Graf Zeppelin objeven!

Lodě Bismarck, Tirpitz a další, ponorky, ponorkové základny.

Moderátoři: Zemakt, jarl

Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Scrat - to nemohl nikdo myslet vážně! A pokud ano, jsem smutný, že to nikdy nevyzkoušel. Ty fotky natažených obličejů po debaklu by bylo milé vidět.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Sawyerik
praporčík
praporčík
Příspěvky: 317
Registrován: 24/12/2006, 18:37
Bydliště: Ostrava

Příspěvek od Sawyerik »

Někde jsem kdysi četl, že jedním z důvodů nedokončení GZ byly obstrukce ze strany Hermanna Göringa. Zjednodušeně řečeno, nesnesl představu že by něco německého létalo ve vzduchu a on by nad tím neměl velení ani vliv.
Je to blbost nebo o tom víte někdo víc?
Obrázek

Spálené knihy osvítily svět.
Uživatelský avatar
hydrostar
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1717
Registrován: 26/9/2006, 21:19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hydrostar »

No byl jedním z těch, co tu loď křtili ;-) Ale potom byl proti...Ale určitě se to nelíbilo hlavně zastáncom ponorek.
Hydrostar se s námi trvale rozloučil...
Uživatelský avatar
Scrat
podporučík
podporučík
Příspěvky: 683
Registrován: 1/8/2009, 12:06

Příspěvek od Scrat »

Sawyerik píše:Někde jsem kdysi četl, že jedním z důvodů nedokončení GZ byly obstrukce ze strany Hermanna Göringa. Zjednodušeně řečeno, nesnesl představu že by něco německého létalo ve vzduchu a on by nad tím neměl velení ani vliv.
Neoficiálně tomu tak skutečně bylo, oficiální důvody však byl jiné. S tou nechutí Göringa přenechat velení části letectva někomu jinému máš ale pravdu. Tohle tlustý Herman dovedl k dokonalosti, dokonce i speciální letecké jednotky určené k přímé podpoře námořnictva podléhaly Luftwaffe. A veškerá komunikace mezi loděmi a letectvem operujícími ve stejné oblasti probíhala přes příslušná vrchní velitelství. A výsledkem byl třeba průšvih v průběhu minové operace Viking 22.2.1940.
Samotnému námořnictvu patřilo jen pár dálkových Condorů a průzkumná letadla na bitevních lodích.

Scrat
All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope.
Winston Leonard Spencer-Churchill
Uživatelský avatar
Hans S.
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 3767
Registrován: 22/2/2007, 04:34
Bydliště: Gartenzaun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans S. »

Vida, myslel jsem, že i ty Condory byly řazeny pod Luftwaffe a ono asi ne :).
Uživatelský avatar
Hans S.
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 3767
Registrován: 22/2/2007, 04:34
Bydliště: Gartenzaun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans S. »

UrbanII píše:Nebyl Graf Zeppelin potopen Rusama před postupujícími Němci v r.1941?
Ne, byl potopen Rusama po ustoupivších Němcích někdy po válce :).
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Příspěvek od Lord »

Jak známo Göring si zakládal na své vlastní prestiži. Luftwaffe budoval velkoryse. O tom, že chtěl mít kontrolu nad vším co lítá je pravda. Další jeho nejapností byly tzv. polní jednotky Luftwaffe. V roce 1942 potřeboval Wehrmacht nevyhnutelně zálohy, aby doplnil bojem opotřebované a promrzlé divize. A kupodivu z personálu Luftwaffe bylo možné uvolit až 250 000 můžů. V té době už nemělo Německo prostředky na to, aby se Luftwaffe stala takovou obrovskou silou jak bylo původně zamýšleno. Pro to chyběli jak piloti, tak stroje.

Jenže tyto muže nechtěl Göring uvolnit pro Wehrmacht a začal z nich stavět právě polní divize Luftwaffe, které ovšem nebojovaly s uspokojivými výsledky. Důvod byl nasnadě – neměly potřebné kádry a důstojníky, případně veterány. Přesto Göring u Hitlera s tímto požadavkem uspěl, protože prý nemůže uvolnit vojáky vychované v nacionálně socialistickém duchu pro tupý Wehrmacht. Zkrátka mezi Luftwaffe a Wehrmachtem panovala určitá nevraživost způsobená hlavně osobou tlusťocha. Toto velmi kritizuje také von Manstein ve své knize Ztracená vítězství.

