Tank od Lancelota de Mole (GBR)

Moderátor: Rase

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12970
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Tank od Lancelota de Mole (GBR)

Příspěvek od Rase »

Obrázek
Australan Lancelot Eldin "Lance" de Mole (1880-1950)

Australský tank od Lancelota de Mole

Budoucí inženýr Lancelot Eldin de Mole se narodil 13.března 1880 v Adelaide, na Jihu Austrálie, jako syn architekta Williama Fredericka de Mole a jeho ženy Emily. Když bylo Lancelotovi 7 lety, přestěhovala se rodina do Victorie kde začal chodit do školy. Později školu opustil a od roku 1908 se začal věnovat technickému rýsování a návrzích těžebních strojů v několika australských státech. Většinu života prožil nedaleko města Geraldton. Leč nepředbíhejme. Ač byla Austrálie daleko od neklidné Evropy, zaobíral se de Mole otázkou stavby pásového, obrněného vozidla. Následujícího roku (1912) poslal svůj projekt britskému ministerstvu války. Lancelot vycházel v konstrukci ze svých starších návrhů těžkých nákladních strojů s housenkovými pásy. Podvozek byl osazen několika koly na pevných závěsech, doplněnými několika napínacími koly a podpůrnými kladkami. Stroj se mohl bezpečně pohybovat vpřed i vzad (což tank Mk.I nedokázal). Pozoruhodný byl i systém zatáčení, kdy hydraulický mechanismus prohnul rovinu kol a tím došlo k mírnému zatočení (natáčela se celá jedna strana kol, tak jako u automobilů). Stejný systém byl později použit u tanku Tetrach. Druhou možností bylo zabrzdit jednu nebo druhou stranu, čímž došlo k prudkému otočení celého tanku. Snad právě systém zatáčení se zdál schvalovací komisi příliš složitý, ale je to jen dohad. Systém pásů byl také zajímavý. Jednotlivé díly šupinového pásu se částečně překrývaly, díky čemuž byly chráněny drobné spojníky. V dopise z Londýna také stálo, že britská vláda již nemá zájem na dalších experimentech s housenkovými pásy (!) Bohužel se nezachovaly údaje o tloušťce pancéře, ale je pravděpodobné, že by byly použity pláty o tloušťce 5-6 mm. Jeho plány ale neobsahoval motor ani jakoukoliv výzbroj, byl totiž přesvědčen, že tyto věci by bylo lepší nechat na odbornících.

Na první pohled nebyl na první pohled nijak špatný, ale již v červnu 1913 ministerstvo války de Moleovi oznámilo, že jeho služby nejsou potřeba. Jeho přátelé mu doporučovali aby prodal svůj stroj německému konzulovi v Perthu. Inženýr však překonal své nutkání spatřit svůj stroj ve výrobě a plány nikdy neprodal s odůvodněním, že je Německo je potencionálním nepřítelem Británie. V tom měl de Mole pravdu. Již na začátku srpna 1914 se dostalo Německo do války s Británií, na jejíž stranu se připojila i Austrálie. Ač se de Mole přihlásil ke službě v britské armádě, okamžitě po vypuknutí války, byl napoprvé odmítnut pro svou velkou výšku a chatrné zdraví. V červenci nebo srpnu 1915 tedy de Mole znovu předložil svůj návrh (stejný jako roku 1912) na stavbu svého tanku. Lze jen spekulovat o tom, zda byly tyto návrhy k dispozici lidem, kteří pracovali na stavbě tanku Mk.I. Je ale možné že sekce, která plány obdržela, neměla ani tušení o tajném výboru pro stavbu pozemních obrněnců. V této době již ale byly de Moleho plány zbytečné. Krátce se ještě snažil předložit své návrhy lidem na australských úřadech, ti jej ale odmítli s tvrzením, že stroj by mohl lehce uvíznout ve větší díře. Nyní se můžeme jen dohadovat o tom, co vedlo britské ministerstvo války k zamítnutí tohoto slibného návrhu. Je zvláštní, že pokud porovnáme de Mole tank s prvním sériově stavěným tankem Mk.I, který se objevil až koncem roku 1915, musíme seznat, že má australský návrh řadu výhod. Poku by britská generalita návrh přijala a zavedla do výroby, mohlo mít první tanky již krátce po vypuknutí první světové války. Samozřejmě pásy by bylo třeba rozšířit a lehce upravit, ale i tak mě stroj řadu výhod. Tou největší byl nízký profil stroje, jehož trup mohl být snadno osazen otočnou věží, nebo pevně zabudovaným kanónem v pancéřové nástavbě. Vzniklo by tak samohybné dělo pro přímou podporu útočící pěchoty.

Můžeme jen litovat, že de Mole nedovedl svůj projekt až do konce. Jeho projekt měl ještě jednu slabinu a tou byl nedostatek představivosti. Nikdy si totiž nedokázal představit drtivý útok stovek obrněných strojů vyzbrojených děly a kulomety, které by se prohnaly pozicemi nepřítele. De Mole totiž stále počítal jen s nasazením jednotlivých strojů. Po bitvě na Sommě, kdy se existence tanků stala všeobecně známou, se mu částečně otevřelo nové pole působnosti. Ve snaze dostat se do Britské armády, držel speciální dietu pro zlepšení svého chatrného zdraví. To se mu podařilo a roku 1917 vstoupil do 10. praporu australského expedičního sboru. Za finanční podpory svého přítele poručíka Harolda Boyce (později primátor Londýna) postavil Lancelot Eldin de Mole model svého tanku v osminovém měřítku ve firmě Williams and Benwell v Melbourne. Model byl shledán velice pozoruhodným, brzy byl zabalen a na vojenské lodí A60 byl poslán přes Suezský kanál do Anglie. V Plymouthském přístavu byl vyložen a převezen do vojenského úřadu pro vynálezy. Psal se ale leden roku 1918. Jeho model prošel prvními testy a byl přizván do druhého kola. Mezitím ale de Mole onemocněl a stroj se tak do druhého kola nedostal. Model byl přesunut do sklepa. Dne 21.března v devět hodin, čtyřicet minut, zahájili Němci velkou jarní ofenzívu. Po pěti hodinách dělostřeleckého ostřelování, vyrazili Němci do mohutného útoku proti slabému postavení britské třetí a páté armády. De Mole byl povolán zpět do aktivní služby a s 10. praporem bojoval u Merris, Meteren a Villers-Bretonneux. Do konce války zůstal ve Francii a po demobilizaci se vrátil do Londýna. Zde zaslechl o tom, že byla založena Královská komise pro odměňování vynálezů, které přispěly k válečnému úsilí. De Mole spolu s dalšími vynálezci, se připojil k žádosti o odměnu. Královská komise zasedala v listopadu 1919 ale částku 15000 liber si mezi sebe rozdělil jen poručík Walter Wilson a William Tritton. De Moleho návrh na odměnu byl ale zamítnut s tím, že jeho návrhy nebyly použity při stavbě bojově nasazeného tanku. Komise také vyjádřila politování nad tím, že návrh nebyl schválen již roku 1912, ale v té době prý ještě nebyly vhodné podmínky pro zařazení tanku do výzbroje britské imperiální armády. Komise také litovala že nemůže de Moleho snahu nijak ocenit. De Mole získal jen 965 liber na pokrytí nákladů za stavbu modelu.
Bohužel pro něj a historii nebyl jeho stroj nikdy postaven a testován ve skutečném měřítku. Úvahy o jeho výhodách a nasazení jsou tedy zcela spekulativního rázu. I to může být jeden z důvodů, proč většina historiků má tendenci upřednostňovat konstrukci poručíka Waltera Wilsona a Williama Trittona v knihách a pracích o prvních tancích. De Moleho tank byl později umístěn do nově zřízeného válečného muzea v Canbeře, spolu s nejrůznějšími trofejemi a relikviemi ukořistěnými australskými vojáky. Lancelot Eldin de Mole zemřel po vleklé nemoci 6.května 1950.

