Dzin píše: ↑15/11/2025, 19:00
Alfik píše: ↑15/11/2025, 09:33
Pravděpodobně jde o rozdíl v pojmech...
Právě proto by mě zajímali detaily této statistiky.
Na posl. cvičeních "na východní flance" se ukazuje až příliš jasně, že v NATO máme zkostnatělé lidi, jak jenerály tak výrobce, co si ne a ne vzít praktické poznatky z Ukrajiny k srdci.
To bych neřekl. Například už v roce 2010 bylo predikováno, že tanky a obrněná vozidla obecně budou muset mít ochranu ze všech směrů (koule kolem vozidla). Což přesně odpovídá praxi o 12 let později na ukrajinském bojišti. Podobně v rámci nasazení UAV opět nejméně 10 let před válkou došlo k dramatickému nárůstu jejich nasazení a používání v rámci sil NATO a především USA. Spadá to do období především Obamovi administrativy, kdy se nasazení UAV v OS USA prakticky zdesetinásobilo. Už někdy před 3-4 lety jsem tu upozorňoval v jedné diskuzi, že NATO má k nasazení desítky tisíc UAV od největší typů po ti miniaturní. A tehdy mi příznačně bylo vysvětleno, že ty malé nemohu počítat.
Ono to není tak jednoznačné, jak píšeš. Nepochybně je v NATO hodně konzervativních lidí, ale stejně tak i dost progresivně uvažujících a obecně má NATO životaschopnou doktrínu. Problém je spíše ve financích, než že by se nevědělo jak. Ale to se třeba už bude měnit.
Ad1: Jsem omezen na veřejně dost. zdroje, nejsem ani voják ani agent mocnosti či podmocnosti, takže jde o to, co se píše v novinách, nebo co řeknou na Joutůbu. A to číslo je hrubý průměr tohoto. Co noviny, a co Ukr. voják, to jiný údaj
Ad2: Viděl jsem výsledky a rozbor např. Dacian Spring/Fall (Fall byl odvolán... po tom co Spring dopadl jak dopadl), nelze mluvit o ničem jiném než o debaklu. Ovšem pravda je, že to co tam Frantíci zk...pokazili je logistika a ne drony
Btw o tom, že se ve skut. drony používají, cvičí a vůbec pracuje a počítá se s nimi, jsem já sám psal již dříve. Na frontě to halt jde rychleji než v mírové byrokratůře

tzn. nešlo o výtku ale pouhé konstatování

"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček