Motto: Množství článků o italském letectvu za Velké války pořád vyvolává jistý soucit a snahu o vylepšení stavu.
Předkládám P.T. čtenářstvu výňatek ze zprávy ohledně incidentu mezi italskou vzducholodí Città di Ferrara a rakousko-uherským hydroplánem Lohner, který se udál v červnu 1915. Zpráva byla v italštině a přešla přes překladač. Berte ji prosím jen jako beletrii.
Zprávu diktoval velitel vzducholodě Castruccio Castracane v zajateckém táboře.
Jakmile byly stanoveny obecné pokyny, v noci ze 7. na 8. června jsem odletěl se svou vzducholodí, doprovázenou jako vždy nejživějšími a nejvřelejšími hlasy všech zaměstnanců letiště. Měl jsem na palubě normální posádku osmi lidí, včetně důstojníků, poddůstojníků a námořníků, a maximální náklad benzínu. Teplota té noci ztěžovala Città di Ferrara pravidelné stoupání na stanovenou výšku, ale obecně mohla plavba probíhat za výborných povětrnostních podmínek. Po 1:40 po půlnoci byly spatřeny ostrovy Lošinj a Cres a mohli jsme zkontrolovat přesnost sledované trasy. Po další hodině plavby jsme se dostali na dohled světel města Rijeka, jejichž záře postupně zanikala jasem rostoucího úsvitu. Pobřeží nám rychle přišlo naproti a bylo pro mě snadné lokalizovat přesně stavbu Whiteheadu, na kterou jsem zamířil rovnou a překonal jsem čáru pláže běžným kurzem. Zakrátko jsme byli nad ní já nařídil první salvu bomb, která byla provedena s velkou přesností a dokonalou pravidelností. Po překročení cíle jsem obrátil kurz a podruhé jsem prolétl nad továrnou na torpéda, nařídil jsem novou dávku na budovy a dílny. Pod námi nabídl výbuch bomb fantasmagickou podívanou. Při rychlém rozsvěcení a zhasínání světel a světlometů se zdálo, že se město zbláznilo. Stále zůstaly tři bomby. Abych se nevracel do města, vykonal jsem lehkou změnu kurzu a po přivedení vzducholodě nad loděnice Danubius, které stály poblíž továrny na torpéda, jsem je nechal odhodit. Všechny akce byly vykonány ve výšce tisíc osmdesát metrů. Kvůli této velmi skromné výšce a příznivým světelným podmínkám a velké šířce terčů všechny bomby přesně spadly do prostoru závodu, na nějž byly zamířeny, a účinnost bombardování se okamžitě projevila. Z továrny na torpéda a z loděnice vycházely husté sloupy kouře, jasné znamení, že všechno hořelo. Požár opravdu úměrně rychle rostl a když jsme rychle odlétali, marně pronásledováni střelbou protiletadlových baterií, rychle uvedených do provozu, závody se nám jevily jako ohromná hranice. Podívaná trvala do té doby, než jsme zamířili na jih, vzali to přes ostrov Veglia, z něhož vyrazily proti vzducholodi střely pušek a kulometů. Dosáhlo nás několik zásahů. Jedna střela ve skutečnosti prorazila jeden z nafukovacích plováků upevněných pod gondolou a druhá zasáhla olejový chladič motoru, takže bylo nutné provést malou opravu rychle provedenou prostředky, které jsme měli na palubě. Mezitím byly aerologické podmínky ve Kvarnerském zálivu velmi špatné. Řízení směru a výšky vzducholodě se tak stala nesmírně obtížným a vítr způsobil silné a náhlé houpavé a kolébavé pohyby. Začal jsem si dělat starosti. Pluli jsme ve výšce sedmdesát metrů a minuli jsme ostrov Lošinj asi o dvacet kilometrů, když bylo v gondole zaznamenáno; silný otřes doprovázený dutým zvukem vycházejícím z přídě, jako by vzducholoď narazila do neviditelné překážky. Zjevně se zlomil nějaký prvek kovové konstrukce. Hodiny ukazovaly 5:30. Příďová část vzducholodě se složila v podstatě najednou směrem nahoru a obal, pravděpodobně roztržený v několika místech některými úlomky příďové výztuhy, se začal vyprazdňovat, což způsobilo rychlý sestup Città di Ferrara. Udělal jsem vše pro zpomalení pádu, vhodně manévroval horizontálními (výškovými) kormidly a nařídil jsem hodit přes palubu všechno, co bylo v gondole volné, ale okamžitě jsem si uvědomil, že by pro mě bylo nemožné vyhnout se kolizi s hladinou vody. Také jsem zmenšil pohyb dopředu, nařídil jsem obrátit stoupání vrtulí a vrátit plnou sílu. Všechno bylo marné. O několik vteřin později vzducholoď těžce dopadla do vody a zůstala tam s gondolou ponořenou do výšky radiátorů. Souhrnná prohlídka provedená okamžitě mé předpoklady přesně potvrdila. Příďové oddělení bylo vlastně již téměř prázdné a v těchto podmínkách bylo pošetilostí doufat, že se vzducholoď znovu zvedne z vody. Naproti tomu byla vzducholoď nakloněna takovým způsobem s přídí dolů a gondola byla natolik ponořená, že bylo také nemožné postupovat pomalu na hladině vody a udržet motory v pomalém chodu. Naděje na možnost dosažení italského pobřeží byly proto velmi slabé, natolik, že jsem si myslel, že je nezbytné dát všechny příkazy pro případ, že by se při prvním objevení některých rakouských jednotek musela Città di Ferrara učinit zcela nepoužitelnou. Připravil jsem roztržení plynové komory, ujistil jsem se, že všichni členové posádky mají záchranný kruh, a když jsem řádně zatížil bojovou vlajku, byl jsem připraven ji hodit do moře, aby v žádném případě nemohla padnout do rukou nepřítele. Právě jsme dokončili tyto přípravy, když byla naše pozornost upoutána charakteristickým bzučením letounu. Vzhlédli jsme a uviděli hydroplán směřující od Puly, což mohl být pouze Rakušan. Přiblížil se letící ve velké výšce a my jsme sledovali jeho pohyb, dokud se blížící se stále víc neskryl před naším pohledem nad obalem. Připravil jsem naše kulomety, které naštěstí nebyly poškozeny pádem, a dychtivě doufajíce, že se nepřátelský stroj znovu objeví, abychom je na něj vyprázdnili, pečlivě jsme sledovali sluchem řev motoru a snažili jsme se co nejlépe identifikovat polohu, manévr a výšku. Zdálo se, že rytmus motoru přichází nyní z jedné strany, nyní z druhé strany, ale bez stínu pochybností se intenzita neustále zvyšovala. Jasné znamení, že nepřátelský letoun manévruje s obratností a mazaností tak, aby se vždy pečlivě skrýval obalem. Spouštěl se po chvílích, velkou spirálou na svou nepohyblivou kořist. A pak se k řevu motoru z času na čas přidal další hluk: vzteklý praskot kulometu. Rakouský pilot s velkou pravděpodobností uvedl tuto zbraň do činnosti v každém z různých podélných průletů, které provedl se svým hydroplánem. Kdykoli přestal praskot kulometu, kolem Città di Ferrara padaly zápalné rakety. Tento nerovný boj trval chvíli. Mezi nepohyblivým letadlem bez jakékoli ochrany na svém hřbetě a letounem, rychle a ovladatelně kroužícím nad ním v naprosté jistotě, že nebude schopen přijmout útok (ofiese - offesa) stejného druhu. Najednou, podle pohledu našeho personálu, který se vždy obracel vzhůru v naději, že bude moci nesmiřitelného protivníka vidět alespoň na několik vteřin, se na přední straně obalu objevil černý kouř, doprovázený rychlým klesnutím přídě. Okamžitě jsem si uvědomil nebezpečí a stěží jsem měl čas nařídit své posádce, aby okamžitě skočila přes palubu, a následoval jí sám. O chvilku později bleskovou rychlostí vypukl strašný oheň a Città di Ferrara hořela jako pochodeň. Když jsme po velmi krátkém ponoření byli našimi záchrannými plováky znovu vyneseni na povrch, moře už bylo téměř úplně bez ohromné hranice, která by nás všechny neúprosně zabila: vznášeli jsme se tady sami a několik kousků spálené látky, které rychle uhasly. Když oheň vyhořel velmi rychle, na povrchu nezůstal ani nejmenší úlomek, který by nás mohl udržet. Naše situace se proto stala nesmírně obtížnou: na pustém moři rozhodně nebyla možnost záchrany. Ale najednou se stalo něco zázračného. S velkým údivem jsme viděli jeden ze dvou velkých plováků, které byly upevněny pod gondolou pomocí několika silných pásů, téměř jako monstrózní žlutou rybu. K této prozatímní pomoci, zcela nenadálé a neočekávané, jsme zamířili, zatímco nepřátelský letoun udělal několik obrátek nad místem, kde naše letadlo navždy zmizelo, rychle se vzdálil směrem k Pule, určitě přinesl zprávu o svém snadném triumfu. Bohužel dva z posádky Città di Ferrara nebyli součástí skupiny podporované záchranářským plovákem. Totiž chyběl 2. velitel vzducholodě, poručík De Pisa, a jeden ze strojníků, praporčík Mantero. Toto zmizení nás všechny okamžitě zarmoutilo a také jsme zapomněli na naše fyzické utrpení, způsobené kromě toho, že jsme byli ve vodě, také více či méně vážnými popáleninami, které si někteří přinesli na obličejích a pažích. Už přes hodinu jsme zkoumali celou mořskou oblast a doufali, že uvidíme hlavy našich drahých společníků. Nic! Teprve později jsme uviděli malý oblak kouře na straně Malého Lošinje a pak černou tečku, další a další dvě. Černé tečky postupně rostly a staly se nezaměnitelnými siluetami torpédových člunů. Bohužel se jednalo o čtyři nepřátelská torpédová plavidla: tři torpédové čluny a torpédoborec Magnet. Tato poslední jednotka se k nám přiblížila a shromáždila nás na palubě, všechny chvějící se a prokřehlé chladem, některé s končetinami bolavými z křečí, které přišly po dlouhém pobytu ve vodě. Na palubě Magnetu vypukla skutečná exploze radosti, když se rakouský personál dozvěděl název letadla, které nedávno zmizelo v moři. Città di Ferrara pro svou neúnavnou činnost od vypuknutí (sccppio) války představovala pro rakouské námořnictvo skutečnou noční můru. Musím uznat, že jsem s poručíkem Burzaglim a se zbytkem posádky vycházel s maximální zdvořilostí a maximálním respektem, zatímco Magnet a tři rakouské torpédové lodě směřovaly k Malému Lošinju a zakotvily v přístavu.
Krátce nato jsme se však na rozkaz přesunuli z Magnetu na torpédovou loď číslo 7, která okamžitě odplula plnou rychlostí směrem k Pule. Zde, na uhelném molu, byl svědkem našeho přistání skutečný dav rakouských důstojníků, zvláště zaujatý tím, že jsme s Burzaglim byli první námořní váleční zajatci, kteří přišli z Puly.
Città di Ferrara
- Tomáš Hájek
- četař

Re: Città di Ferrara
hezké.. mi to nedalo a díval jsem se na "objektivnější" záznam události
vyskočil na mě mj. pohled z druhé strany
kniha vzpomínek Zánik rakousko-uherského válečného námořnictva a Ludvík Pardubský:
"Proti takovému kolosu byly snad kulky ničím. Tu pojal poručík Klasing smělý nápad: použije světelných raket. První ani druhá vystřelená raketa nedopadla na letícího obra. Ale třetí ulpěla na hladkém obalu vzducholodi. Poručík Klasing v duchu už jásal. Prohoří-li obal od vznícené akety, chytne i plyn, kterým je vzducholoď naplněna - a to bude její smrt. Předpověď Klasingova byla správná. Vzducholoď začala hořet a hořící klesala na hladinu moře. Posádka vzducholodi zachránila jen holé životy tím, vyskákala z gondoly do moře. Tam však byla pochytána a zajata."
a wiki
Dne 8. června 1915, po návratu z bombardovací mise proti torpédovým továrnám Whitehead a loděnicím Ganz & Co. Danubius v Rijece, byla vzducholoď pod velením kapitána Castracana zasažena a vážně poškozena. Città di Ferrara se pokusila vrátit na základnu, ale přibližně 20 km od Premudy ji zahlédlo rakousko-uherské hlídkující námořní letadlo Lohner L 48 pilotované poručíkem Gustavem Klasingem s pozorovatelem Hansem Fritschem von Crouenwaldem. Klasingovi se podařilo dostat své letadlo blíže k vzducholodi a posádka poté vystřelila na trup vzducholodi světlici.
M.2 začala hořet a spadla do moře: náraz do vody nebo utonutí způsobilo smrt dvou členů posádky, zatímco přeživší byli vyzvednuti rakousko-uherským torpédovým člunem a zajati.Zbytky lodi byly shromážděny a převezeny do Rijeky.
Sestřelení vzducholodi M.2 se zapsalo do historie vojenského letectví jako první úspěšný útok letadla na vzducholoď.
a nezbytný heroicko naivní obrázek akce
vyskočil na mě mj. pohled z druhé strany
kniha vzpomínek Zánik rakousko-uherského válečného námořnictva a Ludvík Pardubský:
"Proti takovému kolosu byly snad kulky ničím. Tu pojal poručík Klasing smělý nápad: použije světelných raket. První ani druhá vystřelená raketa nedopadla na letícího obra. Ale třetí ulpěla na hladkém obalu vzducholodi. Poručík Klasing v duchu už jásal. Prohoří-li obal od vznícené akety, chytne i plyn, kterým je vzducholoď naplněna - a to bude její smrt. Předpověď Klasingova byla správná. Vzducholoď začala hořet a hořící klesala na hladinu moře. Posádka vzducholodi zachránila jen holé životy tím, vyskákala z gondoly do moře. Tam však byla pochytána a zajata."
a wiki
Dne 8. června 1915, po návratu z bombardovací mise proti torpédovým továrnám Whitehead a loděnicím Ganz & Co. Danubius v Rijece, byla vzducholoď pod velením kapitána Castracana zasažena a vážně poškozena. Città di Ferrara se pokusila vrátit na základnu, ale přibližně 20 km od Premudy ji zahlédlo rakousko-uherské hlídkující námořní letadlo Lohner L 48 pilotované poručíkem Gustavem Klasingem s pozorovatelem Hansem Fritschem von Crouenwaldem. Klasingovi se podařilo dostat své letadlo blíže k vzducholodi a posádka poté vystřelila na trup vzducholodi světlici.
M.2 začala hořet a spadla do moře: náraz do vody nebo utonutí způsobilo smrt dvou členů posádky, zatímco přeživší byli vyzvednuti rakousko-uherským torpédovým člunem a zajati.Zbytky lodi byly shromážděny a převezeny do Rijeky.
Sestřelení vzducholodi M.2 se zapsalo do historie vojenského letectví jako první úspěšný útok letadla na vzducholoď.
a nezbytný heroicko naivní obrázek akce
Heh, počkej až to uvidí PolarMotto: Množství článků o italském letectvu za Velké války pořád vyvolává jistý soucit a snahu o vylepšení stavu.
Jinak díky, je to zajímavé a detailní přiblížení událostí s tímto sestřelem spjatých. Avšak pohledem druhé strany. Asi bych si i dovolil říct, že tak nějak se to skutečně mohlo stát. R-U varianta se totiž traduje nějak takto:
8. června 1915 v rámci návratu z noční bombardovací mise na továrnu na torpéda v Rijece zkřížili cestu Città di Ferrara rakousko-uherští letci v létajícím člunu Lohner L 48 (poručík řadové lodi Gustav Klasing a fregatní poručík Quido Fritsch). Italové prý chtěli uprchnout do větší výšky, nicméně když se jim to nezdařilo (proč?) tak zvolili opačný postup, dosedli na hladinu moře a s běžícím motorem zkoušeli uniknout. Námořní letci nejdřív zkoušeli zapálit vzducholoď palbou z kulometu, nic. Když došli náboje, tak i na ní stříleli z karabiny. Také nic. Teprve až světlice vypálená ze signální pistole dokázala vzducholoď zapálit.
Zdroj: Pod Rakouskou vlajkou, Jindřich Marek.
V podstatě se oba příběhy od sebe moc neliší. Akorát že ten R-U je drobet přikrášlen.
Pro mne je však osobně záhadou, proč Italové po nočním odbombardování nenastoupali do vyšší výšky. Proč stále setrvávaly tak nízko. Jedním z vysvětlení pak může být opravdu to poškození nad Rijekou a únik plynu z přední komory.
EDIT: ha, Tomáš byl rychlejší

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Našel jsem další poznámku, uvažující ztrátu plynu během dlouhé mise. Castracaneho zpráva zmiňuje nepříznivé meteorologické podmínky a ostřelování z Veglie, po němž našli dva zásahy, ale mohly být další v obalu. Citta di Ferrara byla poloztužená, tedy žádné plynové oddíly a jakákoli větší ztráta plynu byla problematická.

Na mě hrozně vyumělkovaný/přepálený, hlavně tedy ta italská verze (respektive ta poetická, předpokládám, že jsou normální "strohé" a "nudné" varianty)
Ne tak úplně...to prvenství si reálně odnesla LZ 37 o den a něco dříve.Tomáš Hájek píše: ↑9/1/2026, 10:27 Sestřelení vzducholodi M.2 se zapsalo do historie vojenského letectví jako první úspěšný útok letadla na vzducholoď.

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)
“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming
Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs