VTM Lešany

Konání akcí, zprávy z akcí, zážitky z muzeí u nás a v zahraničí.

Moderátor: jarl

Odpovědět
Jarosslaw
desátník
desátník
Příspěvky: 59
Registrován: 3/12/2009, 14:42
Bydliště: Severní Čechy

VTM Lešany

Příspěvek od Jarosslaw »

Tento příspěvek jsem vytvořil abych zahájil diskuzi na téma Vojenské technické muzeum Lešany.

Většina Palbáků toto muzeum zná a určitě v něm již jednou či vícekrát byla. Pro ty co toto muzeum neznají jsem si připravil velmi stručný článek.

Vojenské technické muzeum Lešany je jedno ze tří hlavních muzeí Vojenského historického ústavu. Muzeum se zabývá vojenskou technikou pozemního vojska.

Muzeum leží necelých 40 kilometrů jihovýchodně od Prahy a asi 4 kilometry od Týnce nad Sázavou mezi vesničkami Lešany a Krhanice.
Nejlepší cesta z Prahy je po silnici č. 603 - ,,Stará Benešovská“ do Kamenice, dále pak směr Čakovice, Krhanice a Lešany.
Nejlepší cesta ze směru Brno a celá Morava je po dálnici D1 směr Praha sjezd Velké Popovice, dále pak ve směru Velké Popovice, Štiřín, Kamenice, Čakovice, Krhanice a Lešany.

Muzeum se nachází v bývalých kasárnách.
Objekty nejprve plnily funkci jako trestný tábor založený Němci během Druhé světové války. V roce 1945 složili jako zajatecký tábor pro německé zajatce. V letech 1948 – 1950 sloužil lešanský areál jako tábor nucených prací a uprchlický tábor.
V roce 1950 převzala areál ČSLA a z objektů se staly plnohodnotná kasárna. Sloužily zde zejména protitankové jednotky a později dělostřelecké jednotky.
V roce 1995 byl celý areál svěřen vojenskému historickému ústavu. VHÚ postupně začal přebudovávat kasárny na vojenské muzeum. To že se celá přestavba zdařila můžeme dnes vidět na vlastní oči.

Nyní stručně o expozici.
Expozice muzea je rozmístěna v několika (asi 8) halách a pod několika (asi 6) venkovními přístřešky. Některé exponáty jsou umístěny pod širým nebem. V těchto halách a pod těmito přístřešky byly toho času během své služby ,,ustájeny“ samohybné houfnice Dany a raketomety RM-70.

V Jednotlivých halách jsou umístěny tématicky zaměřené expozice. Z jednotlivých témat se jedná o 1 sv. válku, 1. republiku, počátek 2. sv. války, britskou techniku z WW2, ruskou techniku z WW2, americkou techniku z WW2, poválečnou techniku zemí východního bloku, britskou poválečnou techniku, protiletadlové dělostřelectvo, děla systémů Škoda a poválečné raketové vojsko východního bloku.
Obrázek

Velmi zajímavou expozicí je hala věnovaná Ostravské operaci, která je rozmístěna do přirozeného dioráma a doplněna zvukovými efekty. Návštěvník toto dioráma prochází koridorem, který je vytvořený jakoby zákop vedoucí skrz bojiště.

Obrázek

Pod venkovními přístřešky je umístěna zejména těžká technika používaná v druhé polovině 20. století zeměmi východního bloku. Jeden venkovní přístřešek je věnován jen vozidlům postaveným na bázi BVP (1 či 2).

Obrázek


Z exponátů pod širým nebem jmenujme například růžový tank IS-2 ,,č.23“ z pražského Smíchova a protiletadlové raketové systémy. Nově zde vzniká i expozice železničního vojska.

Mezi jeden z nejcennějších kusů muzea rozhodně patří plně pojízdný izraelský tank Merkava Mk.:I. Mezi další skvosty patří německý Panzer IV, britský Cromvell, ruský IS-3 (všechny tři pojízdní) a americký M4 Sherman. Co kus to skvost se ostatně dá říct o každém exponátu do roku 1945. Další skvosty zle jmenovat ale ať se každý návštěvník podívá sám.

Obrázek


Akce
VTM Lešany pořádá různé tématicky zaměřené akce spojené zejména s předváděním techniky. Nejznámější z akcí je určitě Tankový den pořádaný vždy poslední srpnový víkend. (poslední 7. ročník v srpnu 2009 byl zaměřen na období studené války tj. západní tanky vs. východní tanky).
Ostatní pořádané akce jsou spojeny zejména se zahájením a ukončením sezóny. Jedná se například o dělostřelecký den, ženijní den, den PVO, atd.

Obrázek

Jako zdroj jsem kromě vlastních zážitků z několika návštěv muzea použil oficiální stránky Vojenského historického ústavu www.vhu.cz . Na těchto stránkách naleznete samozřejmě rozsáhlejší informace nejen o muzeu ale i o celém VHÚ. Dále pak ,,návštěvnické“ informace (otvírací doby, atd.), ale i informace o připravovaných a probíhajících akcích.


Nyní bych rád zahájit diskuzi na téma VTL Lešany. Pište co se Vám líbilo, nelíbilo, názory na jednotlivé exponáty, co byste změnili či vylepšily, atd..
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17710
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Příspěvek od skelet »

Pro ty co se nedívají na Auto Moto Revue na ČT1 zde dávám odkaz na dnešní díl, kde byla ukazována lešanská Merkava, včetně interiéru.

ale nechtějte po mém stařičském notebooku, abych Vám řekl časy, kdy tam běží.
ObrázekObrázekObrázek
vodouch
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 936
Registrován: 15/1/2008, 23:15
Bydliště: Praha

Příspěvek od vodouch »

S návštěvou VTM Lešany můžete spojit pěší nebo cyklistické toulky nádherným koutem naší vlasti, Posázavím, případně splutí Sázavy (půjčovna lodí v Týnci n. S., www.bisport.cz).
Obrázek
Uživatelský avatar
komisař
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 403
Registrován: 10/10/2008, 14:59
Bydliště: Český Krumlov

Příspěvek od komisař »

Historie kasáren v Lešanech


Současnost : Fotografii jsem pořídil při jedné z mých návštěv

Obrázek


A nyní k historii :

V letech 1943-1945 zde byla vybudovaná pobočka koncentračního tábora Flossenburg. Tábor se stal součásti velkého německého cvičiště zbraní SS („SS Trüppenübungplatze Bohmen“) a Němci byl využíván jako kárný tábor pro provinilé příslušníky zbraní SS.

Po ukončení války Lešany fungovaly po dobu několik měsíců jako zajatecký tábor pro příslušníky wehrmachtu a zbraní SS. V polovině června 1945 zde bylo 15 000 německých zajatců.

Na základě rozhodnutí spojeneckých mocnosti v létě 1945 a Benešových dekretů byl na podzim 1945 na našem území zahájen organizovaný odsun sudetoněmeckého obyvatelstva.V Lešanech byl zřízen k tomuto účelu internační tábor, který sloužil na soustředění internovaných Němců před jejich odsunem do Německa.

Po únorovém převratu, kdy nový komunistický režim začal tvrdě nakládat se všemi svými odpůrci, bylo na podzim 1948 rozhodnuto v lešanském středisku zřídit tábor nucených prací. Tento tábor plnil svou funkci od ledna do léta 1949. Objekty v Lešanech měly dále sloužit pro tzv. „řeckou akci“ – ubytování řeckých dětí, které se nacházely na našem území v průběhu řecké občanské války.

V roce 1950 objekty od ministerstva vnitra převzala československá armáda a tím začala éra vojenské posádky Lešany.

4. průzkumná rota od roku 1950 do 1. poloviny 50. let, podřízena 4. tankové divizi

velitelství 33. protitankové brigády, vytvořené na základě původního velitelství 1. dělostřelecké brigády z Rokycan. Od podzimu 1950.

Ve výzbroji 33. protitankové brigády a jejích protitankových útvarů (pluků či oddílů) se postupně vystřídaly protitankové kanony ráže 76mm, 85 mm a 100mm.

---207. protitankový pluk (redislokovaný do Lešan ze Slaného),
---208. protitankový pluk "Dukelský" (redislokovaný do Lešan z Hradce Králové)
---209. protitankový pluk (redislokovaný do Lešan z Bučovic).

Brigáda podléhala Velitelství dělostřelectva MNO. V květnu 1955 33. protitanková brigáda obdržela historický název "Bělocerkevská, Jaselská, Prešovská, Popradská" a zároveň se uskutečnilo přečíslování a přejmenování jednotlivých pluků (207. na 4. "Jaselský", 208. "Dukelského" na 2. "Bělocerkevský", 209. na 7. "Fatranský").

Na podzim 1956 byla brigáda předána do složení vojsk 1. vojenského okruhu

V létě roku 1958 předána do kompletu nově vytvořené 4. armády.
Při reorganizaci v září 1961 došlo ke zrušení 7. "Fatranského" protitankového pluku.

Od roku 1963 byl počet pluků v brigádě opět zvýšen na tři, převedením 217. protitankového pluku od rušené 203. protitankové brigády a přemístěného do Lešan z Rokycan.

Na podzim 1967 proběhla vnitřní reorganizace brigády, v jejímž rámci zanikly 2. "Bělocerkevský" a 4. "Jaselský" protitankový pluk.

217. protitankový pluk

čtyři protitankové oddíly (2. "Bělocerkevský", 4. "Jaselský", 6. a 7. "Fatranský"). : z rušených PT pluků brigády

33. ženijní zatarasovací prapor podřízen v letech 1967 až 1969
Protitanková brigáda zanikla v srpnu 1969.

217. protitankový pluk
Předán do bezprostřední podřízenosti velitelství 4. armády. Dnem 9. 5. 1970 byl 217. protitankovému pluku propůjčen historický název "Bělocerkevský, Jaselský, Prešovský, Popradský". Pluk zanikl v listopadu 1991.

9. protiletadlový oddíl VÚ 1749, přemístěn v průběhu července 1969.
K 1. září téhož roku zároveň proběhlo rozšíření útvaru na pluk (o třech bateriích 57 mm PLK, jedné baterii 30 mm PLdvK a radiotechnickém uzlu se dvěmi radiolokátory). V roce 1985 se pluk přesunul do posádky Strakonice a zároveň proběhlo jeho přezbrojení na protiletadlové raketové komplety 2K12 KUB.

362. dělostřelecký pluk VÚ 5963
V září 1969 redislokován z Písku, podléhá velitelství 9. tankové divize. Útvar v Lešanech setrval až do svého zrušení v létě 1994.
Do složení útvaru náležel oddíl 152mm houfnic a oddíl 130mm raketometů. V létě 1969 se pluk přestěhoval do Lešan. Do složení útvaru náležel oddíl 152mm houfnic a oddíl 130mm raketometů. V roce 1971 byl raketometný oddíl přezbrojen na 122mm raketomety. V návaznosti na přechod 9. tankové divize na tzv. typovou organizační strukturu byl ze složení pluku k 1.9.1977 vyjmut raketometný oddíl a jeho místo zaujaly dva oddíly 122mm houfnic. Počátkem 80. let došlo k přezbrojení oddílu 152mm tažených houfnic na 152mm samohybné kanonové houfnice. V roce 1986 byl na uvedenou techniku přezbrojen jeden z oddílů doposud disponujících 122mm taženými houfnicemi.
V říjnu reorganizován a přečíslován na 9. dělostřelecký pluk

9. dělostřelecký pluk
V říjnu 1991 došlo k poslední reorganizaci útvaru 362. dělostřeleckého pluku, což bylo spojeno s jeho přečíslováním na 9. dělostřelecký pluk a nahrazením oddílu 122mm houfnic oddílem 122mm raketometů, který od roku 1977 působil samostatně. Pluk se tak nadále skládal ze dvou oddílů 152mm ShKH vz. 77 a jednoho oddílu 122mm RM vz. 70. Svoji činnost útvar v Lešanech ukončil dnem 30.6.1994.

103. prapor chemické ochrany
Sídlil zde v letech 1988 až 1992, původně v Liberci. Na sklonku roku 1992 byl redislokován na Slovensko a rozšířen na 3. brigádu chemické ochrany.
Naposledy upravil(a) komisař dne 26/12/2009, 12:46, celkem upraveno 1 x.
vodouch
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 936
Registrován: 15/1/2008, 23:15
Bydliště: Praha

Příspěvek od vodouch »

Od roku 1953 vojákoval v lešanských kasárnách Waldemar Matuška.
Obrázek
Uživatelský avatar
knezdub
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 833
Registrován: 13/10/2009, 19:54
Bydliště: Blatnička

Příspěvek od knezdub »

Ještě jsem tam nebyl, ale v létě se tam chystám, pokud možno na nějakou akci. A ještě radši i o den dřív/pozděj, v klidu si to prohlédnout. Co tak uspořádat výjezdní zasedání Palby a přátel? Několik lidí by můj povoz na trase Morava - Lešany a zpět ještě pojmul. A pokud to nějak živelně zorganizujeme, mohlo by se nás tam potkat i víc.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
p3tris
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1370
Registrován: 24/6/2011, 12:46
Bydliště: Vodňany
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p3tris »

Většina z vás to nejpíš ví, ale mohlo by to někomu i utéct, tak připomínám, že v sobotu 27.8. proběhne v Lešanech už 9. tankový den. Víc na www.vhu.cz
Obrázek
cinan
Příspěvky: 1
Registrován: 28/8/2014, 15:57

Re: VTM Lešany

Příspěvek od cinan »

Chtěl bych trochu doplnit informace k historii posádky Lešany.
V rámci okupace zbytku ČSSR a vytvoření Protektorátu byla vyjmuta velká část území na levém břehu Sázavy z Protektorátu a včleněna do německé Třetí říše. Její správní centrum bylo na zámku Konopiště a celé území bylo vystěhováno. Podrobnosti viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Vysídlení_ ... Sedlčanska.
Na okraji tohoto vysídleného území byla zřízena poddůstojnická škola SS, jejíž velitelství bylo zřízeno v areálu léčebny v Prosečnici (na pravém břehu Sázavy) a vlastní poddůstojnická škola se zázemím na protějším břehu v prostoru nynějšího VTM Lešany. Pro zabezpečení potřebných pracvních sil zde byla zřízena výše uvedená pobočka koncentračního tábora.
Tábor spojeneckých zajatců se nalézal ve spodní části areálu (u řeky) a ještě v 80. letech byly využívány objekty vybudované ve válečné době. Jen pro zajímavost, když v 70. letech 217. protitankový pluk upravoval dílenské prostory (konkrétně kopali jámu v prostoru dílen k vybudování ložiště pro soustruh), tak nalezli lahve s ovocným vínem, které si tam dělali i zakopali spojenečtí zajatci. Zajatci, kteří v táboře zemřeli, byli pochováváni samostatných hrobech v horní části areálu a mají tam do současnosti hřbitov.
Po válce prostor kasáren sloužil též jako tábor, kde byli shromažďování Němci určení k odsunu (což byli z Neveklovska ... všichni) a ti byli pochováváni do hromadných hrobů poblíž hřbitova spojeneckých zajatců.
Uživatelský avatar
komisař
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 403
Registrován: 10/10/2008, 14:59
Bydliště: Český Krumlov

Re: VTM Lešany

Příspěvek od komisař »

Díky za doplnění, chystám se tam letos znovu na tankový den.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Vojenské spolky, akce, muzea“