USMC.- Češi a Slováci v řadách námořní pěchoty

Moderátor: jarl

Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

USMC.- Češi a Slováci v řadách námořní pěchoty

Příspěvek od Thór »

USMC- Čechoslováci pod vlajkou námořní pěchoty.

Obrázek

Jak už jsem se zmínil někde v jednom ze svých předchozích příspěvků, že chci jako zajímavost uvést Čechoameričany sloužící v barvách USMC, učiním tak v tomto článku.Upozorňuji předem, že veškeré informace k němu jsem čerpal z knihy pana Josefa Dolejšího Marines.

Procentní zastoupení českých a slovenských přistěhovalců do poloviny 19-tého století je natolik nepatrné, že je možno se o něm zmínit spíše v řádu jednotlivých osob. Případná účast těchto jednotlivců v bojích za nezávislost je sice možná, avšak nikterak historicky doložená. Situace se rapidně mění v druhé polovině 19. století, kdy počet vystěhovalců z Čech a Slovenska prudce stoupá ( poznámka: z téměř nulového počtu je téměř jakékoli zvýšení prudký vzestup :) ) I když se někteří naši krajané zapojili do občanské války, přesto je jejich podíl vůči např. Irům, Němcům či Skotům poměrně zanedbatelný.
Do WW. I. Není v archivech USMC žádná zmínka o krajanovi, který by ve službě vynikl a vysloužil si tak pozornost svých nadřízených, nebo zvláštní ocenění. Problematicky se jeví i zavádějící anglická transkripce slovanských jmen obecně. Přes tyto zcela objektivní problémy, se lze dopracovat ke krajanům, na které můžeme být právem hrdi, stejně jako na všechny ty, kteří nezaváhali a chopili se zbraně ve chvílích pro náš národ nejtěžší.

Seržant USMC Matěj Kocák.

První krajan, který si vysloužil čestné místo v řadách USMC, byl seržant Matěj Kocák,v dokladech má jako místo narození uvedeno tehdejší Rakousko-Uhersko.Seržant Kocák se narodil v Čechách a až do své smrti česky plynně hovořil. Za WW I. Sloužil jako příslušník 66. roty 5. pluku USMC, nasazeného v nejtěžších bojích ve Francii ( zůčastnil se bojů o Belleau Bois a Soissons). Po boji o Belleau Bois byl za mimořádný hrdinský čin vyznamenán Medailí cti!!!
Dne 18.července 1918 v 04:35 dostala 66. rota rozkaz k útoku proti německým opevněním. Seržant Kocák postupoval se vztyčeným bodákem na pušce nekrytým otevřeným terénem vpřed. Před kulometnou palbou se neukrýval, pouze se čas od času mírně sklonil.Kolem něj, padali jeho kamarádi, které kulometná palba zasáhla a on byl odhodlán palbu kulometného hnízda zastavit třeba vlastním tělem. Rozběhl se k nejbližšímu kulometu, zaútočil na obsluhu bodákem a v několika vteřinách ji pobil! Poté zastavil skupinu Marockých střelců která se oddělila od jeho roty ke které byla přičleněna a vedl ji osobně do útoku na další kulometné hnízdo, které spolu s ní dobil. Za tento čin, byl dekorován výše zmíněným vyznamenáním – Medailí cti.
Obrázek
Medal of Honour US NAVY-1918


Poručík USMC Josef Jáchym.

Vylodil se na ostrově Guadalcanal ( WW II.) ve druhé vlně hned po rycích jednotkách dne 7. srpna 1942, jako výkonný důstojník roty Abble 1. pluku námořní pěchoty.Dne 18. srpna se na východě ostrova vylodili japonské posily, které podpořily obranu ostrova. Velitel roty Abble kapitán Charles Brush sestavil bojovou hlídku, která během postupu zjistila že se skupina Japonců ukrývá mezi kokosovými palmami. Kapitán Brush dal námořním pěšákům rozkaz k rozvinutí bojové sestavy s tím, aby vojáci vyčkali s palbou až se nepřítel přiblíží. Na vzdálenost cca 90 metrů, zahájili pěšáci palbu. V této chvíli se poručík Jáchym se svým střeleckým družstvem přesunul do nepřátelského týlu, čímž se Japonská jednotka dostala do křížové palby. Z 34 Japonců unikli pouze tři, jednotka kapitána Brushe ztratila šest mužů.V následujících dnech byl poručík Jáchym na Guadalcanalu těžce zraněn.


Seržant USMC Michael Strank.

Tento Američan slovenského původu, je zřejmě nepopulárnějším krajanem sloužícím v USMC.Seržant Strank sloužil v rotě A, 28. pluku, 5. divize USMC.Jmenovaný byl totiž jedním ze skupiny šesti námořních pěšáků, kteří vztyčili velký prapor Spojených států na sopce Suribači na ostrově Iwodžima. Při tomto historickém okamžiku byl spolu s ostatními vyfocen válečným reportérem Joem Rosenthalem. Podle fotografie bylo vytvořeno monumentální sousoší zdobící Národní hřbitov v Arlingtonu.Postava seržanta Stranka je ve skupině ztvárněna uprostřed, v okamžiku kdy svírá oběma rukama žerď praporu.
Po dobití japonských opevnění na Suribači, postupoval seržant Strank se svou jednotkou do severní části ostrova. Při útoku na japonskou pozici byl na kótě 362A smrtelně zraněn střepinou granátu z dělostřelecké palby. Byl pohřben na hřbitově 5.divize USMC. Dne 13. února 1949, byly jeho ostatky vyzvednuty a pietně přeneseny do hrobu č. 7179, sekce 12 Národního hřbitova v Arlingtonu.


Poručík USMC Michael j. Šinka.

Zúčastnil se výsadku námořní pěchoty v Pusanu a počátečních bojů v Koreji. Sloužil u 2. praporu, 5. pluku USMC. Dne 17. srpna 1950, útočil jeho prapor na hřeben Obong-ni u silnice Jongsang.Naktong. Došlo zde k jednomu z do té doby nejkrvavějších útoků. Během půl dne utrpěli námořní pěšáci ztráty 142 z 240 mužů. Poručík Šinka byl se svou četou obklíčen pod vrcholem kóty 109.Pod těžkou palbou zůstalo z jeho čety pouze šest mužů schopných boje.Po vyprošťovacím protiútoku vedeném seržantem Dickersonem se Šinkovi a jeho spolubojovníkům podařilo odpoutat, při ústupu ale zjistil že je sám raněn.Cestou táhl vojáka své čety George J. Hrice ( řekl bych že slovanské příjmení), který měl prostřelený žaludek a silně krvácel.Při ústupu byl znovu zasažen, tentokrát střelou do brady.Strhl z popruhu granát a eliminoval blížícího se nepřítele.Poté táhl raněného opět dolů k pozicím USMC. Další střela zasáhla Šinku do pravého ramene a srazila ho ze svahu. Z bojiště byl evakuován zdravotníky se třemi průstřely.


Podplukovník USMC Max j. Volčásek.

Kariérně jeden z nejúspěšnějších Čechoameričanů první generace. Byl velitelem v letectvu USMC a od počátku Korejské války létal se svým Corsairem u VMF-542 na podporu bojových akcí námořní pěchoty v perimetru Pusan a v Inčonu. Dne 25. září 1950 letěl do bojové akce nad Soul a byl sestřelen palbou protiletadlových děl. Zahynul v plamenech.


Svobodník ( Pfc) USMC Robert Šimánek.

Příslušník 2. praporu 5. pluku USMC. Při obranných bojích o pahorek Bunker Hill ( kóta 122) v pohoří Tumae-ri,se během rozhořčeného boje vrhl Robert Šimánek na nevybuchlý granát, který dopadl do okopu mezi jeho spolubojovníky. Při jeho následné explozi utrpěl těžká zranění, kterým ale nepodlehl!!! Prezident Eisenhower, ho za tento hrdinský čin osobně vyznamenal Medailí cti!
Obrázek
Medal of Honour US NAVY


Desátník USMC Daniel M. Reeves.

Prarodiče tohoto Američana byli Čeči. Ve Vietnamu sloužil u roty A, 1. praporu obojživelných obrněných transportérů 3. divize. V době ofenzivy Tet, byla Reevesova četa dne 20. února 1968, vyslána jako hlídka do operačního prostoru severně od řeky Cua Viet v provincii Quang Tri. Desátník Reeves plnil funkci radisty 3. čety. Po překonání řeky Cua Viet, zaujímali na písčitém břehu zajišťovací postavení, když byl jeho transportér zasažen protitankovou řízenou střelou československé výroby. Při následné explozi bylo několik vojáků těžce zraněno a usmrceno. Velitel hlídky poručík Reynolds, byl výbuchem roztrhán na kusy, velitel čety, ležel u transportéru s rozervaným břichem. Vietnamci zahájili na zbylé mariňáky palbu z ručních zbraní, kulometů a minometů. Desátník Reeves, kterému zachránila život radiostanice na zádech, utrpěl zranění na hlavě, ruce a nohou. Přes to, se vyšplhal do věžě transportéru a protože jeho vysílačka byla zničena, použil fungující vysílačku ve věži, aby podal hlášení o situaci veliteli roty. Vyžádal si současně dělostřeleckou přehradnou palbu, kterou poté více než hodinu řídil. Bez ohledu na svá zranění, desátník Reeves bránil postavení své čety, ze které již byla většina členů mrtvá. Kulometnou střelbou usmrtil deset nepřátelských vojáků a vyproštěn byl teprve raketovým útokem vrtulníků USMC, kterými byl také z místa evakuován. Za obětavost, neohroženost a statečnost tváří v tvář nepříteli, byl desátník Reeves vyznamenán prezidentem USA Stříbrnou hvězdou a bronzovým Vietnamským křížem za chrabrost.
Obrázek
Silver Star

Obrázek
Vietnam Gallantry Cross


Je pochopitelné, že nelze uvést všechny Čechy a Slováky, kteří službou u Sboru USMC prošli. Zmínil jsem pouze ty, kteří se vyznamenali nad běžný rámec, ačkoli bylo mnoho těch, kteří se jí zhostili se ctí a se ctí byli také ze Sboru propuštěni. Pokud se v některých z nás, sváří pocity pramenící z různých teorií o české „holubičí povaze“, je toto reálným příkladem toho, že ne jenom v písku Tobruku,na nebi nad Kanálem,na plážích u Dunkirku, či u Sokolova a Dukly. Také na Iwodžimě,Belleau Bois, Koreji a Vietnamu. Tam všude najdeme stopy krve, hrdinství a obětování, pokud je budeme chtít hledat.Stopy našich krajanů, kteří opustili klín českých hor, aby se posléze vrátili domů, byť jenom zmíněni v takovém článku, jako je tento.Já osobně jsem hrdý že u USMC sloužili a zcela jistě mnozí slouží dodnes ( samozřejmě že ne nikdo z výše zmíněných :) ).
Pro doplnění ještě vkládám fotku z oficiálního webu 2. Combat Engineer Battalion, rota Alpha, s originální popiskou......
Obrázek
Cpl Havelka getting the touch of the ACE in leveling.


Jedl jsem Váš chléb se solí,
vaši vodu, víno pil.
Vaši smrt z blízka uviděl
a Vaším životem jsem žil.


Armádě spojených států...E.A.Poe
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Cep
vojín
vojín
Příspěvky: 17
Registrován: 24/4/2009, 00:39
Bydliště: Brno

Příspěvek od Cep »

Matěj Kocák se ovšem nenarodil v Čechách, ale na Slovensku.
http://en.wikipedia.org/wiki/Matej_Kocak
Z tohoto pohledu je velice pochbné tvrzení, že až do smrti mluvil česky.
V US NAVY je po něm pojmenována loď USNS SGT Matej Kocak
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

Cep-Matěj Kocák, se narodil v Rakousko-Uhersku. V roce 1882 kdy se jmenovaný mariňák dekorovaný Medailí cti narodil, byly Čechy korunovanou zemí, byť začleněnou do Habsburského dominia. Slovensko neexistovalo, jmenovalo se Horní Uhry. Text jsem částečně překládal a některé informace mám z literatury. Pro mě osobně, je prioritní, že Matěj Kocák (ako by to bylo preložené do Slovenčiny?), byl ..................někde blízko......bývalému Československu.

A priori mně to připadá, jako stejný problém, který mají někteří Slováci po vztyčení sochy gen. Štefánika. Problém v tom, že socha byla zhotovena na Moravě v Blansku a na sloupu který ční za ní je lev. Hlasy "uvědomělých" křičí, že nad Štefánikem, je "český" lev, ačkoli Čechy mají ve znaku lva dvouocasého. To že je lev tak jak nad Štefánikem ční znakem legií, kterým velel..........................no coment. Je pro tebe Matěj Kocák stejný problém?......................... Pro mě ne.
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Cep
vojín
vojín
Příspěvky: 17
Registrován: 24/4/2009, 00:39
Bydliště: Brno

Příspěvek od Cep »

Matěj Kocák, slovensky Matej Kocák.
Sorry, ale Slovensko můžeš počítat do Československa, ale těžko do Čech. A tvrdit o někom, kdo se narodil v Gbelích v době Rakouska-Uherska, že, cituji: "a až do své smrti česky plynně hovořil.", je ... no, zkrátka, nemá to s faktografií nic společného.
K Štefánikovi se můžu hlásit a můžu ho přitom Slovákům přát a nepřivlastňovat si ho.
Uživatelský avatar
Vallun
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 12/2/2009, 08:23

Příspěvek od Vallun »

O tom, jakou řečí kdo mluvil, rozhoduje spíš řeč rodičů, než místo narození, a na slovenském uzemí pracovalo mnoho Čechů...

Jinak mne docela překvapilo, že Richard Marcinko (to pravda, není Mariňák, ale Tuleň, což se snad taky počítá..;) se hrdě hlásí ke svému slovenskému původů...
Ve válce: Rozhodnost; Po porážce: Vzdor
Po vítězství: Velkomyslnost; V míru: Dobrá vůle

sir Winston
Uživatelský avatar
Mantra
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1018
Registrován: 19/2/2008, 08:57
Bydliště: Platan

Příspěvek od Mantra »

U něj mi to přijde spíš jako komerce jak přitáhnout víc čtenářů.
Obrázek
"Will screw them hard, fast, and in an elegant manner."
Major General Haim Bar-Lev 1967
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Thóre - splněný slib že se budeš USMC tak nějak věnovat plníš - bravo. dobré počtení z jiného šteláře. Nevíš jestli si USMC nějak eviduje zemi původu svých vojáků nebo je jim to fuk - má americké občanství tudíž co se zatěžovat kravinama?
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Twombly
svobodník
svobodník
Příspěvky: 21
Registrován: 9/1/2009, 19:34
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Twombly »

Když jsme u těch čechů u USMC:

Americký Sen: Mariňák od MSOAG se ohlíží zpět k jeho dlouhé cestě ke Sboru, k MARSOCu

Datum příběhu
3/4/2008 Od
Zástupce Desátníka (Lance Cpl.) Josepha R. Stahlmana ,
Jednotka
Základna Námořní Pěchoty Camp LeJeune (Marine Corps Bse Camp Lejeune)

MARINE CORPS BASE CAMP LEJEUNE, N.C. —

Ve své knize, "Epos Ameriky", James Truslow Adams popsal Americký sen jako“…sen o zemi ve které by měl být život lepší a bohatší a plnější pro každého člověka, s možností pro každého dle jeho schopností či úspěchůt”
Ačkoliv Americký sen znamená pro každého z nás něco jiného, jeden Mariňák u Jednotek Sboru Námořní Pěchoty, Velitelství Zvláštních Operací (U.S. Marine Corps Forces, Special Operations Command) věří, že žije svou vlastní verzi.
Desátník (Cpl.) Marek Vyskočil, poddůstojník výcviku pro Skupinu Poradců Zvláštních Operací Námořní Pěchoty (Marine Special Operations Advisor Group - MSOAG), tvrdí, že má vše o čo v životě mohl žádat. Ačkoliv jeho cesta začala daleko od Americké půdy.
Vyskočilova cesta do Ameriky, k Sboru Námořní Pěchoty a k MARSOCu (Velitelství Zvláštních Operací Námořní Pěchoty – Marine Special Operations Command - MARSOC) začala v jeho rodné zemi v Československu. Vyrostl v Havířově a naučil se hovořit několika jazyky díky rozmanitosti lidí v jeho komunitě. Ačkoliv Vyskočil tvrdí, že prožil klasické České dětství, když vyrostl, nebylo tam mnoho práce či přáležitostí pro seberealizaci.
V 18, po ukončení střední školy byl Vyskočil odveden do České Armády.
„Tenkrát jsme neměli na výběr, než si odsloužit povinně jeden rok v armádě,“ vysvětloval Vyskočil, 31-ti letý manžel a obětavý otec třech dětí.
Vyskočil věří, že mu armáda pomohla dospět a učinila ho samostatnějším.
„Kdybych nevstoupil k armádě, nejspíš bych nebyl tam, kde jsem dnes.“ vysvětlil.
Po tom co odešel od České Armády, Vyskočil vystřídal několik prací aby se uživil.
Během této doby jeho kamarád přišel s nápadem aby navštívil o jarních prázdninách Ameriku.
„Ten nápad se mi líbil, protože jsem vždycky chtěl navštívit Ameriku,“ řekl Vyskočil. „Začal jsem šetřit dostatek peněz na letenku a nějaké peníze navíc na útratu.“
Vyskočil přijel do Ameriky v roce 1998 s jedinými šaty na převlečení, malým batohem a aniž by rozuměl anglicky.
„Neměl jsem moc peněz, takže jsem neočekával že budu v Americe tak dlouho,“ vysvětlil.
„Když jsem se dostal do Tampa Bay na Floridě, zamiloval jsem se do Ameriky.“
Vyskočilovi netrvalo dlouho a rozhodl se zůstat ve Spojených Státech.
„Zamiloval jsem si kulturu a svobodu, kterou všichni měli,“ řekl Vyskočil. „I přestože jsem nemluvil anglicky jsem se měl skvěle.“
Ačkoliv Vyskočil uměl v této životní fázi mluvit pěti různými jazyky, angličtina nebyla jedním z nich.
„Mluvil jsem Česky, Slovensky, Polsky, Slovinsky a Rusky, ale neuměl jsem mluvit anglicky ani jsem nerozuměl Americkým zvykům a chování,“ řekl Vyskočil.
„Jednou jsem seděl v rychlém občerstvení 45 minut když jsem se snažil objednat si za poslední peníze velkou sodovku,“ řekl s uchechtnutím. „Když jsem myslel že mi pokladní konečně rozuměla, vrátila se s mojí objednávkou a podala mi místo toho sklenici vanilkové zmrzliny. Byl jsem tak otrávený, že jsem zmrzlinu zahodil a odešel --- žíznivý.“
Po tom co zůstal přes jarní prázdniny v Tampa Bay, byla Vyskočilovi nabídnuta práce v Tennesse. Přijal nabídku a odcestoval z Tampa Bay do Pigeon Forge v Tennu.
„Když jsem začal chodit s mou nynější ženou, která je ředitelka hotelu, pracoval jsem prvním rokem v hotelu pro úklidovou službu,“ vysvětlil Vyskočil. „Pak jsem se začal víc a víc učit anglicky, až jsem mohl konečně mluvit plynně.“
Podle Vyskočilovy ženy, Karen, byl její muž vždycky zdvořilý, i když neuměl anglicky.
„Když jsem ho poprvé potkala, vždycky se mě ptal na smysl slov,“ řekla Karen, která se teď učí Česky. „Když pokročil na ředitelství, jeho angličtina nabrala na obrátkách. Přibližně po roce se mě přestal ptát a angličtina se pro něj stala druhou přirozeností.“
Po pěti letech práce v hotelu, se Vyskočil stal jeho ředitelem.
„Líbila se mi skutečnost že jsem se pomocí své vlastní vůle a odhodlání vypracoval ze zdola na vrchol.“ řekl Vyskočil.
„To je další důvod proč mám rád Ameriku. Když má někdo sílu a vůli něco udělat, může to dokázat.“
Po tom co Vyskočil přijal další práci jako prodavač v prodejně aut, uvědomil si že chtěl své jazykové dovednosti využít.
„Chtěl jsem vstoupit k Federálnímu Úřadu pro Vyšetřování (Federal Bureau of Investigation), ale buďto jsem musel mít vysokou školu, nebo vojenskou minulost,“ řekl. „S mou výplatou, ženou a synem jsem si uvědomil že vysoká by nebyla správnou cestou.“
Vyskočilova žena a rodina ho přesvědčili aby se přidal k Letectvu Spojených Států (U.S. Air Force). Vyskočil se vydal k místnímu náboráři pro Letectvo a ček před kanceláří, když k němu přistoupil náborář od Sboru Námořní Pěchoty, představil se a pozval Vyskočila do své kanceláře aby si s ním promluvil o budoucnosti v ozbrojených silách.
„Věděl jsem o tom že se Mariňáci v Evropě rozrůstají,“ vysvětlil Vyskočil. „Nejprve jsem byl trochu nesvůj, ale všiml jsem profesionalismu a přístupu u Sboru a rozhodl se vstoupit do služby,“
Vyskočil se naučil mluvit anglicky a rychle se chytil díky poslechu ostatních během hovoru, ale část pro porozumění čtené formě u testu Profesní způsobilosti pro službu v ozbrojených silách (Armed Services Vocational Aptitude Battery) s ukázal jako náročný.
„Dvakrát jsem na ASVABu selhal a rozhodl se že ozbrojenné složby zřejmě nejsou pro mě,“ řekl. „ Můj náborář mi neustále volal aby se ujistil že se učím slova. Nechtěl mě nechat abych to vzdal a na třetí pokus jsem konečně testem prošel.“
Po 11ti měsících studia a snahy byl Vyskočil poslán do Výcvikového Střediska Námořní Pěchoty Parris Island v Jižní Karolíně (Marine Corps Recruit Depot Parris Island). Po graduaci na boot campu a v Pěchotní Škole (School of Infantry) v roce 2005 byl později tohoto roku Vyskočil nasazen v Iráku s 1. Praporem, 2. Pluku Námořní Pěchoty, 2. Divize Námořní Pěchoty, II Expedičního Svazu Námořní Pěchoty (1st Battalion, 2nd Marine Regiment, 2nd Marine Division, II Marine Expeditionary Force).
Po návratu z nasazení se Vyskočil stal Americkým občanem.
„Bylo skvělé být konečně součástí Ameriky,“ řekl. „Žil jsem tu tak dlouho a nyní jsem konečně byl opravdu občanem.“
Vyskočil poté heldal způsob kde by u Sboru využil své jazykové schopnosti. Během svého pátrání Vyskočil objevil MARSOC.
„Mluvil jsem se starším poddůstojníkem u MARSOCu a nabídl mi šanci stát se jeho součástí,“ řekl Vyskočil. „Skočil jsem po šanci přidat se.“
Vyskočil obdržel rozkazy k MARSOCu v roce 2006 a je nyní výcvikovým poddůstojníkem pro výcvik S-3 u MSOAG. Doufá, že jednoho dne své vědomosti a jazykové schopnosti využij tím že bude v jednom z Týmů Zvláštních Operací (Special Operations Teams) u MSOAG.
Vyskočil, stejně jako mnoho lidí před ním, byl narozen a vychován v cizí zemi a přišel do Ameriky jako přistěhovalec který hledal lepší život a větší příležitosti. Jako mnoho jiných, překonal jazykové a kulturní bariéry a zasloužil si vše co musel pomocí těžké práce a odhodlání. Nyní splácí dluh Spojeným Státům službou své zemi v čase války jako Americký občan a chrání ty samé svobody po kterých toužil než přišel do tohoto národa.
„Jsem hrdý, že jsem Mariňák a jsem poctěn že mohu sloužit této zemi,“ řekl Vyskočil. „Přišel jsem do této země v podstatě s ničím a po 10-ti letech mám rodinu a vše o čem jsem kdy snil než jsem přišel do Spojených Států. Nikdy nebudu brát svobody které mi Amerika dala za zaručené.“


Obrázek

Je to trochu moc "Hearts and Minds" článek, ale propaganda musí bejt.... 8-)
Naposledy upravil(a) Twombly dne 7/5/2009, 18:37, celkem upraveno 1 x.
PFC, 3/6 Marines, King Co., Re-Enacted, 1943-1945.
LCpl, 3/6 Marines, H&S Co., Scout Sniper Platoon, Re-Enacted, 2004-2007
USMC & USN Reenactors Association.
Uživatelský avatar
Martan
praporčík
praporčík
Příspěvky: 302
Registrován: 14/6/2005, 00:11
Bydliště: Domašín

Příspěvek od Martan »

Raději to přelož. Já si s tím poradím, ale ne každý tady ovládá angličtinu.
Obrázek
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Twombly - je mi líto kolego ale toto je české fórum Palba a mělo by být vedeno v našem mateřském jazyce. Takovýto článek, který zcela jistě obsahuje zajímavá data je pro část fóra bezcenný a tím pádem zabírá zbytečně kapacitu.

Proto bych prosil o překlad a nahrazení původního textu novým.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Vallun
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 12/2/2009, 08:23

Příspěvek od Vallun »

Pátrač píše:Thóre - splněný slib že se budeš USMC tak nějak věnovat plníš - bravo. dobré počtení z jiného šteláře. Nevíš jestli si USMC nějak eviduje zemi původu svých vojáků nebo je jim to fuk - má americké občanství tudíž co se zatěžovat kravinama?
Nerad bych se mýlil, ale v podstatě by to mělo v USA odporovat zákaldním svobodám. Na druhous trnau ej fakt, že na dotaz Kongersu museli zjiastit, koli důstojníků a poddůstojníků je černošského, hispánského či jiného původu, tak nevím...:/
Ve válce: Rozhodnost; Po porážce: Vzdor
Po vítězství: Velkomyslnost; V míru: Dobrá vůle

sir Winston
Uživatelský avatar
Twombly
svobodník
svobodník
Příspěvky: 21
Registrován: 9/1/2009, 19:34
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Twombly »

Text přeložen dle rozkazu. Pro lepší porozumění jsem přeložil vše a původní výrazy ze žargonu USMC jsem nechal v závorkách za textem.
PFC, 3/6 Marines, King Co., Re-Enacted, 1943-1945.
LCpl, 3/6 Marines, H&S Co., Scout Sniper Platoon, Re-Enacted, 2004-2007
USMC & USN Reenactors Association.
Uživatelský avatar
alibaba
7. Major
7. Major
Příspěvky: 707
Registrován: 15/8/2007, 00:30
Bydliště: Cotswold

Příspěvek od alibaba »

Po návratu z nasazení se Vyskočil stal Americkým občanem.
Nespachal nahodou trestn cin. Sluzbu v cizi armade, pokud vim, muze povolit pouze prezident. Tohle byl tusim problem i pro sluzbu v cizinecke legii.
Jak to vyresil?
Inteligence má své hranice,
ale blbost je nekonečná....
Uživatelský avatar
Twombly
svobodník
svobodník
Příspěvky: 21
Registrován: 9/1/2009, 19:34
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Twombly »

alibaba: To netuším, jak ohledně toho legislativa funguje jsem nezjišťoval. Pokud spáchal, je to trestný čin v Republice a že by Vyskočil plánoval návrat do ČR si nemyslím.

