Byla obava SSSR z jaderného útoku pouze paranoia?

Konflikty a války po roce 1945 - Izrael, Korea, Vietnam...
Zamčeno
Uživatelský avatar
Vallun
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 12/2/2009, 08:23

Příspěvek od Vallun »

skelet - to je ale rozdíl postoje obyvatelstva a politických špiček - politickoekonomická lobby se nechce vyzbrojovat, protože současný stav jim umoňuje dobře obchodovat... Amíky sice nemají rádi, ale využívají je s chutí...a navíc oni sami mají vítr z Číny, takže jsou rádi, že je kryjí křídla amerického orla..
Ve válce: Rozhodnost; Po porážce: Vzdor
Po vítězství: Velkomyslnost; V míru: Dobrá vůle

sir Winston
Uživatelský avatar
Foxbat
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 289
Registrován: 30/3/2006, 20:36

Příspěvek od Foxbat »

K téme. Ruská mentalita je tvrdšia a surovejšia, ale často sa ukáže až po pohárikoch vodky, že tvrdosťou to len nie je, americká mentalita a patriotizmus, (nie ten falošný, ktorý nám nanútila naša vláda s pajácmi a zlodejmi čo chcú odviesť pozornosť ľudí od volieb ..som mimo)..americká je zas falošnejšia, úprimne by som viac veril Rusom ako Američanom, už aj preto, že aj keď si to nepripúšťame ľahko sme vlastne s časti taký tiež.
:???:
Koniec koncov ďalej vidíme na vlastné oči a uši..nie je to fikcia ani blud, že Amerika sa naďalej tlačí na Rusko a chce byť nad hrncom keď to "vybuchne" studená vojna neskončila, raketami v Poľsku to naďalej pokračuje.
V momentálnom politickom rozložení z veľkej časti atómový útok stráca zmysel a bol by len prehrou. Postihol by priamo či nepriamo aj útočníka.
hore možeš dole musíš
su aj taký, ktorým netreba krídel a kde žiadny stroj nedoletí...
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Foxbat píše:K téme. Ruská mentalita je tvrdšia a surovejšia, ale často sa ukáže až po pohárikoch vodky, že tvrdosťou to len nie je...
A na tento objev jsi přišel kde?
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2466
Registrován: 20/1/2010, 21:16
Bydliště: I'm living on an endless road
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jersey.se »

Asi přišel na to, že Rusové posilnění vodkou se občas poperou ;). Sice bych mu nechtěl brát iluze, ale docela bych mu přál účast na nějaké švédské slavnosti, kde se hojně popíjí. Zřejmě pochopí, že ani Švédové nejsou tak mírumilovní, jak se někdy tvrdí. Tam na pěsti dojde prakticky vždy. No a na ožralé Angličany nemají ani Němci... co z toho vyplývá, milý Watsone? :)
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Příspěvek od Julesak »

Že alkohol je metla ľudstva:)
A že čo Slovák (Rus, Švéd, Nemec...) to zametač...
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Uživatelský avatar
Rosomak
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2318
Registrován: 7/8/2007, 08:54

Příspěvek od Rosomak »

arten píše: dalej - patrac - sovieti mali vodikovu bombu ako prví. pokial viem, nie je to tiez pravda - prví ju mali americania, ale pravdou je ze sovieti kontrovali kratko po tom a technologicky nesporne dokonalejsiou technologiou.
Blbost.
V USA navrhl vícestupňovou bombu Teller se svým týmem - na základě výpočtů a návrhů konstrukce byl systém nazván Teller-Ulam. Ale tento systém není termojaderná puma, pouze vícestupňová. Že na základě tohoto návrhu potom USA zkonstruovali vodíkovou "pumu", nic nebere prvenství SSSR a Andreje Sacharova.
I když, historie se učí k obrazu svému...

Takže podrobně:
Tellerův návrh USA hodně dlouho zavedl do slepé uličky, např. použití tritia znamenalo, že při zkušebním výbuchu na atolu Elugelab byl vybudován ohromný bunkr s chladícím zařízením (kolos Mike), aby se tritium podařilo udržet a bombu přivést k výbuchu - Teller z protestu se testu nezúčastnil.

Obrázek

Samozřejmě, bylo potřeba ještě hodně peněz a překonání spousty problémů.
Po nahrazení tritia izotopem lithia (a lithium je prvek, ne izotop vodíku, tritium zde vzniká rozpadem deuteridu lithného po ozáření neutrony - problém bylo tehdy spočítat, kolik ho vznikne - zjednodušeno) zkonstruováním třístupňové pumy která měla fáze: štěpení (Plutonium či Uran 235) - fůze (izotop lithia) - štěpení (Uran 238, který zároveň sloužil jako neutronový odražeč - ale stal se také nečekaně generátorem neutronů) se jim to konečně povedlo a mohli tuto bombu označovat jako "vodíkovou" a do dějin do vstoupilo jako test termojaderné zbraně na atolu Bikini.
Díky nedokonalým počítačům a zásadním chybám ve výpočtech se jim podařilo postavit "kapku" silnější pumu než si spočítali (viz výše) a neoficiální síla výbuchu tak mohla být větší než slavné Car bomby (67 Meg TNT).

Odůvodnění:
Udává se původní vypočítaná síla 4-8 Megatun TNT, údajně reálná při výbuchu 15 Megatun TNT (pokud ale srovnáme konstrukci Castle Bravo s Car bombou, tak Castle Bravo měl třetí stupeň z Uranu, ne z olova pro snížení účinků...). Účinek je srovnáván podle velikosti ohnivé koule, ale Castle Bravo byl pozemní výbuch, kdežto Car Bomba byla odpálena ve 4.000 m, tj. 4.200 m nad mořem. Když srovnáme atomový hřib, tak Castle Bravo průměr 100 km, výška 40 km po osmi minutách, Car Bomba průměr 40 km a výška 60 km po neznámém čase...

Tady se musím zastavit. Car bomba byla plnohodnotná jaderná puma, ale tzv.Shrimp device (americká "puma") měla k samotné pumě hodně daleko...

Obrázek

Je umístěna v betonovém bunkru, což samo o sobě je podivné. Když to srovnáme s předchozím monstrem, je patrné zlepšení. Všimněte si ale v pravé části bílých trubek. Proč jsou ty dvě trubky bílé? Víme, že v předchozím pokusu museli "bombu" intenzivně chladit kapalným heliem.
Jak to tak vypadá, chladit ji museli také.

Dalším ohromným průšvihem bylo velké radioaktivní zamoření a následný spad způsobený jednak samotnou bombou, dále materiály obalu "bomby" a umístěním, kdežto u Car Bomby bylo potlačeno nebo neexistovalo (dva dny po výbuchu nenaměřili žádné zamoření), ale přesto USA vehementně protestovaly (až na to, že spad s Castle Bravo zasáhl také Evropu, Austrálii)...
U pozemního výbuchu Castle Bravo dosáhla radiace ve vzdálenosti 45 km minimálně 5-10 Rentgenů mimo směr větru.
Výška atolu Bikini je cca 10 m nad hladinou vody, umístění Castle Bravo nebylo tedy výše než 30 m (když budu fandit). Tj. loď a její paluby (+20 m) vůbec neměla zasáhnout pronikavá radiace výbuchu - bod výbuchu byl pod horizontem v průměru -10 m. Útlum vodou byl tedy dostatečný, loď musela zasáhnout sekundární radiace výbuchu - radiační zamoření, které se velmi rychle šířilo
No a pokusným "morčatům" také nebylo veselo.
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Rosomak - už jsem se chtěl podívat do literatury jestli si věci pamatuji špatně. Ušetřil jsi mi práci a navíc udělal dobrý exkurs do historie. Dobrá práce. :rotuj:

EDIT: jinak všimli jste si něčeho? My celý problém jaderných hrozeb komprimujeme do roviny USA proti SSSR. Nějak jsme zapoměli na jaderné potenciály Francie a Velké Británie. Obě země vytvořili silné arzenály a myslím, že obě mají taktéž úplnou triádu. To by mohlo být tím jazýčkem na váhách když budeme rozhodovat kdo byl větší hrozbou- osamocený SSSR nebo proti němu stojící tři jaderné velmoci.

