Sobibor

Zajatci, Malmédy, Katyň, koncentrační a pracovní tábory.

Moderátor: Pátrač

Uživatelský avatar
Lena
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 136
Registrován: 19/3/2005, 17:05
Bydliště: Olomouc

Sobibor

Příspěvek od Lena »

Vyhlazovací tábor Sobibor

Sobibor byl druhý nacistický vyhlazovací tábor, který patřil spolu s Treblinkou a Bełżecem do tzv. Akce Reinhard. Nacházel se poblíž vesnice Sobibor, v řídce osídleném oblasti nedaleko železniční trati Chelm-Wlodawa ve východní části lublinské oblasti. V březnu 1942 začala výstavba tábora, kterou byl pověřen SS-Obersturmführer Richard Thomalla. Na stavbě se podíleli dělníci a Židé z blízkých ghett. Počátkem dubna 1942 byl pověřen velením tábora Franz Stangl. Měl za úkol zrychlit stavbu tábora, proto navštívil velitele tábora v Bełżeci, SS-Hauptsturmführera Christiana Wirtha, a získal potřebné rady a informace. Již v polovině dubna byl tábor připraven přijmout první transporty.

Tábor navazoval na železniční stanici Sobibor a rozkládal se podél tratě, obklopen jehličnatým porostem. Poblíž budovy železniční stanice byla zřízena výhybka vedoucí do tábora na vykládací rampu, určenou pro deportační vlaky. Původně se v této lokalitě nacházely dvě dřevěné budovy, hájovna a dvoupatrová budova pošty. Celková plocha tábora měřila 12 hektarů, tvořil ji pravoúhelník 600 x 400 m obehnaný trojitým oplocením z ostnatého drátu a strážními věžemi. Celkový prostor byl rozdělen na čtyři části:
- administrativní část (Vorlager), kde se nacházela železniční rampa schopna pojmout více než 20 železničních vagónů, administrativní budovy, ubytovny a sklady pro Němce a Ukrajince;
- Tábor I - ubytování pro vězně, kteří zajišťovali provoz tábora a také dílny, kde část z nich pracovala, jako krejčí, obuvníci, …
- Tábor II - přijímací část, kde museli deportovaní projít různými procedurami před příchodem do plynových komor, stejně jak tomu bylo i v jiných vyhlazovacích táborech: po vystoupení z vlaku byli nuceni odevzdat veškerá zavazadla a oděv. Skrze „šlauch“ (úzká lomená stezka, cca. 3-4 m široká a 150 m dlouhá, obehnaná z obou stran ostnatým drátem s vpletenými větvemi stromů, která spojovala přijímací část s vyhlazovací) hnali nahé oběti do plynových komor. V polovině cesty stálo „holičství“, kde židovští vězni stříhali ženám vlasy.
- Tábor III - vyhlazovací část, umístěná ve vzdálenější severozápadní části tábora, kde se nacházely plynové komory, hromadné hroby, později otevřené spalovací rošty a ubytovny pro židovské vězně.

Personál tábora tvořilo asi 20 až 30 Němců a 90 až 120 Ukrajinců vyškolených v táboře Trawniki. Asi tisíc vězňů bylo vybráno z transportů a nasazeno na různé práce v táboře: někteří z nich pracovali v dílnách nebo sloužili vyššímu personálu, další byli nasazeni na uklízení vagónů a při svlékání příchozích. Při odstraňování mrtvých z komor a jejich pohřbívání pracovalo asi 200 až 300 vězňů.

Tři plynové komory byly umístěny uvnitř zděného domu. Jednotlivé komory měly tvar čtverce (4x4 m) a kapacitu 160-180 osob. Přicházelo se do nich malými dveřmi, vedoucími z předsíně, umístěné po celé délce budovy. Po zplynování byla těla přemístěna sklápěcími dveřmi umístěnými naproti vchodu. Vedle budovy se nacházela přístavba, ve které nákladní auto produkovalo oxid uhelnatý. Původně zavražděné oběti pohřbívali do masových hrobů 50-60 m dlouhých, 10-15 m širokých, 5-7 m hlubokých. Později oběti spalovali na speciálně připravených roštech ze železničních kolejí, masové hroby byly znovu odkryty a mrtvoly spáleny.