Další možnost je že si zrušil České občanství v době kdy zažádal o Americké, což bylo pravděpodobně v momentu kdy se rozhodl že v Americe zůstane.
PFC, 3/6 Marines, King Co., Re-Enacted, 1943-1945.
LCpl, 3/6 Marines, H&S Co., Scout Sniper Platoon, Re-Enacted, 2004-2007
USMC & USN Reenactors Association.
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Twombly - krásná práce vojáku, moc dobrá. Za sebe i další anglického jazyka neznalé děkuji. :up:
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Tunac
podporučík
podporučík
Příspěvky: 678
Registrován: 29/5/2006, 22:23
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tunac »

Seržant USMC Michael Strank
Válečný zpravodaj Joe Rosenthal fotografoval až druhé vztyčení (větší) vlajky na Mont Suribači asi o 3 hodiny později, která byla vztyčena, protože první byla malá a málo viditelná.

První vztyčení (vlajka rozměrů 137x71 cm) fotografoval seržant Lois R. Rowery, který šel s 3. četou roty E (25 mužů) posílenou skupinou poručíka Harolde E. Schriera na 40 mužů.

Nechci snižovat hrdinství nikoho, ale připomíná mě to vztyčení vlajky na Reichstagu, kdy byli vyznamenání ???Jegorov a Kantaria???, kteří provedli opakované vztyčení pro válečné zpravodaje RA. Jména vojáků, kteří vztyčili 1. vlajku nikdo nezná.

Tak by mě zajímalo, kterého vztyčení vlajky se D. M. Reeves zůčastnil. V záhlaví článku je fotografie 2. vztyčení, která se oficiálně vydává jako vztyčení vlajky nad Mont Suribači.
Naposledy upravil(a) Tunac dne 8/5/2009, 22:21, celkem upraveno 1 x.
Vojáci!!!!
Jste vojáci smrtí!!! A já jsem ten, co Vás bude posílat tam, kde se umírá!!!
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Thór:
když byl jeho transportér zasažen protitankovou řízenou střelou československé výroby
Nebyla to náhodou pancéřovka? Pokud je tedy jistá ta Československá výroba. Teda alespoň nevím o to, že by se tam od nás vozili nějaké PTŘS...
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

kopapaka-to může být opravdu kopanec v překladu. Přikláním se k tomu RPG-čku............. :oops:
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

Tunac-asi jsi se popletl,Desátník USMC Daniel M. Reeves sloužil v Namu. Myslel jsi zřejmě Seržanta USMC Michaela Stranka. Jinak nenamítám naprosto nic proti tomu co jsi napsal, Strank byl opravdu až u "filmového" vztyčení. Nicméně byl to Slovák.................a tím se stal i slavným pro budoucnost. O tom že to byla trochu "šaráda" zřejmě nemá cenu diskutovat. Iwo Jima nasákla kriví Mariňáků a stala se osudnou i Strankovi. Svůj "okamžik slávy" o dlouho nepřežil.............

Twombly-skvělý článek. Zákonný postih za službu v cizí armádě ať jde do p+++++e! Kdo chce opravdu sloužit se vším všudy, stejně bere kramle a skončí buď "sklízením pomerančů" ve Francii na dobu neurčitou...nejméně však na pět let, nebo si vybere nějakou jinou možnost. Že to může takhle fungovat i u USMC, je pro mě ovšem novinka. Být tak o 20 let mladší, mířím směrem na Parris Island.......
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Uživatelský avatar
Tunac
podporučík
podporučík
Příspěvky: 678
Registrován: 29/5/2006, 22:23
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tunac »

Thór - opraveno, nějak mě ujely oči.
Vojáci!!!!
Jste vojáci smrtí!!! A já jsem ten, co Vás bude posílat tam, kde se umírá!!!
Odpovědět

Zpět na „Námořnictvo (USN, USMC)“