Výběr lehkého vozidla 4x4 pro AČR

Odpovědět
Koba
podpraporčík
podpraporčík

Re: Výběr lehkého vozidla 4x4 pro AČR

Příspěvek od Koba »

juhelak píše: 4/9/2025, 14:31 To že se změnila situace neznamená že se otočilo kormidlem o 100% a žádné expediční nebo protiteroristicke operace po světě nejsou.. Sýrie, somalsko, cad. Všude tam probíhají akce a pochybuju že tam používají těžké 4x4.
Mírové mise OSN stále probíhají v 11 zemích celého světa, z toho v Evropě ve dvou. Zástupci AČR jsou stále ještě v KFOR v Kosovu.
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

Tam se z nich urechtaji a nasledne se do nich netrefi
Dobra taktika.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

601 určitě nebude působit v rámci mise OSN
ObrázekObrázekObrázek
Danik
poručík
poručík

Příspěvek od Danik »

HONZIK11 píše: 3/9/2025, 18:35 Rusko v noci vyslalo na Ukrajinu celkem 502 dronů, 16 střel Kalibr a 8 střel Ch-101.Lita to ze stakilometrovych az tisicikilometrovych vzdalenosti.
A cim je zachytis ? Zebrinakem? Tady nejde o parametry ,ale o ucelnost.Zamezis tou investici v dopadu alespon jednoho prostredku ? Muzes tak leda z neho vyhodnocovat vznikle skody .
O tom se tady vede rec. O ucelnosti takovych nakupu pro obranu.Zatim co ostatni resi druzice ,vy stale jen auta.
.... "stále jen auta"

A proto byly do PVO dané investice skoro za 200 miliard, a už se mluví o nákupu dalších Spyderů, kanónové PVO, nebo vyšší vrstvě schopné zachytávat balistiky... Řeší se dlouhé zanedbání naší obrany, přezbrojit potřebuje drtivá většina jednotek. Stávající struktura 25. plrp už je vyřešena (jak 251. tak 252.), nyní se mluví o jejím rozšíření.

Účelnost tohohle nákupu je, že SOF budou mít vozidla které nutně potřebují, protože LR SOV už to mají za sebou... Jestlk naše SOF pak budou mít tyhle vozidla pro domácí cvičení, nasazení v severní Africe, nebo nasazení v Litvě při článku 5, už je méně podstatné, tu techniku musí mít..

Ad družice, první český vojenský satelit je na orbitě.

A úplně bokem, připomenu dva termíny, NATO (konkrétně NATINAMDS) a ESSI.

Budování naší vlastní PVO a PRO je samozřejmě důležité, jenže stejně tak je důležité přezbrojení i našich dalších sil, jelikož bojová sestava musí být komplexní a máme stále závazky vůči našim spojencům. Vozidla speciálních sil se blíží konci životnosti, SpecS potřebují nutně náhradu. Vyberou si osvědčené a zavedené vozidlo (a zrovna SpecS jsou progresivní druh sil, které ty aktuální informace (o kterých si celé toto fórum může nechat zdát) nejen z Ukrajiny mají), které oni chtějí, a tu se z toho chytají mdloby...

Problém s kuchyní typu Kalich, zpoždění dodávek výstroje, nedostatečná C-UAS a PVO střední vrstvy teprve ve výstavbě, tohle jsou validní problémy. Nákup vozidel vybraných útvary ReSpecS pro jejich potřeby? To skutečně ne...
juhelak
praporčík
praporčík

Příspěvek od juhelak »

Danik : už je to trochu mimo téma, ale nepřijde mi že by většina jednotek musela prezbrojit. Pokud beru i akvizice v běhu tak to prezbrojeni z velké části je již vyřešené nebo mi to aspoň tak přijde.. Vrtáky, stíhačky, bvp, dělostřelectvo, tanky, radary, pvo krátkého a středního dosahu. výstroj jednotlivce, logistika.

Není toho zas tolik co se musí vyřešit. Že s tím antidron řešením tolik nespechaji trochu i chápu.. Tam je ten vývoj prekotny a něco koupit teď by mohla být chyba když za rok může být něco víc ultimatniho. Sám čekám 1-2 roky a přijde něco co vyřeší aktuální převahu dronu na bojišti.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

už se mluví o nákupu dalších Spyderů, kanónové PVO,...

Úžasné. O dronoch sa mluví a prešľapuje 3 roky a stále nič. Takže sa o kanonovej pvo bude krasorečniť tiež 3 roky počítam.
Pochopil by som to, keby ste mali vo vláde sabotérov armády ako my ale máte prozápadných politikov.
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
juhelak
praporčík
praporčík

Příspěvek od juhelak »

Kanonova pvo teď prochází tak rychlým vývojem že v tuhle chvíli nakoupit nějaký systém za desítky miliard může být za rok bráno jako defraudace státního majetku.
Být to na mě tak dělám průzkumy trhu, dívám se na lokální řešení a prostě taky čekám a sleduju dokud se ten vývoj nějak neustali.
stirling
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od stirling »

Jasný počkat, já jsem tedy žádnou žhavou novinku co by zesměšnila co bylo před tím do teď neviděl, naopak starý Gepard který tahali ze skladu se výborně osvědčil. A co teprve Číňan ten už ukazoval laserové zbraně, počkal bych na ně a mezitím nakoupil v klidu kuchyně, kabrio atd. Pokud nás mezi tím někdo začne terorizovat drony tak armáda může těm poškozeným nabídnout aspoň oběd.
juhelak
praporčík
praporčík

Příspěvek od juhelak »

Tak to jsme měli koupit dva roky zpět 150 Viktoru a dneska byste tu chrochtali blahem. Nevím jak se gepard osvědčil v krytí manevrujicich jednotek.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

juhelak píše: 5/9/2025, 14:00 Kanonova pvo teď prochází tak rychlým vývojem že v tuhle chvíli nakoupit nějaký systém za desítky miliard může být za rok bráno jako defraudace státního majetku.
Být to na mě tak dělám průzkumy trhu, dívám se na lokální řešení a prostě taky čekám a sleduju dokud se ten vývoj nějak neustali.
Ešte aj vo CUAS budete čakať na striebornú guľku ? Si ako scotty. S týmto prístupom to môže AČR rovno zabaliť. MO si má stanoviť podmienky aby systém bol upgradovateľný a modulárny.
Základ je stále rovnaký, moduulárna veža s programovateľným kanonom na palete, ktorú nasadíte na kdečo.
Na to sa uplatnia softwarové upgrady, výmeny senzorov, radarov raketníc a podobne. Potom sa nestane že vám za 5 rokov zastará.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

juhelak píše: 5/9/2025, 09:07 Danik : už je to trochu mimo téma, ale nepřijde mi že by většina jednotek musela prezbrojit. Pokud beru i akvizice v běhu tak to prezbrojeni z velké části je již vyřešené nebo mi to aspoň tak přijde.. Vrtáky, stíhačky, bvp, dělostřelectvo, tanky, radary, pvo krátkého a středního dosahu. výstroj jednotlivce, logistika. Není toho zas tolik co se musí vyřešit.
Preboha. Koľko máte zbraní, ktoré dokážu zasiahnuť na vzdialenosť viac než 50 km ? To homeopatické množstvo u letectva ?
Tých 24 marsov na ktoré budete čakať 8 rokov považujete za dostatočné pre pvo krátkého dosahu ?
Čo manapady, kde sú ?
Čo prieskum bojiska pomocou radarov z lietadiel či dronov ?
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

Me nevadi zadny nakup na normalni cenu. Me vadi,ze se neprojednava reciprocita. Za takove nakupy!A to je nekolikaty projekt bez niceho. Bez niceho ???
Reciprocita znamena zmenseni vynalozenych nakladu.
U kazdeho nakupu existuje forma provize/bonus. Coz je ona reciprocita.
Tady proste neni. Nase nakupci musi dodavatele proste milovat. Az za par let se dozvis ,ze sedi v predstavenstvu dodavatelskych fy ,ci je primo zastupuji, minimalne co se servisu tyka. Krasna a dokanala zalezitost /system ,skryty za obranyschopnost a Putina. :-?
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

HONZIK11 píše: 5/9/2025, 15:37 Me nevadi zadny nakup na normalni cenu. Me vadi,ze se neprojednava reciprocita. Za takove nakupy!A to je nekolikaty projekt bez niceho. Bez niceho ???
Za osmnáct aut za 900 miliónů? Být tebou stopnul bych si taxík aby tě odvezl do reality.
Reciprocita znamena zmenseni vynalozenych nakladu.

To rozhodně neznamená.
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

Nebavim se jen o autech holych ,atyp styl ,special za dardu. A vubec ne uz s tebou. Tvuj nazor je dlouhodobe jen mlzenim a zastiranim. A delas to systemove ve stylu ,,koho chleba jis tomu pisen zpivej!
Tve argumenty vubec neberu v potaz. Jsou zakazkove.
juhelak
praporčík
praporčík

Příspěvek od juhelak »

Pjaro77: neříkám že máme všechno co je potřeba. Jen sem reagoval na to že musíme všude prezbrojit. Za mě se co se týče přechodu od staré sovětské techniky udělalo už skoro vše co se udělat mělo.
Možná se mi to zdá ale přijde mi že reaguješ nějak hystericky na poměry v armade cizí země.

Obecně je vlastně hloupost se hádat nad tím co porizuji spec síly. To je samostatná kapitola ve všem. Ať si koupí co chtějí. Dost pochybuju o tom že i oni krom otevřených vozů nepoužívají i nějaké s uzavřenou střechou podle typu mise. Zajímavější to bude u té velké zakázky na 4x4 pro zenisty, VP atd. Kuli které je vlastně tenhle kanál.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

velké zakázky na 4x4 pro zenisty - pochybujem že to bude ľahké vozidlo
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

juhelak píše: 6/9/2025, 08:43 Pjaro77: neříkám že máme všechno co je potřeba. Jen sem reagoval na to že musíme všude prezbrojit. Za mě se co se týče přechodu od staré sovětské techniky udělalo už skoro vše co se udělat mělo.
Možná se mi to zdá ale přijde mi že reaguješ nějak hystericky na poměry v armade cizí země.

Obecně je vlastně hloupost se hádat nad tím co porizuji spec síly. To je samostatná kapitola ve všem. Ať si koupí co chtějí. Dost pochybuju o tom že i oni krom otevřených vozů nepoužívají i nějaké s uzavřenou střechou podle typu mise. Zajímavější to bude u té velké zakázky na 4x4 pro zenisty, VP atd. Kuli které je vlastně tenhle kanál.
Samozřejmě, že mají i jiná vozidla i s tou střechou, např. několik speciálně upravených Iveco LMV. Byť nechápu co ta lehce obrněná střecha řeší.
Jinak máš recht, oni na rozdíl od zdejších polních maršálů od klávesnice vědí co a proč chtějí.
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

Ten pozadavek je vousaty ,vousy uz i zesedively.Stejne jako prostredi soucasneho bojiste.

Tak proc ne . :lej: Kluci budou mit sve hracky .Konecne. Zadali i kdyz se stahovali. Fakt dobre auto do Beloruskych bazin a Polskych rovin s mrakem dronu nad nima. :D

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/do ... nce-245409
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Nesher píše: 6/9/2025, 10:09 ....
Samozřejmě, že mají i jiná vozidla i s tou střechou, např. několik speciálně upravených Iveco LMV. Byť nechápu co ta lehce obrněná střecha řeší.
Jinak máš recht, oni na rozdíl od zdejších polních maršálů od klávesnice vědí co a proč chtějí.
Len by ma zaujímalo, či niektorý z tých špičkových špeciálov zažil dronovú vojnu tento alebo minulý rok na ukrajine. Na rozdiel od mnohých novinárov.
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

pjaro77 píše: 6/9/2025, 11:30
Nesher píše: 6/9/2025, 10:09 ....
Len by ma zaujímalo, či niektorý z tých špičkových špeciálov zažil dronovú vojnu tento alebo minulý rok na ukrajine. Na rozdiel od mnohých novinárov.
Ten speciál má o válce na UA rozhodně lepší informace než celý zdejší generální štáb internetových maršálů.
Jen připomínám, že smyslem SOF je skryté působení v týlu nepřítele, ve chvíli kdy je někdo objeví, lhostejno jak, mají problém. A vzhledem k tomu, že v té slavné dronové válce SOF na obou stranách působí a to i v otevřených vozidlech, tak to zřejmě řešení má. Ona ta střecha kromě opravdu malých dronů s minimálním množstvím traviny totiž neřeší vůbec nic.
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika a dělostřelectvo“