Zbrojní průmysl v Porúří

Německé tanky, obrněná vozidla, tankové divize, těžká výzbroj.

Moderátor: Zemakt

Odpovědět
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Zbrojní průmysl v Porúří

Příspěvek od Lord »

Výroba zbraní závisí na dvou hlavních surovinách - uhlí a železné rudě. Uhlí je zdroj životní síly průmyslu - poskytuje sílu pro továrny, poskytuje teplo a oheň pro vysoké pece.

Železná ruda se upravuje do různých druhů ocelí - ocel pro děla, pancéřové pláty, ocel pro tanky a ponorky. Osmdesát procent německého uhlí a ocelářství je soustředěno v Porúří (Ruhr). Porúří bylo obsazeno francouzskými vojáky v roce 1923, Ruhr byl pro Německo ekonomicky důležitý.

Francouzská přítomnost produkovala hořkou nenávist a umožňovala Hitlerovi získávat body. První fáze vzestupu NSDAP nastala bezprostředně po sjednání Versailleského míru, zejména po obsazení Porúří v lednu 1923. Prudká nacionalistická reakce na politiku vítězných mocností byla pro NSDAP úrodnou půdou. Kolem malé strany se semkly váleční veteráni, které přitahovala zejména polovojenská struktura strany s cílem rozvrátit výmarskou republiku.

Ale bez kontroly nad Porúřím nebyla možná obnova zbrojního průmyslů, klíčem ke zbrojnímu průmyslů byl Krupp – německá největší a nejvíce vlivná zbrojní skupina. Proto v roce 1936 německá armáda obsadila demilitarizované pásmo v Porýní a byla vyhlášen čtyřletý hospodářský plán.

Porýní (Rheinland) je všeobecné jméno pro území na obou stranách řeky Rýn na západu Německa. Versailleská smlouva (1919) nařizovala demilitarizovat celé oblasti po první světové válce a poskytnout tak „nárazníkovou oblast“ mezi Německem a Francií, Belgií, Lucemburskem na straně jedné, a Nizozemskem na straně druhé. Hitler toto ustanovení porušil a 7. března 1936 Porýní vojensky obsadil – Západ se na nic nezmohl, maximálně na protesty, Hitler tak vojensky zabezpečil důležitou průmyslovou základnu.

Porúří (das Ruhrgebiet nebo der Ruhrpott) je oblast ve které je velká koncentrace průmyslových měst lemovaných řekami Ruhr (na jihu), Rýn (na západě) a Lippe (na severu).
Oblast zahrnuje města (od západu k východu) Duisburg, Oberhausen, Bottrop, Mülheim, Essen, Gelsenkirchenn, Bochumm, Hernee a Dortmundd. Města v oblasti se vyvinula do jednoho velkého komplexu a tvoří průmyslovou oblast jedinečné velikosti. Oblast začala růst a vyvíjet se během Průmyslové revoluce a to díky uhlí.

Za druhé světové války prováděli Spojenci na Porúří četné nálety. V roce 1944 čekalo německé velení vylodění Spojenců v Pas-de-Calais, protože Lamanšský průliv je tu nejužší a vzdálenost do Porúří nejmenší. Už od chvíle, kdy německá armáda stanula na březích Atlantického oceánu a to nejen ve Francii, ale i v Belgii, Nizozemí, Dánku a Norsku a zároveň bylo jasné, že invaze do Anglie se neuskuteční, bylo započato s plánováním mohutného opevnění přímo na pobřeží, které by bylo schopné odrazit případné nepřátelské vylodění.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Příspěvek od Lord »

WW1 dělo a Kruppovy závody

Obrázek

Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Německá obrněná technika“