Diskuse na téma nejlepší bitevní křižník První světové války

Odpovědět
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Kontaktovat uživatele:

Re: Diskuse na téma nejlepší bitevní křižník První světové války

Příspěvek od kacermiroslav »

Dzin píše: 19/12/2025, 11:12
Raiden píše: 18/12/2025, 23:13 Derffliner u mě jednoznačně vede, považuji ho jednoznačně za nejlepší třídu BK z let WWI.
Za mě je to Kongo. To je můj oblíbenec už od mala, když jsme si o něm četl ve Válečné lodě 3. A taky se mi moc líbí. Derfflieger není špatný, ale prostě má strašně slabou výzbroj, což je ale problém vesměs všech německých těžkých lodí za WW1 kromě Badenu a Bayernu.
Já mám pro změnu už od mala slabost pro Derfflinger, ale snažím se na to dívat střízlivě a je fakt, že Kongo byla také velice dobře vyvážená koncepce s velkou palebnou sílou. A je fakt, že rozložení pancéřové ochrany bylo u třídy KONGO oproti LIONU vylepšeno a hrálo by tak v hypotetickém konfliktu svou roli. Hlavní roli by pak asi hrála kázeň japonských posádek, tj. nezvyšovat riziko zášlehu nedodržováním bezpečnostních pravidel na úkor zvýšení kadence palby.
ObrázekObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major

Re: Diskuse na téma nejlepší bitevní křižník První světové války

Příspěvek od Dzin »

Za mě asi nejdůležitější věc ovlivňující celou WW1 byly nekvalitní britské granáty. Admirál Dreyer se v tomto kontextu vyjadřoval ve smyslu, že pokud by byly u Jutska v kvalitě jako měla Royal Navy na konci války, potom by Němci přišli o dalších 5-6 těžkých lodí. Tohle ovlivnilo celý průběh bitvy a pozdější hodnocení lodí obou stran asi nejvíce ze všeho. Jestli si dobře pamatuji, třeba u nás tento fakt vnesl do odborné diskuze až Hrbek ve Válečných lodí 3 se stále probírá primárně pancéřová ochrana a není tam o granátech ani zmínka.

https://www.navalgazing.net/Shells-at-Jutland
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Odpovědět

Zpět na „Námořnictvo“