Zostrojili Hitlerovi vedci atómovú bombu?

Zázračné zbraně, tajné zbraně a projekty, obrovská děla, podzemní továrny.
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

Musíš si uvedomiť, od čoho všetkého závisí potrebné množstvo štiepneho materiálu - pravidlá sú podobné pre všetky štiepne materiály (235U, Pu, Cf, Am...).

- izotopová čistota - kritická hmotnosť pre 70% 235U 86kg - pre 90% 235U 54kg - pre 93,5% 235U 48kg

- odrážač neutrónov a jeho "kvalita" - zmenšenie kritickej masy na (25?)30-40% kritickej masy bez odrážača

- kompresia na detonačnej rázovej vlne - za normálnych podmienok je hustota uránu 19,05g/cm3, Pu 19,45g/cm3 - pri implózii dutej gule je možné krátkodobo dosiahnuť tlak rádu 100GPa až TPa a hustotu až okolo 30g/cm3 i viac, čo umožní ďalej zmenšiť kritickú hmotnosť o desiatky percent

- doplnkový zdroj neutrónov - vo forme polónia, trícia, alebo malého urýchľovača produkujúceho neutróny

- konštrukcia nálože a rýchlosť, s akou je dosiahnutý počiatočný superkritický/nadkritický stav a konečný supekritický stav

Spočítané, podtrhnuté - pokiaľ sa využijú všetky známe postupy, dá sa odpáliť menej než 10kg uránu alebo menej než 6kg plutónia.
Z iného pohľadu - pri najjednoduchšom dizajne nálože do reakcie vstúpi len asi 1-2% atomov (Little Boy, konštrukcia "delová hlaveň" - rozštiepilo sa asi 650g z približne 51kg uránu 235U), pri kvalitnom dizajne vstúpi do reakcie až okolo 30% atomov - to znamená, že z rovnakého množstva štiepiteľného materiálu sa získa 30x viac energie.
Čisto štiepne nálože sa pri vhodnej konštrukcii (niekoľkovrstvá zostava dutých gulí a plné guľové jadro) dajú vyhnať s výkonom až niekam na 1Mt. Vtip je v tom, že duté gule pred dopadom na jadro nedosiahnu superkritický stav a "poskladanie" celej zostavy prebehne dostatočne rýchlo, aby sa nestačila rozvinúť nežiadúca "preddetonácia".
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

Mimochodom - "preddetonácia" je jeden dôvod (druhým je bezpečnosť), prečo sa prestala používať konštrukcia typu "delová hlaveň" pre veľké nálože - rýchlosť "poskladania" nadkritického množstva bola v bombe Little Boy len 300m/s. (Princíp však nebol celkom opustený a používal sa v prvých delostreleckých nukleárnych strelách, pretože sa dá zostaviť dostatočne štíhly.)
Jedna "generácia" štiepenia v jadrovej náloži však trvá len asi 1 mikrosekundu - za ten čas sa prstencová "strela" posunie len o 0,3mm a prstencový projektil bol dlhý 178mm, pričom nadkritický stav bol dosiahnutý už asi v polovici celej dráhy (prstencový projektil mal síce sám o sebe nadkritickú hmotnosť, ale keďže mal tvar dutého valca, neboli splnené geometrické podmienky pre nadkritický stav). To malo za následok, že existovalo značne vysoké riziko, že sa štiepna reakcia rozbehne skôr, ako zostava dosiahne konečnú konfiguráciu - k tomu veľmi pravdepodobne aj došlo, ale nie príliš skoro.
Ak by sa reťazová reakcia rozbehla príliš skoro, uvoľnená energia by bola dostatočná, aby spôsobila prudké ohriatie a odparenie štiepneho materiálu ešte pred dosiahnutím superkritického stavu - tým by bola reťazová reakcia prerušená a materiál nálože rozhodený do okolia. Výbuch by bol podstatne slabší, maximálne na úrovni niekoľkých desiatok ton, nie kiloton.

Pri implóznej konštrukcii z dutých gulí je rýchlosť vytvorenia nadkritického a superkritického množstva podstatne vyššia, asi 150% detonačnej rýchlosti použitých výbušnín, teda okolo 10-12000m/s a vzdialenosť, o ktorú sa materiál presúva je malá, zriedka viac ako 5cm. Celý presun teda trvá krátko, menej než 5-6 mikrosekúnd, čo je oproti asi 600 mikrosekundám u "delovej hlavne" výrazný rozdiel. Navyše aj v prípade "preddetonácie" si zostava zachováva vhodný tvar.
Naposledy upravil(a) Alchymista dne 5/1/2010, 01:12, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
Rosomak
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2318
Registrován: 7/8/2007, 08:54

Příspěvek od Rosomak »

To minimální množství štěpného materiálu je strategickou informací.
Co známe, tak U235 a Pu239, protože byly použity....
Ale strašně záleží na konstrukci (viz problém s dutou koulí u Plutonia a jejím průměrem v předcházejících příspěvcích).
Minimální množství štěpného materiálu může být i hluboko pod známými rozměry, důležitá je konstrukce a požadovaná síla výbuchu.
Jak je možné zmenšit rozměry? Potřebuje se kvalitní neutronový odražeč a jejich zdroj + způsob velkého a dostatečně dlouhého stlačení štěpného materiálu.
Bližší info např. zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Critical_mass

Ale je spousta dalších izotopů, o kterých v podstatě nic moc nevíme (věříme tomu co se o nich píše - tj. nikdo nebude mít důvod opakovat pokus výroby izotopu s dobou rozpadu ms např. http://en.wikipedia.org/wiki/Isotopes_of_californium).
Podívejme se např. na Californium. Teď jaký je maximální faktor stlačení? Atd. Slyšel někdo z nás o testu štěpné zbraně z California? Údajně stačí 2 kg. Krásná kufříková bomba.

A teď - je předpokládán ostrov stability a existence tzv. supertěžkých prvků. Dokonce těchto ostrovů má být několik. Kolik takového prvku by bylo potřeba pro funkční jadernou zbraň?

Samozřejmě, spekulace, že se německým vědcům podařilo vytvořit pílí a šťastnou náhodou takové supertěžké prvky s tehdejším vybavením je dost slušná utopie, ale jinak nevím, jak se na těch údajných 100 g dostat.
__________________________________________________________________________________________________________________________
to Barrymore: Ano, je to samozřejmě správně - vztahovalo se to k proudové hustotě, ne velikosti proudu. Moje blbost, mám pořádně číst.
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

Nad nacistickou sto gramovou náložou by som už ďalej nebádal a odkázal ju do ríše iných podobných rozprávok - nemci v tej dobe nemali ani funkčný reaktor ani dostatočne výkonný urýchľovač, aby dokázali produkovať akékoľvek transurány vo vážiteľných množstvách.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11489
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Příspěvek od Dzin »

Jen pár postřehů:

"V-2, V-3, U-Boat typ XXI, Horten IX/GO 229 Gotha, Do-335, Tiger II...
Požadavky vědců a týmů řešící vývoj jaderné pumy oproti nárokům těchto projektů byly zanedbatelné, výsledek mnohonásobný."

Proto třeba Manhattenský projekt stál dvě miliardy dolarů...

"Vše se tají, Enigma byla tajena do 70.tých let atd..."

Protože systém dekodování Enigmy byl využitelný i ve studené válce...

"Němci měli všechno možné am ohli to tak vyrobit..."

Ale reálně, existuje nějaký důkaz, že opravdu to vše možné k sestrojení jaderné pumy vyrobyli?
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Rosomak
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2318
Registrován: 7/8/2007, 08:54

Příspěvek od Rosomak »

Jasně že je to čirá spekulace, já jen z čeho by musela být.

Otázka je, na co by Němci potřebovali reaktor s trvale udržitelnou reakcí.
V podstatě USA reaktor postavili díky vyzkoušení Fermiho teorie, že výroba plutonia v reaktoru a jeho následná chemická separace bude jednodušší, levnější a rychlejší (že to není tak jednoduché jako v rovnicích, my už víme). Vlastnil patent na reaktor, byl nositelem Nobelovy ceny a jeho konflikty s Oppenheimerem či ostatními jsou vcelku známé, natož jeho vznětlivá povaha a narcismus.

S tím výkonným urychlovačem - to je obdobné.
O cyklotronu, který převezli z dobyté Paříže jsem již psal, betatron a Rolf Wideroe, to je velká neznámá, co za války všechno dělal (nakonec byl odsouzen za konstrukci V-2), když stihl také postavit dle oficiálního výkladu funkční betatron 15 MeV v roce 1944... Ač jeho myšlenku představil již v roce 1926, patent si podává na něj v roce 1940 Kerst... 1928 - disertace na lineární urychlovač (postavil jej Lawrence o dva roky později). Klystronony Německo umělo...
V SSSR v roce 1945 staví Synchrocyklotron Wladimir Iossifowitsch Weksler, v USA nezávisle McMillan...

Samozřejmě spekulovat o tom, co vše byla válečná kořist, rozdělená nebo ukořistěná oběma stranami nebo jednou stranou nemá význam.
Ale je zajímavé, když procházíš seznam osob z operace Paperclip (ten seznam byl donedávna tajný a nevím, jestli vůbec obsahuje jména operace Alsos) a dohledáváš osudy jednotlivých osob, tak si říkáš, co na tak některých bezvýznamných lidech bylo tak významného, že tam vůbec jsou... Někteří měli zajímavé kariéry po válce...

A seznam lidí sovětské obdoby Alsosu (pro nás je velmi zajímavé, že probíhal také na území Československa - nemáte někdo nějaké informace?) čítá údajně na 300 jmen, kteří byli odvezeni do SSSR.

Také je zajímavé, že atomové reakce zvládly čtyři vítězné velmoci.
Čína, Indie, Izrael atd. potřebovaly technický a intelektuální vstupní kapitál.

__________________________________________________________________________________________________________________________
ad nároky:
Dnes se odhaduje, že na vývoj atomové bomby stačí 100 milionů dolarů, tj. tehdejší cca 1-3 milionu dolarů.
USA do těchto nákladů započítala vše, od vybudování středisek, platy lidí atd. Spočítej si jen plat 150.000 lidí za tři roky.

ad Enigma:
Ono to souvisí také s rozvojem matematiky. Na vysoké škole i technického směru se za studené války v podstatě končilo matematickými teoriemi konce 19. století, např. o permutacích a jejích významu (např. cyklických) pro šifrování knížky jaksi nevycházely (pokud to bylo jinak, tak mne opravte). Samozřejmě, dnes je situace diametrálně odlišná.
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

Ad cena projektu Manhattan - treba si ale uvedomiť, že mnoho vecí, ktoré sa v jeho rámci celkom zložito objavovali a testovali, je dnes súčasťou bežných učebníc, teda nový projekt je už stavaný na solídnych základoch obecne známych faktov.
Aj regulačná technika, ktorá je v projekte celkom podstatná, je už niekde inde - na riadenie pár desiatok separátorov nepotrebuješ 240 pracovníčok, ktoré na tri smeny, sedem dní v týždni, strážia každá dva budíky a obsluhujú dva reostaty bez toho, aby vedeli, čo vlastne robia.

Ad Enigma - kryptológia je veľmi prakticky zameraná odnož dosť obskurnej matematiky.
Šifrovacie a dešifrovacie prostriedky a postupy sú dodnes v niektorých krajinách považované, celkom oprávnene, za technológie ekvivalentné zbraňovým.
Dobrá šifra je zbraň - a to zbraň, ktorá svojou účinnosťou len málo zaostáva za zbraňami hromadného ničenia. Prostriedky na prelomenie šifier sú potom logicky ešte účinnejšie. To je viac než dobrý dôvod na ich utajenie.
Knižky o šifrovaní za komančov vzácne vychádzali, ale obvykle boli až príliš populárne písané a končili práve Enigmou.
Nebol žiadny dôvod prezrádzať, čo robím ja a nebol ani žiadny dôvod prezrádzať, že viem, čo robí ten druhý.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
Rosomak
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2318
Registrován: 7/8/2007, 08:54

Příspěvek od Rosomak »

Samozřejmě, přesný rozbor cen a přínos by byl zajímavý. Bohužel nevím, jestli je tam již započítán aspoň Fermiho patent. Za něj chtěl totiž v roce 1946 900.000$, nakonec dostal 300.000$ až v roce 1953 (tj. už si jich moc neužil).
Obrázek
Zároveň oprava, těch 21 Miliard dolarů je současných, přesněji částka roku 1996. A platy z toho tvoří cca 30%.

Pokud se na to podíváme řečí čísel, tak to odpovídá dvěma letům na armádní výzkum v USA v devadesátých letech. To byl armádní rozpočet 262,2 Miliard dolarů. Dnes je 850 Miliard, v roce 1996 by to bylo cca 400 Miliard (tento přepočet bez záruky).
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11468
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Příspěvek od Zemakt »

ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
tazjet
Příspěvky: 4
Registrován: 8/10/2010, 22:29
Bydliště: Wellington

Příspěvek od tazjet »

Dobrý den, z Nového Zélandu. Omlouvám se za mé špatné gramatiky, ale musím Google překladu podílet se na tomto fóru.

Mám zpět přes toto vlákno a já nesouhlasím. Myslím si, že Němci mohli mít postavené taktických jaderných zbraní a diplomatické signál z japonského velvyslanectví ve Stockholmu v prosinci 1944 se odkazuje na použití silných atomu uranu hlavic rozdělení jih Kursk v roce 1943 kolem oblasti kapsy Izyum.

Také na 06.8.1944 Hitler setkal s vůdcem Rumun Antonescu. Hitler mu řekl o nové výkonné výbušný, který zničil vše, co v 3-4 km výbuchu webu. Není něco, co by vytvořilo s palivem vzduchem výbušnou použití uhelného prachu.

Miniaturní jaderné hlavice, které Schumann a Trinks vynalezl byl testován Diebner a jeho tým. Na stopy Ohrdruf z Cesium 137 a Cobolt 60 byly nalezeny. Nebyly zjištěny žádné stopy však i prvky známé, že byly vyrobeny v Černobylu.

Například jaderné reaktory produkují Jód -135, která se rozkládá na více než -135 xenonové asi 40-50 hodin. Před výbuchem, Černobyl byl vlastně vytváří poměrně velké množství Xenon -135 a to rozšířil na podzim z oblak po celé Evropě. Vypadnout však minul mnoha místech a soustředěna v náplasti.

Xenon -135 by se rozkládal poměrně rychle do Xenon -136 a pokud radioaktivity na Ohrdruf byla způsobena Černobylu pak byste najít tento prvek tam, ale zprávy PTB nezmiňuje o nálezu Xenon -136 na Ohrdruf.
Pokud jde o malé jaderné zbraně tyto práce přehřátí Lithium s chemickým výbušninami jízdy roztavený kov do středu hlavice. Hlavice obsahuje malé množství štěpného uranu (nebo možná Plutonium) smíchané s sloučeniny berylium, bor a Deuterium.

Schumann & Trinks výslovně uvedena deuterid lithia ve středu jejich hlavice.

Také tento malý míček štěpného materiálu - "Target" - byl uvnitř dutiny s téměř vacumn. Tento vacumn bylo důležité pro vytvoření plazmy reakce mezi Lithium a Deuterium.

Když přehřáté Lithium se srazí s vysokou kompresí Deuterium vyrábí Dueteron Beam, nebo příval neutronů.

Při vytváření správných podmínek pro příval neutronů s kritického množství nezáleží na tom, už proto, že jediným účelem kritického množství je zajistit dostatečný počet neutronů.

