Léčka v Surobi distriktu

Moderátor: Tempik

Odpovědět
Uživatelský avatar
Mantra
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1018
Registrován: 19/2/2008, 08:57
Bydliště: Platan

Léčka v Surobi distriktu

Příspěvek od Mantra »

SUROBI district, Afghanistan, 18.srpna 2008

Tohoto dne ráno v 11.30hod opouští průzkumný odřad ve složení dvě čety francouzských vojáků, jedna z 8.pluku námořní pěchoty (8.RPIMa) a jedna z pluku „Régiment de marche du Tchad“ (Čadský pochodový pluk), předsunutou základnu – FOB - Tora. Těchto 60 francouzských vojáků doprovází 2 čety afghánské národní armády a skupina speciálních sil americké armády.

Úkolem tohoto odřadu je průzkum vesnic a prostoru na východ od FOB Tora a průzkum údolí Uzbin, které se nachází asi 60km na východ od Kábulu, směrem k pakistánskému území.

Obrázek

Po 2 hodinách přesunu a ujetých 15km v obrněných transportérech VAB se celá skupina přiblížila k místu plnění úkolu. Velitel čety z 8.RPIMa vydává rozkaz k sesednutí a dále vojáci pokračují pěšky. Velitel čety a dalších 7 vojáků se 4 x VABy zůstávají na místě.

Zbytek odřadu zůstává mezi posledním údolím a vesnicí, kterou mariňáci již projeli, to je asi 2 a půl kilometru od místa kde stály VABy.

Zbylých jednadvacet mariňáků doplněných zdravoťákem rotným Penonem, z 2.REP (2.výsadkový pluk cizinecké legie) a tlumočníkem, se vydává na 600m dlouhý „výšlap“ do náhorního údolí. Tento úsek překonávají asi po 45 min. a dostávají se do nehostiného údolí v nadmořské výšce 2000m, je horko k zalknutí a výzbroj je tíží. Na žhavém slunci i tak dobře trénovaným vojákům docházejí síly, ale stále musí být ve střehu…..

Proč nepokračovali VABy dál se stále neví. Jedni tvrdí, že terén byl neschůdný pro VABy a druzí tvrdí, že někdo, ale neví kdo, přijal toto rozhodnutí – velitel čety nebo operační skupina? Podle všech indicií, byl tento rozkaz vydán operační skupinou na základně Tora. Bohužel pro vojáky v údolí, tito již nevyžádali podpůrné vrtulníky a UAV, tak jak jim nařízují francouzské předpisy.

Obrázek

Přibližně okolo 15.30hod se situace rázem mění o 180 stupňů, nejen že je horko k zalknutí ale všude jsou talibanci. Palba přichází že všech stran z ručních zbraní ale i z RPG. Talibanců je víc než 100 a jsou tak blízko, že jim je vidět do tváře. Vojáci jsou překvapeni silou útoku a hlavně tím, že se jim talibanci zjevili přímo před nosem aniž by je zpozorovali. V nastalé situaci se snaží zaujmout obranné pozice ale horko těžko nacházejí aspoň kus kamene za který by se mohli schovat.

„Oni na nás čekali“ vypráví jeden z přeživších, „byli od nás necelých 50metrů! Byli jsme absolutně přečísleni, daleko od našich VABů.... Past sklapla.“

Jednotka šla v bojové sestavě a byla roztažena na docela velkou vzdálenost. Ale i tato vzdálenost jim za normálních podmínek měla umožnit sevřít formaci a zaujmout obrannou pozici. Jenže talibanci byli tak blízko a všude že všichni zůstali přibiti na svých místech. Prvními výstřely byli zabiti spojař a tlumočník, a tím byla tato skupina odříznuta od okolního světa. A nikdo nevěděl co se přesně děje. Než se zástupce velitele čety praporčík ÉVRARD, zasažený do ramene, dostane k další vysílačce uplyne pro všechny zúčatněné strašně dlouhá chvíle.
V této vřavě se vojáci, kteří byli na okraji údolí snažili přískoky odpoutat od talibanců a kryli se navzájem palbou. Bohužel v nastalém chaosu se vzdálili od svých kamarádů a nemohli jim účinně pomoci palbou svých zbraní. Podle vyprávění dalších co přežili, devět z nich bylo v přímém kontaktu s talibanci.
V zápětí můžou vojáci z podpůrné skupiny VABů slyšet v rádiu raněného praporčíka ÉVRARDA jak hlásí: „ Jsme přibití k zemi, není možnost pohybu.“

Obrázek

Rotný Penon dostal tři svoje kamarády do krytu a pak byl zabit snijperem.

Zablokováni palbou, v početní nevýhodě, odříznuti od vnějšího světa, roztroušeni, necelých 200m od okraje údolí. Beznadějně se snaží přežít pod palbou talibanců a netuší, že zároveň s prvním výstřelem nahoře v údolí dopadly i první výstřely na skupinu VABů. Druhá podstatná část léčky vyšla na 100% a tak jsou tyto dvě jednotky odříznuty od sebe a pomalu čekají na svůj osud. Osm vojáků z podpůrné skupiny svádělo tuhý boj s talibanci. Jeden VAB byl zasažen RPG.
Podle vyjádření jednoho z nich „tancovali okolo VABů v palbě, která přicházela odevšad“.


Během necelé hodiny boje je devět vojáků v údolí mrtvých a další zranění. Zraněním se nevyhli ani vojáci na dalších dvou místech.


Skupině u VABů se podařilo dovolat na FOB Tora a vyžádat jednotku QRF – quick response force – s 5 min pohotovostí, která dostává rozkaz vyrazit. Je 15.55hod když jednotka opouští základnu. O jednu hodinu později se objeví na scéně.

Podle všech předpisů má mít voják u sebe 6 zásobníků s 25 náboji, ráže 5.56mm NATO. Dále mají u sebe granáty a dva kulomety MINIMI (1 na družstvo). Bohužel vojáci co šli na patrolu, si nevzali veškerou munici co měli a tak přesně celá polovina zůstala ve VABech.

V 16.30 je vyslána druhá část jednotky QRF s 81mm minomety.

„Moc rychle jsme byli bez munice“ shodují se všichni co přežili.

Co se dělo se zbylou četou z „Régiment de marche du Tchad“, afghánci a americkými speciály? Léčka byla tak veliká, že i tato skupina se dostala pod palbu a byla obklíčena talibanci. Američani ihned vyžádali leteckou podporu, ale ta se objevila až v 1650 v podobě 2 F 15. Piloti navigováni americkými speciály, obhlédli prostor ale odmítli provést útok 250KG pumami, protože nešlo jasně oddělit vlastní od nepřítele a odletěli.
Po nich se nad místem objevili A-10 a během 30min pobytu nad prostorem vypálily několik salv (uvádí se 1340ran) na podporu obklíčeným.

Útok nesmí být proveden jestliže vzdálenost mezi vlastními a nepřítelem je menší než 300m.

V 17.50 se na scéně objevují americké vrtulníky, které chtějí evakuovat raněné. Kvůli silné palbě ani nemohli přistát.

Situace je opravdu vážná, neboť jednotky NATO ještě nikdy v historii ISAF nebyly takhle dlouho pod palbou a obklíčené na jednom místě a tak v 17.58hod jsou vyslány dva francouzské vrtulníky z Kábulského letiště s úkolem dopravit munici, lékaře a komandos do prostoru léčky. Vrtulníkům se podařilo přistát v 18.15hod a úspěšně vysadili náklad.

V té době francouzský prapor rozmístěný v Kábulu, vysílá své tři čety na pomoc obklíčeným vojákům. Jedna z čet je dopravena letecky do blízkosti základny TORA.

Druhá část jednotky QRF se dstává na místo v 1825hod a podle jedněch zdrojů ihned zahajuje palbu a podle druhých, těch co byli nahoře v údolí, nepadla ani jedna rána na jejich záchranu.

Okolo 20.00hod se vrtulníků Caracal podařilo evakuovat několik raněných. Až do 21.30hod talibanci útočí na četu mariňáků. Je znát že mají dostatek munice.

Po této hodině a půl palbu pomalu utichá. Dvě čety z kábulu a QRF se vydávají směrem k údolí. Jejich postup komplikuje noc. Daří se jim naložit několik raněných.

Obrázek

Po 23hodině se daří dopravit další munici a potřebný materiál do prostoru léčky. Pokračuje hledání raněných a mrtvých, ale kvůli tmě je po půlnoci přerušeno.

