ŽIDOVSKÁ OTÁZKA NA SLOVENSKU a role J.Tisa

Zajatci, Malmédy, Katyň, koncentrační a pracovní tábory.

Moderátor: Pátrač

Zamčeno
Uživatelský avatar
Rosomak
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2318
Registrován: 7/8/2007, 08:54

Příspěvek od Rosomak »

Ano, není nad přesný popis. Ovšem nezapomeň, že místní orgány ovládali ve velkém Němci. Např. v Táboře konkrétně zatkli starostu Václava Soumara již 15. května 1939 a šupem jej poslali do Buchenwaldu.
Takže kdo vládl městu od 15. května 1939 až 1945 a byl odpovědný za smrt 156 místních Židů a zničení židovského hřbitova?

OT: Třeba se Ti bude někdy hodit fotodokumentace z Tábora
http://sechtl-vosecek.ucw.cz/cml/dir/index.html
Uživatelský avatar
CAT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1683
Registrován: 6/8/2009, 10:53

Příspěvek od CAT »

Rosomák: Díky za ten archív, pěkné a pro mě novinka. U nás v Bechau to byl zase nějakej Krajíček (ajzlboňák, dostal od němců za kolaboraci trafiku po jednom legionářovi), pak si nechal řikat Krajitzech či tak nějak a ten ovládl úřad starosty... Skončil neslavně, zdrhnul a v Aši na nádraží si ho všimnul náhodou nějakej mladej Bechyňák a poslal na něj policajty... Divim se že toho člověka nezlinčovali, když ho přivedli za vozem spátky do Bechyně, měl na svědomí dost životů (Pravda, když procházel městem, tak dostal přes hubu od řezníka, ale to bylo všechno)...

Rozhodně to pro Milana docela pěkně popisuje realitu za Protektorátu...
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Rosomak píše:Ano, není nad přesný popis. Ovšem nezapomeň, že místní orgány ovládali ve velkém Němci. Např. v Táboře konkrétně zatkli starostu Václava Soumara již 15. května 1939 a šupem jej poslali do Buchenwaldu.
Takže kdo vládl městu od 15. května 1939 až 1945 a byl odpovědný za smrt 156 místních Židů a zničení židovského hřbitova?
To je právě rozdíl, který milanovixyz uniká nebo si ho nechává schválně unikat. Je to totiž zásadní rozdíl mezi tím, být přímou součástí říše, muset akceptovat okupační zákony a české vyhlášky, které pouze německá nařízení uváděla do praxe ve srozumitelné řeči, a tím být suverénním státem.

A ten zásadní rozdíl je v tom, že až do roku 1944 konkrétně srpna toho roku Slovenský štát měl vše vlastní a rozhodoval o sobě zcela jistě svémocně. Navíc jeho vojáci bojovali proti Rudé armádě a tím Slovensko bylo i přímý vojenský spojenec říše. To je rozdíl, který bije do očí ale asi ne dost.

Proto to neustálé míchání Protektorátu do tohoto vlákna ze strany kolegů ze Slovenska a to právě hlavně u Milanayxz bije do očí mě a jistě vám neuniklo, že jsem provedl další selekci. Což zopakuji kdykoliv bude třeba. A šmidra.
Naposledy upravil(a) Pátrač dne 20/7/2010, 21:01, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
whitedog
četař
četař
Příspěvky: 78
Registrován: 28/4/2010, 21:32

Příspěvek od whitedog »

Aby to bolo neosobné a neadresné čo sa tak zjednotiť na jednoduchej terminológii:

Protektorát Čechy a Morava skrátene .............Protektorát,
resp. Slovenský štát teda .......................................Štát.


Akékoľvek iné pomenovanie ako Slovensko, Česko, Česi, Slováci evokuje súčasné štátne celky –Slovenská republika alebo Česká republika. Sú snáď tieto celky nástupcami Protektorátu , al. Štátu ? Nie! Tak to nezmiešavajme dokopy a už vonkoncom nie súčasnú politicko-ekonomickú situáciu. Možno drobná technická poznámka prispeje k zmenšeniu vzájomného napádania. Čo nato, súhlas?
Ani ten najlepší Spitfire nemôže byť na dvoch miestach súčasne...
Uživatelský avatar
whitedog
četař
četař
Příspěvky: 78
Registrován: 28/4/2010, 21:32

Příspěvek od whitedog »

Som rád, že tu bolo spomenuté ríšske zákony versus vlastné zákony a termíny: zákon, vyhláška, nariadenie. Je medzi nimi rozdiel.

O tom, že na území každého z nich platilo niečo iné, len poukázať na zostrelených čs.letcov.
- letec z Protektorátu išiel „ke zdi“ za : postavenie sa zbraňou voči ríši –teda ríšske zákonodarstvo **
- letec zo Štátu bol „postavený k múru“ za: nie čo obdobné, ale podľa zákonodarstva Štátu.

Rýchly kvíz, nájdite rozdiely***:
Ústavný zákon č. 68/1942 Sl. z.
Zákon č. 113/1940 Sl. z.
Vládne nariadenie č. 137/1939 Sl. z.

Ta nakoniec privádza k rozdielom medzi výkonnou (vláda) a zákonodarnou zložkou (parlament) - v zložení, kreovaní, postavení ... wikipédia napovie.
-----------------------------------------------------------------------------

** napríklad: in KX-B neodpovída, Alois Šiška –str.102: „....dopustil sa v letech 1939-1942 zločinu zemězrady, velezrady, špionáže a pozvednutí zbrane proti vudci a jeho ríši podle paragrafu St.GB91a ríšskeho trestního zákonniku tím, že uprchl po vypuknutí války z protektorátu Čechy a Morava a byl chycen v německu se zbraní v ruce....“


*** (Jednotlivé akty sú zoradené podľa právnej sily.)
Ani ten najlepší Spitfire nemôže byť na dvoch miestach súčasne...
Uživatelský avatar
CAT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1683
Registrován: 6/8/2009, 10:53

Příspěvek od CAT »

Whitedog: :up: První příspěvek se mi líbí a je škoda že tu nebyl o dost dřív...
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

whitedog - já třeba problém s názvoslovím nemám, ale Tvoje skratka by mohla vést spíše k dalším obviněním z toho, že znevažujeme historické názvy.

Jinak to co jsi napsal dále je stručné ale zničující. Ale kolego - nešlo by udělat z těch citovaných kvizových otázek něco jako informační konspekt?
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Milanxyz
Prudič neodbytný
Prudič neodbytný
Příspěvky: 78
Registrován: 19/4/2010, 11:07
Bydliště: sem a tam

Příspěvek od Milanxyz »

Cat (19.7, 12:07),
K vôli vytýkaniu „neustále odbíháš od tématu k nedůležitým věcem (například vyjmenovávání toho co udělal Beneš slovákům)“, pokúsim sa byť stručný.

Memorandum o Slovensku, v ktorom je Benešov (a nielen jeho) prístup k "slovenskej otázke" dostatočne vyjadrený mám len v knižnom vydaní, neviem o tom, žeby bolo na nete. Opíšem ho, keď mi čas dovolí a umiestním pravdepodobne v sekcii „Lidé – Ostatní“.

Imidž - zdroje: Bol to televízny program, videl som to, svojho času písal som o tom, takže keby sa mi to podarilo nájsť v počítači, určite by tam boli informácie, kedy to bolo odvysielané. Len nemôžem sľúbiť kedy.

Čo sa týka „výkladu (slovenských) dejín“, nejde o jednotný, ale o pravdivý a ten nám žiaľbohu žiadní „cudzí“ historici nezaručujú.

Tvoj článok o židoch v Čechách a na Morave som si prečítal a musím poznamenať, že oproti tomu, ako na problematiku židovskej otázky na Slovensku nazeráš, a s prihliadnutím k tomu, ako je základný článok tejto debaty kacermiroslavom motivovaný, tak je Tvoj článok veľmi, ale naozaj veľmi „mierny“. Mám k nemu niekoľko poznámok, ale tie tu nebudem rozvádzať, aby som „neodbíhal“.

K tvrdeniu, že na „Slovensku byl klerofašismus a beru to jako fakt, takže na to už nemusíš reagovat... (Co bylo zde v Protektorátě opět nemá s tématem nic společného,....“ by som rád počul, Tvoj výklad nálepkovania „klerofašizmu“ a že z čoho naberáš istotu, že to bola vedúca politická ideológia na Slovensku.

Prosím Ťa, v čom je môj príklad „k Tisovi a retro“ „mimo mísu“? Čo si dr Tiso myslel v spojení s víťazstvom spojencov je v otázke retroaktivity zákonov, podľa ktorých ho súdili, absolútne vedľa.
Faktom zostáva, že na vyjednávaniach za „obnovu po válce“ nebol ani jeden-jediný volený zástupca existujucej a medzinárodne uznanej Slovenskej republiky, ktorý by bol mal v tej veci platný mandát. Spomínať v tejto súvislosti medzinárodné právo, „něco ve smyslu že územní celistvost má přednost před separatistickejma tendencema různých skupin uvnitř“ je prinajmenšom nedôstojné.

Podľa dohodnutých zmlúv, slovenský národ sa nikdy nemohol (a ani nesmel) považovať za nejakú „skupinu uvnitř“.

Pre oživenie pamäti zopakujem prvé dva články Clevelandskej dohody podpísanej 25. Októbra 1915:
1. Samostatnosť českých zemí a Slovenska
2. Spojenie Českého a Slovenského národa vo federatívnom zväzku štátov, s úplnou národnou autonómiou Slovenska s vlastným snemom, s vlastnou štátnou správou, úplnou kultúrnou slobodou, teda i s plným užívaním jazyka slovenského, vlastnou správou finančnou a politickou, so štátnym jazykom slovenským.

Po preštudovaní tejto dohody prof Masaryk spísal novšiu, tzv. Pittsburghskú dohodu, ktorú sám 30.mája 1918 podpísal. Dohoda obsahuje aj nasledovné:
1. Schvaľujeme politický program usilujúci sa o spojenie Čechov a Slovákov v samostatnom štáte z Českých Zemí a Slovenska.
2. Slovensko bude mať svoju vlastnú administratívu, svoj snem a svoje súdy.
3. Slovenčina bude úradným jazykom v škole, v úrade a vo verejnom živote vôbec.
4. Česko-slovenský štát bude republikou, jeho konštitúcia bude demokratická.
Atď.

Nehnevaj sa, ale spomínať Kosovo v spojitosti s postavením medzinárodne uznaného Slovenska je dostatočné „faux pas“ samo o sebe, nehovoriac o tom, že takéto myslenie len potvrdzuje, že obyvateľstvo na druhej strane Moravy naozaj považovalo Slovensko za svoju kolóniu.

Retrospektívne celá politika pražskej vlády smerovala k tomu už od ústavy v 1920-tom, od zmeny dohodnutého „Česko-Slovenska“ na „Československo“ a zámeny dvoch národov na nejaký vymyslený národ „československý. Nie div, že Beneš v svojom úsilí o „obnovu po válce“ uspel operovním „separatistickejma tendencema různých skupin uvnitř“ a predstavoval Slovákov len ako „separatistickú skupinu“ jednotného „československého“ národa.

Prepáč, ale nasledovné: „Navíc podle mě tu pánové na rozdíl od tebe doložili důkazů dost (od návštěv Slov. představitelů v koncentračních táborech přes následné prohlášení několika z nich (a to byla komise, která měla zjistit jak se tam Židé budou mít) o tom že tábory jsou konečnou stanicí pro své obyvatele...“
mi nejak uniklo. Priznám sa, že som kacermiroslavove pripomienky posledne nesledoval, pretože jeho cieľ za každú cenu bez ohľadu na okolnosti dokázať, že Slováci úmyselne posielali svoje židovské obyvateľstvo na istú smrť ma unavovalo. Ani teraz, pri tej údajnej komisii pred transportami nie je uvedený zdroj. Počujem o tom po prvý raz. Neverím, žeby som to v mne dostupnej literatúre prehliadol, ale ani netvrdím, že je chronologicky úplna. Zaujímavé na tom je, že keď som ja citoval Wislicenyho, tak sa kacermiroslav vyjadril o ňom dosť pohŕdavo, ale keď to má poslúžiť jeho účelu (čo som spomínal vyššie), potom mu je aj Wisliceny dobrý!

O transportoch židov fašistickým Maďarskom pred obsadením Nemcami som písal (je tam aj odkaz), nebudem sa opakovať.

Vyhladzovanie ľudských bytostí so zameraním na jedno etnikum/rasu počas 2. svetovej vojny bolo zlýhaním ľudskosti a tragédiou ľudstva. Bolo "vynalezom" jedného z najvyspelejších národov Európy na vrchole jeho mocenského postavenia v Európe a uskutočňované – aspoň v začiatkoch – tajne. Bolo nanútené pre participovanie všetkým národom Európy pod nemeckým vplyvom. Niekde vojenskou silou a následným okupovaním, niekde „dobrovoľnou okupáciou“ a niekde len silným politickým tlakom a hrozbou okupácie. Vybrať si ten najmenší národ zo sféry nemeckého vplyvu, ktory bol obkľúčený zo štyroch strán hrozbou priamej okupácie a zániku a predstavovať ho ako príčinu celej tejto tragédie ľudstva za účelom vytĺkania politických (alebo aj iných) bodov je nehorázna zlomyseľnosť a lôž.

Osviečim: Opakujem, aj keby som v preklade chybyl, je zjavne, ze prvý diel bol úmyselne vyrobený tak, aby poškodil Slovákov.
V sekcii „Holocaust“ je o Osviečime pomerne dobrý príspevok od „Leny“.
Objektívny.
Jej udávaný počet obetí sa viac-menej zhoduje s údajom vo Wikipedii. Pri minimálnom počte udávaných 1,1 milióna obetí tvorí tých 36 000 nešťastníkov zo Slovenska (prvých 20 000 bolo v pracovných táboroch a mohli byť aj inde nielen v Osviečime) len málinke percento tam zahynuvších.

Či mi chceš povedať, že z tých 200 000 českých židov, alebo pol miliónas maďarských židov (to aby som spomenul len polovicu tam zahynutých ľudí) sa nik nezachránil, aby s nimi urobili o Osviečime interview?
Je možné, žeby pri oslobodení Osviečima, boli všetci oslobodení väzni len slovenskí židia?
Isteže nie!
Preto sa pýtam znovu: Pri tom viac, ako milióne obetí ľudí rôznych národností z celej Európy, že by sa tvorcovia toho prvého dielu vyrobeného v angličtine a umiestneného na internete pre celosvetovú verejnosť, len tak náhodou rozhodli zosobniť tento tábor smrti práve s transportami vyhradne zo Slovenska ?
Veríš tomu?
Ja nie!
Bez ohľadu na to, či to považuješ za „blbost“, alebo nie.
Uživatelský avatar
CAT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1683
Registrován: 6/8/2009, 10:53

Příspěvek od CAT »

Milan: Super příspěvek, tady už mi nedáváš sanci tě odbýt tak "lehce"...

To memorandum o Slovensku a pak ten zroj, budu za něj rád, je to určitě dokument, který by měl na Palbu také patřit...

Ten výklad dějin. já tě chápu, ale nepřijmu to, že pokud budou psány zevnitř, tak že to zaručí pravdivý výklad dějin. Opravdu si myslím, že by měl dějiny popisovat někdo kdo nemá na daný národ (stát, cokoli) předem udělaný názor...

Ohledně mého článku: Ano, měkký je... To je bohužel pravda (je to součást mnohem větší a podrobnější práce o odsunech židů z mého rodného města, kde popisuji události a osoby v tomto městě. Tento článek je jen taková předmluvá, brázek si člověk udělá až po přečtení a pochopení souvislostí). I když popravdě nevím jak bych měl přitvrdit, pokud jde o takto paušalizující článek, tak se prostě nemohu zaměřit na jednotlivá zvěrstva (jakkoli si nazdají s těmi v Slov. státě). Za poznáky budu rád do soukromých správ a předem ti za ně děkuji...

Ohledně klerovašismu: už wiki (já vím že to neni extra zdroj, ale zde když porovnám s jinými zdroji neni co vytknout) popisuje klerofašismus jako Klerofašismus je fašismus řízený klérem, nebo ideologický konstrukt kombinující prvky fašistické s katolickou náboženskou tradicí. Ten druhý případ se dá vcelku jasně aplikovat na Slov. stát. Shodnem se? Pokud ne, napiš prosím proč...

Tiso: Ano máš pravdu že co si myslel Tiso není předmětné. Přesto pořád nechápu proč se podivuješ nad jeho odsouzením za vlastizradu na ČS.

Slovensko jako skupina uvnitř: Už chápu kam tím míříš... A ano, musím souhlasit že pokud byly smlouvy o rovnoprávnosti etc., pak opravdu nejde Slovensko nazvat "separatistickou skupinou". A moje přirovnání bylo mimo... (Přesto na tom co sem napsal nemůžeš stavět své závěry o tom co si Češi myslí o vás, dokonce ani co si o vás myslím já. A mezi námi, ještě když sem jako kluk žil v ČS, tak sem nikdy nevnímal Slovensko jako kolonii Čechů, ale jako součást ČS).

To že Kačermiroslav neudává zdroj, jsem si zase nevšiml já... V tom případě by ho asi měl doložit (ohledně Wislicenyho musí odpovědět Kačermiroslav)...

Odstavec třetí od konce: To cos napsal bych podepsal až do "vybrat si ten nejmenší národ". Milane prostě váš tehdejší Slov. stát je součástí dějin ať byl jakkoli malej, obklíčenej a neměl na výběr, tak se prostě tyto věci děly a je naší poviností to uchovat pro budoucí generace, aby tyto nedělaly stejné chyby... A prosimtě řekni mi - Kdo kde a kdy představoval Slovenský stát jako příčinu holokaustu... Tohle sem opravdu nikde a nikdy nezaslech, ani nečetl...

Ještě jednou jsem si prošel ten dokument (kvůli tvému argumentu - proč se v tom dokumentu mluví právě o židech ze Slovenska i když tam zemřelo mnohem více lidí z jiných zemí. Tento argument je pádný...). Bohužel teď nemohu pohledat informace... Ale přeložím ti začátek a pak pár otázek (neber to jako rýpání, bez zdrojů nejsem schopen svou myšlenku doložit a mohu se mýlit).

Dokument začíná: "Během jara 1942 byli poprvé do Osvětimi přivezeni Židé, kteří pocházeli z jiného než polského území. Pocházeli z jednoho z Německých nejbližších spojenců - Slovenského státu".

Možná už vidíš kam mířím. Pokud budeš tak hodný a dohledáš jestli je fakt, že první transporty z území mimo Polsko přišly do Osvětimi ze Slov. státu? Pokud to totiš pravda je, pak to vidím jako důvod proč si autoři vybrali zrovna tyto transporty. Pokud to pravda není, tak musím souhlasit, že je dokument účelově sestříhaný... (Pokud je má myšlenka správná, tak je mi jasné, že se budeš zlobit že autor vybral zrovna tyto transpory spojené se Slov. státem. Ale stejně jako tady, kde článek nevznikl pro útok na slováky, ale protože je to historie našeho nejbližšího souseda bych řekl, že autor měl jinou pohnutku než zaútočit na slováky)...
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
Uživatelský avatar
Peters
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 243
Registrován: 21/2/2009, 14:00
Bydliště: Praha

Příspěvek od Peters »

Také přispěji svým málem:

Between May and July 1944, Hungarian gendarmes, in cooperation with German security police officials, deported nearly 440,000 Jews from Hungary. Most of them were sent to Auschwitz-Birkenau.With the cooperation of Slovak authorities, the Germans deported more than 50,000 Slovak Jews to the concentration camps of Auschwitz-Birkenau and Majdanek. The Slovak Jews were the first to be selected for the gas chambers at Birkenau.

Zdroj: http://www.ushmm.org/wlc/en/article.php ... d=10005372
Obrázek
Uživatelský avatar
CAT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1683
Registrován: 6/8/2009, 10:53

Příspěvek od CAT »

Přispěji překladem pro neangličtináře:

Mezi květnem a červencem 1944 bylo maďarským četnictvem ve spolupráci s německou bezpečností deportováno téměř 440000 židů z maďarska. Většina byla poslána do Osvětimi - Birkenau. Němci ve spolupráci se slovenskými autoritami deportovali více než 50000 slovenských židů do koncentračních táborů Osvětim a Majdanek. Slovenští žídé byli první vybráni do plynových komor v Birkenau...

Milan: Z toho bych řekl, že to tvé "spiknutí" proti slovákům je práce němců, kteří z nějakého důvodu vybrali zrovna slovenské židy a ti byli první na řadě, proto se o nich nejspíš tolik píše...
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
jmodrak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1376
Registrován: 20/1/2010, 20:53

Příspěvek od jmodrak »

CAT ten dokument je taký nijaký. Ale našiel som aj iné perly zo studnice anglosaskej múdrosti. Vždy som si myslel, že prvé obete Hitlera boli židia v Nemecku, následne Rakúsku. Teraz vidím, že Hitler je v tom nevinne a celý holokaust bola Tisová konšpirácia. Hitler Tisovou obeťou. Aj tak sa dá interpretovať tento dokument. A aký je rozdiel medzí poľským upáleným židom a slovenským upáleným židom ? Povedal by som žiadny. Zanechajme teda tento nepodarok v ríši zabudnutia. Ako film tak aj odkaz.
Uživatelský avatar
CAT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1683
Registrován: 6/8/2009, 10:53

Příspěvek od CAT »

Jmodrák: Teď sem tě úplně nepochopil a jestli sem tě pochopil, tak si nepochopil ty... Nic v tom smyslu co píšeš sem netvrdil. Ten dokument pokud je o Osvětimi, tak chápu proč si vzal na paškál zrovna první transpory z ciziny do Osvětimi... To že to byli zrovna slovenští židé je dílo náhody. Třeba Bechyňští židé byli ve dvou největších transportech do Osvětimi, když sem dělal svou práci na téma bechyňská židovská komunita, tak jsem zrovna těmto dvoum vlakům věnoval velkou pozornost. Ne proto že bych neměl rád Bechyňáky (sám jím sem), ne proto že bych tím říkal, že za holokaust můžeou Bechyňáci. Prostě proto že když píšeš něco takovýho, tak se potřebuješ od něčeho odrazit, o něčem psát...
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
jmodrak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1376
Registrován: 20/1/2010, 20:53

Příspěvek od jmodrak »

Tak mohol o tých z Poľska. Alebo bol poľský, nemecký atď menejcennejší?
Druha vec, anglicky neviem, ale je v dokumente to, že Slovenskej vláde bolo oznámené, že tieto transporty sú pre židov, ktorý idú pracovať a že sa nejedná o vyhladzovanie ? Ak to tam nie je, nech ide celý dokument do ....BBC
Uživatelský avatar
CAT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1683
Registrován: 6/8/2009, 10:53

Příspěvek od CAT »

Jmodrak: Sakra přemejšlej. Pokud byli PRVNÍ ZPLYNOVANÍ židé v Osvětimi ze Slovenského štátu (viz. zdroj Peterse), pak je snad jasné o kom budu psát jako první pokud budu psát o zplynovaných židech (Taky se mluví hlavně o mrtvých (kolik bylo napsáno o životech lidí co přežili?) když se mluví o Šoa a znamená to snad, že nikdo nepřežil? Nebo že ti co přežili netrpěli? Nebo že jsou méněcenní? Vždyť tahle logika co máš ty a Milan je úplně scestná... Ten dokument BBC je prý slušně udělaný (říká sám Milan). Ten druhý dokument je o historii Slov. štátu, proto nevidím nic špatného na tom ,že se tam mluví zrovna o slovenských židech...

A ohledně transportů pro pracující: Opravdu jsme nedospěli ke koncenzu o tom, jestli vláda věděla co se bude s nimi dít... Já jsme stále přesvědčen o tom, že pokud to alespoň netušili, pak to byli hlupáci...
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
jmodrak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1376
Registrován: 20/1/2010, 20:53

Příspěvek od jmodrak »

Tak to sa s tebou stavým, že židia zo Slovenska neboli prvý, čo šli do plynu. Prvý na rane boli Poliaci. Každý čo tvrdí niečo iné nech navštívi pamätník v Osvienčime. Nemci si pedantne viedli záznamy.

Ohľadne transportov : možno boli hlupáci ( ako väčšina sveta) ale zámerne vyvražďovanie - gencídu im nedokážeš. Ak máš dôkazy, sem s nimi. Rád si ich pozriem.
Uživatelský avatar
CAT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1683
Registrován: 6/8/2009, 10:53

Příspěvek od CAT »

jmodrák: Ano to že byly němci pečliví vím, strávil sem hodiny v archývech hledáním konkrétních osob a záznamy si vedli opravdu s příslovečnou nemeckou pečlivostí... (Prosím dodej zdroj, protože Petersův zdroj uvádí něco jiného, dokument BBC také)... Já bohužel nenašel jaké národnosti byly plynovány jako první (přesto jsem našel že první transporty ze slovenska šly dělat práci a ne hned do komor - http://en.auschwitz.org.pl/h/index.php? ... mitstart=2)

Důkaz nemám (dokud Kačermiroslav nedodá zdroj svého důkazu), ale jsem o tom hluboce přesvědčen...
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
jmodrak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1376
Registrován: 20/1/2010, 20:53

Příspěvek od jmodrak »

Takže podľa tohto zdroja to boli sovieti http://encyklopedia.sme.sk/c/894026/osviencim.html
V prvej plynovej komore v Osvienčime I v septembri 1941 prvý raz vyskúšali na stovkách sovietskych zajatcov a ďalších väzňoch vražedné účinky cyklonu B - látky bežne používanej na deratizáciu. Od konca marca 1942 začali do Osvienčimu prúdiť židovské transporty s nacistami ovládaných krajín.
Môj iný zdroj udáva Poliakov, ale je to myslím jedno.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17709
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Příspěvek od skelet »

Ono je to hlavně jedno z toho důvodu, protože to měli ve svých rukách už velitelé SS. Takže info ve videu, že jako první šli do plynu Slováci není nic proti ničemu.
ObrázekObrázekObrázek
jmodrak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1376
Registrován: 20/1/2010, 20:53

Příspěvek od jmodrak »

Ak to Catovi stačí, tak to môže pátrač znovu premazať od 17.00
Skelet - išlo o hodnovernosť zdrojov pripraviť "hodnoverný dokument" viem aj ja.
Zamčeno

Zpět na „Válečné zločiny & Holocaust“