Analýza bitvy o Midway

Od Pearl Harbouru po Tokijskou zátoku

Moderátor: Pátrač

Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Analýza bitvy o Midway

Příspěvek od Lord »

Předkládám vám analýzu bitvy u Midway. Jednalo se v podstatě o bitvu letadlových lodí, ačkoliv byly v záloze bitevní lodě nezasáhly v podstatě do boje. Od té doby stoupl nesmírně vliv letadlových lodí, bitevní lodě se tak leda hodily k bombardování pobřeží, ale i to lépe zastaly bombardéry. Pokusím se osvětlit jak bylo možné, že Američané dosáhli tak velkého vítězství, ačkoliv měly k dispozici menší síly.

Bitvy se účastnily tyto letadlové lodě:

Japonské letadlové lodě: AKAGI, KAGA, SORJÚ, HIRJÚ – představovaly 43 procent tonáže japonských letadlových lodí, všechny čtyři byly ztraceny. Pro Japonce to byla velmi citelná ztráta, neztratili jen lodě, ale také zkušené palubní piloty, technický personál, prvotřídní námořníky neboť na těchto lodích sloužil výkvět japonského námořnictva a námořního letectva.

Americké letadlové lodě: ENTERPRISE, HORNET, YORKTOWN, Američané ztratili pouze Yorktown.

Důvody amerického vítězství:

1) Na prvním místě bezesporu je, že americký admirál Nimitz věděl v podstatě vše o připravovaném japonském útoku. Američanům se totiž podařilo pod vedením fregatního kapitána Josepha J. Rocheforta pověstného nesmírnou pílí a vytrvalostí rozluštit japonský kod. 25. května uvázla v sítích odposlouchávacích služby nejtučnější ryba – byla zachycena obsáhlá japonská depeše. Při jejím luštění se na Rochefortově stole začal objevovat přehled o síle a složení Jamamotových sil určených pro midwayskou operaci, včetně jmen velitelů, kursů jednotlivých svazů a skupin, časových dispozic, prostě materiál za nějž by každá rozvědka zaplatila jakoukoli cenu!

2) Na základě výše uvedených údajů mohl Nimitz začít plánovat protiakci. Jako například:

a) Zpevnění a zvýšení obrany Midwaye

b) Provedení překvapivého úderu na japonský svaz (je známa poučka, že v případě překvapivého úderu můžete mít i 3x menší síly a Váš útok může uspět). Navíc Nimitz počítal s tím, že se Japonci částečně vysílí při útoku na atol Midway.

Vývoj celkové situace před bitvou:

Po útoku na přístav Pearl Harbour, kterým Japonsko vstoupilo do války z USA, následovaly čtyři měsíce, ve kterých japonské letadlové lodě křižovaly Pacifikem, Jihočínským mořem a Bengálským zálivem. Napadly Kolombo, následovala v bitva v Korálové moři. Jeden úspěch stíhal druhý ….. Vysocí důstojníci (až na pár výjimek) začali podléhat opojnému pocitu neporazitelnosti, převládl stav který je nazýván „nemocí z vítězství“.

Avšak vrchní velitel japonského Spojeného loďstva admirál Isoroku Jamamoto, věděl, že Spojené státy dříve či později nahradí své ztráty a potom se jejich Tichomořské loďstvo operující z mocné Havajské základny stane hrozbou nejen dalším připravovaným výbojům, ale i samotným japonským ostrovům.

Existovalo tedy jediné řešení: rychle dosáhnout rozhodujícího vítězství, zlikvidovat zbytky amerického cirkusu, především letadlové lodi, které se nepodařilo zničit 7. prosince 1941 v Pearl Harbouru na Havaji, protože tam nebyly. A tak si případně vytvořit lepší vyjednávací pozici při uzavírání míru s Amerikou.

V zásadě lze říci, že Japonci se u Midway dopustili té chyby, že rozmělnili své síly (rozdělili loďstvo na dva svazy, s tím že první vyslali napřed), což patří k velkým přehmatům ve válečnictví. Ovšem nutno říci, že Isoroku Jamamoto při sestavování plánu nemohl tušit, že se Američanům podařilo rozluštit japonský kód a tudíž že Nimitz nestrčí hlavu do nastražené oprátky, nýbrž převezme sám iniciativu.

