ČSL vs. Luftwaffe, rekonstrukce?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Hans S.
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 3767
Registrován: 22/2/2007, 04:34
Bydliště: Gartenzaun
Kontaktovat uživatele:

ČSL vs. Luftwaffe, rekonstrukce?

Příspěvek od Hans S. »

ČSL vs. Luftwaffe:

[highlight=black]Palba 1938[/highlight]

Po mnoha diskusích na téma "Ubránili bychom se", které proběhly například ZDE, nebo ZDE, jsem si říkal, že bychom se mohli pokusit o drobnou rekonstrukci tehdejší situace.

Jsem přesvědčený, že by to mohlo být pro mnohé z nás nejen zábavné, ale i poučné. Použili bychom oblíbený letecký simulátor "IL-2 Šturmovik 1946" ve verzi 4.09 rozšířený o přídavek "Ultrapack 2.01". To nám poskytne dostatečný počet simulovaných typů letadel i ceclkem relevantní území (byť česká část Československa stále neexistuje).

Akce by byla jednodenní, proběhla by v sobotu (datum bychom upřesnili, ale určitě by to bylo nejdříve v průběhu září). Operace by byly zahájeny ve 4 hodiny ráno a skončily by ve 22 hodin v noci. To dává dohromady 18 hodin leteckých operací, ve kterých bychom mohli simulovat nejen úbytek letounů (každá jednotka by měla k dispozici předem daný počet virtuálních strojů i pilotů), ale samozřejmě i únavu všech účastníků.

Dynamicky je možné simulovat veškeré dění přímo okolo letadel - úbytky strojů, paliva, munice. Doby přezbrojení, doby nutné k zahřívání motorů..atd. Na zemi mohou fungovat pozorovatelé, ve vzduchu průzkum. Můžeme jít do takových podrobností, jakými jsou zásobování letišť, či jejich oprava po úspěšném bombardování.
Naopak, naše možnosti jsou velice omezené, co se týče přesunů pozemních jednotek. Na ty je dobré nahlížet jako na statické a celou kampaň orientovat téměř čistě na leteckou část.


A teď k praxi, aneb proč to píšu na Palbu. Před cca 5 roky jsme odletěli velkou speciální akci, která de facto rekonstruovala den bojů na Kubáni. Dodnes je ta akce považována za "legendární". Tehdy nám s ní pomáhal Palbák Ringhoffer, který se ujal vrchního velení Luftwaffe. Bylo hodně zajímavé sledovat, jak jeho strategické myšlenky narážejí na naše taktická omezení, nebo naopak jak někde něco naplánovaného do puntíku vyšlo a Stuky zastavily nikým nechráněný sovětský průlom. Dnes můžeme jít mnohem dále, můžeme nabídnout řadu pozic od pozemních pozorovatelů, přes technické důstojníky jednotek až po samotný hlavní štáb (neletecké a nepozorovací funkce by samozřejmě nemuseli mít simulátor vůbec nainstalovaný, potřebné mapy, rozpisy a seznamy by obdrželi). Kdo by měl zájem, může samozřejmě usednout i přímo do mašin a rozdat si to s nepřítelem takříkajíc tváří v tvář (byť tady by byl potřeba jistě nějaký alespoň kratší výcvik - B-534 rozhodně není možné v boji pilotovat po jednodenním sezení nad simulátorem).

Konkrétní počty (a poměry) letounů, které by strany dostaly k dispozici bychom domluvili později. Typy lze využít následující:
ČSL: Avia B-534, Avia B-71, Letov Š-328
Luftwaffe: Bf 109 B-2, He 111 P-1, Ju 87 B-2, Hs 123.
Očekávám, že by se akce zúčastnilo okolo 80 - 100 pilotů, najednou by jich mohlo být ve vzduchu řekněme okolo 70, což už je pro letecké operace této doby celkem dobrý počet.


Jako nástřel je to asi tak všechno. Pokud byste někdo měl zájem se jakkoliv zapojit a jeden den si "pohrát", pište :) Pokud máte jakékoliv dotazy/nápady, opět piště. Byl bych rád, aby to pro všechny zúčastněné byl velmi silný zážitek s pevným historickým podtextem.

Obrázek
Uživatelský avatar
Peters
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 243
Registrován: 21/2/2009, 14:00
Bydliště: Praha

Příspěvek od Peters »

Teda, Hansi, to je perfektní nápad.
Obrázek
Johan
podporučík
podporučík
Příspěvky: 604
Registrován: 12/8/2007, 22:27
Bydliště: Praha

ČSL vs. Luftwaffe, rekonstrukce?

Příspěvek od Johan »

Hale-tohle se mi fakt celkem líbí.Nevím jak na tom budu kdy s časem, ale zkusit si to ... a případně si i "osedlat" 534 ummm 8-) Jinak-jak je to s "dostupnými" typy? Tím myslím, že Ju-87B-čka roku 1938 ještě ... jaksi ... nebyli. A naopak u nás mnohé jiné (MB-200, A-100, A-304... ) nejsou v seznamu. Samozřejmě-beru, že při omezeném počtu lidí něco prostě možné není (jako narvat do hry všechno co bylo k disposici), ale i tak by mne to zajímalo ...
I/JG1_Mechan
Příspěvky: 4
Registrován: 3/8/2010, 14:44

Příspěvek od I/JG1_Mechan »

Supr nápad. Já bych to viděl za luftwaffe.
Hektor
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1022
Registrován: 28/5/2008, 15:49

Příspěvek od Hektor »

Famózne: Predpokladám že plánovanie bude tajné ale správy z konfliktu minútu po minúte by ste sem mohli potom dávať. Napr prideliť každému štábu Novinára :D nemám na to technické možnosti Hans S. to vie :roll: ale toto je skvelá myšlienka a nebudem určite jediní kto tu bude prosiť nie len o stručnú tabuľku strát ale o kompletné spravodajstvo + vyhodnotenie operácií.
PS: za koho to asi odlieta Hans S. ?
Už teraz slintám.
Uživatelský avatar
vencour
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 517
Registrován: 1/6/2007, 00:18
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vencour »

To abych se začal učit, líbila by se mi myšlenka, že bych pomoh ubránit RČS :-)
Naposledy upravil(a) vencour dne 3/8/2010, 22:28, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny. (Jonathan Archer, Enterprise)
Uživatelský avatar
Hans S.
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 3767
Registrován: 22/2/2007, 04:34
Bydliště: Gartenzaun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans S. »

Johane: s typy je to vachrlaté. Ještě před rokem nebyly k dispozici ani základní B-534 a Bf 109 B. Ani teď nemáme všechna letadla, která by se nám do krámu hodila - třeba MB-200, Aera či staré Junkersy a Dorniery. Pokud nenastane nějaká zvláštní událost, budeme muset vystačit s těmi výše uvedenými. Případně nahradit je nějakými výkonově podobnými a přítomnými (místo MB-200 třeba TB-3). Raději bych se ale držel letadel simulovaných, byť bychom neměli k dispozici všechny typy.
Co se týče Ju 87 B (ostatně i He 111 P), tak bychom jim omezili nosnost natolik, aby odpovídaly svým předchůdcům. Výkonově tam jsou rozdíly pouze zanedbatelné, hlavňová výzbroj +/- totožná.

Mechane: Staří harcovníci budou vyzváni k účasti na SVK klasickou speciálkovou cestou. Předpokládám, že bude k dispozici spousta míst.

Hektore, funkce válečného korespondenta je docela zajímavý nápad :) Docela by mě zajímalo, jak by se to dalo realizovat :) Vzhledem k tomu, že komunikace velení s jednotlivými letkami bude probíhat snad výhradně pomocí programu TeamSpeak, bylo by jistě zajímavé, kdyby korespondent vyzvídal právě na TeamSpeaku, co se kde děje. A kdyby se našli dva dopisovatelé pro každou stranu, bylo by to ještě zajímavější :)

Ti, kteří by se chtěli zúčastnit ve štábních funkcích, potřebují pouze obyčejný počítač, mikrofon, sluchátka..a ideálně si vytisknout mapy, připravit sešit a tužky. Samozřejmě musejí počítat s tím, že si několik dní před akcí pohovoří se samotnými letci a vzájemně si předají své plány + domluví se na komunikaci během akce. Vrchní velitel(é) bude muset té komunikace prodělat výrazně více - velitelé letek mu sdělí, čeho jsou jejich piloti schopni, jak rychle se dokáží vznést a zformovat, jak dlouho jim trvá nastoupání do různých výšek, jak rychle se dostanou na zem...atd. Bude toho celkem dost.
Ti, kteří se chtějí zúčastnit přímo v letadlech musejí mít odpovídající počítač (min. 2GHz, 2GB RAM, GeForce 6600), joystick a pořídit si zmíněný letecký simulátor. Pokud se najdou tací, kteří s online létáním nemají zkušenosti a přesto by se chtěli zúčastnit, pak jim jsem schopen zajistit zkušené piloty, kteří je (řekněme během týdne) zacvičí.


PS: Hans S. téměř určitě poletí v čele Gruppe stíhacích Messerschmittů Bf 109 B :)
Uživatelský avatar
whitedog
četař
četař
Příspěvky: 78
Registrován: 28/4/2010, 21:32

Příspěvek od whitedog »

to v čo som dúfal: http://www.palba.cz/viewtopic.php?p=78950#78950 ...Tu by mohla pomôcť simulácia tejto situácie v niektorom simulátore.. sa nakoniec stane skutočnosťou.

- škoda, že sa toho nebudeme môcť zúčastniť.

Ostatným prajem:
Happy gunning!

fotky,video/á...
Ani ten najlepší Spitfire nemôže byť na dvoch miestach súčasne...
Uživatelský avatar
Ramon
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 432
Registrován: 18/9/2007, 17:30
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramon »

Taky bych se rád nějak zapojil.
Hans S. píše:Johane: s typy je to vachrlaté. Ještě před rokem nebyly k dispozici ani základní B-534 a Bf 109 B. Ani teď nemáme všechna letadla, která by se nám do krámu hodila - třeba MB-200, Aera či staré Junkersy a Dorniery. Pokud nenastane nějaká zvláštní událost, budeme muset vystačit s těmi výše uvedenými. Případně nahradit je nějakými výkonově podobnými a přítomnými (místo MB-200 třeba TB-3).
Já bych řekl, že ty dostupné typy dostačují - B-534 a Š-328 byly páteří letectva. Z toho co zmiňoval Johan: A-100 se stejně částečně nahrazovaly Š-328, A-304 byl zatím jenom jeden kus a MB-200 zase létaly hlavně v noci, takže by ten rozdíl s případným náhradníkem nebyl tak nápadný :D

A k těm dopisovatelům -> ti by mohli tahat informace i ze štábních důstojníků ne?
Obrázek
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Ještě by šlo použít DC-2, pár jich tehdy u nás létalo a pokud vím plánovala se rekonstrukce na bombardovací, kulometná věž na trupu, kulomet na přídi a bočních oknech a závěsníky, případně na transportní ( rychlá přeprava motorů, tj náhradních dílů ). Šlo o 3 x DC-2 a 3 x DC-3. A ozbrojený Lisunov Li-2 tam přece je...

Já si bohužel nezalítám, grafika v mém kompu je snad ještě na páru :D , snad jedině nějaká práce pro " štáb " ...

Jsou k dispozici i německé dvouplošné stíhačky? Jen že těch mezků zas tolik nebylo...

EDIT: Aha, tak mě napadlo, že ten Lisunov asi nepůjde pilotovat... hmmm
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Hans S.
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 3767
Registrován: 22/2/2007, 04:34
Bydliště: Gartenzaun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans S. »

Whitedog: jo, na tu větu, kterou jsi napsal před časem, si pamatuju :) Teď už dostatečně uzrála doba :) Jinak kdyby ses chtěl zúčastnit, tak samozřejmě problém není. Ono té štábní činnosti tam bude dost pro víc lidí. Navíc jsem si celkem jistý, že při délce trvání 18 hodin budou i důstojníci chtít občas odběhnout na štábní latrínu či pojíst ve štábní jídelně :) My piloti taky nevydržíme v kokpitech 18 hodin (nehledě na to, že někteří z nás ani nebudou mít vhodné mašiny pro noční část operace, třeba já :)).

Ramone: Jo, předpokládám, že zpravodaj by mohl získávat informace především od štábu, ale může jednoduše hodit řeč i s piloty, když budou mít čas :)

Kopapaka: myslím, že nemusíme nasazovat všechna možná i nemožná letadla. Nosné typy víceméně jsou. Li-2 v rámci Ultrapacku pilotovat lze, ale nezbytně nutné nebudou - páteř bombardovacího letectva ČS. bych nechal na těch B-71. Mohli bychom ale Lisunovi použít v případě potřeby jako zásobovací - Luftwaffe k tomu účelu bude mít Ju 52 :)
Stíhací dvouplošníky Luftwaffe zatím nejsou a byť se na několika (He 51, Ar 68) pracuje, pochybuji, že by byly dokončeny ještě letos. Lze se navíc domnívat, že by proti Československu mnoho dvouplošníků vrženo nebylo, Bf 109 již byl již od podzimu 1938 u Luftwaffe majoritním typem (TADY jeden seznam z ledna 1939).
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Jenže tohle má být už v roce 1938, ne?
Ale když zatím nejsou tak se nedá nic dělat...

To s tím Li-2 chápu a beru.

Tak sem nad tím trochu přemýšlel a zjišťuju, že nejspíš nebudu mít možnost se účastnit ani jako štábní, přes den se ke kompu na takovou dobu snad ani nedostanu. Tak jedině na nějakou výpomoc k večeru nebo tak něco.
Škoda, že to nevyjde s lítáním, na něčem takovém bych se rád podílel...
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
papergeorge
vojín
vojín
Příspěvky: 15
Registrován: 2/1/2010, 21:16

Příspěvek od papergeorge »

Ty vado, simulatory jsou pro mne sice spanelska vesnice, ale sla by trochu rozvest myslenka, ktrera zaznela hned na zacatku, totiz spoluprace s pozemnimi jednotkami? To uz jsou simulatory (myslim bezne dostupne) i takhle daleko?
Ono to totiz muze byt fakt zajimave, kdyz Vam protivnik preora letiste, ma/nema ho kdo opravit a nemate kde pristat a nez najdete nahradni, nouzovymi pristanimi prijdete o pulku letky, atd, atd, to se tam da taky zapocitat???

Jak uz jsem psal, o pocitacovych hrach nemam ani sajnu, pac mi to pripada jako ztrata casu (prosim kopat do tela, do hlavy vsak nikoli), ale tohle mne zaujalo. Kde se o tom da zjistit vic?
Za vsechno muze tenhle on:
A Rallye ABC EP-SI-LON...

-normalni je tvorit nejen originaly-
(Protoze papir a internet snese vsechno... se zminuje Kronika Bristolnicka)
Uživatelský avatar
knezdub
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 833
Registrován: 13/10/2009, 19:54
Bydliště: Blatnička

Příspěvek od knezdub »

Mám podobný názor jako Papergeorge, ale docela by mě zajímala nějaká role v ženijním vojsku (opravy letištních ploch, nouzové letiště), příp pozemním personálu (byly tenkrát nějaké letištní tahače? Nemyslím traktory. Čím jezdili mechanici? Jako majitele pojízdné dílny mě to zajímá).
Škoda, že můj historický sčot mi neumožní se zúčastbit.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Hansi - kolego to se ta pařba povede on line po síti a každý bude ve svém kutlochu? Nebo to svoláš na jedno místo třeba do Kostelce? A vůbec kdy to letos v Kostelci bude, pokud už to nebylo?
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Hans S.
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 3767
Registrován: 22/2/2007, 04:34
Bydliště: Gartenzaun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans S. »

Kopapaka, pravda, bylo by dobré určit nějaké to datum :) Rád bych využil zimní mapy, takže dejme tomu listopad 1938. Pokud bys chtěl, tak se můžeš zúčastnit třeba i jen plánováním a strategií. Jak kdo bude chtít a jak si obě strany rozhodnou, třeba můžeš rozdělit protiletadlové dělostřelectvo. Je toho prostě hodně, co snad společnými silami vytvoříme :)

Papergeorge: jde čistě o to, co si řekneme, že budeme dodržovat. V posledních letech se to ale při velkých akcích běžně dodržuje. Hlídají se časy na přezbrojení a dotankování strojů, hlídají se jejich počty + možné opravy lehce poškozených strojů. Čím více lidí se bude starat o pozemní fázi, tím hlouběji ji můžeme simulovat. Můžeme si třeba na letiště postavit 4 cisterny a říct, že jsou schopné během 15ti minut natankovat 4 letadla. Když nepřítel všechny zničí, můžeme použít ruční pumpy a tankovat rychlostí 4 letadla / hodinu, nebo si dovézt zásoby třeba pomocí Ju 52. Na letištích může být neustále připravena hotovost, která zareaguje na alarm a půjde ho bránit. Naše možnosti jsou obrovské. Pokud bychom na Palbě sehnali třeba 10 lidí na různé podpůrné činnosti, bylo by to super a myslím, že by se celá akce mohla zapsat do simulátorové historie zlatým písmem..tak jako se to povedlo u některých starších akcí.

Knezdub: řiditelná máme pouze letadla. Nemůžeme zařídit, aby po zemi běhali vojáci, nebo aby účastníci řídili auta. Sice můžeme nastavit pozemním jednotkám nějakou trasu jízdy, ale operativně během mise už by to upravit nešlo. Ale můžeme říci, že letiště bude určitou dobu po úspěšném bombardování vyřazeno z provozu a ta doba bude tím delší, čím více ženijních vozidel se podaří při útoku zlikvidovat. Na takovém letišti bude třeba možné pouze přistát, ale již nebude schopné letadla dozbrojit a dotankovat..
Uživatelský avatar
knezdub
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 833
Registrován: 13/10/2009, 19:54
Bydliště: Blatnička

Příspěvek od knezdub »

Neznám počítačové hry (nemám na ně čas :cry: ), tak nevím, jak to v takovýchto hrách chodí. Proto mě zajímalo, jestli může člověk nějak aktivně hrát i "na zemi"
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

POkud by to bylo pro hrající přijatelné, mohl bys ujmout alespoň částečně logistiky . Přes palivo jsem byl celkem dobrý a v ostatním se díky několika stům letových akcí včetně střeleb poměrně orientuji.

Jenže musím počkat na to, až mi Hans odpoví na výše položené otázky.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Sir Horny

Příspěvek od Sir Horny »

Tedy pánové, musím se přiznat, že po dlouhé době opět vážně uvažuji o nainstalování leteckého simulátoru. Vynikající nápad. Chci se jen zeptat na kdy přibližně to plánujete, zda mám čas obnovit dávné návyky. S on-line létáním ale nemám žádné zkušenosti, a tak by mě taky zajímalo, jestli je skutečně nutný ten joystik. Pokud vím, Šturmovika jsme (ještě kdysi dávno na střední) vždycky pařili bez problémů i na klávesnici...
Uživatelský avatar
papergeorge
vojín
vojín
Příspěvky: 15
Registrován: 2/1/2010, 21:16

Příspěvek od papergeorge »

Takze takhle.. no ja si to tak nejak predstavoval. Konkretne ten priklad s tankovanim, takze pokud nepratelsky pilot (letoun) znici pozemni cil, zapocita se mu na jeho strane skore a na "nasi" strane se to projevi prodlouzenim casu, nebo vyrazenim objektu z cinnosti? A to se nastavi predem, nebo uz s tim simulator pocita a reaguje/upravuje to behem hry?

Jestli se Vam to podari zorganizovat, pak sem pak dejte nejake reakce ucastniku, i kdyz to bude treba az za pul roku.

PS: jinak kdyby to slo, pak bych sice online z UK spolu s kolegou uzivatelem Knezdubem klidne vstoupil do teamu operatoru pozemniho zabezpeceni. On vypada jako divy do oprav letadel, ja bych se zase nebranil jakymkoli zemnim pracem pripadne vystavbe cehokoli...ale nemam s tim zadne zkusenosti. A nesmim samozrejme zapomenout na Patrace, ten, kdyz se skubne, pak nedostanete ani kapku...:-?


Kazdopadne budu sledovat a ... :up: :up:
Za vsechno muze tenhle on:
A Rallye ABC EP-SI-LON...

-normalni je tvorit nejen originaly-
(Protoze papir a internet snese vsechno... se zminuje Kronika Bristolnicka)
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“