7,62mm samopal vz. 58

Odpovědět
fredy
Příspěvky: 9
Registrován: 10/1/2010, 03:10

Příspěvek od fredy »

Heckler píše:Docházelo prý ke znečištění pístu jemným prachem a pak se někdy stalo, že samopal selhal. Spolehlivě funguje jejich AK47 (o AKM nebo jiných variantách se nezmiňovali). Vůle u skoro "podomácku" vyrobené pušky jsou tak velké, že ani tento prach nemá vliv na jejich činnost.
Já jen čtu hecklerovi příspěvky to je fakt bavič :sad: :lol:
Heckler píše:Byl jsem teď na střelbách s Vojenskou policií a trochu mě překvapilo, že ani Sa 58 v Afganistanu nefungoval spolehlivě. Prach a písek udělali své a Sa 58 měl poměrně často závady. To je také důvod, proč jej v Afgánistánu odmítli, když jsme se jej snažili prodat pro jejich ozbrojené složky.
Další perla :lol: :lol: :lol:


K tomu písku a prachu, jak se může porouchat píst při střelbě u sa58 pískem? To máš jak kdybys sypal písek do výfuku s nastartovaným motorem, pokud jsou vojáci v boji v písku tak si zbran před pískem chrání aby ho netahli pozemi, po skončení ji normálně vyčistí, pokud někomu selže k vůli písku tak jeto konkrétní případ co s ní udělal, a né že někdo v hospodě řekne přijeli jsme s Afganistánu a sa58 nefungovali.

Se staršímy smazanými příspěvky spojil hydrostar 13.1.2010 v 19:25.
Heckler 1
desátník
desátník
Příspěvky: 52
Registrován: 13/1/2010, 02:17

Příspěvek od Heckler 1 »

Milý Fredy, zeptej se lidí z Vojenské policie, jak jim Sa 58 fungoval v Iráku. Když jsme to tak rozebírali, tak jediný, co tam spolehlivě fungovalo bylo AKčko. Mimochodem ČR se snažilo prodat právě Sa 58 do Afgánistánu. Afganistán je odmítnul, nevzal je ani zadarmo (transport zpět byl příliš nákladný) právě kvůli spolehlivosti.

Vysvětlete mi jednu věc: Sa 58 stojí maloobchdně cca 3500,- - 4000,- Kč Velkoobchodně se cena pohybuje asi od 1600,- do 3000-3500,- Kč. Za tuto cenu je to výborná zbraň, máme jí nadbytek, přesto o ní není vůbec zájem (neberu-li v potaz civilní trh).
Uživatelský avatar
cover72
7. Major
7. Major
Příspěvky: 3160
Registrován: 12/6/2007, 20:09

Příspěvek od cover72 »

To je snad otázka marketingu, neznámosti a hlavně lobbingu - za časů VS jsme exportovali desetitisíce Saček do Alžírska a snad i dalších pouštních zemí a není mi známo, že by si stěžovali. Ale dnes se holt kupují i do pouště AR-15, které jsou prokazatelně výrazně nespolehlivější - a přesto se kupují ty a ne Sačka nebo kalachy. Ergo - prodej zbraně zjevně úplně nesouvisí s její spolehlivostí, není-liž pravda?
Nebo třeba v Alžírsku není poušť, co já vím :D
Heckler 1
desátník
desátník
Příspěvky: 52
Registrován: 13/1/2010, 02:17

Příspěvek od Heckler 1 »

No třeba právě afgánci Sa58 odmítli. Bohužel v tamní poušti nefungoval spolehlivě, tak jej odmítli. Paradoxem je, že je nechtěli ani zadarmo (doprava zpět se poměrně prodražila).
Btw. zrovna Sa 58 je nebízen leckde. Ale o marketingu u vojenských zbraní bych asi nemluvil, tím spíš, že reklama na vojenské zbraně je zakázána.
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Pokud vím, tak je odmítli především proto, že už měli podepsanou smlouvu na Americké zbraně... Hádej jaké...
A pokud jde o spolehlivost, pokud vím tak Indové si nestěžují...
Zkoušela je Irácká vojenská policie ( někde tu jsou fotky... ), ale vyhrála M4...
Reklama na vojenské zbraně je zakázána u nás a stejně je spousta kliček jek tento zákon obejít...
A kde kdo to dělá...
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
fredy
Příspěvky: 9
Registrován: 10/1/2010, 03:10

Příspěvek od fredy »

Taky jsem to chtěl napsat o vývozu do těchto zemí za komančů a po a brali je všichni bez problémů, ale žeby taková hladová země jako je Afganistán je nevzal ani zadarmo :D? to bych se fakt divil, je to jen o politice a nebo má fakt Afganistán jiný písek než druhý stát. :lol: :wink:
Heckler 1
desátník
desátník
Příspěvky: 52
Registrován: 13/1/2010, 02:17