Jamamoto při sestavování plánu předpokládal, že americké lodě zasáhnou až v době kdy bude Midway dobyt a obsazen Japonci.

Dále už bych se zabýval samotným plánem bitvy a jejím průběhem. Kdy významnou roli sehrálo správné načasování a pro Japonce nečekané obtíže, které způsobily jejich zkázu. Ale to až v dalším dílu.

Zatím očekávám Vaše obšírnější komentáře k tomuto tématu. Ale třeba i technické údaje ohledně výbavy lodí – radar, měli Japonci radar? Jaký byl jeho dosah apod., údaje o japonských letadlových lodích, ale i o bitvě samotné …

Obrázek
Japonské letadlové lodě potopené v bitvě o Midway
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Nelson
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 857
Registrován: 11/6/2005, 10:25
Bydliště: Většinou doma

Re: Analýza bitvy o Midway - I. díl

Příspěvek od Nelson »

Lord píše: V zásadě lze říci, že Japonci se u Midway dopustili té chyby, že rozmělnili své síly (rozdělili loďstvo na dva svazy, s tím že první vyslali napřed), což patří k velkým přehmatům ve válečnictví.
Chtěl bych jen opravit, že těch samostatných bojových svazů bylo celkem pět.

1) Skupina viceadmirála Hósógaji která měla za úkol vylodit na Aleutách menší výsadek ale hlavně vyplašit Američany
2) Hlavní svaz admirála Yamamota jehož součástí byl Aleutská podpůrná skupina viceadmirála Takasua.
3) Svaz letadlových lodí viceadmirála Naguma.
4) Midwayský invazní svaz který byl rozčleněn na dalších pět samostatných skupin.
5) Předsunutý ponorkový svaz viceadmirála Komacu.

Celkem Yamamoto shromáždil 11 bitevních a 8 letadlových lodí, 13 těžkých a 11 lehkých křižníků, 70torpédoborců, 15 ponorek a několik desítek pomocných a transportních lodí. Členění svazů bylo dost komplikované ale jejich síla byla tak velká, že v hladinovém střetnuti byl každý z nich kromě ponorek schopen americkou skupinu zničit.


A ještě k těm radarům. V době bitvy o Midway byly namontovány pouze na bitevních lodích Ise a Hyuga
Naposledy upravil(a) Nelson dne 12/6/2005, 19:26, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
sa58
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 3477
Registrován: 4/2/2005, 12:43
Bydliště: Zlínsko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sa58 »

Lorde, jen malý dodatek - YORKTOWN, ne JORKTOWN :D

K výše uvedeným důvodům vítězství US Navy bych připojil ještě jeden - "nemoc z vítězství" u japonců.
Uživatelský avatar
YAMATO
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 2808
Registrován: 19/3/2005, 19:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YAMATO »

Osobně považuji za velkou chybu provádět útok na Aleuty. Jednalo se o zbytečnou akci s prakticky nulovým ziskem. U samotné Midwaye pak byly napáchány veliké chyby Nagumem a nejen jím. Neustálé měnění cíle útoku, přezbrojování letadel (přičemž munice zůstala na palubě letadlových lodí, což velmi přispělo k totální zkáze)...totální prioritou mělo mít být zničení amerických letadlových lodí, do té doby byly útoky na pozemní cíle nesmyslné. Pokud by se toto povedlo, bylo by o vítězství prakticky rozhodnuto i přes výhodu rozluštění kódu. Mimochodem, i zde napáchalo japonské sebevědomí velkou škodu, byly náznaky jeho rozluštění, avšak nebylo učiněno žádné opatření!
ObrázekObrázek

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
Nelson
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 857
Registrován: 11/6/2005, 10:25
Bydliště: Většinou doma

Příspěvek od Nelson »

Myslím, že jednou z hlavních příčin porážky na japonské straně bylo absolutní selhání leteckého průzkumu. A to jak před bitvou, tak i v jejím průběhu.

Například 30. května byla bez náhrady zrušena operace K, tedy letecký průzkum Pearl Harboru. A to jenom proto, že na místě plánovaného tankování hydroplánů u Francouzských fregatních mělčin se nacházely americké lodě.

Nebo v první fázi bojů, kdy kvůli závadě na katapultu křižníku Tone s velkým zpožděním odstartoval jeden z průzkumných hydroplánů (náhodou právě v jeho sektoru se nacházel americký svaz). A opět Japonci nebyli schopni za něj okamžitě vyslat náhradní.

Později byla sice americká skupina objevena, ale kvůli neschopnosti pilotů dostával Nagumo správy o přítomnosti amerických křižníků a torpédoborců. První neurčitá správa o jedné letadlové lodi přišla až v 8.20, tedy těsně před návratem strojů první vlny od Midwaye. Admirál se musel rozhodnout: buď ztratí polovinu letadel která kvůli nedostatku paliva spadnou do vody, nebo přijme riziko asi dvouhodinového zpoždění.
Jak se rozhodl je dnes známé ale přesto se domnívám, že mu to málem vyšlo. Americké střemhlavé bombardéry zaútočily těsně před startem útočného svazu a stíhaček které měly posílit obranu letadlových lodí.
Uživatelský avatar
YAMATO
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 2808
Registrován: 19/3/2005, 19:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YAMATO »

Měl dát jasnou prioritu zničení amerických letadlových lodí, na Midway byl čas.
ObrázekObrázek

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Příspěvek od Lord »

No já bych nechtěl bejt v Nagumově situaci. Přezbrojení nějaký čas trvá. Spíše bych viděl problém ve vysílení japonské vzdušné obrany. Letecký průzkum selhal a Američané by tak jako tak udeřili první.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Atlantis
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 819
Registrován: 7/4/2005, 15:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atlantis »

S Aleutama se jednalo pouze o diverzní útok, který měl američany vylákat ven z Perl H. na sever, aby mohla být Midway v klidu obsazena. Právě, že se nevědělo o rozluštění Jap. kódů.
Věc druhá. Nejednalo se o jedno, ale dokonce o dvě přezbrojení. Nejprve z torpéd na bomby (když první vlna nenapáchala na Midway dostatečné škody) a pak znovu z bomb na torpéda (po objevení am. svazu)
Co se týká řešení: Holt, japonci nejsou Němci. Ti by s tím asi rovnou počítali.
Uživatelský avatar
YAMATO
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 2808
Registrován: 19/3/2005, 19:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YAMATO »

Japonci byli vskutku opilí vítězstvím, jinak by nenapáchali tolik chyb. Japonské námořnictvo bylo v té době bezpochyby na špičkové úrovni, podcenění US Navy se však nevyplatilo. Ano, přezbrojení byla dvě, čili je zřejmý chaos, který nastal. Katastrofou bylo zanechání munice na palubě, které možná přispělo k potopení větším dílem než samotné pumy Dauntlessů.
ObrázekObrázek

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
Nelson
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 857
Registrován: 11/6/2005, 10:25
Bydliště: Většinou doma

Příspěvek od Nelson »

Ten útok na Attu a Kisku se Japoncům potom náramně hodil. Po bitvě bylo v Japonsku vydáno prohlášení že: "Diverzní operace u Midwaye umožnila velké vítěztví v oblasti Aleut. Naše vojska se vylodila na americké půdě.". Byla přiznána ztráta pouze jedné letadlové lodi a 35 letadel. Většinu pilotů se prý ale podařilo zachránit. Dokonce i japonský ministerský předseda se pravý rozsah katastrofy dozvěděl až po měsíci.
ObrázekObrázek

Z Palby jsem odešel, dotazy už na mě nesměrujte.
Uživatelský avatar
YAMATO
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 2808
Registrován: 19/3/2005, 19:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YAMATO »

Ano. Toto zastírání se stalo pro Japonské velení typické, prskticky každá prohra byla vydávána za vítězství...až se "náhle" Američané vylodili na Okinawě a to byl šok, neboť toto se dalo jen těžko prezentovat jako úspěšný postup...
ObrázekObrázek

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
Uživatelský avatar
Atlantis
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 819
Registrován: 7/4/2005, 15:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atlantis »

Uvítězili se holt až k Hirošimě a Nagasaki...
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Příspěvek od Lord »

Ano, bitvu rozhodlo zhruba pět minut, kdy už letadla byla přezbrojena a připravená vzlétnout z japonských letadlových lodí. Souhlas že paseku nadělaly ledabyle poskládané bomby při zmatkách při přezbrojování a připravené letouny s plnými nádržemi paliva na vzletových palubách. Lodě by mohly nějaký ten zásah od Američanů vydržet, ale kombinace výše uvedeného a nemožnost odvety byla katastrofální.

K tomu průzkumu ještě dodám, že pro Japonce byla důležitá informace zda se Nimitzovo loďstvo nachází stále v Pearl Harboru. Součástí plánu útoku na Midway bylo vyslat japonské ponorky k Francouzských fregatním mělčinám, kde měly doplnit palivo průzkumným letounům směřujícím z Marshallových ostrovů nad Pearl Harbor. Ovšem shodu náhod kotvily na mělčinách americké lodě a tím pádem nebylo možné průzkum uskutečnit. Operace "K" byla zrušena. Informaci o stornování průzkumné operace sice zachytil Jamamotův svaz, ovšem nikoli Nagumo. Porucha ve spojení znemožnila Nagumovi zprávu přijmout a on se tak domníval, že je vše v pořádku a americké loďstvo stále kotví v Pearl Harboru. Naneštěstí všeho selhal i vlastní letecký průzkum úderného svazu.

Midway je ukázkou Murphyho zákonů, když se něco může posrat tak se to posere …
Je i ukázkou toho jak je důležitá ve válečnictví pružnost a rychlost rozhodování, včetně získání podstatných informací. Jak je schopna realita a druhý bojující soupeř překazit i ty nejlepší plány. Jak je předem důležité zvážit pokud možno všechny eventuality, při lámání chleba už není příliš času se rozhodovat a zpravidla se rozhodnete špatně.
Obrázek
Dioráma
Obrázek
mid_nagumo.
Obrázek
mid_nimitz.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Atlantis
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 819
Registrován: 7/4/2005, 15:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atlantis »

Otázka je, co by se stalo, kdyby američané přiletěli právě o těch inkriminovaných 5-1 minut později.

Ona je stejně ta nesmrtelná věta: Ale mi nemáme žádná torpéda. Hmmm...tak pomůžeme těm, kteří je maj.
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Příspěvek od Lord »

amíci by mohli japonské lodě poškodit, ale asi ne potopit a když tak jen jednu.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Příspěvek od Lord »

Co soudíte o Nimitzovi, byl to génius? Myslím, že to byl chytrej típek!
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
YAMATO
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 2808
Registrován: 19/3/2005, 19:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YAMATO »

Génius nevím, ale zvládál to hodně dobře. Ačkoliv při stále vzrůstající převaze USA museli zvítězit, i kdyby velel špatný velitel, otázkou jsou pak ztráty, viz. např. americká armáda v Itálii. V Pacifiku byla válka ze strany USA vedena podle mě o dost efektivněji, samozřejmě byly vyjjímky, ale ne mnoho.
ObrázekObrázek

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
Uživatelský avatar
Atlantis
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 819
Registrován: 7/4/2005, 15:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atlantis »

Lord: Myslíš, že by na to měli sílu??? Už tři předcházející útoky byli odraženy bez jakéhokoliv poškození.
Spíš co by se dělo s tichomořkým loďstvem a následně s Midway a Havají.

Ono u Nimitze spíáš platilo: Před bitvou jsem generál. Holt když někdo ví o plánech nepřítele. Ale využít je uměl, o tom žádná.
Nelson
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 857
Registrován: 11/6/2005, 10:25
Bydliště: Většinou doma

Příspěvek od Nelson »

No co by se stalo.
Midvay by padla, zbytky Tichomořské flotily by se stáhly k reorganizaci a doplnění na základnu v San Diegu ale na operaci proti Havaji Japonci v té době už neměli sílu.

Celá oblast byla výrazně posílena pozenmími jednotkami, dělostřelectvem letectvem a prostředky PVO. Podobný přepad jako v prosinci 1941 by asi skončil katastrofou a na akce ve stylu amerických výsadků z pozdějších let nebyly prostředky.
Uživatelský avatar
YAMATO
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 2808
Registrován: 19/3/2005, 19:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YAMATO »

Čili by to válku maximálně prodloužilo, ke škodě všech...
ObrázekObrázek

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
Odpovědět

Zpět na „Námořní válka v Pacifiku“