Jak je ten podvozek SVOZ stabilizovany za jizdy.
Protoze to je celkem hlavni atribut zachyceni cile a nasledneho vystrelu.
RBS-70 NG umožňuje například za optimálních podmínek zapnout systém automatického sledování cíle, což starší systém neumožňoval a operátor musel cíl udržovat ve středu zaměřovače ručně.
RBS 70 nelze vystrelit z zadne pohyblive platformy.
Obrněné vozidlo MARS
Re: Obrněné vozidlo MARS
To si napísal krásne diplomaticky, ja by som to nazval inak. Sivých 50nikov zmrazených mentálne v minulých vojnách a technologiách riešiacich hlavne byrokratické pravidlá a aby všetko vyzeralo dobre v zápisnici sú plné sklady.
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
Hezké ale co to reálně znamená? "většina obdrží". To je právě problém. Pokud mám výrobce který má nějaké kapacity a my jsem poslední z těch vypsaných objednaných, tak to znamená že když i ti před námi budou čekat na dodávky vícero let, my počkáme ještě déle.stirling píše: ↑23/7/2025, 09:14 To by byla zajímavá teorie, ale nejen že většina obdrží první ks hned následují rok, tak hlavně u nás prvních 16ks má být prakticky jen vozidlo a držák a namontujeme na to vybavení, které máme. Máme pro to i připravené vyškolené vojáky, které vymění Tatru za Mars a stejně jako jediný z vyjmenovaných musíme čekat na první dodávky 3 roky...
Za mě to vypadá, že to bude spíše tím nosičem, který má do teď 0 zakázek a existuje jen několik prototypů.
Není to jen o "držáku"
Mars (před tím Perun), protlačil nejspíše nějaký mocný voják, protože to bylo za rozdílných vlád, je to šíleně nekoncepční a hlavně rizikové. Kupovat prototyp a pak řešit problémy, které vzniknou při používání, hlavně když vedle vybíráš platformu 4x4, která má být zavedena už za rok....
Nejde o to, že ten provoz a řešení problémů nás bude stát extra peníze, ale ten systém bude často mimo provoz.
Vsadím se, že vzniknou problémy a ten neuvěřitelný čas 5 let se nedodrží nebo se to zruší až Mars neprojde nějakou certifikací.
Mimochodem víte zda armáda vzala ten cca 18 tunový Mars aspoň na pár dní do pořádného terénu a měla možnost ho pořádně potrápit v nějaké rychlosti, mě přijde na všech promo záběrech jeho jízda v terénu hlavně opatrná a pomalá.
Nejde o to, že ten provoz a řešení problémů nás bude stát extra peníze, ale ten systém bude často mimo provoz.
Vsadím se, že vzniknou problémy a ten neuvěřitelný čas 5 let se nedodrží nebo se to zruší až Mars neprojde nějakou certifikací.
Mimochodem víte zda armáda vzala ten cca 18 tunový Mars aspoň na pár dní do pořádného terénu a měla možnost ho pořádně potrápit v nějaké rychlosti, mě přijde na všech promo záběrech jeho jízda v terénu hlavně opatrná a pomalá.
Poláci se začínají probouzet, možná to nakopne v prioritách i naši zkostnatělou strukturu AČR a priorita ochrany před drony se nebudou odsouvat do nekonečna za ty kuchyně a marsy. + nakupování rušiček za miliony na každé vozidlo které budou mít efekt v době nasazení asi jako, že si pustím rádio.
Není čas na žádné malé domu potřebujeme desítky, spíše stovky hard-kill systému, které si dokážou poradit celkem levně s drony, ale to bych se zase opakoval.
Poláci si zoufají: Naším šrotem nezastavíme ani drony z obchodu, natož ty ruské
Úkolem systému SKYctrl je detekovat a ničit nepřátelské bezpilotní drony. V Łasku ovšem tento systém selhal, kvůli čemuž vznikla vojenská zpráva-reklamace, která putovala na polský generální štáb a dodavateli, firmě APS.Autoři této reklamace v ní popsali situaci, kdy systém „pomocí termovizní kamery zaznamenal neidentifikovaný objekt“, pravděpodobně bezpilotní dron. Po detekci systém spustil rušící zařízení, „účinek rušení ale nebyl jednoznačně určen“.
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... e-40535744
Není čas na žádné malé domu potřebujeme desítky, spíše stovky hard-kill systému, které si dokážou poradit celkem levně s drony, ale to bych se zase opakoval.
Poláci si zoufají: Naším šrotem nezastavíme ani drony z obchodu, natož ty ruské
Úkolem systému SKYctrl je detekovat a ničit nepřátelské bezpilotní drony. V Łasku ovšem tento systém selhal, kvůli čemuž vznikla vojenská zpráva-reklamace, která putovala na polský generální štáb a dodavateli, firmě APS.Autoři této reklamace v ní popsali situaci, kdy systém „pomocí termovizní kamery zaznamenal neidentifikovaný objekt“, pravděpodobně bezpilotní dron. Po detekci systém spustil rušící zařízení, „účinek rušení ale nebyl jednoznačně určen“.
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... e-40535744