Pacifická x Atlantická flota USA v letech 41-42

Moderátor: jarl

Odpovědět
Hellcat
svobodník
svobodník
Příspěvky: 32
Registrován: 2/9/2008, 09:44

Pacifická x Atlantická flota USA v letech 41-42

Příspěvek od Hellcat »

Dobrý den, netušíte někdo, jakým způsobem došlo po napadení Pearl Harbouru v roce 1941 k realokaci sil US Navy - myslím tím převod jednotek z Atlantické do Pacifické flotily. Co vím, tak po utoku na Hawai neměla Pacifická floty žádné težké jednotky vyjma letadlových lodí a nebylo čím bránit japonské expnzi. Pokud byly težké jednotky v Atlantiku, dle mého pro ně nebyl soupeř - došlo k přeřazení k Pacifické flotile?
Uživatelský avatar
Destroyman
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1288
Registrován: 25/6/2008, 08:35
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Destroyman »

Něco se z Atlantiku do Pacifiku přeřadilo, ale žádná velká sláva to nebyla. Např. bitevní loď Indiana se v Atlantiku zbytečně plácala skoro rok a do Pacifiku byla převelená až po Nimitzově inspekci v jihozápadním Tichomoří na přelomu září a října 1942.
さようなら。
Uživatelský avatar
cayman
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 276
Registrován: 2/6/2005, 22:56
Bydliště: Bratislava

Příspěvek od cayman »

Už som to vyhladával TU, nasledovné moderné bitevné lode pôsobili v Atlantiku:

[font=Courier New]USS Washington (BB-56) ..... 4.apríl - 14.júl 1942
USS South Dakota (BB-57) ... 25.február - 1.august 1943
USS Massachusetts (BB-59) .. 24.október - 12.november 1942
USS Alabama (BB-60) ........ 2.apríl - 1.august 1943
USS Iowa (BB-61) ........... 27.august - 16.december 1943 [/font]

Neskôr už nemali súpera a aj lode Royal Navy sa presúvali do Indického oceánu a Pacifiku.

Okrem nich pôsobili nejaké staré bitevné lode (z hlavy ma napáda USS Texas), a lietadlové lode USS Ranger CV-4 a USS Wasp CV-7.

Nepočítam lode ktoré boli v Atlaniku na opravách, výcviku a podobne...
ObrázekObrázek
Hellcat
svobodník
svobodník
Příspěvky: 32
Registrován: 2/9/2008, 09:44

Příspěvek od Hellcat »

Ze starších bitevních lodí vím minimálně o USS Mississippi,Texas,New York aNew Mexico, po Pearl Harbouru byly dvě převeleny z Atlantiku do Pacificu,ale o jejich působení v prvních měsících JP expanze nic nevím. V době,kdy neměli spojenci co nasadit na obranu Filipín,Holandské východní Indie, Austrálie, byly obě lodi snad dislokované na západním pobřeží USA a defacto nevyužité. Jde mi o to,že mi není jasné,proč je Amerika držela zpátky..... nedávalo se jim snad moc šancí proti IJN lodím?
Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kacermiroslav »

Hellcat píše:Jde mi o to,že mi není jasné,proč je Amerika držela zpátky..... nedávalo se jim snad moc šancí proti IJN lodím?
Spíše se domnívám, že útok na Pearl Harbor a další letecké útoky proti lodím ukázali potřebu silné PL obrany těchto těžkých hladinových jednotek. Předpokládám, že Američané tedy po Pearl Harboru nejdříve se aktivní lodě rychle přezbrojovali, aby vůbec měli šanci odolat leteckému útoku. Je to moje domněnka.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Destroyman
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1288
Registrován: 25/6/2008, 08:35
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Destroyman »

Kacermiroslav: Domněnka posílení PL obrany je sice logická, ale USN byla po Pearl Harboru v takovým stavu, že musela řešit důležitější věci - vyhazovy admirálů. Takže byl nejdřív vyhozenej Kimmel a nahradil ho Nimitz. A ten si taky musel udělat pořádek, zjistit kdo je lempl a vyhodit ho taky (např. Fitche). A to si nějakou dobu vyžádalo. Situace na lodích pak vypadala takhle (doufám, že nevadí když okopíruju sám sebe - napsal jsem to když jsem "znásilňoval" Bitvu u ostrova Savo):

Vina za neúspěch ve skutečnosti sahala hodně vysoko - až do vlády, Kongresu a Bílého domu. Obvykle se v souvislosti s Bitvou u ostrova Savo zdůrazňuje výborný výcvik japonských posádek pro noční boj, zatímco Američané měli mít v tomto způsobu boje značné mezery. Pravda je však taková, že díky nízkému předválečnému rozpočtu byli američtí dělostřelci špatně cvičeni po všech stránkách. Například námořník první třídy Lynch, v bitvě v Korálovém moři protiletadlovec na Lexingtonu, později vzpomínal, že si tak nebyl jist tím, jak má vlastně po japonských letadlech střílet, že během bitvy nakukoval do příručky! Nakonec se naštval, příručka letěla přes palubu a Lynch střílel, jak ho zrovna napadlo. Co tímto způsobem asi trefil, je snad jasné. A za těch pár měsíců (tedy od května do srpna 1942) se toho v americkém námořnictvu moc nezměnilo. Například na Astorii velel dělové věži č. 2 mladý poručík McGrath, který na loď přišel rovnou z námořní akademie a na cvičných střelbách nikdy nebyl. Zkrátka - špatný dělostřelecký výcvik si o průšvih přímo koledoval, pouhá osobní statečnost jednotlivých námořníků nemohla stačit.
Dalším systémovou chybou, která vedla k fiasku, a která bývá často zmiňována, byla únava posádek. Je pravda, že námořníci unaveni byli, spalo mnoho hlídek, které měly bdít. A není divu - vždyť bojovou pohotovost měli nonstop již více než dva dny. Za to ovšem mohla opět špatná předválečná praxe, která se používala ještě v roce 1942. Členové posádek měli teoreticky být ve službě čtyři hodiny a dalších osm měli nárok na odpočinek. Skutečnost však byla taková, že od rána do večera sloužili všichni, a kdo měl navíc v noci hlídku, ten se nevyspal vůbec. Když se o tomto nesmyslu dozvěděli admirálové v Londýně, tak se smíchy popadali za břicha a prohlašovali, že kdyby oni měli v boji porazit americké námořnictvo, nechali by ho prostě dva měsíce na moři. Pak by byli námořníci příliš vyčerpaní na to, aby vůbec s někým bojovali.


Zdá se to nesmyslné? Tak si přečti, jak to v nejvyšších lampasáckých kruzích tenkrát chodilo (opět kopíruju sám sebe :oops: )

21. září 1942 byl odvolán velitel jihopacifického letectva kontradmirál John McCain. Admirál King McCainovi neodpustil selhání leteckého průzkumu před bitvou u ostrova Savo a hodlal s ním řádně zamést. Nakonec se ale McCain stal náčelníkem aeoronautického ústavu ve Washingtonu, což bylo pro námořní letce ve svém důsledku de facto požehnáním, protože se mezi „kancelářské inkousty“ konečně dostal člověk, který situaci na bojišti velmi dobře znal. A jak je možné, že se z McCaina nestal doživotní velitel skladu použitých trenýrek někde v Coloradu? Za to vděčil v podstatě také intrikám… Hlavně tedy admirálům Turnerovi a Nimitzovi - i když oba tím také riskovali svou kariéru. Turner měl u Kinga za bitvu o ostrova Savo taky pořádný vroubek a na Nimitze měl King pifku už od jeho nástupu do funkce velitele Tichomořského loďstva. Ne že by měl proti němu něco osobně, ale rád by na jeho místě viděl někoho ze „svých“ lidí. Jenže to nebylo tak jednoduché jak by si King přál. Nimitze jmenoval do funkce ministr námořnictva Frank Knox, a to na přímý rozkaz samotného prezidenta Roosevelta. Kromě toho si Nimitz za desítky let služby díky svým schopnostem a přátelské nekonfliktní povaze získal spoustu přátel všude možně a nebylo jednoduché s ním jen tak vyrazit dveře. Abych aspoň nějak vzdáleně ilustroval, jaká „mafie“ tehdy vládla ve špičkách amerického námořnictva, uvedu jména Nimitzových spolužáků z námořní akademie v Annapolisu, ročník 1905. A jsou to jména setsakramentsky známá: Turner, McCain (ó, ta „náhoda“), Fletcher, Halsey, Spruance, Kinkaid, Brown, Hewitt…

