Dobře, já tu Odysseu teda rozepíšu
Napřed klady:
Osobně nemám problém s pojetím příběhu a morálu z něj plynoucího tak, jak jej myslí Nolan. Pokud se juknete na mé dřívější příspěvky o Íliadě a Odyssei i zde na Palbě, tak můj dojem z knih je tomu jeho velmi podobný.
Tzn: Jak vina posádky, tak osobní výčitky Odyssea, jeho vl. selhání (např. - a to ve filmu BOHUŽEL nebylo - Polyfémovi napřed řekl že se jmenuje Nikdo, a to bylo chytré, ale při odjezdu na něj z lodi zařve že se jmenuje Odysseus, no... na lodi... na moři... u Poseidona doma se vychloubat že jeho synovi ublížil FAKT NENÍ DOBRÝ NÁPAD a u Homéra to tam je), a mch není ani moc dobré vynechat návštěvu u Aeola, protože to je totiž ten moment kdy si posádka vysloužila ty průsery a smrt (ten pytel s větry).
Mch ta válka... málokdo to ví, páč to málokdo četl, ale právě Odysseus, a právě proto, aby NEBYLA VÁLKA, navrhl aby se o Helenu a Klytaimnéstru losovalo a všichni se zapřisáhli, že pokud někdo výsledek volby poruší, vyrazí proti narušiteli do války. Takže, jeho snaha vyhnout se válce nevyšla. Njn, bohové jsou děvky
To je ale vše. Soryjako, na film od uznávaného suprduprtvůrce to je málo.
No a luk. Překvapivě, luk co nelze natáhnout, a dokáže to jen Odysseus, a to jednak svou silou a pak také fíglem, tzn. natahováním tětivy vsedě a zapřením o obě nohy do protivky, je zde ukázáno hned dvakrát - a já za to Nolanovi tleskám. Ano, právě takto se luky s vysokou hodnotou nátahu, a zvláště luky reflexní, natahují. Dnes už já sám natahuji luky pouze takto, páč su invalida a dělat to jinak než v sedě bych spadl
Teď věci tak nějak mezi kladem a záporem:
Pleť herců je mi celkem u prdele. Je mi totálně putna že pěvec je černoch, veslař co skočí do vody u Sirén je asiat, a je mi totálně putna barva xichtů Zendayi a Lupity - pokud jsou to dobré herečky.
Tady se k Interfernetovým válečníkům nepřipojím.
A teď zápory:
Navážu na předchozí odstavec:
Jenže prakticky nic co jsem od nich viděl toto nenapovídá - Zandaya má jeden jediný výraz, a to "upřímně pohrdám celým světem", a podle mého mínění ji musel režisér Duny mlátit klackem od rána do večera aby z ní "něco" vymlátil (Nolanovi asi sebrala klacek).
Lupita je případ sám o sobě, rasistka jak řemen. Pamatujeme si jak ječela jako fúrie aby v tom sračkofilmu o vymyšlené černošské superzemi nehrál ani jeden běloch. Tak ať zaleze do své černorasistické, vymyšlené díry, a chcípne tam.
Výprava: Ta prostě neexistuje. Zbraně a zbroje z 3D tiskárny, z plastiku. A k tomu totálně ahistorické, ale chápu že když někdo zaplatí pár desítek milionů hercům tak chce ukazovat jejich beďary, a né přilby.
Loď: Kristapána... vikingská loď půjčená za miliony doláčů, a v Athénách stojí Olympias pronajímaná za pár šupů tůristům co se chtějí naučit veslovat "jako Odysseus".
To je prostě chucpe.
Mimochodem, ještě asi dojde na soud, protože ten drakkar poškodili a odmítají zaplatit opravu. To jen tak... no nic.
Jistě - Olympias je triréma a na dobu Homérovu by to chtělo pentekonter, ale i tak by to bylo mnohem lepší.
Obraz: Málokdy vidím film, kde jsou jen barvy hoven. Od světlehnědé sračkozní, až po tmavěhnědou barvu vyzrálého tvrďasa.
Hnědé oblečení, hnědé stěny, a kdyby to šlo, Nolan by natočil i hnědé moře a oblohu. Pro jistotu točil nebe a moře co nejméně
Fuj.
Zvuk: Může to být tím že jsme nebyli v "maxu", ale zvuk byl příšerný. Jak hudba tak efekty jsou vytažené do basů až tak, že zněly přebustřeně (takový ten efekt u el. kytary, kdy se přebudí zesík). Chápu že pubertální černoši chtějí právě takový zvuk, ale pro mě ne.
Prakticky nešlo rozumět co lidé říkají, pokud do toho zněl jakýkoli efekt.
Lokace: Prakticky ani jedna lokace nebyla točena v Řecku či Malé Asii. Druhý šejm.
Kulisy: To souvisí s lokacemi. V té době to kurvadrát byly NOVÉ paláce a stavby! A ne zbořeniny někde ve Skotsku nebo kde ty ruiny našel!
Délka: Toooo jeeee uuuucaaaajdaaaanéééé!!!!! Nuuudáááá!!!
Až z toho někdo vystříhá nesmyslně dlooouhé scény a zkrátí to na polovinu délky, bude to MNOHEM lepší film.
No a to je asi vše.
Jen ještě taková ťafka: Anne Hathaway je asi o 12 let staší než herec co hraje Télemacha. Uštěpačné jazyky jako já říkají, že to je snad jediná věc, co je v tom filmu historicky přesné!
Resultát: Naurazilo mě to. Ale nepůjdu na to znovu ani zadarmo a nestáhnu si to. Za mě je to sice "no tak jo, no, když už to musí bejt", ale jsou to vyhozené prachy a Nolan si zcela zničil pověst.