PIAT

Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

PIAT

Příspěvek od kopapaka »

PIAT
The Projector, Infantry, Anti Tank


Jedním z největších problémů pěšáka na bojišti jsou už od roku 1916 tanky. Dá se dokonce říct, že čím menší je jednotka v níž se ten nejmenovaný pěšák utká s tanky, tím větší problém. Větší jednotky alespoň občas disponují dělostřelectvem, protitankovými kanóny a v nejlepším případě dokonce podporou vlastních tanků.

Obrázek

Naopak pro běžné pěchotní družstvo představoval ( a vlastně pořád představuje ) tank smrtelné nebezpečí. Je logické, že tak malá jednotka nemohla přepravovat nějaké opravdu výkoné zbraně a pokud pomineme různé víceméně " kontaktní " zbraně ( PT granáty, magnetické miny a třeba ponožky s plastickou trhavinou ), které jsou za vhodných okolností nesmírně nebezpečné ( ovšem pro obě strany... ), tak jedinou PT zbraní pěchoty s větším dosahem byla protitanková puška.
Ovšem problém byl v účinnosti, lehčí varianty PT pušek byly kvůli hmotnostním omezením poměrně málo účinné, dokázaly z počátku probíjet pancéřování tanků, ale střely těchto pušek měly jen omezený účinek po probití pancíře. Omezené rozměry střely ( r. cca 7,92 - 15 mm ) umožňovaly působit obvykle jen svou kinetickou energií a jen v menším množstvím i nějakou náplní. Situaci sice pomohlo vyřešit nasazení puškových granátometů, ale i jejich účinek byl značně omezený hmotností granátu ( tentokrát kvůli zpětnému rázu pušky ).

V období kolem začátku Druhé světové války tento problém mnohým začal připadat neřešitelný, hlavně ve státech kde si uvědomovali zákonitý nárůst tloušťky pancíře u novějších tanků. Řešením bylo samozřejmě zavedení zbraně kombinující výstřel bez zpětného rázu a průbojný účinek kumulativní hlavice. Jenže minimálně začátek tohoto vývoje byl jako ve všech podobných případech poznamenaný tápáním a hledáním nejlepších možných řešení. Ne vždy se dařilo, ale příslovečná " bazuka " či " pancéřová pěst " zůstane v myslích lidí ještě hodně, hodně dlouho...

Tento článeček bych proto chtěl ( s tichou vzpomínkou na Járu Cimrmana ) věnovat jedné ze slepých uliček vývoje pěchotních protitankových zbraní. I když co my víme...

Prvopočátky vývoje

Vývoj protitankové zbraně PIAT nezačínal v úplném prázdnu, různé takzvané " čepové minomety " byly využívány už v průběhu První světové války a hlavně, do výzbroje Britské armády ( a Domobrany ) byl zaveden její předchůdce " 29 mm Spigot Mortar ( Blacker Bombard ) ".

Obrázek

Tato zbraň byla po větších peripetiích vymyšlena podplukovníkem Stewartem Blackerem a postupně zaváděna do výzbroje v době očekávání Německé invaze. Většina Spigotů ( z cca 22000 ks ) ovšem byla dodána až v době kdy bezprostřední invaze již nehrozila, ale alespoň se jimi podařilo pozvednout morálku Domobrany, která do té doby neměla skoro žádné protitankové zbraně. Většina munice Spigotů byla ( údajně ) posléze vystřílena námořnictvem proti ponorkám a nebylo jí málo, pro jeden Spigot byla plánována ( a pravděpodobně i vyrobena ) dotace 150 protitankových ( trhavých ) a 100 protipěchotních ( tříštivých ) nábojů.

Obrázek

SPIGOT TTD:

Ráže ( průměr čepu )------------29 mm
Hmotnost:
-zbraně s lafetou----------------163 kg
-bez lafety-----------------------51 kg
-protitankové hlavice------------9 kg
-protipěchotní hlavice-----------6,3 kg
Rychlost palby-------------------6 - 12 ran / minutu
Účinný dostřel ( na tanky )------91 m

Video: http://www.britishpathe.com/record.php?id=38431

Ovšem to nejdůležitější na Spigotu bylo právě zjištění, že něco podobného může fungovat, zbývalo jen vyřešit zvýšení účinnosti hlavice ( trhavá měla přeci jen poměrně malou účinnost ) a hlavně snížit hmotnost, protože Spigot byl využitelný především jako statická zbraň především v léčkách a obraně.

PIAT

Obrázek

Prvním pokusem byl " Baby Bombard ", zbraň se ( podle všeho, fotky nejsou dostupné ) už příliš nelišila od pozdějšího PIATu, ale protitanková munice byla prostou zmenšeninou protitankového náboje SPIGOTu a její trhavý účinek byl naprosto nedostačující, jak se zjistilo při zkouškách. Změna nastala až s vyřešením kumulativní hlavice v únoru 1942 a PIAT šel v srpnu téhož roku do výroby.

Trocha teorie

Teď trochu odbočím k popisu funkce, čepové minomety se funkcí trochu podobají puškovým granátům ( tedy alespoň těm, které se nasazují na hlaveň pušky ), hlavní rozdíl je v umístění hnací slože do těla granátu. Mina tak není vystřelována slepým nábojem ( nebo i ostrým ), ale má vlastní výmetnou slož . V době První světové války se sice vyskytly vyjímky, čepové minomety vystřelující běžný puškový granát pomocí závěrového systému běžné pušky ( obvykle zastaralé či poškozené ), ale zde byla hlavním důvodem snaha zlepšit ovládání. Tyto zbraně totiž na rozdíl od většiny neupravených pušek měly lafetu, bylo tak docíleno vyšší přesnosti.

Obrázek

Základem PIATu byla velmi silná pružina ( napínací síla cca 90 kg ), která ovšem nesloužila k vymrštění střely ( jak se občas někdo snaží tvrdit ), ale především k utlumení zpětného rázu zbraně. Její sekundární ( byť stejně důležitou ) funkcí byla i iniciace pohonné slože v těle střely.
Síla pružiny samozřejmě stěžovala napínání zbraně, které bylo jednoduší ve stoje, ale možné i v leže.

Obrázek

Pružina je navlečena na " pístu ", který se při výstřelu zasunuje do zadní části střely, kde prostřednictvím úderníku odpaluje pohonnou náplň. " Píst " je kromě těla zbraně veden i prodloužením ramenní opěry, toto prodloužení zároveň slouží i na napnutí zbraně. K uvolnění " pístu " slouží rozměrná spoušťová páka ovládaná dvěma prsty. Kromě značné síly nutné ke spouštění měl PIAT vzhledem k funkci další nevýhodu, vlastní výstřel následoval až chvilku po stisku spoušťové páky. Pružině prostě chvilku trvalo než doběhla až k roznětce, navíc se ve zbrani pohybovaly relativně hmotné části ( zapomeňte na vzduchovku, u PIATU to bylo ještě horší ). Zbraň sice při palbě spočívala na opěře ( jak jinak nazvat tu jednonožku... ), ale i tak nebylo snadné udržet zamíření. To vše navíc v očekávání pořádného kopance od výstřelu.

Obrázek

Zpětný ráz sice kromě samotné síly pružiny snižovalo i docela chytré využití předzápalu ( tj. aktivace roznětky ještě při pohybu pružiny ), ale i tak to musel být zážitek. Pokud byla zbraň při výstřelu řádně zapřena došlo vlivem zpětného rázu i k znovunapnutí pružiny.
Nutnost řádného zapření ovšem omezovala možnost volby vedení palby, PIAT spolehlivě fungoval při poloze vleže, s pořádnou trochou snahy i v kleče a ve stoje, ale jen pokud bylo jednonožka opřená o podložku ( například v okopu, krytu ). Je doloženo i občasné používání zalafetované zbraně v Brencarieru, ale kvůli omezenému dostřelu se to příliš ( a ani do jiných vozidel ) nerozšířilo. Další možností byla palba horní skupinou úhlů, na rozdíl od " raketových " zbraní tak PIAT mohl postřelovat i cíle nezasažitelné přímou palbou. Samozřejmě tím nejsou myšleny tanky...

Munice

Základním druhem munice byly samozřejmě protitankové kumulativní náboje, ale PIAT mohl používat i tříštivotrhavou a dýmovou munici. Mělo se údajně jednat o miny do dvoupalcového minometu vystřelované pomocí nějakého adaptéru vkládaného do nabíjecího žlabu. Ovšem jak adaptér fungoval se mi zjistit nepodařilo a pokud nešlo přímo o minometnou hlaveň, tak si jeho funkci nedovedu představit ( už kvůli způsobu funkce min ).

Obrázek

PIAT byl vybaven hlavovým zapalovačem ( při přepravě byl uložen v pouzdře nacvaklém na stabilizátor ), přenos iniciace na kumulativní hlavici byl proveden prostřednictvím šlehové trubky procházející bojovou hlavicí.
Ovšem zapalovače byl asi největší problém PIATu, původní N°425 Mk.I často selhával a byl rychle upraven na N°425 Mk.IA, způsob zážehu se neměnil.

Obrázek

Spolehlivost aktivace vzrostla, ale vojáci si zrovna začali ztěžovat na nižší průbojnost. Naštěstí to nebylo způsobeno zapalovačem, důvodem byla snížená kvalita výroby kumulativních hlavic, ale v dohadech zaniklo upozornění na nižší spolehlivost zapalovačů N°425 Mk.IA při dopadech na skloněný pancíř. Proto nahrazení zapalovače ještě nějaký čas trvalo a opravdu účinná zbraň se z PIATu stala až po zvýšení kvality výroby hlavic a zavedení nového zapalovače N°426 Mk.I s kuličkou který dokázal bojovou hlavici iniciovat i při dopadovém úhlu přes 45°.

Obrázek

Ještě k nabíjení, pokud se vám zdá divné, že střely z PITA nevypadly při sebemenším předklonu, tak je to díky kovovému kroužku v zadní části střely, po vsunutí střely do žlabu došlo k zachycení kroužku do úchytů na čele zbraně. Přímo pod úchyty se nacházel otvor sloužící k vypadnutí utrženého kroužku.

Obrázek

Zpětně se dá říct, že PIAT byl poměrně promyšlená zbraň, technologicky jednoduchá a dobře využívající dostupné technologie. V některých směrech to sice bylo za cenu kompromisů, ale PIAT měl i proti nastupující " raketové " a bezzákluzové technologii několik výhod.
Předně neoznačoval místo výstřelu velkým zábleskem a oblakem dýmu, díky tomu měla obsluha o něco větší šanci na přežití a případný opakovaný výstřel, navíc neomezoval své okolí v podobně bohulibé činnosti.

Obrázek

PIAT si stihl zabojovat i v Korejské válce, ale , ale většina kusů byla po roce 1945 uložená ve skladech a nebyly využívány ani k výcviku, protože přes vylepšování zapalovačů pořád docházelo k občasným předčasným výbuchům hlavic.

Obrázek

PIAT výroba:

-----------1942----1943-------1944------1945---
PIAT-----8100----98215------8800------xxxx--
Munice--16000--2722000--3843000--925000-
----------------------------------------------------

Obrázek

PIAT TTD:

Délka zbraně-------99 cm
Délka střely--------38 cm
Hmotnost-----------14,4 kg
Hmotnost střely----1,35 kg
Max. dostřel--------350 / 400 m
Účinný dostřel------100 m
Úsťová rychlost-----135 m / s
Průbojnost----------100 mm při sklonu 30°
----//-----------------70 mm při sklonu 45°


Obrázek


PIAT, SPIGOT:Zdroje

http://www.inert-ord.net
http://www.pegasusarchive.org
http://www.battledressandbayonet.com
http://www.wwiiequipment.com
http://www.canadiansoldiers.com
http://anonymous-generaltopics.blogspot.com
http://www.armorama.com
http://www.militaryphotos.net
http://www.ekco-electronics.co.uk
http://www.lonesentry.com
http://www.pillbox-study-group.org.uk
http://www.flamesofwar.com
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Tempik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1690
Registrován: 24/3/2008, 20:27
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tempik »

Nějaké zhodnocení jak si zbraň vedla v poli?
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

To máš poměrně složité, PIAT prostě fungoval, byl k dispozici v dostatečném množství a dokázal probít většinu Německé techniky...

Možná bych mohl přihodit nějaké příklady, ale až na vyjímky by ty účinky dokázala kterákoli z podobných zbraní.

Pokud jde o čísla, narazil sem jen na údaj o 7 % podílu na zničené obrněné technice v počáteční fázi vylodění v Normandii.
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Tempik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1690
Registrován: 24/3/2008, 20:27
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tempik »

Díky. To vypadá, že to opravdu fungovalo. Ale kdyby kolem toho měl někdo víc, tak se zlobit nebudu. Jsem fandou podobných udělátek.
Jarosslaw
desátník
desátník
Příspěvky: 59
Registrován: 3/12/2009, 14:42
Bydliště: Severní Čechy

Příspěvek od Jarosslaw »

Jen tak pro zajímavost: Myslím že PIAT mají v KVH Rota Nazdar. Oni dělají Brity a Československou brigádu na západní frontě (kdyby je někdo neznal). PIAT jsem si osobně prohlídnul, ale nevím na jaké akci to už bylo (snad loňský Tankový den nebo letošní Obrněný den, obojí v Lešanech).
Uživatelský avatar
Sancho
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 201
Registrován: 28/7/2010, 23:03

Příspěvek od Sancho »

Jak na tom byl PIAT výkonově ve srovnání s Bazookou M1? Myslím zejména průraznost homogením pancířem, dostřel a eventuálně orientační jednotkovou cenu?
Si vis pacem, para bellum
Uživatelský avatar
Farky
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1177
Registrován: 19/6/2008, 23:52

Příspěvek od Farky »

Díky za zajímavý článek. Něco o Bazooce k porovnání -

Bazooka M1A1 -
Cena-------19 USD
Délka zbraně-------1372 mm
Délka střely--------549 mm
Hmotnost-----------5,9 kg
Hmotnost střely----1,5 kg
Max. dostřel--------640 m
Účinný mířený dostřel------podle příručky 274 m, v praxi cca 100 m
Úsťová rychlost-----80,7 m / s
Průbojnost----------uvádí se různá, od 75 mm až po 135 mm při kolmém dopadu.

Ještě se zastavím u průbojnosti, reálný test Bazooka vs. Panther - http://www.100thww2.org/support/776tankhits.html

P.S. - nebyl by podobný testík i s PIATem?
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Tato šílená věc mě vždy fascinovala. Nejvíce mě uvádělo v úžas, že se vojci rozhodli podstoupit výcvik a potom i boj s touto věcí v rukách. Její funkčnost je nezpochybnitelná ale myslím si, že pokud bych měl volit mezi tímto a bazukou asi bych se dlouho nerozmýšlel.

Ale je fakt, že ve všem co jsem četl a válce na západě a psalo se tam o tomto udělátku, tak jsem četl, že to fungovalo a kupodivu dobře.

Je to prostě dobrý článek a dobré počtení. Ale pokud by se dalo, i já bych přivítal takové nějaké srovnání mezi tímto, bazukou a německými protějšky.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Nehodlám nic slibovat, ale možná nějaké to srovnání zkusím, jen netuším kdy...
Pátrač píše:Tato šílená věc mě vždy fascinovala. Nejvíce mě uvádělo v úžas, že se vojci rozhodli podstoupit výcvik a potom i boj s touto věcí v rukách. Její funkčnost je nezpochybnitelná ale myslím si, že pokud bych měl volit mezi tímto a bazukou asi bych se dlouho nerozmýšlel.
O tom ROZHODLI bych se dovolil pochybovat...

Pokud jde o výběr, záleží na okolnostech...
Zde jedna fotka PIATu těsně po výstřelu...

Obrázek

To co skoro není vidět, jsou zbytky dýmu po výstřelu. Pokud by to byla bazooka, tak by:
a) přes dým nebylo vidět ani střelce a ani cíl.
b) a rozhodně by fotograf stál někde jinde ( i když... )

Jeden příklad bojového použití
Villers-Bocage 13.června 1944
Na mapě 5 Tygrů, dva dostala pěchota s PIATy, jednoho nějaký Sgt. Bramall a Lt. Cotton molotovem ( vyrobeným údajně z kanystru 8-) ) dalšího ( + 1 x Pz.IV. ) 57 mm protitankový kanón. No a ten poslední zbyl na tankány...

Obrázek

Ještě pár zajímavostí...

Podařilo se mi najít fotku Brencarieru vyzbrojeného PIATem, tedy vlastně PIATy, je tam celkem 14 kousků. Opravdu zajímavé vozidlo palebné podpory... Hlavně když uvážím, že kromě tříštivotrhavých existovaly i "zadýmovací " náboje plněné bílým fosforem....
Jednohlavňový Brencarier nicméně stále uniká...

Obrázek

Navíc už vím jak vypadal adaptér pro vystřelování min do 51 mm minometu. Je vložený ve žlabu, z tvaru je nicméně jasné, že u miny musela být vyměněna pohonná náplň za něco podobného jako v PIATu ( nebo stejného ). PIAT je vylepšená verze Mk.II s upravenými mířidly a jednonožkou s regulovatelnou výškou.

Obrázek

A na poslední fotce je vidět, že PIAT se dostal i na poměrně nečekaná místa...

Obrázek


Možná bude i nějaké pokračování...
:lej:
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

No skoro by to bylo i záhodno - zdá se se to zdaleka nevyčerpalo. Nevíš byly tyto podivuhodnosti i ve výzbroji našich jednotek na západní frontě?
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Cep
vojín
vojín
Příspěvky: 17
Registrován: 24/4/2009, 00:39
Bydliště: Brno

Příspěvek od Cep »

Díky za příspěvek a obrázky. Mám jednu faktickou poznámku k principu fungování zbraně. PIAT opravdu nefungoval převážně na reaktivním principu, ale na mechanickém. Střela byla vymetena především pružinou.
Na řezu střely je v "inner tube" vidět "cartrige" (ale žádný raketový motorek s tryskou jako byl v bazooce http://www.inert-ord.net/atrkts/bazoo/ ), ta byla odpálena dopadajícím pístem, a měla udělit pístu impuls ke stlačení pružiny. To ale nefungovalo zcela spolehlivě, jak bylo v článku zmíněno.

Pokud by PIAT fungoval převážně na reaktivním principu, tak
a) není třeba mluvit o zpětném rázu
b) není třeba plýtvat kvalitní ocelí na pružinu s napínací silou 90 kg, která má pouze iniciovat hnací složku.
c) kouř po výstřelu by byl stejný jako třeba z bazooky
d) těžko by existovala pažba a neexistovala žádná ochrana vojáka proti horkým plynům z reaktivního pohonu střely

ad a) zpětný ráz byl výsledkem uvolnění extrémně silné pružiny, nárazu pružiny na střelu a pokusu napnout pružinu. To se dělo tou "cartridge". Ta sice střele něco na rychlosti přidala, ale její síla nebyla taková, aby střela PIAT získala charakteristiku reaktivní střely.
ad b) podívejte se na tu pružinu na obrázcích. Opravdu si myslíte, že něco takového sloužilo pouze k iniciaci hnací náplně ve střele?
Porovnejte, o kolik je PIAT - díky té pružině - těžší než větší bazooka. Ani britské velení nebylo tak sadistické, že by nechalo vojáky se s tím tahat jen pro své potěšení.
ad c) kouř byl, jak bylo v článku a v komentáři s obrázkem výstřelu zmíněno, oproti reaktivním zbraním menší. Zřejmě proto, že výtokových plynů z trysky (jestli se dá mluvit o trysce), bylo minimum.
ad d) znáte reaktivní zbraň, která by se zapírala do ramene?
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Pátrač píše:No skoro by to bylo i záhodno - zdá se se to zdaleka nevyčerpalo. Nevíš byly tyto podivuhodnosti i ve výzbroji našich jednotek na západní frontě?
PIAT je myslím docela rozepsaný, ale určitě se něco najde. Ale SPIGOT jsem jen naznačil a nebyla to jediná šílenost...
Po pravdě se mi v hlavě rýsuje článek o zbraních Domobrany, ale bude to trvat.
A abych trochu naznačil ...

Obrázek

Naši zápaďáci ho měli skoro určitě, zmiňoval se o tom Jarosslaw, víc asi na stránkách http://www.rotanazdar.cz.

Obrázek

Asi jim napíšu...
Cep píše:PIAT opravdu nefungoval převážně na reaktivním principu, ale na mechanickém. Střela byla vymetena především pružinou.
Střela PIATu rozhodně nebyla vymetena pružinou.
Pružina s napínací silo 90 kg totiž rozhodně nedokáže dohodit 1,35 kg vážící střelu ani na těch 100 m, tedy do vzdálenosti účinného dostřelu...
Nemluvě o 370 m což byl max. dostřel na plošné cíle tříštivotrhavou či dýmovou střelou.

Obrázek

Marně se dívám, kde bych se mohl tak upsat a označit PIAT za zbraň fungující na reaktivním principu....
Znovu zdůrazňuji, že jde o " ČEPOVÝ MINOMET " a pružina slouží především na utlumení zpětného rázu!!!

Obrázek

"cartridge" je nábojnice obsahující pohonnou slož, která urychluje střelu, ale nejde o reaktivní pohon, ale o klasické schéma jako u běžné pušky. Jen s tím rozdílem, že " hlaveň " s nábojnicí je součástí střely a " čep " je vlastně pístem.

Doufám, že to dostatečně vysvětluje všechny body " obžaloby " ...
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

Princíp Spigot alebo čapového/tŕňového minometu evidentne robí problém viac ľuďom. Skúsim inak:
U "normálnej" zbrane je "hlaveň" ťažká a "strela" ľahká - pri výstrele letí strela k cieľu a hlaveň sa pohybuje do záklzu, ide je jej energia nejakým spôsobom utlmená.
U zbrane Spigot je "hlaveň", tvorená nosičom stabilizátoru, ľahká a "strela" predstavovaná tŕňom a zvyškom zbrane ťažká. Pri výstrele odletí k cieľu práve "hlaveň".
Veľkosť prachovej náplne nech vás nemýli - na vyššie uvedený balistický výkon bohate postačujú aj 3-4 gramy bezdymného prachu (pre porovnanie - 82mm minomet mal náplň základnej nábojky len 8 gramov, pritom mal podstatne širšiu hlaveň, s výrazne väčším objemom do ktorého expandujú plyny, a aj tak 3-3,5kg mínou dostrelil zhruba 300-400 metrov)
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Ekolog
rotný
rotný
Příspěvky: 86
Registrován: 13/2/2007, 21:12
Bydliště: Náchodsko

Příspěvek od Ekolog »

Petrz
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 938
Registrován: 6/1/2009, 17:57
Bydliště: Děčín

Příspěvek od Petrz »

Kopapaka: Dík za další zajímavý článek o zajímavé zbrani. Nějak mi uniká mechanizmus(fyzikální), kterým pružina snižovala zpětný ráz. Nešlo by to nějak přesněji popsat. Jinak pro to, že pružina nesloužila k výmetu granátu, hovoří už fakt, že granát byl umístěn u ústí "trubky".
ObrázekObrázek

Zbourat stodolu umí každý osel, postavit jí ale vyžaduje tesařské umění.
Uživatelský avatar
Sancho
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 201
Registrován: 28/7/2010, 23:03

Příspěvek od Sancho »

Hádám že šlo především o fakt, že pružina akumuluje energii, přecejen je uživatelsky zvládnutelnější když na střelce působí (hodnoty plácnu od boku) síla cca 50N po 2 vteřiny než 350N rázově.
Si vis pacem, para bellum
Petrz
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 938
Registrován: 6/1/2009, 17:57
Bydliště: Děčín

Příspěvek od Petrz »

Hádám že šlo především o fakt, že pružina akumuluje energii, přecejen je uživatelsky zvládnutelnější když na střelce působí (hodnoty plácnu od boku) síla cca 50N po 2 vteřiny než 350N rázově.
Díky,to dává smysl,ale k tomu by stačila statická pružina,proč to namáhavé napnutí.
ObrázekObrázek

Zbourat stodolu umí každý osel, postavit jí ale vyžaduje tesařské umění.
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4159
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Příspěvek od Alfik »

Ta pružina samozřejmě zpětný ráz nesnižuje, ale rozkládá jeho působení do delší doby, podobně jako brzdovratné zařízení na kanonu nebo houfnici.
Je třeba si uvědomit, že (i např. u spotřební elektroniky) mezní přetížení se udává v jednotkách g/čas, tedy násobek středního zemského tíhového zrychlení za čas. Člověk (trénovaný - a každý jinak, samozřejmě) např. může snášet 2g trvale, 4g v řádu minut, 8g v řádu sekund a 12g je zhruba hodnota kdy se i při zatížení po dobu nižší než 1 sec může projevit destrukce nějaké kosti, nebo stěny cévy, třeba v mozku.
Pokud tedy zrychlení zbraně (zpětný ráz) bylo třeba 2-3g, bylo zapotřebí rozložit toto zrychlení na několik sekund.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Petrz
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 938
Registrován: 6/1/2009, 17:57
Bydliště: Děčín

Příspěvek od Petrz »

Alfik: Rozumím,jak jsem však řekl,na to by stačila volná pružina,proč musí být však pružina napjatá.
ObrázekObrázek

Zbourat stodolu umí každý osel, postavit jí ale vyžaduje tesařské umění.
Uživatelský avatar
El Diablo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1872
Registrován: 21/11/2008, 14:11
Bydliště: Xeenemünde
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od El Diablo »

Protože žene dopředu ten píst, který je zřejmě dost těžký a zachovává si značnou hybnost, takže zpětný ráz nebude o moc vyšší než u běžné pušky.
Odpovědět

Zpět na „Pozemní vojsko“