Vrtulníky Venom a Viper u AČR
Re: Vrtulníky Venom a Viper u AČR
Na IDETu představila 221.vrtulníková letka i svůj nový "tygří" pozemní dopravní prostředek (jedna z tradic tygřích letek)

Zvláne ten stroj rakety APKWS ? Má laserový ožarovač ?
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
Laserový ozařovač samozřejmě má jak Viper tak Venom. A ano, Venom APKWS I/II zvládá. Konkrétně na této fotce je vybaven LAU-68F/A, což je označení pro prodloužený (oproti LAU-68D/A) odpalovač pro 7 raket, který je právě určen pro odpalování APKWS.
Označení USAF, US ARMY a USMC v tom dělají lehčí bordel, ale v rychlosti. Na mariňáckých vrtulnících se to dá většinou zjednodušeně poznat podle barvy. Odpalovače LAU-61C/A (pouze pro Viper) pro 19 raket a LAU-68D/A pro 7 raket jsou zelené barvy s termální ochrannou vrstvou a slouží pro neřízené Hydry 70. LAU-61G/A a LAU-68F/A jsou prodloužené odpalovače se stejným počtem tubusů pro rakety jako jejich číselné analogy a ty jsou šedivé barvy a jsou určeny pro Hydry 70 s APKWS kitem.
Co se munice týče. K H-1 se objednalo přes 150 000 kusů 20mm kanónové munice, přes 12 000 raket Hydra 70, 600 APKWS II kitů a 200 raket AGM-114R Hellfire.
Tady je například Viper s LAU-61C/A
600 APKWS II kitů je čo ? Hra na vojačkov ? Už len kvôli protidronovej PVO ich budú potrebné tisíce.
Alebo europskych či tureckých variant.
Alebo europskych či tureckých variant.
600 kusů znamená 42 a něco krát naplněný vrták se dvěma LAU-68F/A. Navíc se můžou doobjednat a namontovat kity už na oněch 12 000 Hyder 70.
Môžu, pokiaľ zákazníkom američania neoznámia, že nepredajú lebo ich potrebujú sami.
Už 3 roky mala bežať výroba kitov alebo FZ275 LGR rakiet na plné gule.
Už 3 roky mala bežať výroba kitov alebo FZ275 LGR rakiet na plné gule.
Ešte by ma zaujímalo, ako je na tom integrácia spiku, hlavne spike NLOS. Ako som pochopil z iných článkov, snaha bola zo spikov (bez udania verzie) spraviť hlavnú PTRS na helikoptéry aj vozidlá v AČR.
V OSSR takisto.
Ne, nebyla.
Spike je PTŘS pro pozemní techniku, plán z toho udělat PTŘS pro vrtulníky nebyl
Spíš by mne zajímal případný evropský kit na Hydru, klidně i licenční. Zdali je to vůbec možné. S pjarem v tomto souzním. Neřízená Hydra je dobrá tak max.na cvičák.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
No a zrovna klasická Hydra je podle pilota Viperu nepoužívanější střela. Poměrně účinná a na neřízenou střelu i relativně přesná.
Žádný americký a pokud vím ani evropský vrtulník tuhle raketu nepoužívá. Viper ani Venom ji nebudou používat nikdy stejně jako Spike. Integrované jsou americké střely a pokud někdo nedá hodně peněz tak to tak taky zůstane.
Čo je na tom ťažké integrovať inú laserom navigovanú strelu rovnakého priemeru a dlžky ? Problémom je len prehrýzť sa cez spústu kecov zbrojárskych firiem a byrokracie MO.
Scotty s ohledem na zakoupené počty to snad ani nemůže být jinak.
Jak je to s integraci reálné je vidět v současném UA letectvu.Buď chceš, nebo nechceš.
Jak je to s integraci reálné je vidět v současném UA letectvu.Buď chceš, nebo nechceš.

Vzhledem k tomu že to nepožaduje největší uživatel, tak to nebude. Jednoduché.
OK, potom je dobre, že ossr tieto vrtuľníky nezobrala. Byť závislí na Doníkovej nálade a alkoholickom opare Hesgetha, modliť sa ako sa vyspia aby láskavo predali rakety spojencovi je o nervy. F-16 má našťastie možnosť používať europske rakety.
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 8/7/2025, 14:34, celkem upraveno 1 x.
Výrobcem naváděcího kitu je BEA Systems, včíl bych to tak tragicky neviděl. Spíš by mne zajímalo, kolik tedy vlastně naši piloti provedli cvičných odpalů APKWS.

Samozřejmě pokud by česká strana jevila eminentní zájem o integraci jiných střel tak by to Bell patrně bez problému udělal. Ovšem obávám se že si to také nechají zaplatit tak že to pro nás nebude dávat žádný smysl.