Velká Británie bitevní lodě třídy BELLEROPHON (1907)

jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Re: Velká Británie bitevní lodě třídy BELLEROPHON (1907)

Příspěvek od jarl »

Na přelomu let 1941 a 1942 skutečně americká vláda sondovala, zda by Chilané nebyli ochotni Americkému námořnictvu přenechat některé válečné lodě. Konkrétně se jednalo o bitevní loď Almirante Latorre, šest torpédoborců třídy Serrano, tři ponorky třídy Capitan O´Brien a podpůrnou loď pro ponorky Araucano, To znamená, že kdyby se tento obchod zrealizoval, Chilané by v podstatě přišli o všechny hodnotné válečné lodě, takže není divu, že jejich odpověď byla negativní.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Raiden
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Raiden »

Oni vážně chtěli i ty těch pár torpédoborců a ponorek? Pak je odmítnutí Chilanů naprosto pochopitelné, pak už by jim zbyly jen dva beznadějně zastaralé křižníky (O'Higgins a Chacabuco, v té době už stejně ve službě jen jako školní lodě) a několik starých torpédoborců z WWI + pár stejně starých ponorek.
雷電
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od jarl »

Protože píši ten článek o brazilských bitevních lodích, mám po ruce podobné zdroje a tu informaci jsem našel v ruském časopise Morskaja Kampanija 2016/2 kde je článek o bitevní lodi Almirante Latorre. Je tam seznam chilských válečných lodí, o které Američané projevili zájem, ale je možné, že je nechtěli získat kompletně. Jako reálnější bych viděl něco na způsob: chtěli bychom buďto vaši bitevní loď, nebo torpédoborce či ponorky, protože bylo vyloučené, aby se Chilané v těch temných časech zbavili v podstatě celého válečného loďstva a zůstali na moři úplně bezbranní.
ObrázekObrázek

Raiden
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Raiden »

Jj, to se mi zdá pravděpodobnější. Na ten článek se těším, námořní zbrojení jihoamerických států mě poslední dobou docela zaujalo.
雷電
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od jarl »

Raiden píše: 16/9/2025, 12:19 Jj, znemožnovala to Washingtonská smlouva. A nevíte náhodou někdo, které lodě Britové Chilanům jako tu kompenzaci nabizeli? Nekde jsem slyšel, že to měly být Inflexible a Indomitable a jinde zase že to měla být snad dokonce Princess Royal...
Teď jsem narazil na informaci, že Britové opravdu nabízeli Chilanům jako kompenzaci za zabavenou Almirante Cochrane možnost výhodně odkoupit bitevní křižníky Inflexible a Indomitable plus šest torpédoborců. Konečná nabídka na bitevní křižníky zněla 200 000 liber za kus a dalších 600 000 liber na jejich modernizaci, což by dohromady činilo 1 000 000 liber. To byla výtečná cena, ale Chilané z nějakého důvodu odmítli a zpětně odkoupili jenom Almirante Latorre (Canada) a několik torpédoborců.
ObrázekObrázek

kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kacermiroslav »

Jak píšeš Jarle,
ta nabízená cena za dva bitevní křižníky a šest torpédoborců byla skutečně velice dobrá. Skoro bych napsal až luxusní. Pro informaci přikládám níže původní ceny v době zhotovení.

HMS Inflexible
Built Clydebank, laid down February 1906 completed October 1908, cost 1,720,739 Liber

HMS Indomitable
Built Fairfield, laid down March 1906, completed June 1908, cost 1,752,337 Liber
ObrázekObrázekObrázek
Raiden
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Raiden »

To byla opravdu dobrá cena, i když Inflexible a Indomitable v té době již byly poněkud za zenitem.
雷電
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od jarl »

Ta cena byla jenom za bitevní křižníky a její největší část tvořila modernizace, která je patrně měla uvést na tehdejší standart. Našel jsem to v níže uvedené knize stejně jako mnoho dalších zajímavostí. Píše se tam i o tom údajném zájmu Američanů o Almirante Latorre a další chilské lodě a údajně se jedná jenom o fámu, která není ničím konkrétním podložená:

91I8TW2ILcL._SY466_.jpg
ObrázekObrázek

Raiden
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Raiden »

To vypadá zajímavě, podívám se po tom :up:
雷電
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kacermiroslav »

jarl píše: 13/10/2025, 15:06 Ta cena byla jenom za bitevní křižníky a její největší část tvořila modernizace, která je patrně měla uvést na tehdejší standart. Našel jsem to v níže uvedené knize stejně jako mnoho dalších zajímavostí. Píše se tam i o tom údajném zájmu Američanů o Almirante Latorre a další chilské lodě a údajně se jedná jenom o fámu, která není ničím konkrétním podložená:
Jen tak laicky si říkám, že podle mě Chilané udělali chybu. Modernizované a rychlé bitevní křižníky, navíc v počtu dvou kusů, by jistě hráli prim v oceánech kolem Jižní Ameriky. Deklasovali by vše, kromě bitevních lodí, a těch v regionu zase tolik nebylo a navíc často se jednalo o starší a pomalé jednotky.
ObrázekObrázekObrázek
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

Raiden píše: 13/10/2025, 18:30 To vypadá zajímavě, podívám se po tom :up:
Podívej. Je to výborná knížka. Prakticky cokoli od Dodsona je jistota.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od jarl »

ObrázekObrázek

Raiden
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Raiden »

kacermiroslav píše: 13/10/2025, 18:46
jarl píše: 13/10/2025, 15:06 Ta cena byla jenom za bitevní křižníky a její největší část tvořila modernizace, která je patrně měla uvést na tehdejší standart. Našel jsem to v níže uvedené knize stejně jako mnoho dalších zajímavostí. Píše se tam i o tom údajném zájmu Američanů o Almirante Latorre a další chilské lodě a údajně se jedná jenom o fámu, která není ničím konkrétním podložená:
Jen tak laicky si říkám, že podle mě Chilané udělali chybu. Modernizované a rychlé bitevní křižníky, navíc v počtu dvou kusů, by jistě hráli prim v oceánech kolem Jižní Ameriky. Deklasovali by vše, kromě bitevních lodí, a těch v regionu zase tolik nebylo a navíc často se jednalo o starší a pomalé jednotky.
Jj, v případě rozsáhlejší modernizace by to snad mohly být v jihoamerických podmínkách užitečné lodě.
雷電
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

Zase tak moc důvodů k nadšení by Chilané zrovna neměli. Ano, jednalo by se o levný a velice finančně výhodný kauf, ale tím to končí.

1) Místo dvou lodí homogenního typu (v případě požadované přestavby Eagle zpět na bitevní loď) by měli najednou k živení tři velké lodě a ještě rozdílných charakteristik. Pro malé námořnictvo zápřah jak kráva a brzy by to stejně šlo do kopru. Z dlouhodobějšího ekonomického a personálního hlediska žádná výhra.
2) Latorre byla stále ještě relativně moderní a silnou jednotkou, byť před-jutské konstrukce, zatímco oba bitevní křižníky byly v té době již výběhová až vyloženě zastaralá konstrukce, navíc reputačně zatížená ne moc růžovými válečnými osudy jejich sester/příbuzných. Modernizační potenciál (pokud by vůbec někdo šel v budoucnu do nějaké hloubkové modernizace) také menší než u novějších jednotek (viz. i rozložení věží atp.). Argentinské dreadnoughty, jejich nejpravděpodobnější protivník, je také výrazně deklasovaly, kromě rychlosti.
3) Většina britských lodí byla značně "jetá" válečnou službou. Přinejmenším by se to projevilo na větší úvodní potřebě investic. Navíc třeba Latorre byla vyloženě projektovaná pro chilská specifika s velkou rezervou výkonu kotlů, což usnadňovalo její provoz.
4) Pochybuji o nějaké zásadní úvodní modernizaci, kromě důsledné údržby/obnovy pohonného systému a obecně uvedení intenzivně užívané lodě lodě do dobrého stavu.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Raiden
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Raiden »

Někde jsem snad slyšel že Chilanům snad měla být chvíli nabízena místo toho Princess Royal, nevíš jestli je na tom něco pravdy? To by přeci jenom byla o poznání hodnotnější posila.
雷電
Raiden
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Raiden »

jarl píše: 13/10/2025, 19:48 Tady se dá koupit za 599 korun: https://www.enbook.cz/cs/kniha/the-wind ... s_43205354
Objednáno, tak jsem na to zvědavej.
雷電
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Zemakt píše: 13/9/2025, 12:47 Abych pravdu řekl, vůbec mne nenapadá, které by to mohly být. Snad konstrukční. Mimochodem byla pro mne také záhada u korvet Flower. První série před, a potom další za.
U Kytiček byl důvod v jejich původu - evoluci z velrybářských lodí. Na začátku války je bylo třeba sekat jak Baťa cvičky, na praktický úpravy došlo potom, dělaly se celou válku a netýkalo se to jenom stěžňů.
kacermiroslav píše: 12/9/2025, 16:26
Opět tuze pěkný článek :up:
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Odpovědět

Zpět na „Námořnictvo Velké Británie“