S Deuteron paprsek Němci mohli uměle vytvořit stejné podmínky jako větší kritické množství.
Ekolog
rotný
rotný
Příspěvky: 86
Registrován: 13/2/2007, 21:12
Bydliště: Náchodsko

Příspěvek od Ekolog »

Dovolím si ještě jednu připomínku o které tu nepadla žádná zmínka. Atomová nálož z U235 může být jak dělová tak implozní. Implozní dosahuje většího výnosu uvolněné energie. Dělová nálož je sice těžká, ale jednoduchá. Nálož obsahující Pu 239 může být jen implozní. Díky vyšším neutronovým tokům v řádu set za vteřinu by u dělové nálože Pu 239 došlo k předdetonaci. Tzv. „pšouk“. Z důvodu předdetonace nelze použít vyšších izotopů Pu z důvodu ještě vyšších neutronových toku.
Nevím zda Němci měli za války tyto vědomosti.
Američanům se „prda“ povedla hned napoprvé. A Rusům, kteří snad u Joe 1 kopírovali americkou implozní nálož zřejmě také.
A vytvořit „prdu“ ze 100 g štěpného materiálů (U235 či Pu) v době války? To asi není vzhledem k tehdejšímu stupni poznání reálné.
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11489
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Příspěvek od Dzin »

Jasně že neměli. Tehdejší úroveň vědecko-technologické základny neměla na to, aby zvládla miniaturizaci jaderné zbraně.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11489
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Příspěvek od Dzin »

Rosomák: Musíš započítat i náklady na vývoj a hned se dostaneš na jiná čísla. Jak píše Alchymista.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Sancho
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 201
Registrován: 28/7/2010, 23:03

Příspěvek od Sancho »

Zdravím

co se Německa a vývoje atomové bomby týče se mi vybavuje jedna věc: tzv. projekt "Die Glocke". Dodnes nikdo neví co a proč to bylo, ví se (resp. tvrdí se) jen že to vypadalo jako zvon, bylo to radioaktivní a natolik utajované že velká část pracovníků z projektu byla na konci války (údajně) postřílena. Samozřejmě nevím co to bylo, dnes je ve zvyku přisuzovat nacistům napřirozené schopnosti takže když už o Glocke člověk najde zmínku tak to je antigravitační motor, stroj času nebo podobný sci-fi nesmysl, ale první co mě napadá podle základního popisu vzhledu (který je všem rádobyvážným teoriím o "pravém" využití zařízení společný) je, že se jednalo o pokusný jaderný reaktor (kovový "zvon" se dá vysvětlit jako radiační štít) a pokud tomu tak bylo znamená to že ve vývoji bomby bylo německo minimálně na úrovni USA roku 1943. Ale samozřejmě že němci v praxi nebyli schopni vyprodukovat dostatek čistého paliva na skutečnou bombu, popravdě myslím že by byli schopni uživit stěží ten pokusný reaktor, nemluvě o tom že v Reichu poněkud chyběla rozlehlá neobydlená oblast coby jaderná střelnice...
Si vis pacem, para bellum
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

Pokiaľ je mi známe, nacistické nemecko nemalo ani jeden reaktor rozpracovaný v takom štádiu, aby by v ňom dokázali spustiť jadrovú štiepnu reakciu. Takže výrobu plutónia by nemci mohli uskutočniť len na urýchľovači a o tom chýbajú doklady - teda pokiaľ vôbec k objavu plutónia vo svojom výskume dospeli. Pokiaľ ide o 235U, zrejme o ňom vedeli a čisto teoreticky by možno dokázali vyprodukovať "vážiteľné" množstvo aj bez potreby separačných závodov (ako boli v USA) - to sa dá dosiahnuť aj chemickou "laboratórnou" cestou.

Sancho - "nemluvě o tom že v Reichu poněkud chyběla rozlehlá neobydlená oblast coby jaderná střelnice"
V tom by som až taký problém nevidel, fronta je ako strelnica "celkom dobré miesto" a z jadrového výbušného zariadenia toho veľa nezostane ani v prípade neúspechu.

tazjet - If you use google translator, is better insert into the post translation together with text in English, for comparison. Google translator produces sometimes highly nonsensical translation.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
tazjet
Příspěvky: 4
Registrován: 8/10/2010, 22:29
Bydliště: Wellington

Příspěvek od tazjet »

Oni určitě věděl, jak se miniaturizovat jaderné zbraně. Opravdu musíte pochopit, že EKOLOG duté poplatek mini nuke je třetí metoda navíc k pistoli typu, nebo implozi typ A-bomby. Dutý náboj používá deuteron paprsek napodobovat účinek kritického množství. Američané kopírovat nacistických vzorů po válce.

Obrázek

Informace o postupu prací byly zveřejněny po válce Eric Schumann, 1948-1949 - ve své knize "," pravda o německé práce a návrhy na problém jaderné energie (1939 - 45) Národní archiv, federální archiv, Vojenský archiv. Rukopis obsahuje odkazy a stavební návrhy na zapalování fúzní reakce v této kapitole.

Adolf autobusu muž a Gottfried Guderley navrhuje tuto zbraň v roce 1941. Vývojových prací byla provedena Eric Schumann & Hauke Trinks v roce 1942 ve spolupráci s plazmou specialista Maz Steenbeck pomocí malé kuličky stříbrné místo Lithium. Když se německé námořnictvo ztratila zájem německá armáda a Luftwaffe vstoupil v sponzorovat vývoj na Kummersdorf Kurta Diebner.

Po válce, Američané kopírovat jejich Swan zařízení z patentů pro patenty Schumann / Trinks.
Uživatelský avatar
tazjet
Příspěvky: 4
Registrován: 8/10/2010, 22:29
Bydliště: Wellington

Příspěvek od tazjet »

My apologies Alchymisata:

They sure did know how to miniaturise nuclear weapons. Indeed you need to understand Ekolog that the hollow charge mini nuke is a third method in addition to the gun type, or implosion type of A-bomb. The hollow charge uses a deuteron beam to mimic the effect of a critical mass. The Americans copied Nazi designs after the war.

Details of the work were published after the war by Eric Schumann, 1948/49 - in his book "“The truth about the German work and suggestions on the nuclear energy problem (1939 - 45) National Archives, Federal Archives, Military Archives. The manuscript contains references and construction suggestions on the ignition of fusion reactions in chapter 2.

Adolf bus man and Gottfried Guderley proposed this weapon in 1941. Development work was conducted by Eric Schumann & Walter Trinks in 1942 in consultation with plasma specialist Maz Steenbeck using small Silver balls instead of Lithium. When the German navy lost interest the German army and Luftwaffe stepped in to sponsor development at Kummersdorf by Kurt Diebner.

After the war, the Americans copied their Swan device from patents for the Schumann / Trinks patents.
Uživatelský avatar
tazjet
Příspěvky: 4
Registrován: 8/10/2010, 22:29
Bydliště: Wellington

Příspěvek od tazjet »

Die Glocke byl dva sférické válce o společné nápravy spinning rtuti. Silný elektromagnet indukované plazmy orbita iontů rtuti a použité foto-chemický proces k přeměně uranu 233 na thorium. SS generálporučík Sporrenberg navrhl v jeho výpovědi na polské vlády po válce, že tam byla směs berylia a thoria v jádru tohoto zařízení v želé, jako je látka (pravděpodobně parafín)

Ve skutečnosti nacistické Bell byl jen druh plazmy zařízení na obohacování uranu. Vědci, kteří pracovali na vývoji zvonu v Hamburku v roce 1943 byly Rolf Wideroe a Max Steenbeck.

Také budete muset připomenout, že Bothe a Gentner byli schopni využít cyklotronu v Paříži získat vysoce obohacený uran 235. To by mohlo být také použit v Schumann / Trinks duté nabíjení zařízení.

xxxxxxxxx

Die Glocke was two spherical cylinders on a common axle spinning mercury. A powerful electromagnet induced a plasma orbit of mercury ions and used a photo-chemical process to transmute thorium to uranium 233. SS Lieutenant General Sporrenberg suggested in his depositions to the Polish Government after the war that there was a mixture of beryllium and thorium at the core of this device in a jelly like substance (probably paraffin)

In effect the Nazi Bell was just a type of plasma Uranium enrichment device. Scientists who worked on developing the bell at Hamburg in 1943 were Rolf Wideroe and Max Steenbeck.

Also you have to recall that Bothe and Gentner were able to use the cyclotron at Paris to obtain highly enriched Uranium 235. This could also be used in the Schumann / Trinks hollow charge device.
Ekolog
rotný
rotný
Příspěvky: 86
Registrován: 13/2/2007, 21:12
Bydliště: Náchodsko

Příspěvek od Ekolog »

Je zajímavé, že Hitlerovští vědci znali cylindrickou či dvojitou kumulativní implozní nálož. Tyto nálože nejsou o tolik efektivnější než klasická kulová implozní nálož.
Pravděpodobně znali efekt „boostrování“ neutronů.
Co se týká trhaviny na organokovové bázi lithium-dinitroetylenu, není mi o ní nic známo. Parametry by mne velmi zajímaly. Detonační rychlost, výkon, brizance, hustota ap.
O kolik by zvýšila kompresi?
Nicméně, že by dokázala vytvořit nadkritickou geometrii ze 100 g štěpného materiálu? Zde jsem skeptický. Dokážeme to dnes po 65 letech vývoje jaderných zbraní?
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

No neviem. Nemci boli síce prvý, kto s kumulatívnymi náložami vo vojenskej technike prakticky začal, tesne nasledovaný američanmi, ale z pohľadu konštrukcie nemeckej kumulatívnej munície to skôr vyzerá tak, že nechápali celkom princíp jej funkcie - nemecká kumulatívna munícia (delostrelecká, ženijná i letecká) je z dnešného pohľadu riešená značne neefektívne.

Sto gramové štiepne jadro sa z uránu ani z plutónia vyrobiť nedá, možno by to išlo z transuránov ako americium alebo kalifornium. Pre urán či plutóniu by bolo pre 100 gramovú nálož potrebné dosiahnuť špičkovú hustotu po kompresii najmenej 40-50g/cm3 a to zrejme vyžaduje tlaky rádu desiatok TPa alebo viac - celkom nedosiahnuteľné chemickou výbušninou, a to ani na čele kumulatívneho lúča.

"Swan device" ako dvojbodovo iniciovaná nálož je známa zhruba od polovice 50. rokov.

Zariadenie zobrazené na schéme by síce mohlo fungovať, je to kompresia kumulatívnymi lúčmi, ale je mimoriadne náročné na presnosť iniciácie, stabilitu detonácie nálože a na synchronizáciu práce rozbušiek. Myslím, že na jeho činnosť už nepostačujú ani rýchle EWB detonátory a treba použiť detonátory typu EFI. Podstatne jednouchšie je použitie detonačných šošoviek a na prenos impulzu kovového nárazníku z ľahkého, alebo naopak z veľmi ťažkého kovu. Totiž v prípade, že sa v takomto zariadení nepodarí dodržať presnú synchónnosť pohybu kumulatívnych prúdov a ich dopadu na štiepne jadro, prúd vniká do jadra, čím vážne narúša jeho homogenitu, geometriu štiepneho materiálu a polohu, čo by viedlo k prudkému zníženiu výkonu alebo z "vyhoreniu" štiepneho materiálu.
Podobne sa mi nezdá ani použitie štiepneho jadra zo zmesi či zliatiny U a Pu, takáto zmes má údajne ako štiepna nálož veľmi nevhodné vlastnosti a neprináša žiadne výhody.
:!: Googletranslate - a very unsuitable properties and no benefit. :!:
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Odpovědět

Zpět na „Wunderwaffen“