Za úsvitu v 04.30 vyráží další skupina hledat těla kamarádů. Pod jedním VABem se utrhne kus vozovky a VAB se překlopí. Bohužel v tomto VABu, stál na místě velitele, desátý mrtvý, dvaadvacetiletý četař Melan Baouma, který koukal ven a další tři uvnitř byli zraněni. I přes tuto nehodu, hledání pokračuje až do rána.

V 09.00hod talibanci opět útočí, tentokrát minomety, ale palba je nepřesná a nezpůsobí žádné škody.

Po celou dobu bojů, američani sledovali prostor svými UAV Predator, aby včas odhalili přísun záloh.

Tyto pomalu den trvající boje si vyžádali 10 mrtvých francouzských vojáků (nejmladšímu bylo 19let), 1 mrtvého afghánce a dalších 21 raněných. Talibanci podle všech zdrojů ztratili okolo 40 bojovníků, znichž jeden byl vyšší velitel, a dalších 40 bylo zraněno(odhad).

Po této události francouzský prezident Sarkozy ihned odletěl do Afghánistánu. Ministr obrany zahájil vyšetřování všech nejasnosí které vedli k této tragédii.

Proč šla patrola pěšky?

Proč nebyla poskytnuta palebná podpora ihned ale až za 2hod?


Kdo a podle čeho hodnotil situaci v prostoru nasazení, neboť francouzi při přebírání prostoru odpovědnosti od italů, dostali rozbor situace, kde je uvedeno, že situace je klidná s občasnými IED a sporadickou střelbou na jednotky NATO. Na druhou stranu je tato základna v americké zóně a američani už několik měsíců hlásili zvýšenou aktivitu talibanců. To dokládá i útok na jejich základnu Lonetunnes z 19.8., který provedlo 7 sebevražedných atentátníků. Všichni do jednoho byli zabiti, dřív než se dstali k základně.

Jak mohli talibanci vědět, kam francouzi jedou? Pro ně zatím největší ořech. Podle tvrzení praporčíka Evrarda, byla celá kolona pozorována již od vyjetí ze základny ale nic nehlásil.....

Na výsledky tohoto šetření si budeme muset ještě počkat.

Co už je teď jisté jeden z devíti vojáků byl zabit nožem. Další fámy o tom že čtyři byli zajati a teprve pak zastřeleni MO ihned odmítlo a po ohledání těl padlých vyloučilo.

Nejhorší na tom všem je, že se reportéři časopisu Le match Paris vydali do Afghánistánu hledat talibance, kteří se tohoto útoku zúčatsnili a našli je!!!! A na obrázcích zveřejněných v časopise byli talibanci ve francouzských uniformách mrtvých vojáků, byla vidět jejich jména a jeden se chlubil hodinkami………
Obrázek
"Will screw them hard, fast, and in an elegant manner."
Major General Haim Bar-Lev 1967
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

velmi zajímavé čtení. A další ukázka profesionální slepoty. Relativně zkušení vojáci. Zcela jistě dobře vycvičení vojáci. Ale když se několik patrol po sobě nic neděje, ostražitost klesá a potřeba se "zbytečně dřít" je na nule- viz nedostaek munice.

To co se děje v Afganu je válka asymetrická tedy nekonečná a protivník je trpělivý a smířený se ztrátami.
Ví, že naše armády se modlí ke zlatým telatům zvanými výkonnost, rychlost, minimální ztráty a politická korektnost.

Takže mu stačí chovat se tak, aby tato telata zpochybnil a a nebo dokonce je donutil ignorovat a začne vyhrávat. Což se v Afganistanu už stalo.

Fakt zajímavá práce Mantro. :up:
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

Naprostej souhlas..... :up:
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Uživatelský avatar
Mantra
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1018
Registrován: 19/2/2008, 08:57
Bydliště: Platan

Příspěvek od Mantra »

Pátrač píše:velmi zajímavé čtení. A další ukázka profesionální slepoty. Relativně zkušení vojáci. Zcela jistě dobře vycvičení vojáci. Ale když se několik patrol po sobě nic neděje, ostražitost klesá a potřeba se "zbytečně dřít" je na nule- viz nedostaek munice.
To je právě taky zarážející, oni totiž byli teprve 3 týdny v Afghánistánu.
Jinak máš pravdu, a jenom doplním o tom jak to dělali iráčani američanům, sledovali je jak se přesouvají, jaká je jejich činnost při nastřelení, při útoku IED apod. a pak jim přesně do jejich standartů dělali "čáry přes rozpočet". Všechny slabiny jim dali sež....
Proto amíci mají zásadu - měnit svoje postupy tak často jak jen to jde, večerní plán se ráno mění apod. , aby nepřítel nebyl o dva kroky ale jen o jeden napřed.
Obrázek
"Will screw them hard, fast, and in an elegant manner."
Major General Haim Bar-Lev 1967
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6814
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

Mantra - pozoruji Tě zde na Palbě delší dobu.
Máš skvělé věci ( nejen tento článek), poučím se a objevím mě věci neznámé.
Za svou osobu Ti děkuji.
K tomuto bych se asi nedostal.
I to doplnění o změnách plánu US co nejčastěji v Tvém dodatku je skvělé, a je to tak jediné co jsem zachytil a Ty to tímto potvrzuješ - je to velice důležité.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Mantra
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1018
Registrován: 19/2/2008, 08:57
Bydliště: Platan

Příspěvek od Mantra »

Generále děkuji.
Veškerý informace tady k téhle věci jsou z Le Figaro a podobné francouzské deníky či týdeníky, které jsou online a TF1. No a pak kamarádi, který tam stále mám.
Obrázek
"Will screw them hard, fast, and in an elegant manner."
Major General Haim Bar-Lev 1967
Uživatelský avatar
cayman
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 276
Registrován: 2/6/2005, 22:56
Bydliště: Bratislava

Příspěvek od cayman »

Mantra píše:Generále děkuji.
Veškerý informace tady k téhle věci jsou z Le Figaro a podobné francouzské deníky či týdeníky, které jsou online a TF1. No a pak kamarádi, který tam stále mám.
Pohlad z druhej strany by nebol? Ked uz teda sa k nim francuzski novinari dostali. Alebo im islo skorej o senzaciu aby im zapozovali.

A ten pomer strat, to je tak na Pyrrhovo vitazstvo. Ale asi vzhladom na nepomer vyzbroje, vystroje (F-15, A-10, vrtulniky, predator, neprestrelne vesty, balisticke prilby vs. AK-47, RPG-7 a rucnik na hlave) a uz nehovoriac vycviku nic prekvapujuceho.
Uživatelský avatar
Mantra
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1018
Registrován: 19/2/2008, 08:57
Bydliště: Platan

Příspěvek od Mantra »

Tady ty ztráty a Pyrhovo vítězství nebyly na pořadu dne, tam šlo o to ukázat NATO, že taliban je opět schopen provést léčku na prostoru asi 5km, a držet v šachu 60 vojáků. Letošní rok je co se týká ztrát pro NATO nejhorší od začátku mise.

Druhá strana vypověděla pro ten časopis, že ví kde je achillova pata jednotek ISAF = jejich rodiny a veřejné mínění v dané zemi. A tak se do toho pomalu dali aby na tom popracovali. Tyto akce jsou velmi vhodné pro masírování veřejného mínění.
Dále tam bylo že jim zbraně dodávají z Číny, Iránu a Ruska.
Pak tam bylo že pět mrtvých talibanců mají na svědomí A-10. ten článek zatím nemám až ho seženu tak to sem přidám.
Obrázek
"Will screw them hard, fast, and in an elegant manner."
Major General Haim Bar-Lev 1967
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

cayman - zajímavá poznámka. Tedy ta to o poměru ztrát az toho dedukovaného pyrrhova vítězství.

Uvažuješ totiž přesně podle mnou citovaných zlatých telat. Být talibanec pištím blahem.

To co se děje v Afganistanu má svá vlastní pravidla a naše to nerespektuje.

Těch pár mrtvých francouzů kteří by za celé 20. století po takové bitvě nestáli nikomu ani za zmínku je pro Francii trauma. Strašně veliké. Těch 40 mrtvých Talibanců není pro jejich věc žádnou traumatickou zátěží. Oni jsou doma a bojují proti cizákům a nevěřícím. Padnou v takovém boji je čest.

Jsou trpěliví, ztráty jsou zvyklí snášet s bolestí ale s vědomím potřebnosti. Zatím vždy - tedy za posledních 200 let vyhráli oni. Každý kdo jim chtěl něco vnutit odešel s ostudou a mnohaletým pocitem frustrace.

Pro válku zde a třeba i v Iráku neplatí naše pohledy na na otázku vítězství nebo prohry. Tam je výhra i za cenu sto padlých zabít před televizní kamerou jednoho jediného Američana. Protože vědí, že čím takových věcí media z pochybné touhy informovat zveřejní, tím dříve veřejné mínění bude proti vlaství vládě a armádě- "Co do kruci děláta s našimi chlapci"- a nakonec bude po jejich.

Takže je potřeba se při hodnocení takových informací podívat na věc z pohledu a hlavně myšlení protivníka. Naš pohled a myšlení je totiž mimo .
Naposledy upravil(a) Pátrač dne 19/9/2008, 13:10, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Mantra
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1018
Registrován: 19/2/2008, 08:57
Bydliště: Platan

Příspěvek od Mantra »

Pěkně napsané.
A teď už je tam mladá generace bojovníků a příznivci ze zahraničí.
No prostě boj s časem, který není na naší straně.
Obrázek
"Will screw them hard, fast, and in an elegant manner."
Major General Haim Bar-Lev 1967
Uživatelský avatar
cayman
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 276
Registrován: 2/6/2005, 22:56
Bydliště: Bratislava

Příspěvek od cayman »

A este jedna paralela k Pyrrhovi ma napada - "Dien bien flu" vo Francuzskej Indocine. Zda sa ze to fungovalo uz v minulosti. Tiez jasne strategicke vitazstvo aj napriek vacsim vlastnym stratam. Tu je k tomu clanok od sapika.
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

Teď mě tak napadá, porazil vůbec někdy někdo Afgánce? Nemluvím o způsobených ztrátách, ale porážce............
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Pokud považuji za vítězsví to, že každý po jakémkoliv úsilí zde vynaloženém nakonec odtáhl jak zpráskaný pes tak si myslím že Afgánci byli skutečně poraženi jen jednou a to na dobu dvou set let a to mými oblíbenci Mongoly. V rámci Zlaté Hordy si pak nezávislost vybojovali zpět a už o ni vlastně nikdy nepřišli.

Je to mimořádně houževnatý národ. Kdyby byl řízen rozumem a ne tím čím je, tak by dokázal velké věci pokud by chtěl. Nutit ho totiž nemá cenu. Nefunguje to.
Uživatelský avatar
Czarnian
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 124
Registrován: 5/1/2008, 15:24
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Czarnian »


Teď mě tak napadá, porazil vůbec někdy někdo Afgánce? Nemluvím o způsobených ztrátách, ale porážce.
Já ti nějak nevím. Když se na tu zemi podívám, nechtěl bych být takový vítěz.
Uživatelský avatar
Mantra
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1018
Registrován: 19/2/2008, 08:57
Bydliště: Platan

Příspěvek od Mantra »

To je jediné co se mi podařilo najít. Vypadá to že tyhle fotky asi na i-netu nenajdu. Kdyby jste se k nim někdo nachomítl tak je sem dejte ať se to doplní.
Jenom k tomu co je tam napsáno - "Naši reportéři našli talibance co zabili 10 našich vojáků". Už v titulku lžou. Nebylo jich 10 ale devět, ale to jenom tak mimochodem.

Obrázek
Obrázek
"Will screw them hard, fast, and in an elegant manner."
Major General Haim Bar-Lev 1967
Uživatelský avatar
Tunac
podporučík
podporučík
Příspěvky: 678
Registrován: 29/5/2006, 22:23
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tunac »

Thór píše:Teď mě tak napadá, porazil vůbec někdy někdo Afgánce? Nemluvím o způsobených ztrátách, ale porážce............
Mám pocit, že jenom Alexandr Veliký. Ale v jaké šířce nevím, jen na mapách je Afganistán uváděn jako jeho území.
Vojáci!!!!
Jste vojáci smrtí!!! A já jsem ten, co Vás bude posílat tam, kde se umírá!!!
Uživatelský avatar
Mantra
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1018
Registrován: 19/2/2008, 08:57
Bydliště: Platan

Re: Léčka v Surobi distriktu

Příspěvek od Mantra »

tak z nostalgie jsem dal hledat něco k této akci a našel na wikipedii pěkně zpracovanou reportáž i s taktickými zákresy, bohužel je to ve fránině a český překlad je jeden odstavec.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Embuscade_d%27Uzbin

Až to přečtu tak doplním mně tenkrát neznámé informace.
Obrázek
"Will screw them hard, fast, and in an elegant manner."
Major General Haim Bar-Lev 1967
Odpovědět

Zpět na „Státy NATO mimo USA“