Příspěvek od Heckler 1 »

Je možná fakt, že politika udělal své. Říkal jeden vojenský policista, když cvičil irácké policisty, že je za několik měsíců nedokázal naučit rozborku a zborku Sa58. Byli zvyklí na AK47, který vůbec nečistili.
Víte někdo přesněji, kdo všechno je odebral a kolik asi odhadem to bylo kusů?
Uživatelský avatar
alibaba
7. Major
7. Major
Příspěvky: 707
Registrován: 15/8/2007, 00:30
Bydliště: Cotswold

Příspěvek od alibaba »

No třeba právě afgánci Sa58 odmítli. Bohužel v tamní poušti nefungoval spolehlivě, tak jej odmítli. Paradoxem je, že je nechtěli ani zadarmo (doprava zpět se poměrně prodražila).
Btw. zrovna Sa 58 je nebízen leckde. Ale o marketingu u vojenských zbraní bych asi nemluvil, tím spíš, že reklama na vojenské zbraně je zakázána.
O prodeji jsem nic neslysel, ale ze je Afganci dostali darem i s munici ( a jako bonus 7.62x54R )ano. Jak s darem nalozili je jejich vec.

Ad problemy s piskem. I kdyz pripustim, ze je neco podobneho mozne, jsem presvedcen, ze duvodem bylo znacne zanedbani "pece".
Jak uz tady bylo receno, ani Indove, a ani na blizkem vychode nemeli vyhrady.
Faktem je, ze pokud mely vyhrady ke spolehlivosti, tak proc kupujou AR15?

Ad Reklama a Marketing
Reklama je sice ze zakona zakazana, ale je to jen jedna z forem marketingu. Marketingove oddeleni zna i "jine cesty" jak zapusobit na potencionalniho zakaznika. Jedna z forem jsou strelby spojene s prezentaci, pohostenim, dareckama,....
Dobra reklama je napriklad zavedeni do ozbrojenych slozek nejakeho statu. Znacne to zvedne sance uzpet jinde.
Nekdy se pouzivaji i neprilis "koser" praktiky. Jako napriklad kdyz Glock mel predvadeci strelby pro potencionalniho zakaznika s moznosti si vyzkouset i nektere konkurencni zbrane a bylo pouzite strelivo, ktere nebylo zrovna vhodne pro konkurenci.
Inteligence má své hranice,
ale blbost je nekonečná....
fredy
Příspěvky: 9
Registrován: 10/1/2010, 03:10

Příspěvek od fredy »

Heckler 1 píše:Je možná fakt, že politika udělal své. Říkal jeden vojenský policista, když cvičil irácké policisty, že je za několik měsíců nedokázal naučit rozborku a zborku Sa58. Byli zvyklí na AK47, který vůbec nečistili.
Víte někdo přesněji, kdo všechno je odebral a kolik asi odhadem to bylo kusů?
Zase dokola jedna paní povídala, rozborku a zborku by se naučilo desetileté děcko za hodinu, k tomu čištění i když je AK spolehlivý tak se musí čistit taky jako každá zbran, při nečištění by dlouho nevydržel :wink:
Uživatelský avatar
El Diablo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1872
Registrován: 21/11/2008, 14:11
Bydliště: Xeenemünde
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od El Diablo »

pro ing.Janků

Je vidět, že se snažíte ze sebe dělat velkého odborníka. Vaše údaje jsou povětšinou přesné, ale vyčtené a poznamenané zaujatostí. Rad bych se zastal Vojtěcha s údajem max. dostřel 2800m. Je to správně. Pokud byste byl někdy na vojně nebo o zbraních opravdu něco věděl, tak na to nereagujete, protože byste věděl, že se u zbraní udává maximální dostřel (v tomto případě 2800m) a účinný dostřel (tady 500m).K maximálnímu dostřelu se kupříkladu u sa58 v AČR dodává, že střela je smrtící po celé dráze letu maximálního dostřelu. Účiný dostřel se udává pro střelbu na jednotlivé cíle (sa58 do 400m) skupinové cíle(do 800m) a vzdušné cíle(do 600m).

Hlavně se ale musím ohradit proti vašemu tvrzení, že sa58 je "na pokojové" střílení. Byl jsem v Bosně, Kosovu a před nedávnem jsem se vrátil z Afghanistánu. Měl jsem možnost osahat si a zastřílet z mnoha zbraní (porovnávání zbraní je takovým mezinárodním koníčkem všech vojáků:)) Měl sem možnost porovnávat a střílet kupříkladu z m16,m4,sa80,zastava(jugoslávský licenční AK), HK G3 a samozřejmě samotné AK. Oproti všem působí sa58 jako hračka. sa58 je drobná a lehoučká zbraň (kupříkladu anglická sa80 má 6kg!). O to překvapivější dojem sa58 dělá při střelbě. Věděl někdo kupříkladu, že sa58 prostřelí automobil do 100m skr na skrz? Na asi 20 metrů prostřelí neprůstřelnou vestu s kevlarovou zesilující deskou - 1. střela desku rozlomí a zbytek jde skrz! Bylo kupříkladu velice těžké vysvětlit Angličanům, že naše sa58 nejsou kulomety a UK59 nejsou protitankové zbraně! Co se týče spolehlivosti - budete překvapen, AK zas až tak spolehlivé nejsou. Je to hlavně chyba otočného závěru - zasekává se. Střelba dávkou je u sa58 bezkonkurenční, to co s ní kalach nezvládá. Pro AK mluví hlavně cena a způsob výroby. Průměrný afghánský kovář vám AK udělá na koleni. To sa58 má závěr soustružený což je mnohem složitější na výrobu. Navíc co se rozšířenosti týká - byl to hospodářský diktát SSSR, vpodstatě něco jako když nám teď diktuje EU.

V čem je sa58 absolutně nepřekonatelná je váha, odolnost(v Bosně jednomu vojáku spadl sa58 z tanku na beton-tank Chalenger 2- tedy asi 2m, a Britové jen valili oči, že si ji ani nepřekontroloval jestli je v pořádku a pak z nich vypadlo, že jim stačí vestoje pustit sa80 na beton a můžou ji zahodit!) a jednoduchost. Na tyto nemá ani vámi oslavované AK. Když jsme střídali prostějováky v afghánu, tak pomalu brečeli, že chtěli být světoví a místo sa58 si s sebou vzali m16, které se v prašném prostředí ukázali na nic.

Co se týká přesnosti střelby jsou západní 5,56 přesnější do vzdálenosti asi 100-150m na volném prostranství. Na delší vzdálenosti a překážkách(stačí tráva)se jejich efektivita ztrácí. Ale také záleží na střelci. U našeho útvaru služil člověk, který se svou sa58 s přehledem střílel na 100m na terč s kruhy 99 ze 100.

Neznám nikoho v armádě, kdo by chtěl po zkušenostech ze zahraničí měnit sa58 za cokoli jiného. I v Afghanistanu nedají hlavně místní policisté dopustit na sa58 a mají-li možnost a prostředky mění AK za sa58.
http://vojtechovaarmy.blog.cz/0609/auto ... ikov-ak-47
Uživatelský avatar
sojuz2003
svobodník
svobodník
Příspěvky: 30
Registrován: 25/11/2008, 00:27
Bydliště: Závod

Příspěvek od sojuz2003 »

Neviete niekto aký by mohol byt rozptyl na väčšie vzdialenosti 500 – 800 m u vz. 58 ?
Obrázek
Uživatelský avatar
Spandau
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 123
Registrován: 17/10/2009, 19:49

Příspěvek od Spandau »

Sa.vz.58 má asi 4 MOA (usudzujem podľa normy na nastrelovanie zbrane).
1 MOA na 100 metrov je kruhová odchýlka 2,9cm.
Takže....na 500metrov to bude 5 x 2,9 x 4 = 58cm....atď.

EDIT: Pričom toto je len teoretický rozptyl spôsobený zbraňou. Väčšej chyby sa dopustí strelec...hlavne keď dávkuje....takže v pohode to môže byť aj takých 80cm. A mal by to byť priemer kruhu, nie jeho polomer(???)
A: "Počul som, že internetové diskusie spôsobujú degeneráciu. Je to pravda???"
B: "IMHO LOL"
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

4 MOA u sa.58 je největší rozptyl kdy byl ještě přijat, značná část zbraní je na tom líp ( 2,5 MOA když máte štěstí ). Ale pozor, toto platí s běžnými náboji a ty nejsou moc přesné.
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
tazzz
vojín
vojín
Příspěvky: 13
Registrován: 9/3/2010, 20:13
Bydliště: Táborsko

Příspěvek od tazzz »