Nějak jsem to opoměli a bylo by dobré to napravit.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
jmodrak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1376
Registrován: 20/1/2010, 20:53

Příspěvek od jmodrak »

Možno tobude tým, že V. Británia je politický koloniou USA a Francúzov od roku 1812 prestalo dobytie Ruska lákať. :D
Uživatelský avatar
Vallun
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 12/2/2009, 08:23

Příspěvek od Vallun »

jmodrak - byl bych oaptrnější v tom, kdo je čí politickou kolonií;)
Ve válce: Rozhodnost; Po porážce: Vzdor
Po vítězství: Velkomyslnost; V míru: Dobrá vůle

sir Winston
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

Fotka s označením D92-1 patrí k pokusu Castle-Bravo a to bola prvá americká "suchá" bomba, teda s náplňou LiD, dokonca zrejme s rafinovaným 6Li. Trubky, vyvedené z čela a plášťa nálože sú "svetlovody" pre sledovanie šírenia radiácie/žiarenia v telese nálože.

Ivy Mike (1952) bola konštrukcia Ulam-Teller s tekutý deutériom
Joe 4/RDS-6s (1953) bola konštrukcia "Slojka" s pevným LiD ("boosted")
Castle Bravo (1954) bola konštrukcia Ulam-Teller s tuhým LiD

Slojka, ako všetky štiepne nálože s podpornou fúziou ("boosted"), mala len značne omedzené možnosti zvýšenia výkonu. Nijak extra pokroková teda nebola, ale bola zrejme prvou takouto náložou bojovo použiteľnou a prvou s tuhým fúznym palivom.

Tellerov návrh nebol slepou uličkou - tou bol pokus použiť kvapalné deutérium. Koncepcia Ulam-Teller alebo u rusov "Tretia idea" sa používa dodones.
Podobne sa dodnes používajú aj "boosted" nálože s tríciom plneným jadrom.
Naposledy upravil(a) Alchymista dne 10/3/2010, 18:00, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
xfr
desátník
desátník
Příspěvky: 40
Registrován: 2/9/2008, 19:49

Příspěvek od xfr »

Rosomak: predpokladam ze niekto to zhrnie komplexnejsie ako ja, ale predsalen poviem ze sami ten tvoj exkurz do historie jadrovych zbrani zda byt strasne neprehladny, nekompletny a nepresny (povodne som ta chcel citovat vetu ktorou prispevok zacinas, ale odpustim si to). Mam k nemu jednu hlavnu otazku - ako definujes vodikovu bombu a preco podla teba ivy mike (a ulam-tellerov dizajn vseobecne) nieje vodikovou bombou ???
A k tomu ze biele rury = chladenie ... to znie ako celkom dobra konspiracna teoria.
Patrac: VB dnes kompletnu triadu urcite nema a asi ani nemala. Inak 3 jadrove mocnosti mozu sposobovat skor problem v koordinacii pripadneho utoku ako zvysenu hrozbu. Citujem generala Vitanovskeho (hovori sice o roku 1968, ale je to pouzitelne na NATO vseobecne):

VV: Já si myslím, že tady ještě jeden aspekt je prostě důležitý. To je otázka takováhle: My
jsme v podstatě vytvářeli front. Tak nějak ten front pro solidní obranu by postačoval. Ale mě
jedna věc tady mate, nebo jedna věc tady mně stále vrtá hlavou a vrtala mi hlavou ještě
donedávna, než jsem byl teď na dvou sympoziích ve Spolkové republice, kde jsem mluvil s
některými lidmi z NATO, teď jsem mluvil s tím poradcem Manfreda Wörnera, s Chrisem
Donellim, o otázce NATO, tak mě mate totiž jedna ta strašná dezinformace, kterou oni vůči
nám Sověti dělali. Já si nemyslím, že by oni tu situaci neznali, ale vzpomeňte si, že v roce 1968
jeden z hlavních strašáků, který tady byl, proč sem Sověti museli přijít, bylo také to, že po zuby
ozbrojené NATO čeká na hranicích, aby sem vtrhli. Já jsem se svou otázkou obrátil jako Švejk
na toho jednoho generála Bundeswehru, když jsem tam teď byl a říkal jsem mu: „Prosím vás,
vy pořád vykládejte, vy jste čekali tady,“ a tak dál. On říkal: „Pane generále, to dovolte, abych
se srdečně zasmál, protože já nevím, jak máte organizovanou Varšavskou smlouvu,“ to řekl s
takovou ironií určitou, „ale my to máme, víte, tak, že u nás u těch šestnácti států v tom NATO,
v té Severoatlantické alianci, platí naprosto jednoznačně konsensus, víte, neexistuje, aby se
udělala nějaká akce takového druhu jako vpád do Československa, a kdyby s tím nesouhlasil
třeba jeden stát, například Dánsko, tak se to nedělalo. A vy si myslíte, že tenkrát by se byl
nenašel jeden z těch malých států, který by s tím nebyl souhlasil?“
Naposledy upravil(a) xfr dne 10/3/2010, 18:59, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2466
Registrován: 20/1/2010, 21:16
Bydliště: I'm living on an endless road
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jersey.se »

