The Home Guard - Northover Projector a další...

Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

The Home Guard - Northover Projector a další...

Příspěvek od kopapaka »

Nouzové protitankové zbraně Domobrany 1940 - 1945

Obrázek

The Home Guard

Domobrana vznikla 14. května 1940 jako reakce na hrozbu Německé invaze do Velké Británie, její vznik ohlásil ministr obrany ( Secretary of State for War ) Anthony Eden v rozhlasovém vysílání. Původní název Local Defence Volunteers ( LDV ) byl brzy nahrazen jednodušším a pro propagandu výhodnějším názvem Home Guard.

Domobrana byla určena pro dobrovolníky ve věku od 17 do 65 let, kteří byli ve službě při zaměstnání, v nutných případech za náhradu mzdy. To ovšem platilo jen do případné invaze, která by znamenala nástup do plné služby. Při vyhlášení náboru bylo očekáváno maximálně 150 000 dobrovolníků, k překvapení všech zainteresovaných koncem května do LDV nastoupilo už 300 000 lidí. To ovšem byl jen začátek, v září 1940 Domobrana měla jeden a půl miliónu příslušníků.

Obrázek

Je nutné předem říct, že vzhledem k překvapivému nárůstu počtu členů bylo materiální zabezpečení poměrně špatné, hlavně zpočátku velká část Domobranců sloužila v civilním oděvu, jen s rukávovou páskou LDV. Stejně špatné to bylo i s výzbrojí, zpočátku se spoléhalo hlavně na soukromé zbraně členů ( dnes už by Domobrana kvůli protizbraňovým zákonům nefungovala vůbec... ), v některých případech s dokonce jednalo i o chladné zbraně.

Ještě horší situace byla v jakékoli těžší výzbroji, hlavně pokud šlo o protitankové zbraně. Zatímco osobní zbraně se podařilo sehnat z USA ( 100000 ks v červnu 1940, byť jen s 10 ks nábojů na pušku ),ale protitankové zbraně vlastně nebylo kde brát.

Obrázek

V první fázi nezbylo než se spolehnout na obligátní Molotovovy koktejly a z části na protitankové ruční granáty ( a i ty armáda nechtěla dát ), jenže tyto zbraně prostě nebyly dostačující. Problém byl hlavně v dostřelu, zápalnou lahví se dá tank zasáhnout na maximální vzdálenost do 20 metrů.

Další možností byly různé pasti na tanky, ale jejich účinnost byla poměrně problematická a vázaná na konfiguraci terénu. Přesto byly využívány a mnohdy za pomoci různých zápalných prostředků mohly alespoň krátkodobě dosáhnout účinku. Některé jednotky domobrany dokonce disponovaly primitivními plamenomety vlastní výroby.

Obrázek

Přesto pořád chybělo to nejvíce potřebné, totiž zbraň schopná zničit či poškodit obrněné vozidlo ve vzdálenosti alespoň 100 m.

Northover Projector

Autorem této zbraně byl důstojník Domobrany Robert H. Northover, který ji navrhl počátkem léta 1940. O zbraň ( pravděpodobně kvůli zjevné primitivnosti ) původně nebyl zájem, vše se změnilo po předvádění kterého se údajně zúčastnil i Winston Churchill. Není jasné, zda se mu zalíbila samotná zbraň, nebo prostě možnost aspoň " něčím " vyzbrojit Domobranu...

Obrázek

Jisté je jen to, že Northover Projector šel skoro okamžitě do výroby, první kusy se k jednotkám dostávaly už koncem roku 1940, celkový počet vyrobených kusů nakonec dosáhl počet 18919 ks. Nedostaly je ovšem všechny jednotky domobrany, některé je dokonce odmítly ( obvykle po nehoda při předvádění ) a nebo je brzo vykšeftovaly za jiné zbraně ( například samopaly ).

Obrázek

Konstrukce aneb co to znamená primitivní zbraň

Základem zbraně byla hladká hlaveň v ráži 2,5 palce ( 63,5 mm ) z hydraulické trubky, tato ráže sice byla vybrána s ohledem na dostupný materiál, ale také s ohledem na munici neboť šlo o stejnou ráži jako u běžného puškového granátometu používaného Anglickou armádou. Na jejím konci byl upevněný závěrový prstenec se závěrem a držákem dioptrického hledí. Závěr byl blokový, otočný ( kolem svislé osy ). Součástí závěrového bloku nebyl vytahovač ( ten na zbraní ostatně chyběl vůbec ) a ani úderník, ale to je dáno samotnou konstrukcí náboje. Ve středu bloku byl umístěn piston, na něj se nasouvala perkusní zápalka vyráběná přímo pro Northover Projector, dle některých pramenů byla původně určena pro dětské kapslovky. K ovládání závěru sloužily dvě páky, jedna uzamykala závěr, druhá sloužila k pohybu se závěrem.