Zdroje:
http://net.lib.byu.edu/estu/wwi/comment ... ssedon.htm
http://www.wereldoorlog1418.nl/tanks-ee ... index.html
http://www.aviarmor.net/TWW2/tanks/aust ... ole_av.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_tank

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil(a) Rase dne 5/4/2011, 14:43, celkem upraveno 2 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Příspěvek od Polarfox »

Stejně je zajímavé, jak si často musí některé vynálezy projít stádii přes nevzhledné bedny a různé vymyšlenosti, když často existoval neznámý souputník, co měl k modernímu pojetí blíže.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
Tuchačevskij
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 413
Registrován: 15/11/2009, 02:02
Bydliště: Slaný

Příspěvek od Tuchačevskij »

Musím říct, že nákresy nemají opravdu chybu!Přiznám se, že když mám v práci volněji, tak si občas také nějaký zhotovím.Mě spíše baví různé nákresy a nebo jen vylepšování pevností...
"Kdo se nepoučil z historie, je nucen si ji prožít znovu"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12970
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Rase »

No dneska bych už ony nákresy vytvořil pořádněj, zapoměl sem že dle obrázku z časopisu, má být o pár kol delší než jak sem ho utvořil. Bohužl sem nenašel ani informace o výšce jakou de Móle plánoval a tak jsou poměry dost "přebližné" (!) Bylo by zajímavé, kdyby Australan de Mole nebyl takovým vlastencem jakým byl, a prodal svůj tank Německému konzulovy. Pokud by se Němcům tento návrh tanku zdál zajímavým a zavedli jej do výroby, mohlo se stát že by to nebyli Angličané ale Němci, kdo by měl první tank (!)
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Tuchačevskij
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 413
Registrován: 15/11/2009, 02:02
Bydliště: Slaný

Příspěvek od Tuchačevskij »

Já si v práci čmárám jen za pomoci obyčejného pravítka a na kus papíru, který mě přijde pod ruku...Čmárám si hlavně půdorysy pevností.Třeba se snažím vylepšovat a zdokonalovat o obranné prvky jednotlivé pevnosti na tvrzi EBEN EMAEL (diamantové příkopy, granátové skluzy, střílny na ochranu vchodu atd...) Jinak s tím konzulem je to hodně zajímavá myšlenka!Možná bylo opravdu štěstí, že to byl takovej vlastenec...Ale spíše si myslím, že i když by konzulovy plán nabídl, ten ho koupil a v Německu předložil, tak by stejně Německo jako první tank stavět nezačalo.V tomhle směru mě Angličané v té době přišli přeci jen pokrokovější.když už jen vezmeme-li v potaz, jak dlouho od 1. nasazení tanků trvalo Němcům zavést svou vlastní konstrukci...Podle mě ani v té době tankům moc nedůvěřovali a ani v nich neprojevovali moc důvěry...
"Kdo se nepoučil z historie, je nucen si ji prožít znovu"
Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kacermiroslav »

Tento stroj skutečně snese označení, první moderní tank. Samozřejmě bráno vzhledem k různým ideovým návrhům již renesančních myslitelů jako L.da Vinci, kteří něco, co by se dalo nazvat tankem, navrhovali. De Mole pak zamýšlel nechat postavit flotilu 500 až 1000 strojů, které by mohli výrazně pomoci při ofenzivním způsobu boje. Kromě návrhu tanku, jehož výzbroj nechával na zvážení povolanějších, navrhoval užít podvozek pro transport materiálu. Musím smeknout nad logickým uvažováním tohoto muže, který chtěl podvozek využít hned pro několik bojových složek tak, jak si to válka skutečně vyžadovala.

Obrázek Obrázek
Obrázek
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Tuchačevskij
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 413
Registrován: 15/11/2009, 02:02
Bydliště: Slaný

Příspěvek od Tuchačevskij »

Jak se tak dívám na ten podvozek, tak je opravdu velice dobře vyřešen!Otázkou zůstává, jakej by ho poháněl motor.Na tom samozřejmě také hodně záleží! :-) Také by podvozek nesměl nikdo po vzoru St Chamonda osadit zcela nevyhovující korbou a tím jeho vlastnosti zcela znehodnotit a téměř zničit...Logické a zcela pokrokové uvažování na svou dobu DE MOLE opravdu měl!!!Škoda jen, že ho nikdo moc neposlouchal.S takovou by válka vypadala zcela jinak.každopádně moc pěkně udělanej model.
"Kdo se nepoučil z historie, je nucen si ji prožít znovu"
Uživatelský avatar
badaxe
poručík
poručík
Příspěvky: 786
Registrován: 1/10/2011, 13:49

Re: De Moleho tank (GBR)

Příspěvek od badaxe »

Odměnu od komise dostali i další lidé, Sir Eustace Tennyson d'Eyncourt a Ernest Dunlop Swinton dostali po 1000 liber, za svůj přínos v prosazení projektu, po 500 pak dostali Albert Collinson Nesfield a Robert Francis Macfie. Problém byl zřejmě v tom že De Mole nepřinesl celkem nic nového, neřešil nijak nově ani uložení pásu ani pás (ten je znám už dlouho a to včetně jeho "překrývání" - je to myslím "systém Bullock") neřešil nijak pohon celé věci, ani nic dalšího. Navrhl prostě krabici s pásy a napsal že zbytek by se měl nějak dodělat, protože to by měli řešit odborníci. To opravdu není přínos, ani řešení. Bohužel to, že poslal jen jakousi koncepci a nikoli opravdové řešení, v době kdy sir William Tritton a Walter Wilson už měli postavené první funkční kusy, existoval jeho nápad jen jako nákres a nikdo (ani on) nevěděl jak by se vlastně celý stroj choval a jestli by vůbec fungoval. Tritton a Wilson řešili celý stroj, nečekali že někdo to za ně dodělá. Ono upřímně řečeno, stavět model holého pojezdu v době kdy na frontě už běžně jezdili stovky tanků, mi přijde poněkud divné. Ostatně komise se zachovala velmi solidně (ostatní odmítnutí dostali mnohem tvrdší odpověď), zaplatila mu celkové náklady a kromě toho byl díky ní povýšen na desátníka (vzhledem ke zdravotnímu stavu to bylo jen čestné jmenování), ale hlavně dostal mimořádné ocenění CBE, které mu předal australský guvernér v roce 1921. Ona ta komise odměňovala ze zákona jen lidi, kteří se účastnily nějak vývoje a zlepšování nasazených tanků, to ale De Mole rozhodně nebyl, v době kdy se tank vyvíjel byl v Austrálii a později jako voják v zákopech, takže podle zákona nic dostat nemohl. To že není jmenován jako tvůrce je celkem normální, on jím ani nebyl, měl podobnou myšlenku, ale nic víc. Komise byla myslím velmi vstřícná když to formulovala že jeho nápady byly skvělé, ale nepochopené v dané době.
Po pravdě mnohem vyspělejší byl návrh R-U důstojníka Güntera Burstyna, jeho tank měl otočnou věž (asi jako první návrh na tanku vůbec) a je z roku 1911, stejně jako De Moleho se nerealizoval, i když se o něm v roce 1912 hodně psalo, problém byl že stát měl jiné starosti (balkánské války) a na financování projektu neměl peníze ani zájem, doporučili tedy Burstynovi aby se obrátil na průmysl, ale tam neměl kontakty takže to usnulo. Rozhodně to byl ale propracovanější a modernější návrh než ten z Austrálie. Podobných by se našlo jistě víc, ať už třeba v Rusku (Mendělejev, i ten měl věž, ale není jisté zda otočnou) nebo Francie (Levasseur ), všechny na rozdíl od toho De Moleho dávali ucelenější řešení, tedy nikoli jen pásový pojezd.
Všechny tyhle předválečné projekty jsou zajímavé a o všech se mimo země jejich původu moc neví. Ale to je dáno právě tím, že šlo o projekty, byť třeba docela zajímavě zpracované.
Obrázek

Socialisté ti slibují střechu nad hlavou, slibují tě nakrmit slaninou a fazolemi, slibují tě léčit, když onemocníš.
To vše jsou ale věci, které se dostane každý vězeň nebo otrok.
(Ronald Reagan)
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12970
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: De Moleho tank (GBR)

Příspěvek od Rase »

Tak Rakousko potřebovalo hlavně pancéřové vlaky. Jako hlavní fronta se od začátku bral Halič, kde jsou bažinaté roviny bez rozsáhlejších lesů. K obraně takovétoho území se ideálně hodily pancéřové vlaky. Pancéřové automobily a tanky jsou sice krásné a impozantní, ale na bojiště na kterých válčilo rakousko byly zbytečné a z ekonomického hlediska (nehledě na nedostačující průmysl) byly zbytečným luxusem. Pravdou ale je že první rakouské obrněné vlaky začaly vznikat dá se říct odspoda (z popudu důstojníků na frontě):
http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=209&t=4517
Pro rakousko bylo zkrátka zbytečné, aby zavedli do výzbroje burystynův tank, nebo cokoliv podobného. Hlavní ronta měla být ta s ruskem - to že se pak vojska zasekla v Srbsku, Rumunsku a Itálii byla věc jiná. I tyhle bojiště nebyla zrovna ideální k použití tanků nebo pancéřových automobilů. Když se tak zpětně koukám na moje obrázky osazeného De Moleho podvozku o bojovou věž, je mi jasné že v reálu by vzniklo vozidlo velice podobné prvním francouzským tankům, u kterých nástavba razantně přesahovala podvozek. Nechal sem se moc zlákat šikovným řešením korby... stejně tomu tak ale bylo i v případě starších podvozků (Holt), ze kterých vznikla podivná monstra (Schneider, A7V atd.). Pro bojiště první světové války byl zkráta asi nejideálnější pás obíhající podél celé korby...
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Tuchačevskij
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 413
Registrován: 15/11/2009, 02:02
Bydliště: Slaný

Re: De Moleho tank (GBR)

Příspěvek od Tuchačevskij »

Rase píše: Pro bojiště první světové války byl zkrátka asi nejideálnější pás obíhající podél celé korby...
Také jsem se vždycky podivoval nad tím, jak RAKOUSKO a NĚMECKO ve vývoji svého vlastního tanku zaspalo.
S tím RAKOUSKEM máš asi pravdu, že prostě neválčilo na bojištích, kde by tank mohl být efektivně nasazený.
To už ale nemohu říci o NĚMECKU. Jinak s Tvou citací souhlasím! Už jsem to tady také psal. Nechápu, že NĚMECKO když se prvně setkalo s britským tankem MARK-I nezačalo také experimentovat s myšlenkou pásů, které obíhají podél celé korby. Místo toho vsadili dle mého zcela nesmyslně na podvozek traktoru HOLT a z toho vznikl tank A7V, který průchodivost terénem měl opravdu mizernou...
"Kdo se nepoučil z historie, je nucen si ji prožít znovu"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12970
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: De Moleho tank (GBR)

Příspěvek od Rase »

No Němci byli poněkud opozděnější, ale v případě podvozku A7V se nejednalo o nějak zvlášť překonanou myšlenku, co se podvozku Holt týče (viz první francouzské tanky). Až během bojů se ukázaly být britské tanky lepší, což nezůstalo bez odezvy od německých konstruktérů. Vznikl prototyp tanku velice podobného britskému Mark V (kdesi zde již byly fotky onoho stroje) s oběžnými pásy. Němci byly jen nějaký ten rok pozadu, oproti spojencům, a bylo pro ně těžké přijít s vlastní konstrukcí. Přeci jen když chtěli zjistit co je právě ohledně tanků "in" museli je neprve ukořistit a až následně konstruovat něco svého. Jedinými německými tanky které držely krok se spojenci, byly paradoxně tanky které ukořistili na bojišti (a že jich bylo poměrně hodně). Když se koncem války ukázalo že budoucnost patří malým tankům, jako byl třeba Fiat, přišli němci s vlastní odpovědí, byly jimi tanky LKI a LKII, ty ale se do bojů nezapojily (maximálně velice, ale velice náznakově). I tak ale byly tyhle tanky poněkud konstrukčně opožděné
http://www.landships.freeservers.com/lk ... around.htm
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
badaxe
poručík
poručík
Příspěvky: 786
Registrován: 1/10/2011, 13:49

Re: De Moleho tank (GBR)

Příspěvek od badaxe »