Pátrač: Pak je třeba započíst ovšem i země, které jaderné zbraně jako takové přímo nevlastnily, ale pro které by nebyl problém je v případě potřeby ve velmi krátké době vyrobit. Příkladem může být Švédsko, tedy technicky vyspělá země se silným civilním jaderným programem a jadernými zbraněmi vyvinutými "na papíře". Švédsko se oficiálně od JZ odklonilo někdy v průběhu 60tých let, kdy se schvaloval další vojenský rozpočet a mělo se rozhodnout mezi novým systémem představovaným buď jadernou zbraní nebo letounem Viggen. Viggen se poněkud lépe hodil do vojenské doktríny této počtem obyvatel malé země trvající na své (ne až tak přísné) neutralitě.
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast
cernakus
poručík
poručík
Příspěvky: 797
Registrován: 20/3/2007, 08:15

Příspěvek od cernakus »

vallun:

Tady nění co zpochybňovat. Od vlády Tonyho je i labouristická británie v politickém vleku USA a USA jsou v politickém vleku Izraele s krátkými záblesky americké emancipace :-)
Uživatelský avatar
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2466
Registrován: 20/1/2010, 21:16
Bydliště: I'm living on an endless road
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jersey.se »

No, že by se Izrael těšil plné podpory USA, natož aby jim mohl něco diktovat se zrovna říct nedá. Spíš začínají být USA v ekonomickém vleku Číny, což se jistě pomalu zrcadlí i v politice.
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast
Uživatelský avatar
CAT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1683
Registrován: 6/8/2009, 10:53

Příspěvek od CAT »

jmodrak píše:Cat alebo do témy Svetová dominance USA
Nevím proč... Nic takového spochybňovat nebudu, ani nechci, spochybňuju jenom závěry, které z toho vyvozuješ ty.

Skelet: Vyčerpali, doufám že pro oba prospěšně... :-)
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
jmodrak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1376
Registrován: 20/1/2010, 20:53

Příspěvek od jmodrak »

vallun :
Keď sledujem politiku V.B., posledná ich samostatná akcia bol Suez, ale je možné, že sa poučili a ovládli zahraničnú a obrannú politiku USA. Robia to "proste fikane". :)
Uživatelský avatar
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2466
Registrován: 20/1/2010, 21:16
Bydliště: I'm living on an endless road
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jersey.se »

Přes Čínu? :)
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast
jmodrak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1376
Registrován: 20/1/2010, 20:53

Příspěvek od jmodrak »

Cat tam takáto rozprava patrí skôr ako tu, nie až tak mimo tému.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17856
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Příspěvek od skelet »

Pátrači ty jsi neviděl seriál Jistě pane premiére?
Zde sir Humphrey šéf britské administrativy vysvětloval novopečenému premiérovi proč má Velká Británie JZ. "
Premiér: Ale když naše jaderné zbraně Sovětský Svaz neohrozí, tak proč je máme?
Humphrey: No kvůli Francii pane premiére!
Premiér: Cože?! My jsme přeci spojenci!
Humphrey: Ale no tak pane premiére! :-)"
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2466
Registrován: 20/1/2010, 21:16
Bydliště: I'm living on an endless road
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jersey.se »

Tywe, skoro mi vyfrk sopel na monitor :)))
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast
Zamčeno

Zpět na „Události a konflikty po roce 1945“