Výběr lehkého vozidla 4x4 pro AČR

Odpovědět
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Re: Výběr lehkého vozidla 4x4 pro AČR

Příspěvek od Scotty87 »

HONZIK11 píše: 7/9/2025, 14:43 V souladu s madatem ACR jsou vozidla urcena pro sluzbu na Africkem kontinentu. Se uvadi ve videu. Samozrejme pokud bude mise ukoncena , nahaneni cernych islamistu nekde v Africkem rohu ,mohou se vratit a slouzit i doma. V lete. Jinak o konfortu posadky neni rec. :lej:
Nic takového tam uvedeno není. Je tam uvedeno že v současné chvíli působí v Africe. Nicméně tam všech 18 nepůjde ani náhodou.
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

Slysim ve videu od 2.41. V souladu se schvalenym....
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Ok, nechám to tak, povieme si za 5 rokov ako sa im bude dariť skrývať sa v nepriateľskom zázemí s takým strojom.
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
Wolfhound
nadporučík
nadporučík

Příspěvek od Wolfhound »

Super, že opotřebovaná technika SOF bude nahrazena a že dostanou to, co si sami vybrali. Jde o jejich životy, tak sami vědí nejlépe, co pro svou práci potřebují. A vybraný typ je rozhodně kvalitní a prověřený. Hlavně, ať je smluvně zajištěna co nejvyšší provozuschopnost vozidel a vybavení, aby se na ND nečekalo týdny až měsíce.
Všichni bychom raději utratili peníze za školy, domy a nemocnice, ale bez silné armády budeme mít jen kouřící hromady sutin.

Lord Healey
stirling
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od stirling »

stirling píše: 3/9/2025, 14:46 Jinak kam sem mířil, vemte si jak by místo debaty, že nutně potřebujeme otevřené vozidlo za sto mega bez výběrka, protože žádné jiné podle AČR neexistuje nebo jestli potřebujeme 20 nebo 60 kuchyní, mars v roce 30 atd. By teď přišla Černochová a řekla, museli jsme předělat priority. Podpisujeme Patriota s věží RIwP v počtu klidně 100 ks, první vozidla již přijdou příští rok. Doplněné o prezentaci prototypu jak sundavá kanónem pár malých dronů a pak levnější raketou dron velikosti šáhidů. Doplněno o info, že nakupujeme nějaké průzkumné drony a vyčkávací munici atd. Odstartovali jsme výběr PVO systému schopného sestřelovat balistické střely.
Byl by to potlesk na otevřené scéně.... za mě fakt snadné a navíc si myslím, že by to více posunulo i tu obranu. A i ten největší blbec si to v hlavě dá dohromady co slyší teď 3,5 roku každý den a řekne si ok to by mohlo být dobré. Nikdy neslyšel o tom, že by zelensky volal po pořízení nových kuchyni nebo otevřeného vozidla.
Je to "proroctví"? Ne, bohužel jen racionální úvaha, kterou nikdo v AČR není schopen udělat (3,5 roku tu válku prej sledují) a čeká se až dostaneme přes držku. :sad:
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

ne, to není racionální úvaha. Protože .. rozšířila se flotila vrtulníků (H-1), navýšila se objednávka houfnic, podepsaly se nové stíhačky, podepsaly se BVP, podepsaly se nové Tity, konečně se zavádí samohybné PLŘS RBS-70 (podvozek nahovno, ale ..), nakoupily se nové Tatry, podepíšou se nové tanky (L2A8), získala se poměrně velká flotila tanků (L2A4), podepsaly se nové nákladní letouny, obměňují se (konečně) UK vz.59.
A dál.. otevřela se debata o nákupu Patriotů, vozidel pro ženisty.
Takže za ty čtyři roky se toho stihlo jak za 20let předtím. Je to málo?
Kuchyně a speciální vozy pro speciální jednotku, které si oni speciálně vybrali, jsou opravdu, ale opravdu velké mediální hovno..
ObrázekObrázekObrázek
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

skelet píše: 10/9/2025, 11:05 ne, to není racionální úvaha. Protože .. rozšířila se flotila vrtulníků (H-1), navýšila se objednávka houfnic, podepsaly se nové stíhačky, podepsaly se BVP, podepsaly se nové Tity, konečně se zavádí samohybné PLŘS RBS-70 (podvozek nahovno, ale ..), nakoupily se nové Tatry, podepíšou se nové tanky (L2A8), získala se poměrně velká flotila tanků (L2A4), podepsaly se nové nákladní letouny, obměňují se (konečně) UK vz.59.
A dál.. otevřela se debata o nákupu Patriotů, vozidel pro ženisty.
Takže za ty čtyři roky se toho stihlo jak za 20let předtím. Je to málo?
Kuchyně a speciální vozy pro speciální jednotku, které si oni speciálně vybrali, jsou opravdu, ale opravdu velké mediální hovno..
To je pekná rada modernizácií ale stále nemáte nič okrem letectva (aj to len v mikroskopickom množstve), čo by dokázalo páliť na viac než 40km.
Nevššimli ste si na MO, že dnešná vojna RU-ukrajina sa vedie aj na podstatne väčšie vzdialenosti ?
Tiež nemáte takmer nič, čo by ochránilo len základne pred dronmi. Počty RBS sú smiešne proti počtu útočných dronov čo rus vyrobí každý týždeň.

UK vz.59 nemáte nahradené ? Ja som myslel že už dávno.
stirling
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od stirling »

Skelete změní tvůj názor třeba dron který dopadne na území ČR nebo musí zničit aspoň tu novou tatru?
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Pjaro: jasně.. na Ukrajině se vede válka jen na vzdálenost větší jak 40km, a jen drony .. blablabla
Stirling: a co mám na tom měnit? AČR je kompletně podfinancovaná, a zanedbaná. Za ty čtyři roky se udělalo neskutečně práce, můžu (a mám) k tomu výhrady, ale nebudu tady dělat hysterku. Kdo by tady nechtěl tři základny taktického letectva, šest baterií Patriotu, patnáct baterií Spyderů, ale holt nemůžu profinancovat okamžitě všechno.
Navíc, když v případě krize budeme na 100% hraniční stát NATO.
ObrázekObrázekObrázek
stirling
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od stirling »

Jasný já vůbec nezpochybňuji to, že ve finále potřebujeme asi i ty kuchyně za 4 mld, já jen od začátku říkám, že máme naprosto pomýlené priority i po 3,5 roku války. Ono když má být dluh 600 mld tak cokoliv co pořizuješ si odůvodníš tím, že je to nutné protože tamto už je staré... Já naopak děkuji současné vládě za protlačení f35, bvp, tanků, munice a ostatních nezbytných projektů - naopak by mě ani ve snu nenapadlo zařadit v současné době do priority pořízení 60 kuchyní, tankování pro gripeny, nejdražší možné řešení vozidel pro speciály, prototyp mars s dodáním za 5 let, náhradu pandurů a vlastně i ty ženijní vozidla.
Za mě to všechno musí počkat až po tom co pořídíme aspoň základní ochrnu proti dronům (se kterou třeba můžeme vyrazit na pomoc Polsku), druhá věc je schopnost sestřelit balistické střely a třetí mít schopnost odplaty - levný dálkový dron + plus samo vyčkávací munice a obecně drony pro jednotky.
Nemůžu přece jen nakupovat pozemní a leteckou techniku a vykašlat se na pvo proti největší současné hrozbě a jen doufat, že na to nic nespadne...
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Zapomenul jsi na to nejdůležitější Skelete a vlastně i Stirlingu. Nemáme lidi.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

kuchyně jsou prostě mediální hovno.. Vojáci žrát prostě musí.
vozidla pro speciály jsou rovněž mediální hovno. Speciálové přišli a řekli si o konkrétní typ vozidla, že se ti to nelíbí je maximálně tvůj problém. Lidi co tu práci dělají a mají informace z Ukrajiny, tak si řekli právě o tento vůz. A budu jak debil řešit 18 aut? Nebudu.
Mars je mediální hovno, opět. Můžu se bavit jestli to mělo být na tom, či onom podvozku, ale zhlediska armády se můžeme bavit maximálně o počtu.
Tankování pro Gripeny? Proboha o čem mluvíš? To v žádných prioritách nebylo. Koupily se KC390, s prakticky všema modulama, které se k nim nabízejí, a mezitěma modulama je i tankovací.
Problém je, že se neustále točíš na mediálních kravinách, to že nákup patriotů, prostředků dalekého nasazení je o hluboké reorganizaci armády, protože to AČR při 30tisících neutáhne vidět nechceš.
Za čtyři roky odvedlo tohle ministerstvo a tenhle GŠ obrovský kus práce. A to je tady cepuju pravidelně.
ObrázekObrázekObrázek
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Zapomenul jsi na to nejdůležitější Skelete a vlastně i Stirlingu. Nemáme lidi. Co chcete akvizovat prioritně, když nemáte nikoho koho by jste za to posadili. Pro mne je mnohem důležitější a prioritní legislativní norma.

Edit: pozdě, neva
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

zemakt: nezapomněl, jen jsi byl rychlejší :rotuj:
ObrázekObrázekObrázek
stirling
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od stirling »

skelet píše: 10/9/2025, 12:36 kuchyně jsou prostě mediální hovno.. Vojáci žrát prostě musí.
Ok já končím, za mě lepší vařit guláš v hrnci z roku 80 a mít vedle sebe patriota s riwp než mít super kuchyň a modlit se, že nic nepřiletí.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

skelet píše: 10/9/2025, 11:29 Pjaro: jasně.. na Ukrajině se vede válka jen na vzdálenost větší jak 40km, a jen drony .. blablabla
Robíš zo seba dementa dobrovoľne alebo to máš od puberty ?
Píšem jasne, že sa na ukrajine vedie vojna aj na stovky aj tisíce kilometrov a vy máte takmer kulové. Ako aj my. Tiež nulovú obranu proti dronom.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

V jakém stavu jsou stávající kuchyně?
Kolik lidí na akvizičním je třeba k vybrání kuchyní a kolik na ten Patriot?
Který útvar bude obsluhovat ten Patriot?
Kde bude dislokován?
Je v oné lokaci vybudované zázemí?
Kolik lidí na akvizicích sežere projekt výstavby nové základny pro Patrioty?
Jaké jsou dodací lhůty na Patrioty?

Pjaro: sorry, Pjaro, ale válka na Ukrajině se vede v obrovském rozsahu s použitím všech možných zbraní. To že ty se frikulínsky neustále točíš na dronech, není můj problém. Částečně jsi stejně jako arthur. Ten neustále mele o T-72, ty o dronech.
ObrázekObrázekObrázek
NagyAttila
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od NagyAttila »

skelet píše: 10/9/2025, 12:56 V jakém stavu jsou stávající kuchyně?
Kolik lidí na akvizičním je třeba k vybrání kuchyní a kolik na ten Patriot?
Který útvar bude obsluhovat ten Patriot?
Kde bude dislokován?
Je v oné lokaci vybudované zázemí?
Kolik lidí na akvizicích sežere projekt výstavby nové základny pro Patrioty?
Jaké jsou dodací lhůty na Patrioty?

Pjaro: sorry, Pjaro, ale válka na Ukrajině se vede v obrovském rozsahu s použitím všech možných zbraní. To že ty se frikulínsky neustále točíš na dronech, není můj problém. Částečně jsi stejně jako arthur. Ten neustále mele o T-72, ty o dronech.
Patriot by najskor chranil Prahu, ako kedysi svojho casu S200. S personalom by som problem nevidel, casu by bolo dost od podpisu zmluvy -> vyrobene kusy. Cvicit od piky by sa muselo aj tak. Len ten Patriot nie je pre veducu zenu tak sexi ako silny Leopard, tak nema prioritu,...
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Skelet, to je ako diskusia s udereným. Vojna sa tam vedie na krátke aj dlhé vzdialenosti. Preto každá armáda má mať výbavu na oboje. A vy aj my máte kulové na tie dlhé vzdialenosti.
Nemal som ma mysli len drony, to si si vo svojej hlave vyfabuloval. Mám na mysli aj rakety a klasické križujúce strely. Zatiaľ stačia rakety ako ER GMLRS s dosahom 150km.
stirling
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od stirling »

Asi tím jak moc zkracuji se to stává nepochopitelné pro ostatní (moje chyba omlouvám se), Patriot s riwp (Vozidlo Patriot 2 s věží riwp) je myšleno primárně jakýkoliv HardKill C-UAS systém to je za mě priorita číslo jedna až na druhém místě je systém, který je schopen sundat balistickou střelu tedy např. Patriot.
Ohledně stavu kuchyně je ve finále jedno, jak jsem psal, dluh máme 600 mld takže si můžeš najít jakoukoliv blbost, kterou si řekneš, že je třeba nahradit protože je hrozná a budeš mít pravdu. Celou dobu se bavíme o prioritách nikoliv o tom, že se to nemá nikdy kupovat. A jestli AČR nechce nakupovat něco pro co teď nemá personál tak to jsme úplně v prdeli a žádnou novou schopnost vlastně ani zavést nemůžeme, protože pro ní není personál - prostě past a musíme mít napořád armádu z minulého století.
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika a dělostřelectvo“