Obrázek

Kousek před závěrem byla šrouby upevněná hlavňová objímka, kteá sloužila k uchycení zbraně pivotem do lafety, dále z ní vycházela manipulační rukojeť. Na manipulační rukojeti bylo uchyceno i spoušťové ústrojí kladívkového typu odpružené jedinou tažnou pružinou. Celé spoušťové ústrojí se skládalo z pouhých třech dílů včetně oné pružiny, ovšem bez spojovacího materiálu.

Obrázek

Lafeta byla v základním provedení čtyřnohá, s otvorem pro pivot ( čep ) zbraně. Nohy bylo možné sklopit k sobě, v přepravní poloze je udržoval řemen, bojová poloha byla vymezena dorazy, k lafetě tedy chyběla možnost jakéhokoli nastavení. Nohy lafety byly ukončeny bodci pro ukotvení v měkkém terénu. Ještě jednou opakuji, že se jednalo o základní provedení lafety, v průběhu roku 1941 byla řešena nová lafetace, jednoduší a mobilnější, ale k jejímu zavedení nedošlo. Jednotlivé jednotky si lafetu svépomocně upravovaly, nejčastěji montáží na různé přepravní prostředky od ručních vozíků, přes zjednodušenou " dělovou " lafetu až po postranní vozík motocyklu. V některých případech byla řešena i montáž do nejrůznějších opevnění a nebo úprava umožňující nasazení zbraně na pivot Spigotu.

Munice

Veškerá munice pro Northover Projector byla dělená a to na tři části.
Nábojka v sobě nesla malou nápln černého střelného prachu, krytou ze strany závěru celuloidovou kapslí. Celuloid byl použit pro snadný přenos podnětu od perkusní zápalky která tvořila další oddělenou část náboje. Samotná nábojka sloužila jako píst, její podstatná část při výstřelu opouštěla zbraň společně se střelou.

Obrázek Obrázek

Poslední část náboje tvořila střela, první dvě varianty byly nijak neupravené granáty pro puškový granátomet:

Grenade, Rifle Nº 36M

Obrázek

Jednalo se minimálně upravený obraný ruční granát " Mills bomb ", jedinou úpravou pro granátomet bylo upevnění těsnícího kroužku na dno granátu. Funkce granátu se nijak neměnila, explozi zajišťovala původní časovaná rozbuška reagující na uvolnění vrhové pojistky. Pro puškový granát to neznamenalo žádný problém, granát se zasunul do hlavně a poté bylo možné odstranit přepravní pojistku. Ruská ruleta se z toho stávala až v Projectoru, vzhledem ke konstrukci zbraně bylo nutné přepravní pojistku odstranit před nabitím do hlavně, což obvzláště v bojové situaci a při obsluze relativně necvičenou obsluhou ( tedy až na veterány... ) rozhodně nebylo bez rizika.

Obrázek

Grenade, Rifle Nº 68 / AT

Obrázek

Další střelou byl protitankový puškový granát s kumulativní hlavicí. Do výzbroje armády byl zaveden v průběhu roku 1940 ( do května cca 10tis.ks ) a byla to první zbraň s kumulativní hlavicí ve výzbroji Anglické armády. Tomu odpovídala jistá primitivnost hlavice, alespoň první varianty měly poměrně značně nevhodný tvar kumulativní vložky a díky tomu průbojnost menší než průměr hlavice, jednalo se o cca 50 mm při kolmém dopadu. Pozdější varianty už měly lepší tvar kumulativní vložky, ale přesto nedošlo k výraznému zvýšení průbojnosti, protože se nepodařilo dosáhnout vhodné představné vzdálenosti ( spíš prostě nebyla známa ).

Obrázek

Grenade Nº 76 SIP

Nejúčinějším protitankovým nábojem Projektoru údajně ( já bych sázel na kumulačku ) měla být zápalná láhev s náplní benzínu a bílého fosforu.
Tento " granát " byl vyráběn jak ve verzi pro ruční hod tak i pro Northover Projector která měla zelený uzávěr a poněkud silnější stěny láhve. Přes toto zesílení měly láhve sklon k praskání a předčasným výbuchům v hlavni. Ve většině případů to naštěstí končilo jen šokem, horší bylo prosté upuštění zápalné láhve na zem...