Během první fáze zplynování, od 5. května do konce července 1942, zemřelo v Sobiboru nejméně 90 000 – 100 000 Židů. Transporty přijížděly hlavně z ghett a přechodných táborů z Lublinské oblasti (nejméně 57 000), z Protektorátu (6 000), z Německa a Rakouska (10 000). Kvůli rekonstrukci železniční tratě Lublin-Chelm byl na dva měsíce pozastaven provoz komor. Zjistilo se, že kapacita plynových komor - asi 600 lidí najednou – nestačí a že je nutné vybudovat další prostory. Ke stávajícím třem plynovým komorám byly přistavěny ještě tři nové. Kapacita se tím zvýšila na 1000 - 1200 osob, které mohly být usmrceny najednou. V srpnu byl velitel tábora Franz Stangl převelen do Treblinky a na jeho místo nastoupil SS-Obersturmführer Franz Reichsleitner, Stanglův kolega z vyhlazovacího programu eutanázie. Po dokončení stavebních prací na železnici přijížděly v období od října 1942 do června 1943 transporty z Haliče, Generálního governmentu a Slovenska. Poslední transporty přijely z ghett Vilna, Minsk a Lida v druhé polovině říjnu 1943. Celkem zemřelo v Sobiboru 250 000 Židů.

V únoru 1943 navštívil tábor Reichsführer-SS Heinrich Himmler a prohlédl si ho včetně kompletní vyhlazovací akce. 5. července dal příkaz změnit tábor z vyhlazovacího na koncentrační. V létě 1943 byly v okolí tábora rozmístěny miny - nejen jako ochrana proti útěkům, ale také proti ruským partyzánům. Každý útěk, ať zdařilý nebo nezdařilý, znamenal mnoho nevinných obětí popravených za trest či pro výstrahu. V polovině srpna 1943 se zformovala podzemní organizace pod vedením předsedy Judenratu v haličském Zolkievu Leona Feldhendlera. Členy skupiny byli převážně vedoucí výrobních dílen. Skupina měla v úmyslu zorganizovat hromadný útěk z tábora. Později byl jako velitel vybrán ruský Žid, důstojník Alexandr Pechersky. Pravděpodobně se podařilo zabít německý personál, získat zbraně a potom uprchnout z tábora, avšak o průběhu povstání existuje několik verzí. Povstání vypuklo 14. října 1943 ve čtyři hodiny odpoledne a bylo při něm zabito 12 Němců, mezi nimi velitel tábora Franz Reichsleitner, a několik Ukrajinců. 300 vězňů uprchlo, ale většina z nich byla zabita na útěku nebo nepřežila přechod přes minové pole. Ti, kteří se k útěku nepřipojili nebo nemohli připojit, byli také zavražděni. Mnoho uprchlíků ještě později vypátrali a zastřelili ukrajinští strážci nasazení na pátrací akce. Válku přežilo asi 50 vězňů.

Po vzpouře se Němci rozhodli tábor zlikvidovat a zřídili na jeho území zemědělský statek, podobně jako v Treblince a Bełżeci. V létě 1944 byl osvobozen Rudou armádou a oddíly Polské lidové armády.

V době od září 1965 do listopadu 1966 se konal soud v Hagenu s 11 důstojníky SS z tábora Sobibor. První velitel tábora Franz Stangl byl v roce 1970 soudem v Düsseldorfu odsouzen na doživotí. V roce 1961 byl postaven první pomník. Dnes je na území tábora kromě pomníku ještě slušně zařízené malé muzeum.
Obrázek Obrázek
Obrázek
kopec lidského popela
ObrázekObrázek

"Forgetting them means letting them die again" Elie Wiesel
Uživatelský avatar
Lena
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 136
Registrován: 19/3/2005, 17:05
Bydliště: Olomouc

Příspěvek od Lena »

...Další obrázky :
Obrázek Obrázek
Obrázek
ti, co přežili Sobibor
ObrázekObrázek

"Forgetting them means letting them die again" Elie Wiesel
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Příspěvek od Lord »

Co byla přesně tak akce Reinhard? Vydudování sítě likvidačních táborů nebo také pracovních?
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lena
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 136
Registrován: 19/3/2005, 17:05
Bydliště: Olomouc

Příspěvek od Lena »

tak ve zkratce: je to krycí název akce zavedené za účelem likvidace židovského obyvatelstva převážně z Generálního governmentu a později z různých zemí Evropy. Vznikem a vedením byl pověřen Odillo Globocnik, který byl v této záležitosti podřízený H. Himmlerovi. Plánoval transporty a vyhlazovací akce, výstavby vyhlazovacích táborů, koordinované přepravy Židů do vyhlazovacích táborů, jejich vraždění, zajištění jejich majetku a jeho přepravu. S touto akcí jsou spojeny jména tří vyhlazovacích táborů, Belzec, Sobibor a Treblinka, kde nacisté tuto likdvidaci prováděli.

Akce trvala 21 měsíců, od března 1942 do listopadu 1943. Byla součástí celkového plánu nacistů s židovským obyvatelstvem, známý pod názvem "konečné řešení židovské otázky". Měla na svědomí asi 1 650 000 Židů.

kdyby byl zájem tak bych mohla napsat podrobnější popis této akce ...
ObrázekObrázek

"Forgetting them means letting them die again" Elie Wiesel
Uživatelský avatar
Melkor
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 123
Registrován: 24/6/2005, 15:17
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Melkor »

Jen do toho, myslím, že se všichni rádi poučí.
ObrázekObrázek

''Neskláním se před žádnou z vašich tištěných model. Ten, který v desateru přikazuje ne, je mým smrtelným nepřítelem!''
Ďábel
Uživatelský avatar
Fatale
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 1383
Registrován: 18/8/2005, 14:43
Bydliště: ano

Příspěvek od Fatale »

Nemela ta akce Reinhard neco spolecnyho s Heidrichem? Myslim neco osobniho, jako treba ze to bylo k prilezitosti jeho narozenin, etc....
Nelson
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 857
Registrován: 11/6/2005, 10:25
Bydliště: Většinou doma

Příspěvek od Nelson »

Lena píše:kdyby byl zájem tak bych mohla napsat podrobnější popis této akce ...
Zkus toho napsat víc. Taky mně to zajímá.
ObrázekObrázek

Z Palby jsem odešel, dotazy už na mě nesměrujte.
Uživatelský avatar
YAMATO
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 2808
Registrován: 19/3/2005, 19:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YAMATO »

Rozhodně se připojuji, také by mě to zajímalo!

O té vzpouře více není? Je to pěkná ukázka, že ne všichni šli jak ovce...
ObrázekObrázek

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
Uživatelský avatar
Lena
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 136
Registrován: 19/3/2005, 17:05
Bydliště: Olomouc

Příspěvek od Lena »

tak tady je opět zkrácený popis toho, jak probíhala vzpoura vězňů v Sobiboru ..

Po tom, co koncem roku 1943 přicházely transporty do Sobiboru stále méně častěji, začala se táborem šířit fáma, že se nacistům podařilo vyhladit Židy v Evropě a jich už v táboře není zapotřebí. To by znamenalo, že by následovali ty, kteří zemřeli v plynových komorách. Leon Feldhendler, jeden z vůdčích vězňů zaměstnaných v táboře, rozhodl, že nastal ten pravý čas pro útěk. Poněvadž byl v táboře už skoro rok, byl svědkem mnohých jednotlivých pokusů o útěk. Naneštěstí, po všech pokusech následovaly odvety, vykonané na zbylých vězních. Právě to byl důvod, proč Leon věřil, že plán útěku by měl počítat s veškerou populací tábora. Potřeboval však někoho, kdo bude mít vojenské a velitelské zkušenosti a pomůže mu útěk naplánovat. V té době se v táboře však nenacházel nikdo takový.

23. září 1943 přijel do Sobiboru transport z Minska. Oproti většině příchozích transportů bylo vybráno do práce 80 mužů. Mezi těmito vybranými byl i první poručík Alexandr "Saša" Pechersky. 29. září si Leon sjednal se Sašou schůzku a rozhodli se pracovat na útěku společně a informace mezi nimi měly procházet skrz prostředníka, kterým měl být Shlomo Leitman, Sašův přítel. Saša začal připravovat plán - informace o návycích v táboře, nákresu Sobiboru, specifické informace o dozorcích a esesmanech.

První plán, který vytvořili, zahrnoval útěk skrz tunel, který měl vést pod minovým polem a končit v lese pár kilometrů za táborem. K provedení však nikdy nedošlo, protože byl tunel zničen po těžkých deštích 8. a 9. října. A tak začal Saša pracovat na novém plánu. V dílnách se začali vyrábět primitivní zbraně, hlavně nože a sekery. SS-Hauptsturmführer Franz Reichleitner a SS-Oberscharführer Hubert Gomerski odjeli na dovolenou a navíc 12. října viděli vězňové SS-Oberscharführera Gustava Wagnera, jak opouští tábor se svými zavazadly. To byla vhodná příležitost k povstání. V noci z 11. na 12. října sdělil Saša všem spiklencům konečné plány útěku. Sovětští zajatci měli být rozptýleni po různých dílnách v táboře. Esesmani měli být vlákáni do těchto dílen pod záminkou, že si mají vyzvednout výrobky, které si předtím objednali. Každý z nich by byl posléze zabit v dílně. Všechno však mělo být uděláno v tichosti, aby ostatní stráže nic nezjistili. Pak by se všichni vězni jako obvykle hlásili na nástupu a utíkali by skrz hlavní bránu. Den povstání byl stanoven na 14. říjen. Ve 4 hodiny odpoledne začali uskutečňovat svůj plán.

Vorlager – předtábor: zde působil Leon Feldhendler, aby řídil povstání právě z této části tábora. Unterscharführer Josef Wulf byl první SS, který byl zabit během povstání. Následovali ho Steubel, Scharführer Kurt Beckmann, Scharführer Vallaster a Unterscharführer Walter Ryba.
Tábor I: zde dohlížel na průběh povstání Saša Pechersky. Tady zneškodnili výkonného velitele tábora Untersturmführera Josefa Niemanna, velitele Tábora III Oberscharführera Goettingera, velitele ukrajinských dozorců Scharführera Siegfrieda Greischutze, ukrajinského dozorce Klata a Scharführera Friedricha Gaulsticha.

Kolem 5 hodiny odpoledne se shromáždili jako každý den na nástup. Mezitím ukrajinští dozorci objevili tělo Kurta Beckmanna za jeho stolem a běželi rychle ven, kde už esesmani slyšeli jejich výkřiky. To byla ta pravá chvíle na útěk. Vězni běželi na dráty, někteří se snažili je přetrhnout, jiní prostě lezli přes ně. Když byli ostatní esesmani upozorněni na povstání, šáhli po samopalech a stříleli do masy vězňů. Dozorci na věžích je následovali a stříleli do zástupu. Vězni běželi do minových polí, přes otevřené prostranství a pak dále do lesa. Odhadem asi polovina vězňů (zhruba 300) se tam dostala. Postupně se rozpadali do menších skupinek, aby měli větší šanci se ukrýt a sehnat něco k jídlu. Do 4 dnů od útěku, bylo chyceno 100 ze 300 vězňů. Zbývajících 200 pokračovali v útěku a úkrytu. Většina byla postřílena místními Poláky nebo německými strážemi. Jenom asi 50 přežilo válku. Ačkoliv toto číslo je malé, je to stále více, než kdyby se vězni nevzbouřili. Je jisté, že převážná populace tábora by byla Nacisty zlikvidována.
ObrázekObrázek

"Forgetting them means letting them die again" Elie Wiesel
Uživatelský avatar
YAMATO
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 2808
Registrován: 19/3/2005, 19:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YAMATO »

Díky, super! Škoda, že nebylo moc takových vzpour...

Dost hnus: "Většina byla postřílena místními POLÁKY nebo německými strážemi."
ObrázekObrázek

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
Uživatelský avatar
Lena
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 136
Registrován: 19/3/2005, 17:05
Bydliště: Olomouc

Příspěvek od Lena »

jo je to otřesný, zabíjeli vlastní spoluobčany!! Určitě to nedělali jen tak, za to měli slíbenou nějákou odměnu, ne? ... o tomto už ale nic nevím
ObrázekObrázek

"Forgetting them means letting them die again" Elie Wiesel
Uživatelský avatar
Lena
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 136
Registrován: 19/3/2005, 17:05
Bydliště: Olomouc

Akce Reinhard

Příspěvek od Lena »

Akce Reinhard (Einsatz Reinhard) – kódovaný název pro vyhlazení polských Židů z Generálního gouvernementu a oblasti Bialystoku. Velitel Akce byl SS-Brigadeführer Odilo Globocnik (šéf policie v Lublinské oblasti), jmenovaný Heinrichem Himmlerem. SS-Sturmbannführer Hermann Höfle (vedoucí hlavního úřadu Reinhard) byl zodpovědný za organizování deportací, vyhlazovací tábory a shromažďování cenností vězňů.

Polizei-Kriminalkommissar Christian Wirth a jeho spolupracovníci z programu euthanázie (Akce T4) - zkušení v zabíjení "méněcenných" lidí, kterými byli převážně mentálně a fyzicky postižení – nebyli posláni na frontu, ale byli převeleni do Lublinu a jejich zkušenosti ze středisek euthanázie byly důležitým základem při budování vyhlazovacích táborů ve východním Polsku a především plynových komor. Táborový dozorci byli doplněni o sovětské zajatce, hlavně Ukrajince, kteří byli zapracovaní v táboře Trawniki poblíž Lublinu. Nacisté z programu euthanázie neměli žádné vojenské zkušenosti, byli to policisté, dělníci, ale také zdravotní bratři. Cenilo se jich však stejně jako vojáků, zvlášť díky jejich ochotě a bezcitnosti s jakou plnili kruté rozkazy svých nadřízených.

V lednu 1944 Globocnik uvedl, že cílem Akce bylo:
1. vyvraždění židovského obyvatelstva;
2. využití Židů jako levné pracovní síly před jejich zavražděním;
3. zabavení osobního majetku Židů (oblečení, peníze, šperky atd.);
4. zajištění jejich nemovitostí (továren, budov nebo pozemků).

Velitelství Akce Reinhard se nacházelo v Lublinu, oddělení pro výstavbu táborů pak v městě Zamosc. Oblečení a zavazadla obětí byla uložena a tříděna v Lublinu v Chopinové ulici a v nepoužívaném hangáru na Lublinském letišti.

Přípravy k zahájení vraždění Židů začaly několik měsíců před Konferencí ve Wannesse. V červenci 1941 Heinrich Himmler navštívil Globocnika v Lublinu a rozhodl se vybudovat ve městě koncentrační tábor pro 25 – 50 tisíc vězňů, kteří by pracovali v továrnách a na stavbách budov pro SS a policii. Ke konci roku 1941 bylo rozhodnuto, že koncentrační tábor Lublin (polským obyvatelstvem nazýván Majdanek) bude určen pro sovětské zajatce. Některé zdroje uvádí, že koncentrační a později také vyhlazovací tábor Lublin-Majdanek také patřil do Akce Reinhard. Také jsem četla článek, kde k nim autor připočítal i první vyhlazovací tábor v Polsku – Chelmno. Jestli k nim skutečně patřily najisto nevím. Byly postaveny za stejným účelem, avšak dříve než Akce Reinhard vůbec začala.

1. září 1941 navštívili Philip Bouhler a Viktor Brack z Vůdcovy kanceláře Globocnika v Lublinu a diskutovali o Akci Reinhard a přesunu vězňů a pracovníků z lublinského tábora. Rozhodli o stavbě 3 vyhlazovacích táborů, které měly zvládnout vyhladit populaci přilehlých ghett a dalších obětí z okolních oblastí: první vznikl Belzec, potom Sobibor a nakonec Treblinka. Byly umístěny daleko na východě Polska, vedle hranic s Běloruskem a Ukrajinou. Tábory vznikly vedle hlavních železničních tratí, aby mohly být oběti přiváženy vlakem, a v řídce obydlených oblastech, kvůli utajení. Vězňům se pro uklidnění tvrdilo, že je vezou na východ do pracovních táborů.

Vyhlazovací proces v Belzecu, Sobiboru a Treblince byl podobný již vyzkoušené metodě, užívané v šesti centrech euthanázie v Německu a Rakousku. Také struktura všech táborů byla podobná … už jsem ji zmiňovala v článcích o jednotlivých táborech, ale myslím neuškodí, když to zkráceně zopakuji:
Z přijímací části s rampou a budovami, kde se vězňové svlékali, pak prošli po cestě (nazývané "šlauch") do vyhlazovací části s plynovými komorami a spalovacími jámami. Esesmani a ostatní stráže byli ubytováni v oddělené části, stejně tak vězni, kteří se starali o hladký průběh vyhlazovacího procesu. Tábor byl obehnán ostnatým drátem, částečně propletený smrkovými větvemi, a také odděloval od sebe jednotlivé části tábora. Elektrické oplocení, jako například v Osvětimi, zde nebylo používáno. Tábor doplňovaly dřevěné strážní věže.

Během Akce Reinhard přišly o život v táborech Belzec, Sobibor, Treblinka a Majdanek skoro 2 milióny Židů. Byl zabaven majetek v celkové hodnotě 178 045 960 říšských marek (dnes by to bylo asi 760 000 000 amerických dolarů) a padl do rukou německých úřadů, ale také jednotlivců (esesáků, policistů, strážných, ale také nežidovských obyvatel měst a vesnic, ve kterých se nacházela ghetta, nebo byly v blízkosti táborů).

Globocnik zůstal ve funkci velitele Akce do 19. října 1943, ale ve skutečnosti byl poslán už na konci září do jeho domu v Trieste. Akce Reinhard skončila v listopadu 1943. Po skončení činnosti vyhlazovacích a koncentračních táborů v Polsku odešla většina esesáků do severní Itálie, kde pokračovali ve vraždění v táboře San Sabba poblíž Trieste.
Obrázek
počty zavražděných lidí v jednotlivých vyhlazovacích táborech
ObrázekObrázek

"Forgetting them means letting them die again" Elie Wiesel
Uživatelský avatar
Lena
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 136
Registrován: 19/3/2005, 17:05
Bydliště: Olomouc

Příspěvek od Lena »

Název akce byl skutečně pojmenován po Reinhardu Heydrichovi, údajně na jeho památku ... Ten zemřel až po jisté době od počátku akce, je tedy možné, že akce neměla žádné označení nebo se jmenovala jinak a po smrti Heydricha ji přejmenovali ...
ObrázekObrázek

"Forgetting them means letting them die again" Elie Wiesel
Nelson
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 857
Registrován: 11/6/2005, 10:25
Bydliště: Většinou doma

Příspěvek od Nelson »

Jenom drobný dotaz.
Nevíš aspoň přibližně kolik bylo v Polsku před válkou židů? A kolik jich tam zůstalo, jestli vůbec nějací?

Spouštět v rámci "Konečného řešení židovské okázky" ještě speciální akci zaměřenou na polské židy, mi přijde dost zvláštní. To jim museli sakra fest ležet v žaludku.
ObrázekObrázek

Z Palby jsem odešel, dotazy už na mě nesměrujte.
Uživatelský avatar
Lena
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 136
Registrován: 19/3/2005, 17:05
Bydliště: Olomouc

Příspěvek od Lena »

Tak přesný údaje opravdu nevím, množství zavražděných Židů není přesně známo, protože se neevidoval počet lidí v transportech a pokud někde ano, tak byly záznamy zničeny při likvidování táborů. Takže odhad je 3 milióny zavražděných a přežilo necelých 300 000. Samozřejmě to jsou počty polských Židů; z celé Evropy je to číslo vyšší.

Tak je to akce zaměřená na likvidaci ve vyhlazovacích táborech. Takových podobných operací bylo víc, například Akce Erntefest, šlo o likvidaci všech Židů z pracovních táborů v lublinské oblasti.
ObrázekObrázek

"Forgetting them means letting them die again" Elie Wiesel
Uživatelský avatar
Radola Gajda
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 407
Registrován: 10/10/2004, 14:29
Bydliště: ČR

Příspěvek od Radola Gajda »

Velitel Sobiboru stejně jako komandandt Majdanku,utekli v roce 1946 v souvislosti s ,,Krysími stezkami" přez Vatikán-za požehnání samotného papeže do Argentiny.Tak i plk.Walther Rauf,vynálezce "veselých autobusů".
Obrázek
Uživatelský avatar
Radola Gajda
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 407
Registrován: 10/10/2004, 14:29
Bydliště: ČR

Příspěvek od Radola Gajda »

K těm vraždám Poláků spáchaných,,,Muži z Trawniku" jsou už dost profláklí takže se k nim ani zmiňovat nebudu,ale Poláci,asi zemědělci či jen obyvatelé přilehlých oblastí-dle mého názoru ze strachu z německé pomsty,pro odměnu ne...
Obrázek
Uživatelský avatar
YAMATO
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 2808
Registrován: 19/3/2005, 19:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YAMATO »

Jestli v tom prostě nebyl mezi Poláky bohužel tak rozšířený antisemitismus...čili to mohli udělat i rádi
ObrázekObrázek

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
Uživatelský avatar
Lena
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 136
Registrován: 19/3/2005, 17:05
Bydliště: Olomouc

Příspěvek od Lena »

rozmístění vyhlazovacích táborů na území Polska okupovaného německou armádou
Obrázek
ObrázekObrázek

"Forgetting them means letting them die again" Elie Wiesel
Uživatelský avatar
Lena
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 136
Registrován: 19/3/2005, 17:05
Bydliště: Olomouc

Příspěvek od Lena »

množství Židů v evropských zemích po WW2 (1950)

Obrázek
ObrázekObrázek

"Forgetting them means letting them die again" Elie Wiesel
Odpovědět

Zpět na „Válečné zločiny & Holocaust“