Zdá se to silná káva? A co tohle?

16. září 1942 na se schůzi Výboru náčelníků rozhodl admirál King vyhovět úpěnlivým Ghormleyho a McCainovým prosbám o moderní stíhačky. Požádal proto velitele letectva generála Arnolda, aby do jižního Pacifiku poslal všechny P-38, které mohl postrádat při nastávajícím vylodění v severní Africe. Arnold připustil, že asi tak patnáct by jich postrádat mohl, kdyby je ovšem měl. Což byl výsměch. Proto se King naštval a napsal oficiální písemnou žádost podle všech předpisů. Odpověď dostal až 18. října (tedy více než za měsíc!) a zněla nějak jako „nemáme, nekrademe, nedáme a za ten měsíc, co jsme se neobtěžovali vám odepsat se situace v jižním Tichomoří stejně změnila a bůhví jestli ty letadla ještě potřebujete…“

Zkrátka: Aby se USN stala onou známou obávanou a respektovanou silou, musel tam nejdřív dělat pořádek.
さようなら。
Uživatelský avatar
cayman
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 276
Registrován: 2/6/2005, 22:56
Bydliště: Bratislava

Příspěvek od cayman »

Na jaa, zákulisné ťahy to bolo asi v ozbrojených silách odjakživa. Ostatne ani dnes nemusíme za príkladmi ďaleko.

US Navy bol asi v roku 1941 riadny bordel, ale zrovna admiráli v Londýne boli poslední ktorí mal vysvetlovať ako porážať súperov. Ich Force Z (HMS Prince of Wales a HMS Repulse) hneď 10. Decembra 1941 nabrala priamy kurz smerom morské dno, takže o nejakých dvoch mesiacoch na mori si mohli nechat leda tak zdát...

Podobne by asi dopadli staré pomalé bitevné lode US Navy, ktoré naviac nemohli ani slúžiť ako doprovod lietadlovým lodiam.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Collombo
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 205
Registrován: 1/3/2009, 12:18
Bydliště: Plzeň

Příspěvek od Collombo »

Tak nějak...
Nedokážu si představit jak se zrovna Texas (mimochodem, dnes poslední dochovaný DR) plácá jako doprovod mnohem modernějších LL.
Američané můžou děkovat bohu, že jejich flotila v Pearlu dopadla jak dopadla a že nějaká horká hlava nevyhnala to co zbylo na moře, to by byl teprve velkofilm...pardon za úlet

EDIT:Na téma- jestli mohu doporučit:Hrbek Ivan, Krvavé oceány, Naše vojsko 1994
In hoc signo vinces.
vodouch
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 936
Registrován: 15/1/2008, 23:15
Bydliště: Praha

Re: Pacifická x Atlantická flota USA v letech 41-42

Příspěvek od vodouch »

Přesto, že mělo americké námořnictvo tak fundované protiponorkové systémy jako blimpy, nesoucí radar, MAD a sonarové systémy, kleslo tak hluboko, že se proti německým ponorkám ve II. světové válce pokusilo nasadit Q-ships!
Reaguji takhle rychle v šoku, pouze po přečtení jednoho článku. Takže příspěvek berte buď jako následek šoku nebo jako zajímavost.

Citace:
Lodě královny (Queen Ships)
Bylo znovu přistoupeno k lodi Q, fingované zbrani používané proti ponorkám v první světové válce. Rychlá, těžce ozbrojená obchodní loď byla maskována falešnými komíny a strukturami, aby představovala zavádějící identitu. Lodní prostory lodí Q byly naplněny prázdnými ocelovými bubny nebo dřívím, aby byly nadnášeny. Prázdné bedny naskládané na palubu přidaly vzhled toho, co nebylo; dřevařská obchodní loď a lákavý cíl. Překližkové žaluzie skryly její děla.
Klam lodí Q byl propracovaný. Na přídi a zádi byla namalována falešná jména a čísla trupu. Námořníci námořnictva se přestrojili za civilisty, chodící kolem zábradlí. Z lodě Q odcházely falešné rádiové zprávy pod rouškou její falešné identity. Stejně tak na ní byly zasílány falešné zprávy. Vše bylo navržené tak, aby přimělo ponorku k útoku.
Jakmile ponorka spolkla návnadu a zaútočila, hra začala. Ponorky, aby ušetřily vzácná torpéda, se často vynořily a použily palubní dělo k potopení nepřítele. Lodě Q to věděly a byly připraveny. Posádka zapálila vhodné hromádky matrací, předstírala nebo zveličovala bojové škody kouřem a ohněm. Přesvědčivě ukázala opuštění lodě spouštěním záchranných člunů. Určení herci veslovali od lodě a udělali dokonalý dojem porážky na moři. Dokud se ponorka nepřiblížila kvůli zničení. Pak střelci, kteří se schovávali na palubě lodi Q, zahájili palbu na krátkou vzdálenost.
Tak to fungovalo v principu.
Ke lsti se americké námořnictvo uchýlilo ke konci ledna 1942 nákupem tří civilních parníků. SS Wave, SS Carolyn a SS Evelyn byly maskovány, těžce vyzbrojeny a tajně vstoupily do námořnictva jako USS Eagle, USS Atik a USS Asterion. Všechny obsluhovaly dobrovolnické posádky námořníků námořnictva. Byly odvážné v představě, přesto byly neúspěšné. Ani USS Eagle, ani USS Asterion neměly kontakt. Jejich tajné operace byly nakonec přerušeny a staly se jen dalšími dvěma loděmi hladinové flotily.
Osud USS Atik byl smutnější. Při své první plavbě narazila na U-123. Ponorka, která jí měla za civilní nákladní loď, do ní vypálila torpédo a vynořila se, aby s ní skoncovala palubním dělem. USS Atik, která nebyla vážně poškozena, hrála svou roli dobře, polovina její posádky obsadila čluny v simulované evakuaci. Když byla ponorka v dosahu, odhalila USS Atik své vlastní palubní dělo a ručních palné zbraně a zabila Němce na velitelské věži. Ponorka se rychle ponořila. Zaujala nový úhel a vypálila do Q-lodě další torpédo. Tentokrát se loď potopila. Její záchranné čluny se nedostaly na pevninu. USS Atik byla ztracena s celou posádkou.

PS. Hrozně se mi líbí námořníci námořnictva. Navy sailors ... Citace je produkt google translatoru.
Obrázek
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11465
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Pacifická x Atlantická flota USA v letech 41-42

Příspěvek od Zemakt »

O tom jsem neměl zdání, dík.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Pacifická x Atlantická flota USA v letech 41-42

Příspěvek od Dzin »

Ono ani tak nejde o to, že by US Navy kleslo. Šlo spíše o to, že na počátku války US Navy nepřevzalo od Royal Navy zkušenosti z moderního protiponorkového boje a tak nasadilo i prostředky, které se ukázaly za WW2 jako zcela liché. Toto se netýká jen Q-lodí, Američané zavedli i "stíhací skupiny" a sektorové hlídkování protiponorkových sil. Netřeba podotýkat, že oboje bylo žalostně neefektivní a že Britové se o tom přesvědčili už v roce 1939, kdy podobné věci také zkoušeli.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4077
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Pacifická x Atlantická flota USA v letech 41-42

Příspěvek od jarl »

Q-ship Asterion má i podrobné heslo na anglické wikipedii odkud je i následující obrázek Q-ship Atik: https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Asterion_(AK-100)

Obrázek

Jinak Q-lodě se počátkem druhé světové pokusili nasadit i Britové, ale pro mizerné výsledky od toho brzy upustili, takže Američané nebyli jediné kdo se v nouzi pokusil oživit tento prostředek pro boj s ponorkami. Ono se opravdu tehdy zkoušelo ledacos viz úryvek z knihy Ponorky ve válce od Dana van der Vata: „Pobřežní stráž zorganizovala „chuligánské námořnictvo" (oficiálně nazývané korzárské loďstvo), které mělo vysílal soukromé čluny na protiponorkové hlídky až 50 mil na moře. Nakrátko se k němu na své jachtě připojil i Ernest Hemingway vyzbrojen kulometem, loveckou puškou, pistolí a ručními granáty. Prakticky jediným výsledkem byla záplava falešných hlášení o kontaktu, což neustále odvádělo pozornost již tak přetížených ponorkových sil."

ObrázekxxxObrázek
Jachta PIlar a její hrdinný majitel
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11465
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Pacifická x Atlantická flota USA v letech 41-42

Příspěvek od Zemakt »

Nakrátko se k němu na své jachtě připojil i Ernest Hemingway vyzbrojen kulometem, loveckou puškou, pistolí a ručními granáty.

Dlužno podotknout, s velkou mírou pravděpodobnosti (viz foto), že i s nemalou zásobou alkoholu. Pravděpodobně rumu. Holt, námořník bez rumu to je jako chirurg bez pilky :wink:
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Ataman
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 866
Registrován: 1/4/2008, 20:31

Re: Pacifická x Atlantická flota USA v letech 41-42

Příspěvek od Ataman »

jarl píše:Nakrátko se k němu na své jachtě připojil i Ernest Hemingway vyzbrojen kulometem, loveckou puškou, pistolí a ručními granáty
Ono "nakrátko" trvalo od poloviny r.1942 až do konce r.1943(chuligánské námořnictvo značně zredukováno 1.10.1943, Hemingway se ovšem za ponorkami jěště nějakou dobu honil na vlastní triko).
Zemakt píše:Dlužno podotknout, s velkou mírou pravděpodobnosti (viz foto), že i s nemalou zásobou alkoholu. Pravděpodobně rumu. Holt, námořník bez rumu to je jako chirurg bez pilky
No tak je snad jasný, bez toho to zkrátka nende :razz:
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
vodouch
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 936
Registrován: 15/1/2008, 23:15
Bydliště: Praha

Re: Pacifická x Atlantická flota USA v letech 41-42

Příspěvek od vodouch »

jarl píše:„Pobřežní stráž zorganizovala „chuligánské námořnictvo" (oficiálně nazývané korzárské loďstvo), které mělo vysílal soukromé čluny na protiponorkové hlídky až 50 mil na moře.
Do dubna 1942 se do Korzárského loďstva nahlásilo 70 námořních jachet a 100 menších plavidel. Námořnictvo, stále oddané konceptu velké lodě, zpočátku pomoc odmítlo. Pobouření veřejnosti přimělo námořnictvo názor změnit.
Lodě byly vyzbrojeny kulomety a vybaveny rádiem a měly velitele z Coast Guard Reserve. Dobrovolnické posádky byly směsí jachtařů, studentů, skautů a bývalých pašeráků. Někdy se jim říkalo Hooliganské námořnictvo. Walt Disney Studios navrhly pro Corsair Fleet logo. Kreslená postava na znaku napověděla jejich další přezdívku: Donald Duck Navy.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Námořnictvo (USN, USMC)“