Obrázek

Posledním nábojem, ovšem mimo seznam je náboj cvičný, ve větině případů byly používány plastové ( gumové ? ) makety zápalných lahví, ale v některých případech docházelo k neoficiální výrobě výcvikové munice z dostupných materiálů.

TTD:

Ráže--------------------------63,5 mm
Hmotnost zbraně-------------60,8 kg
Hlaveň se závěrem------------27,2 kg
Lafeta-------------------------33,6 kg
Max. dostřel-------------------274 m
Účinný dostřel-----------------91 m

EDIT:při psaní článku mi nějak vypadlo hodnocení účinnosti, tak se to alespoň trochu pokusím shrnout.
Northover Projector byl bez diskuze velice primitivní, ale právě díky tomu se ho podařilo zavést v dostačujícím množství ještě v době hrozby Německé invaze. O tom, že se s jeho nasazením vážně počítalo svědčí i to, že do palebného průměru byly zařazeny i nejnovější protitankové prostředky Anglické armády, granáty Nº 68 / AT a alespoň po přechodnou dobu byl používán i běžnými útvary armády a dokonce i RAF ( ochrana letišť ).

Pokud jde o účinnost vůči obrněné technice, první verze granátu Nº 68 / AT probíjely 50 mm pancíře, což bylo v době hrozby invaze dostačující proti čemukoli Německému.
Osobně mám pocit, že tento kumulativní granát je zbytečně podceňován, protože jeho další verze měly zvýšenou průbojnost a byl využíván až do konce války ( vyrobeno cca 8 mil. ks. ). Hlavní výhodou jeho vystřelování z vrhače byl větší účinný dostřel, z puškového granátometu se za maximum považovalo cca 40 metrů.

Druhý protitankový granát Nº 76 SIP byl na tloušťce pancíře nezávislý díky zápalné funkci, ale jeho používání bylo poměrně rizikové a přesnost díky nestabilizované munici poměrně malá. Nicméně Domobrana cvičila střelbu na plechové makety tanků a účinná vzdálenost 91 m byla určena právě proto, že v této vzdálenosti se cíl dařilo zasahovat poměrně pravidelně.

Velkou neznámou byla rychlost palby, nenašel sem žádný údaj.
Ovšem nejhorší varianta byla střelba za bezvětří, protože nábojka byla plněna černým prachem, výstřel zbraň nejenom demaskoval, ale i snižoval možnost zamíření na cíl.

Obrázek

Zdroje:

http://thedonovan.com
http://www.visualcollector.com
http://dadshomeguard.blogspot.com
http://wikipedia.org
http://www.home-guard.org
http://www.ldmnet.co.uk
http://www.worldwar-two.net
http://www.dws-xip.pl
http://www.arrse.co.uk
http://www.cyber-heritage.co.uk
http://www.militaryphotos.net
http://www.milsurps.com
Naposledy upravil(a) kopapaka dne 10/12/2010, 17:12, celkem upraveno 3 x.
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Pokračování...
Smith Gun 3" Mk.I

Tato poměrně zajímavá zbraň byla dílem hlavního inženýra firmy Trianco ( Trianco Toy Company ).
Byl jím major ( v záloze ) William H. Smith a zbraň zkonstruoval v průběhu roku 1940. Při prvním pokusu nabídnout zbraň armádě se příliš nedařilo, odpovědná místa asi už měla dost podobných projektů, ale jak se zdá tak opět zasáhl " muž s doutníkem "...

Obrázek

V této době už sice probíhaly dodávky Northover Projectoru, ale Smith Gun byl přeci jenom o něco výkonnější a stal se prvním opravdovým dělem ve výzbroji Domobrany ( pokud nebudeme počítat malé množství zastaralých zbraní v malých počtech ).
Stejně jako většina improvizovaných zbraní byl i Smith Gun poměrně nekonvenční a řešený pro jednoduchou a levnou výrobu. Je sice logické, že ta přílišná jednoduchost byla na škodě účinnosti, ale jakákoli náhrada nebyla dostupná.

Konstrukce

Základem byla třípalcová ( tři palce jsou sice 76,2 mm, ale skutečná ráže této zbraně byla stejně jako u minometu 81 mm... ) bezešvá trubka s jednoduchým odklopným závěrem ( tzv. trap-door ) který byl spíše užívaný v konstrukci prvních zadovek ( hlavně při přestavbě z předovek ). V oblasti dělostřeleckého materiálu byl použit jen velmi vyjímečně.

Obrázek

Díky hladké hlavni a ráži mohla zbraň používat lehce upravenou munici Anglického třípalcového minometu, úprava spočívala v odstranění základní náplně miny a osazení nábojkou určenou pro Smith Gun. Tímto krokem bylo získáno poměrně široké spektrum munice určené minometu, zbývalo dořešit munici proti tankům. K té se mi bohužel nepodařilo sehnat nic bližšího, kromě udávané průbojnosti 80 mm při použití kumulativní ( opět nepříliš účinné ) hlavice.

Obrázek

Zbraň při transportu připomínala starší polní kanóny, protože průměr kol se rovnal výšce kanónu. Na první pohled vyniklo několik zvláštností, kola byla plná a jedno z nich vybíhalo do " stříšky ", stejně tak zaujala skutečnost, že nikde nebyl žádný " chobot " lafety a ani rydla ( o ).
Smith Gun totiž bylo k palbě nutné připravit postavením na ploché pojezdové kolo, ona stříška poskytovala alespoň malou ochranu proti střepinám ( a protože to bylo v Anglii, tak i proti všudypřítomnému dešti ) a ložiska nápravy umožňovala celokruhový odměr, maximální náměr dosahoval 40 °. Zpěný ráz zbraně tlumily jen gumové provazce upevňující hlaveň zbraně k lafetě.
V přední části byl umístěn dělový štít s výřezem pro hlaveň děla a po stranách lafety 2 x 5 schránek na náboje.

Obrázek

Ke zbrani patřil i muniční vozík který měl stejnou koncepci podvozku jako dělo, bylo v něm vezeno 21 ks nábojů ( byť některé prameny uvádějí dokonce 40 ks ). Celá sestava byla řešena pro přepravu za automobilem, ale mizerné jízdní vlastnosti velice omezovaly mobilnost, při vyšších rychlostem dokonce mohlo dojít k poškození zbraně.
První kusy se do výzbroje Domobrany dostaly v průběhu roku 1941, ale provázela je pověst pro obsluhu nebezpečných zbraní a alespoň část jednotek je prostě nechtěla. V průběhu času se ovšem jejich názor poněkud změnil a Smith Gun začal být považován za nejúčinější zbraň domobrany. Při pohledu zpět je těžké posoudit, čím byla ona špatná pověst způsobena, vzhledem k výrobě v nezbraňovém podniku to klidně mohly být problémy s kvalitou, ale nabízí se ještě jedna možnost. V pozdější době bylo totiž při obracení do palebné polohy a zpět nařízeno používání lan, takže je klidně možné, že k oněm úrazům obsluhy nedošlo při střelbě nýbrž při neopatrné manipulaci se zbraní.

Obrázek

Celkem bylo vyrobeno cca 4000 ks zbraní, ale hlavně v počátcích výroby byly problémy s dodávkou munice, běžně je uváděno, že k jedné zbrani bylo dodáno jen 6 - 7 kusů nábojů. Tato informace není blíže rozváděna, takže nevím o jakou munici ( ale předpokládám, že se jedná o protitankové kumulativní náboje ) šlo a kdy a jestli byl tento nedostatek vyřešen. Kromě Domobrany byla tato zbraň zavedena i u ochranných oddílů RAF kde sloužila k ochraně letišť, ve výzbroji zůstala až do konce války.

Obrázek

Minimálně jeden kus byl použit při přestavbě Brencarieru na samohybné dělo, ale vzhledem k minimálním, počtům obrněné techniky u Domobrany vlastně neměl naději na rozšíření.
Stejně jako v případě Northover Projectoru se dá jen těžko posoudit bojová účinnost, Smith Gun byl přeci jen o dost účinější, ale také tvořil značně větší cíl. Jedno je jisté, při chytrém nasazení v obraně, případně v předem připravené léčce mohlo jít o značně účinnou zbraň, ale jen při dobrém využití terénu a dobrém maskování. Je zajímavé, že Domobrana alespoň zpočátku věnovala maskování víc snahy než armáda, ale to bylo způsobeno právě méně účinnou výzbrojí.

TTD:
Délka zbraně-----------------180 cm
Délka hlavně------------------137 cm
Ráže---------------------------81 mm
Hmotnost----------------------274 kg
Úsťová rychlost---------------107 - 122 m / s
Dostřel:
Účinný ( AT )------------------180 m
Účinný ( AP )------------------450 m
Maximální ( AP )-------------->900 m


Zdroje:
http://www.rafregiment.net
http://thedonovan.com
http://www.visualcollector.com
http://dadshomeguard.blogspot.com
http://wikipedia.org
http://www.home-guard.org
http://www.ldmnet.co.uk
http://www.worldwar-two.net
http://www.dws-xip.pl
http://www.arrse.co.uk
http://www.cyber-heritage.co.uk
http://www.militaryphotos.net
http://www.milsurps.com
http://www.bocn.co.uk
http://mailer.fsu.edu
http://www.whq-forum.de
http://nam.ac.uk
http://forum.axishistory.com
http://www.century20war.co.uk
Naposledy upravil(a) kopapaka dne 13/12/2010, 01:20, celkem upraveno 2 x.
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
cover72
7. Major
7. Major
Příspěvky: 3160
Registrován: 12/6/2007, 20:09

Příspěvek od cover72 »

Hele, proč je v té lahvi fosfor-benzin ten gumový proužek?
Jinak článek je výborný, ty britské PT improvizace jsou fascinující.
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

cover72: aha, já to tam nenapsal...
Je to přírodní guma a ta se v benzínu postupně rozpustí. Benzín se mírně zahustí, je lepkavější a zpomaluje se stékání.
Kdyby jen protitankové, ve výzbroji byla i jedna protiletadlová... ale to až později.
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Tempik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1690
Registrován: 24/3/2008, 20:27
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tempik »

Bylo to někdy alespoň cvičně použito na nějaký tank(vyřazený, kořistní ...)? respektive dokázalo to opravdu plnit svoji úlohu, nebo to bylo placebo pro Home Guard? Takhle to opravdu vypadá, že to byla vcelku funkční zbraň a na nějaké PzI a II by to asi i stačilo.
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

Prostriedky Home Guard síce neboli "bohvie čo", ale čisté placebo to zasa tiež nebolo. Na Pz-I a II skoro určite stačilo a nemci zasa nemali tak veľa dostatočne výkonných prepravných prostriedkov, aby na vyloďovacie pláže dokázali dostať väčšie množstvo ťažkej techniky (to ale asi briti nevedeli).
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
Stuka
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2120
Registrován: 22/8/2010, 20:18

Příspěvek od Stuka »

Nebyl nikdy použit. Nebo ano?
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Podle všeho nebyl nikdy ve výzbroji jednotek mimo území Velké Británie, takže nejspíš nebyl bojově použit.
Je tu jistá otázka ohledně výzbroji na Krétě a z počátku i v Africe, ale není to prokazatelné, zdá se, že tyto jednotky měly AT zbraně na úkor obrany Anglie, případně je měli už před ústupem z Francie.
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Stuka
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2120
Registrován: 22/8/2010, 20:18

Příspěvek od Stuka »

Našla sem foto z bojů v Malajzii, ale nešlo mi ho sem dát. Zdálo se mi jakoby
na fotce byl Northover Projector, ale možná je to blbost a bylo to něco jiného.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Tak tady někde dej link na tu stránku, nebo do SZ...
Je pravda, že Angláni nebyli jediní, k něco podobného zkoušel....
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Stuka
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2120
Registrován: 22/8/2010, 20:18

Příspěvek od Stuka »

Web Page Name

Je to dvacátá řada fotek zhora a pod tím je napsáno: britská armáda v malajzii 1941. Jsou to dvě fotky vedle sebe - nevím co je to za zbraň.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

Zrejme myslíš túto (na druhej je "lahký" guľomet Lewis):
Obrázek
popis:
Photographer: Palmer (Lt) Title: THE BRITISH ARMY IN MALAYA 1941 Collection No.: 4700-50 Description: Men of the 2nd Gordon Highlanders demonstrate the Northover projector to Major General F. Keith Simmons, GOC Singapore Fortress, and other senior officers, 17 October 1941.
Naposledy upravil(a) Alchymista dne 10/12/2010, 22:30, celkem upraveno 2 x.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
Stuka
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2120
Registrován: 22/8/2010, 20:18

Příspěvek od Stuka »

Áno, myslela som túto (aj tú vedľajšiu, ale tú si identifikoval). Tak na tejto fotke to vyzerá akoby mali Northover projector. :D
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Ono to tak jen nevypadá, je to na 100 % Northover projector...
Zdá se že byl víc rozšířený než se mi zdálo...