:) Plně vám dávám za pravdu.Vzhledem k tomu, že jsem mimo jiné sloužil dva roky na postu velitele strážní roty muničního skladu, kde byli povinni vojáci sloužící ve strážní rotě prodělat každý měsíc ostré střelby z Sa vz.58 (což byl asi nejvyšší nástřel, kteří v naší armádě záklaďáci absolvovali - většina VZS z jiných útvarůsi za celou základní službu vystřelila možná tak 2x) a asi těžko bych spočítal počet střeleb, které jsem za 20 let v armádě absolvoval, si myslím, že jsem tuto zbraň poznal opravdu dobře.Můj názor je tento : pokud není vychýlená muška po nějakém nárazu nebo jinak narušen zástřel, pak každý trochu vyškolený střelec s minimální teoretickou průpravou, dobrou technikou střelby a dobrým zrakem bez problému na vzdálenost do 300m sundá cokoliv o velikosti fotbalového míče (týká se to ovšem pouze pádla, sklopky už jsou vzhledem ke konstrukci opěrky horší).Jednodušší zbraň na údržbu neznám a pokud se s ní vysloveně neflákne o zem, tak se nic neděje.Jedinou nevýhodou bývá občasné zaseknutí náboje zpravidla chybou střelce, který se po natažení snaží náboj zastrčit ručně místo toho, aby závěr prostě pustil nebo občas zbraň nevystřelí z důvodu špatného úderníku nebo x let starého náboje.Prostě ideální zbraň pro laiky, kterými v podstatě záklaďáci povětšinou byli.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17709
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Příspěvek od skelet »

Obrázek
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Sancho
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 201
Registrován: 28/7/2010, 23:03

Příspěvek od Sancho »

Zdravím

Jenom takový lehce OT dotaz- Narazil jsem při hledání materiálů o osmapadesátce na jistou americkou firmu DS Arms, která vyrábí cosi čemu říkají SA58, ale ať se dívám jak se dívám je to klon FALu jako ostatně prakticky všechno co tam nabízejí... Mě osobně to přijde trochu na hlavu když vezmu že např. Colt se s výrobci CAR-15 derivátů s oblibou soudí o označení M4, nevíte o tom někdo něco víc?
Si vis pacem, para bellum
Uživatelský avatar
sa58
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 3477
Registrován: 4/2/2005, 12:43
Bydliště: Zlínsko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sa58 »

Sancho píše:Zdravím

Jenom takový lehce OT dotaz- Narazil jsem při hledání materiálů o osmapadesátce na jistou americkou firmu DS Arms, která vyrábí cosi čemu říkají SA58, ale ať se dívám jak se dívám je to klon FALu jako ostatně prakticky všechno co tam nabízejí... Mě osobně to přijde trochu na hlavu když vezmu že např. Colt se s výrobci CAR-15 derivátů s oblibou soudí o označení M4, nevíte o tom někdo něco víc?
SA58 je civilní označení pro FN-FAL, narazil jsem na to při psaní článku o FN-FAL.
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2455
ObrázekObrázekObrázekObrázek

"Nachystejte květináče, na vánoce sem zpátky!"
Uživatelský avatar
Sancho
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 201
Registrován: 28/7/2010, 23:03

Příspěvek od Sancho »

sa58 píše: SA58 je civilní označení pro FN-FAL, narazil jsem na to při psaní článku o FN-FAL.
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2455
Jo takhle, diky moc... Stejně mi to ale přijde trochu na hlavu, většina výrobců se snaží udržet u civilní verze původní název nebo jeho variaci s tím že značka prodává, nehledě na fakt že s Sa vz. 58 (která ani na západě neni tak uplně neznámá) to vážně dělá bordel...
Si vis pacem, para bellum
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Sancho: To sice může fungovat u Kalašnikova, ale těžko může někdo vyrábět klon se ( skoro ) stejným názvem, když původní výrobce má zastoupení v USA. To by se mu taky nemuselo líbit.

Navíc klony FN FAL se v USA vyráběly v době, kdy se tam SA vz.58 neprodával a dokonce většina odborné veřejnosti ho považovala za českou licenci kalašnikova. Tedy za předpokladu, že o něm vůbec věděli...

No a mezi běžnou střeleckou veřejností, která tyto zbraně kupuje to bylo ještě horší. Troufnu si říct, že i o FN FAL tho moc nevěděli.
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Sancho
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 201
Registrován: 28/7/2010, 23:03

Příspěvek od Sancho »

kopapaka píše:...Navíc klony FN FAL se v USA vyráběly v době, kdy se tam SA vz.58 neprodával a dokonce většina odborné veřejnosti ho považovala za českou licenci kalašnikova. Tedy za předpokladu, že o něm vůbec věděli...
Bohužel do dneška ho i lidi u nás považujou za Kalašnikov, já kvetu když v Operation: Flashpoint nazývají osmapadesátku AK47CZ, a to je to česká hra a ve svojí době se chlubila maximální realističností...
Si vis pacem, para bellum
Odpovědět

Zpět na „Pěchotní výzbroj“