První divize se začaly budovat nejdříve v zimě 1941/42 jako obrana letišť a jiných důležitých bodů Luftwaffe proti sovětským vojskům, která by prolomila frontu. Koncem léta 1942 bylo z Luftwaffe převedeno 50 000 nadbytečných vojáků do zálohy pozemní armády. Göring navrhl Hitlerovi, že zajistí dalších 200 000 mužů pro nové divize pokud zůstanou po velením Luftwaffe. Göring chtěl pro tyto divize muže pouze z Luftwaffe, avšak velitelé čet a rot byli stejně nezkušení jako velitelů pluků a to se v bojích muselo projevit. Divize trpěly nadměrnými ztrátami a menší bojeschopností.

Tyto divize byly zpočátku menší než odpovídalo klasické divizi Wehrmachtu, protože podle Göringa měly plnit spíše defenzivní povinnosti v klidnějších oblastech. Nakonec bylo vytvořeno celkem 22 polních divizí. Většina jednotek strávila svou existenci na Východní frontě. Za zhoršující se situace musely být nasazovány do těžkých bojů. Účastnily se akcí jako "Malý Stalingrad severu", snaze ulehčit Velikije Luki, pokusu o obranu Vitebska během operace Bagration, bojů v Kuroňské kapse, a jiné.


Neznámější divizí Luftwaffe byla asi Fallschirm-Panzer Division 1 Hermann Göring. Ovšem tato divize nemá nic společného s výše uvedenými, protože byla vytvořena již před válkou. Počátky zrodu lze nalézt už u výsadkové jednotky, která proslula během západního tažení v roce 1940 dobytím pevnosti Eben Emael,
viz.
www.palba.cz/viewtopic.php?t=54
www.palba.cz/viewtopic.php?t=3773
http://fallschirmjager.stranky1.cz/

Obrázek

Výsadky v Norsku, boje v Africe, v Itálii u Salerma a obrana Gustavovy linie (Monte Cassino). Později se z ní stala pancéřová divize a bojovala na Východní frontě v Kurlandské kapse a jiné. Bojové kvality této elitní divize byly vynikající.

Video na www.youtube.com/watch?v=F4289BCry-Q

Další příklad Göringovi snahy mít pod kontrolou „vše co lítá“ byl Fallschirmjäger - označení pro německého parašutistu. Jednotka parašutistů, která byla vytvořena už v rámci Wehrmachtu byla v roce 1939 převedena pod Luftwaffe. Za války pak bylo v rámci Luftwaffe vytvořeno 14 divizí Fallschirmjäger, které už neměli s parušitisty nic společného, ale název byl vnímaný jako „čestný“. Šlo hlavně o Göringovu snahu připsat Luftwaffe také „podíl na vítězství“, aby veškerou slávu nesklidil jen Wehrmacht.

Video trénink www.youtube.com/watch?v=mRJLgS-_zK4

Elitnost těchto jednotek, podobně jako v případě jednotek SS byla založená hlavně na přísném výběru uchazečů a tvrdém výcviku, včetně politického školení.

Jak vidíte tyto divize ať Luftwaffe nebo SS nebyly co do počtu malé. Odčerpávaly dost mužů. To vadilo i Guderianovy, který v roce 1943 předložil Hitlerovi svůj plán v němž chtěl mimo jiné ukončit existenci těchto zpolitizovaných divizí SS a Luftwaffe, což však nebylo uskutečněno. Problém byl v tom, že Německo bylo schopno doma ve vlasti stavět sice nové divize, ale tyto divize byly bez zkušeností. Z vojenského hlediska bylo účelnější, aby noví branci byli doplňováni již do existujících divizí, které krvácely na frontě.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Příspěvek od Lord »

Na této ruské stránce úplně dole jsem objevil fotografie (ne sice moc zřetelné), které zobrazují zkázu Graf Zeppelinu. Podle nich si Rusové na lodi testovali jak jí potopit. Kolem a na lodi jsou vidět výbuchy bomb.

http://historius.narod.ru/spravka/carri ... elin-2.htm

Je tam i plán lodě převzatý www.dreadnoughtproject.org

Zajímavé ...
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

To má svoji pevnou logiku - jestli Sověti viděli jako svého hlavního protivníka USA a Velkou británii, tak jim bylo jasné že jejich tihomořské pobřežé je zranitelné námořními výsadky.

Převaha na moři po válce byla na straně USA zdrcující a tedy bylo potřeba zjistit jak takovou věc potopit. Stalo se. Sověti stejně v době kdy tuto loď vlastnili nebyli na takové úrovni aby ji zprovoznili a provozovali. A jak by ji z Baltu dostali na široký oceán? Nemělo to řešení.

Cvičné útoky tak mohly tuto akvizici k ničemu trochu vylepšit.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Odpovědět

Zpět na „Kriegsmarine“