Budoucnost dělostřelectva AČR
Re: Budoucnost dělostřelectva AČR
Tak se zase uklidnime.. samozřejmě zapomeneme na nějaké RCH155 a K9 (toliko k tomu trhu).
Caesar 6x6 je prostě jen levný. Takže tabulkový masturbatoři si přijdou na své a vojáci pak skuhrají, že jim chybí vojáci na obsluhu.
Nesher: srovnávám koncepce. Z tvé svaté války proti všemu slovenskému mě vynech. Omlouvám se, že z koncepce powdermonkeys nemám poluce.
Caesar 6x6 je prostě jen levný. Takže tabulkový masturbatoři si přijdou na své a vojáci pak skuhrají, že jim chybí vojáci na obsluhu.
Nesher: srovnávám koncepce. Z tvé svaté války proti všemu slovenskému mě vynech. Omlouvám se, že z koncepce powdermonkeys nemám poluce.

pokud si pamatuji tak si stěžovali na vedení brzdových hadic a taky na to že jim při některých poruchách počítač nedovolí další jízdu ani nouzově. Třeba pokud není kanón vrácený do přepravní pozice.
Karl a Egon jsou největší nepřátelé lidstva.
Ale to by byl problém zapojení nástavby, ne podvozku. Což tak trošku odpovídá dánskému brblání..

Solidně odolný stroj jsou pásové houfnice. Kola vždy budou v ochraně celé mašiny tahat za kratší konec. Ochrana level 3 ze předu +-30 do stran není úplně terno. Ukrajina ukázala že svoje místo mají obě (vlastně všechny 3) koncepce když jsou správně takticky nasazeny. Jak tažené, tak TMG, tak kolové a (zejména) pásové věžové houfnice nabízející vyšší ochranu. Úspěch K9, Pz2000 a Caesarů je neoddiskutovatelný. Stejně tak Japonci mají nově svou Type 19, Finové zase ARVE (shodou náhod obojí 8x8). Je tu dál Archer na 8x8, Rch155, Sigma, Nora B52...NagyAttila píše: ↑4/6/2026, 19:27 Ad koncept Zuzana 2 - solidne odolny stroj voci protibaterijnej palbe - urcite vacsia odolnost ako koncept TMG, kde 6 ludi beha okolo dela.
Kedze ale je na bojisku nova hrozba dronmi - ktora este pred 10r nebola dominantna, je tu - evolucia ukazala, ze cesta je v mensich, lahsich a LACNEJSICH systemoch. EVA M3 dosahuje rovnakych parametrov ako Z2 - okrem polovicnej zasoby municie, pri pouziti bezneho, serioveho podvozku.
Bohužel kvůli ceně tehdy reálně na stole nebyl Archer. I když jak se dál a dál medializují problémy, na vině není jen slibotechna a specifický přístup Francie, ale i na naší straně, tudíž pravděpodobný problémy (i když možná lehčí) ať už by se vybralo cokoliv.
-
NagyAttila
- poručík

Bolo hlásené, že nemohli strieľať v režime MRSI (keď niekoľko granátov vystrelených za sebou dorazí na to isté miesto v rovnakom čase) a mali problémy s doletom a nemohli dosiahnuť deklarovaných 40 km a mali problém so systémom riadenia paľby Adler III od nemeckej spoločnosti ESG.
Napriek všetkému Česká republika už zaplatila spoločnosti KNDS France takmer celú cenu zmluvy - 8,9 z 10,3 miliardy českých korún (teda asi 430 zo 490 miliónov dolárov). A to s prihliadnutím na to, že od minulého roka sa okrem existujúcich objavil aj nový problém s elektromagnetickým žiarením, ktorý sa ukázal byť vyšší ako norma stanovená v zmluve.
https://defence-ua.com/weapon_and_tech/ ... 23206.html
Napriek všetkému Česká republika už zaplatila spoločnosti KNDS France takmer celú cenu zmluvy - 8,9 z 10,3 miliardy českých korún (teda asi 430 zo 490 miliónov dolárov). A to s prihliadnutím na to, že od minulého roka sa okrem existujúcich objavil aj nový problém s elektromagnetickým žiarením, ktorý sa ukázal byť vyšší ako norma stanovená v zmluve.
NagyAttila is not a real name.
Pure Slovak ultra nationalist.
Pure Slovak ultra nationalist.
No já zase nemám poluce z koncepce vylepšená Dana, lhostejno kdo to vyrábí.skelet píše: ↑4/6/2026, 21:02 Tak se zase uklidnime.. samozřejmě zapomeneme na nějaké RCH155 a K9 (toliko k tomu trhu).
Ke zbytku, všechny statistiky, které jsem viděl, ukazují nižší procento ztrát u těch "monkey" systémů než u těch velkých a drahých. Viz právě ta Z2.
Zbytek je jen "mám - nemám rád".
Atcher nebyl na stole nejen kvůli ceně. Ale i politice, Švédům se nechtělo ani trochu kompenzovat naše velké objemy nákupů. Dále kvůli tomu, že nebyl na Tatra a byly celkem opravné obavy jak dlouho by to trvalo vyvinout a hlavně vyladit. A taky kvůli rozšíření, prakticky to nikdo nechtěl.
Většina toho jsou nesmysly nebo polopravdy, reálně je/byl problém s integrací do Adler. To by byl s jakýmkoliv jiným systém vyjma PzH 2000. A pak s nějakými papíry. Na 40 km to střílelo vždy.NagyAttila píše: ↑5/6/2026, 12:58 Bolo hlásené, že nemohli strieľať v režime MRSI (keď niekoľko granátov vystrelených za sebou dorazí na to isté miesto v rovnakom čase) a mali problémy s doletom a nemohli dosiahnuť deklarovaných 40 km a mali problém so systémom riadenia paľby Adler III od nemeckej spoločnosti ESG.
A MRSI nepochopila CZ strana, to se pak vysvětlilo.
Koncepce je kolová bezvěžová nebo kolová věžová. Já se bavím o věžové.
Ty statistiky by mě zajímaly. Můžeš to rozvést? Ke ztrátám na dělostřelcích jsem nikde nic nedohledal.
Jediné co jsem dohledal jsou ztráty dle Oryx, tedy
3ks zničených Caesar 8x8 z 19 dodaných (tj. 15,8% ztrát)
4ks zničených Zuzana 2 z 24 dodaných (tj. 16% ztrát)
19ks zničených Caesar 6x6 z 120 dodaných (tj. 15,8% ztrát)
69ks zničených Bohdan z 530 dodaných (?) tj.13% ztrát)
1ks zničených Archer z 26 dodaných, tj.3,8% ztrát)
3ks zničených PzH2000 z 36 dodaných, tj. 8,3% ztrát)
19ks zničených AS90 z 99 dodaných, tj. 19,2% ztrát)
Z Oryxových čísel se nedá říct, že by Caesar jakékoliv verze měl menší ztráty, než věžové kolové typy.
To že pět powdermonkeys toho sežerou a vypijou víc, než 2-3 dělostřelci u automatizovaných typů taky netřeba polemizovat.
Ty statistiky by mě zajímaly. Můžeš to rozvést? Ke ztrátám na dělostřelcích jsem nikde nic nedohledal.
Jediné co jsem dohledal jsou ztráty dle Oryx, tedy
3ks zničených Caesar 8x8 z 19 dodaných (tj. 15,8% ztrát)
4ks zničených Zuzana 2 z 24 dodaných (tj. 16% ztrát)
19ks zničených Caesar 6x6 z 120 dodaných (tj. 15,8% ztrát)
69ks zničených Bohdan z 530 dodaných (?) tj.13% ztrát)
1ks zničených Archer z 26 dodaných, tj.3,8% ztrát)
3ks zničených PzH2000 z 36 dodaných, tj. 8,3% ztrát)
19ks zničených AS90 z 99 dodaných, tj. 19,2% ztrát)
Z Oryxových čísel se nedá říct, že by Caesar jakékoliv verze měl menší ztráty, než věžové kolové typy.
To že pět powdermonkeys toho sežerou a vypijou víc, než 2-3 dělostřelci u automatizovaných typů taky netřeba polemizovat.