Už se píše pokračování... Třeba někdo pozná o čem :D

Obrázek

EDIT:Nad tím Rusákem taky uvažuju...
Naposledy upravil(a) kopapaka dne 10/12/2010, 22:46, celkem upraveno 2 x.
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

kopapaka píše:Je pravda, že Angláni nebyli jediní, k něco podobného zkoušel....
Prinajmenšom sovieti na začiatku vojny používali vymyslenosť zvanú "Ampulomet vzor 1941". Slušný popis majú u konkurencie - http://forum.valka.cz/viewtopic.php/t/26894
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

Matrix, agent Smith ... och bože...
Smithov kanón :-P
tiež riadne čudný udelátor, svojou koncepciou jedinečný vo svete zbraní, bez predkov - a našťastie aj bez potomkov.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
Ionor
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 877
Registrován: 18/6/2008, 03:56
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ionor »

Tempik: kus tenkého plechu (napr. zo strechy) pripevneného aspoň 10cm od panciera by v prípade invázie čoskoro ukončil úspechy tohoto impovizória. Čiže by sa použiteľnosť limitovala na mesto, do ktorého ale nemci po skúsenostiach z Varšavy už tanky veľmi neposielali.
V Anglicku z minimom lesov a slabou hornatosťou by šlo veľmi dobre manévrovať a pri dosahu zbrane 40m...
Iste mal Projector pozitívny vplyv na morálku, ale inak mi pripadá v podobe v ktorej ho vyrábali z danou muníciou ako plytvanie surovinamy.
Naposledy upravil(a) Ionor dne 11/12/2010, 00:11, celkem upraveno 1 x.
Na fórum už neprispievam, smerujte svoje nezmysli na ostatných členov fóra...
(Tech channel) youtube.com/user/IonorRea
(Satire channel) youtube.com/channel/UCjS5hvJT-No5zoxPKdX1qCA
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Ionor: To máš sice pravdu, jenže něco takového by znamenalo, že Němci už by v Anglii měli natolik dobré postavení, aby mohly vyčlenit nějaké prostředky na úpravy tanků ( hlavně vyčlenit ty tanky z bojových jednotek ). Nemluvě o tom, že přesně to se stalo i když později. A úspěch protitankových zbraní s kumulativní hlavicí se sice snížily, ale neustaly.
Ale to je tu přece pořád, souboj zbraň a pancíř...

Alchymista: no jo, máš pravdu...
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Ionor
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 877
Registrován: 18/6/2008, 03:56
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ionor »

kopapaka: tu nehraje ich bojová situácia žiadnu rolu, ale fakt, že v tankoch nieje posádka na šichty ako v prípade lodí, ale jeden tank pre jednu posádku ako v prípade lietadiel, čiže počas odpočinku posádky maju času na modifikácie habadej a to sa jedná o modifikáciu ktorú by za pár hodín zvládla valná väčšina Palby.

Vezmi si ako rýchlo padlo Francúzko a to bola najsilnejšia armáda Európy. Briti nemali v prípade invázie na vývoj čas vzhľadom na malú rozlohu a proti invázii nevýhodne rozložený priemysel.

Každopádne nechám teoretizovania "čo by bolo keby prebehla plánovaná invázia " pre príslušné diskusie.
Na fórum už neprispievam, smerujte svoje nezmysli na ostatných členov fóra...
(Tech channel) youtube.com/user/IonorRea
(Satire channel) youtube.com/channel/UCjS5hvJT-No5zoxPKdX1qCA
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Ionor: Já bych to zjednodušil asi takhle, Anglická armáda neměla dostatek protitankových zbraní, ovšem proti technice kterou tam Němci neměli jak dopravit ( v rozumných počtech ).

Nevím jak si představuješ odpočinek v bojové akci, ale pokud probíhá útok tak odpočinek neexistuje, alespoň ne takový aby si osádka tanku mohla dovolit dělat nějaké úpravy...

A obzvlášť to platí v takové kritické situaci, jaká nastane po vylodění...

Do článku byl doplněn Smith Gun 3" Mk.I
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Odpovědět

Zpět na „Pozemní vojsko“