Quintem Marciem Turbem, který se později stal guvernérem Pannonie (r.117-118) a byl Hadriánovým prefektem pretoriánů.Za Traianových Dáckých válek (r.101-106), II Adiutrix a IIII Flavia Felix byla legie posádkou v Singidunu (dnešní Bělehrad), ale když válka skončila, druhá byla převelena do Aquinca (Budapešťi). Nová základna legionářů byla postavena na místě starší tvrze kavalerie. Zde se druhá legie usadila na delší dobu.
Legionáři byli často zaměstnáni v civilním zaměstnání v provincii Pannonie Inferior. Například za vlády Hadriána, postavili veřejnou budovu v Murse (Osijek), a za Caracally nebo Heliogabaluse, legionáři postavili silnici mezi Budapešťí a Bělehradem. Druhá byla zapojena do několika válek na východním břehu Dunaje na začátku a na konci Hadriánova panování. Výše uvedený centurio Quintus Marcius Turbo úspěšně vedl II Legio Adiutrix proti Sarmatianům v r.118, kmen ve východním Maďarsku, který byl zničen XXI.Legio Rapax v r.92. V r.137, Hadriánův korunní princ Aelius Caesar válčil s II. Adiutrix v Pannonii, zemřel však mnohem dříve, než bylo cíle dosaženo.Za vlády Antonina Pia (r.138-161), oblast již byla klidná a odřady druhé legie mohly být převeleny do Mauretanie do boje proti Moorsovi.
Obrázek
Legie
Za císaře Lucia Vera, II Adiutrix bojovala proti Parthské říši (r.162-166), což je víceméně rovnocenné s Mezopotámií a Íránem. Během její nepřítomnosti ji vystřídal odřad IIII Flavia Felix.
Mezi r.171 a 173, byla druhá aktivní v severních válkách za Marca Aurelia. V těchto letech byla dočasně umístěna v Trenčíně na Slovensku, sto kilometrů za hranicí Dunaje na břehu řeky Váh. Ztráty během tohoto konfliktu byly ohromné a vojáci, kteří kdysi patřili k africké třetí legie Augusta byly převedeni do druhé.
Během občanské války r. 193, II Adiutrix podpořila guvernéra Pannonie Superior, Lucia Septimia Severa, a zúčastnila se jeho pochodu na Řím, a pravděpodobně i jeho kampaně proti jeho rivalovi Pescenniovi Nigerovi. Pokud ano, vojáci z Maďarska byly opět v Sýrii a Mezopotámii, kde Severus porazil Parthy.
Dílčí přítomnost druhé v průběhu kampaně proti Alamanům v r.213 a Caracallově Parthské válce r.214-217 je jistá, ale potom, je málo informací o historii legie. Ve třetím století legionáři postavené sochy císařů Gordiana III a Claudia II Gothicuse, podsouvají, že tyto vládci udělali něco pro II.legii. Je velmi pravděpodobné, že Gordian použil II.Legio Adiutrix když védl válku proti Sasanianské říše (r.238) a že Claudius II používal legii během své kampaně proti Visigotům (r.269). Je pravděpodobné že odřad II.Legio Adiutrix sídlil v Mohuči za vlády Constantia I Chloruse (r.293-306).
Obrázek
Mince se znakem legie
Symboly legie byly Kozoroh a okřídlený kůň Pegasus.

Údaje čerpány a přeloženy z:
article by Jona Lendering ©
Oxford Library
Ancient Warfare Magazine
Wikipedia
Naposledy upravil(a) Thór dne 11/9/2008, 08:30, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

Když sleduji, jak jee téma legií obsáhlé, nevím, jestli v tom mám pokračovat.Legií je 44, tzn. že ve "Starověku" budou samé legie....
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Uživatelský avatar
Hans S.
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 3767
Registrován: 22/2/2007, 04:34
Bydliště: Gartenzaun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans S. »

Není problém ve Starověku vytvořit nějaké podsekce jako třeba Řecko, Řím, Egypt a i ty dále dělit. Ať se moderátor nějak rozhodne a vydá požadavek (=domluvte se).
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

Hans-zkusím se s ním domluvit..
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Na Thóra je potřeba hodit síť. Kdo to má stačit číst?

Je to stále super.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

Pátrač-:-) je jich zatím jenom čtrnáct. Ještě jich třicet přibude......Ty tři Parthské jsem dal schválně za sebou.....a učiním tak u všech dalších, které ponesou stejná jména.Je zajímavé si přečíst, jak se jejich osudy protínaly. Díky za kladnou odezvu :-)
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Odpovědět

Zpět na „Řím“