No a teď do toho ještě zamotej demage obsluhy. Respektive možnost děl vést palbu děla na dálku z okopu.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Právě demage obsluhy je u bezvěžové koncepce v případě dronového útoku celkem příznivá. Pokud je obsluha sesedlá, tak je z několika videí patrné že dokážou včas utéct do bezpečné vzdálenosti.
zajímá mě statistika.. dosud jsme od zastánců Caesara slyšeli, jak je tahle koncepce na zničené jednotky nej, a dle procent to všechno vychází na jedno brdo.

Ohromné, takže vy vlastne vyrábate obrnené kabíny na tatry zbytočne. Tak to mám chápať ?
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
Máš to chápat tak jak je to napsaný.
Napsaný je to jako pocit, bohužel. Jakožto je můj pocit, že dálkově ovládaný kanón bude mít logicky menší demage obsluhy.

No Oryx, chápu, že většina lidí se k ničemu jinému nedostane. Ale reálně je, alespoň podle toho co jsem měl možnost vidět u kolegů co dělají dělostřelecký materiál, je to trochu horší v neprospěch těžších kusů. Byť drony to trochu v posledním roce vyrovnávají, ale ,právě lehké systémy typu původní Caesar 6x6 měly menší ztráty. Prostě stihly rychleji zdrhnout. Na Oryx není vše.
Ostatně i z tohoto Oryx, pokud by se to mělo dělat pořádně, by se do toho srovnání kromě počtu ztracených/počet dodaných měla zahrnout další proměnná, tedy čas. A zase bychom byli jinde.
Jinak i z UA statistik plyne, že se z toho trendu vymyká PzH 2000 což je prostě, když to poněkud přeženu, téměř tank. Nejhorší ztráty mají, celkem logicky M109.
Navíc si nejsem jist zda v té statistice sedí všude počet dodaných kusů, ale to už je jen drobnost.
Ostatně i z tohoto Oryx, pokud by se to mělo dělat pořádně, by se do toho srovnání kromě počtu ztracených/počet dodaných měla zahrnout další proměnná, tedy čas. A zase bychom byli jinde.
Jinak i z UA statistik plyne, že se z toho trendu vymyká PzH 2000 což je prostě, když to poněkud přeženu, téměř tank. Nejhorší ztráty mají, celkem logicky M109.
Navíc si nejsem jist zda v té statistice sedí všude počet dodaných kusů, ale to už je jen drobnost.
A současně ti mrtví a zranění dodám.

Záleží co trefíš, zrovna DITA tu kabinu bůhví jak odolnou nemá. Navíc, co jsem slyšel, UA si trocha stěžují, že 2 lidé obsluhy jsou občas prostě málo. Vždy je to něco za něco.
Nicméně lehčí kolové houfnice, teď trhu vládnou. Kromě Francouzů a Ukrajinci, tu jsou Rusové, Turci, Japonci a Izraelci. Chystají to Indové snad i Číňané. Pak tu máš lehčí automatizované systémy typu Archer, Eva/Bia. Takže Caesar fakt není žádný úlet. Spíš tržní standard.
Jen škoda, že se zase vymyslela "česká" cesta. Což to celé jen zkomplikovalo.