Začnu odzadu, tanky Fiat jsou notně poválečné, takže s nimi se němci asi nesetkali. V podstatě jediné malé tanky byly Renaulty FT a britské Whipet, právě ale ty britské jsou zřejmou inspirací pro němce. Jejich tanky se do bojů nezapojili, prostě proto že jako plnohodnotné stroje neexistovaly. Byly postaveny jen dva od každé verze a to jako prototypy, které se stavěly z běžné oceli )bylo to levnější a rychlejší. Od LK II byla udělána objednávka na 580 kusů, ale není ani jisté jestli byly rozestavěny. Po válce skončily plány ve Švédsku v roce 1921. Takže rozhodně se na frontu nedostaly. nejsou ani zmínky že by se účastnily potlačování povstání v roce 1919. Zřejmě byly zabaveny spojenci hned po příměří.
Podvozky Holt byly proti De Molemu o dost lepší a vyspělejší, měly totiž odpružení vozíků s pojezdovými koly, což De Mole neřešil, problémy s tanky na nich postavenými nebyly s podvozky ale s příliš velkou korbou na podvozku poměrně malého traktoru.
Ono ani s tím oběžným pásem to není tak úplně pravda jak si to malujete, při jízdě dopředu sice překoná vyšší stupeň, ale pokud potřebuje couvnout je naprosto k ničemu. Ostatně angličani už za války tohle řešení začali měnit a lehčí Whipety už tohle řešení nepoužívají. Obecně to moc výhod nepřináší, pás je hodně dlouhý, což přináší snížení výkonu (všechny tření a podobné radovánky jsou samozřejmě větší než u kratšího pásu) pás je také díky tomu jak je vysoká zepředu snadno zasažitelný, takže se snáz poškodí )fotek se shrnutým pásem je halda. Faktem je že pás kolem celého stroje umožňuje pro brity typické vyproštění pomocí vezeného trámu (proto jsou na tanku ty rámy nahoře). Ostatně i němci si tenhle druh vedení pásu vyzkoušeli (dokonce v lepší verzi než britové) u A7V U a rozhodli se že to nic nepřináší, prototyp byl rozebrán a dál se v tom nepokračovalo.
Nejsem si jist jestli byli němci opožděnější, ve skutečnosti začali v roce 1915, jenže je to asi moc netlačilo, bojovali na cizím území a neměli až takovou potřebu prorážení linií jako spojenci, na obranu tanky nepotřebovali, po pravdě když si vezmu cenu tanku a cenu třeba 77 mm kanonu, tak je výhodnější udělat haldu děl než mít pár desítek tanků. Prostě pro německou taktiku opotřebení nepřítele nebyly až tak potřebné, to byl asi i důvod že je moc nestavěli a z objednané stovky dokončili jen 20 a dva další po válce.
Rakousko opravdu tanky nepotřebovalo, v Itálii je nasadit v podstatě moc nešlo, v Haliči asi taky ne a v Srbsku a Černé hoře jakbysmet. Souhlasím s Rase že pro Rakousko to nebyla priorita, jenže Burstynův tank je několik let před válkou, tam hráli asi větší roli peníze, Komise to ostatně zmínila a doporučila aby se obrátil na průmyslové podniky (prostě náklady by se objevili v soukromé sféře a pokud by to nevyšlo, stát by o nic nepřišel, pokud by to vyšlo měl by na výběr objednat nebo neobjednat, podle potřeby a vlastností. Němci Burstynův návrh také studovali, bylo o něm i dost debat v tisku, ale nakonec ani oni ho nepoužili. Zřejmě nezapadal do jejich koncepce vedení války.
Rakousko mělo poměrně hodně obrněných automobilů a samozřejmě obrněné vlaky, ty byly schopny na rozdíl od tehdejších tanků nést i těžší děla a pro držení komunikačních tras byly rozhodně platnou silou. Zajímavé je že podle toho na co jsem narazil podvozky Holt se dělali v R-U v americké licenci a němci je odebírali z R-U (možná jen jako komponenty).
De Mole byl prostě spíše než co jiného slepou uličkou, měl pevná pojezdová kola, jako tanky Mark I - V, což je z pohledu jízdy nepraktické, a měl pás pouze klasicky, což zase snižuje schopnost překonat vyšší překážky, spojil tedy dvě nevýhody v jedné věci (to k té představě "modernosti") v reálu v době lepších podvozků (Holt, Bullock, Best) přišel s tím nejprimitivnějším možným řešením. Jistě patří mezi zajímavé pionýry v oboru, ale nikdy nevyřešil celý tank a v podstatě je dost pochybné, jak by se věc opravdu chovala. Pokud vím ani model nebyl zkoušen, takže ani z něj se nedá usuzovat jak by to dopadlo.
Obrázek

Socialisté ti slibují střechu nad hlavou, slibují tě nakrmit slaninou a fazolemi, slibují tě léčit, když onemocníš.
To vše jsou ale věci, které se dostane každý vězeň nebo otrok.
(Ronald Reagan)
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika“