Obrana (PVO) Velké Británie před útoky V1

letecké operace na západní frontě

Moderátoři: Pátrač, Tempik

Uživatelský avatar
Haness
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 944
Registrován: 18/4/2005, 22:16
Bydliště: Brno

Obrana (PVO) Velké Británie před útoky V1

Příspěvek od Haness »

Obrana (PVO) Velké Británie před útoky V1

Když se poprvé 13. června 1944 dostala nad Anglii bezpilotní letounová střela Fieseler Fi-103,nebo taky V1 propukla mezi protivzdušnou obranou Britských ostrovů netušená panika.

V této době už se obyvatelé Londýna a okolních měst,stejně jako všech ostatních už neobávali situace která panovala během Blitzu pže věděli že systém PVO Anglie pracuje skvěle a Luftwaffe se už tak nepokoušela bombardovat Britská města. Jenže bohužel přišlo něco podobného, útoky V1 přicházeli nenadále a během chvíle dokázaly zničit svou velkou bojovou hlavicí velký kus plochy města. Němci v těchto útocích viděli jediný způsob jak se konečně pomstít VB za všechny útrapy které jim provedla a provádí,také se snažili ikdyž už bylo hodně pozdě, podrýt morálku Britského obyvatelstva.

Je známo že se pokoušeli ještě o jeden způsob jak takto útočit na Anglii a tím bylo mohutné dělo (akorát si nevzpomenu ten název - kdyby mě někdo doplnil byl bych rád) jenže tuhle hrozbu zažehnala RAF takřka v momentu kdy zbývalo do prvního výstřelu pár okamžiků,ale zničili a tím němcům vzali dlouhodobě budovaný projekt.

Takže zpátky k PVO. Když se tyto útoky začali oběvovat ve stále větší míře, začala si admiralita projednávat možné opatření před těmito útoky, zvažovalo se několik možností, a to vybudovat pevný systém PVO který by tyto střely nepustil nad Anglii (měla zde být i koordinace s flaky na lodích!) a dále ještě chtěli leteckým útokem zničit odpalovací stanoviště. Tato možnost ale přišla až později a to už byla obrana vybudovaná (avšak střely stejně páchaly velké neřesti a způsobovali úmrtí mnoha obyvatel Londýna pže na ten byla vedena většina útoků.

Takže nakonec mseli zůstat u prvního "programu" kterým byla naprostá koordinace všech možných složek armády, jak jsem psal ty lodě, ty musely být nakonec "odvolány" pže hrozilo jejich zničení pže němci stále ještě operovali v kanálu.

Systém měl být následovný: (taktiky jednotlivých složek popíšu ke konci)

1.fáze - to bylo zjištění, v této době Britové měli už vylepšenou verzi radaru která dokázala zjistit střely jakmile se dostali zhruba do půlky kanálu - tím uvědomili RAF a flaky.

2. fáze - když se rakety dostaly do možností flaku tak na ně byla zahájena střelba v co nejvíce možném zhluku.To už ale byly ve vzduch stíhačky které flak uvědomily v době jejich kontaktu s raketou.

3. fáze - Stíhačky byly poslední možnost, pokud se ani těm nepodařilo střelu nějak zničit nebo vůbec zachytit bylo už pak pozdě, pže všichni věděli že pokud raketa "ulétne" už ji není možné dohonit a sestřelit.

4. fáze - jestli se to tak dá říct - to byly upoutané balóny které měly ale jen velmi mizivé procento úspěšnosti.

A teďka ty postupy jednotlivých složek:

Radary: Obsluha radaru měla tu funkci že ihned během zjištění střely musela dát na vědomí dalším složkám.A to opravdu fofrem pže v době kdy střelu zjistili měli jen minimum času vzhledem k její rychlosti aby o ní dali vědět.

PV dělostřelectvo - flak: To bylo kvůli útokům střel „rozděleno“ a 2. Jak zjistili postupem času tak střely létaly v rozmezí výšek od zhruba 300 do 2000m a rychlostmi od 500 do 800 km/h. tím byly klasickým dělostřelectvem velice těžko zasažitelné, proto se vždy v řadě baterií nacházelo ještě dalších několik velkorážných kulometů. Proto se tyto kulomety zapojovaly do palby taky když střela letěla v jejich účiném dostřelu pže bylo jasné že rychle střílejícím a dobře pohyblivým kulometem toho sestřelí daleko víc než flaky které měly také menší úspěšnost.

RAF: Do boje s V1 bylo na počátku povoláno několik letek tehdy nového typu Spitfiru a to Mk.IX ty ale mnohdy na střely nestačily a tak se zamýšlelo který že to s nabídky letounů upraví pro použití proti V1 nakonec byl vybrán Hawker Tempest který se nakonec ukázal jako skvělý výběr. Později byl ještě nasazen proudový Gloster Meteor,to už ale bylo na konci útoků. Musím napsat že letadla zničila největší procento ze zachycených střel.A to to měli piloti těžké pže střely při své konstantí rychlosti létaly tak že pokud se je nepovedlo zachytit tak už bylo většinou obtížné je dohnat. Proto se k nim piloti přibližovali ze strmé zatáčky a dostali se přímo na dostřel, měli také dispozice k tomu aby zahajovali palbu z předem určené vzdálenosti pže se v počátcích útoků na střely díky jejich detonaci ztratil určitý počet letounů.
Další taktikou třeba když pilotovy došly náboje bylo vychýlení rakety z dráhy jejího letu a to tak že křídlem svým mírně potlačil křídlo rakety která tím naprosto změnila směr. V tomto případě nemuselo docházet k přímému dotyku křídel, stačilo když pilot poposunul své křídlo pod křídlo rakety a proud vzduchu jí už vychýlil - zvedl.Další taktikou bylo hned 3 dny po prvním útoku zavedení pravidelného hlídkování proti V1 pže v té době ještě nebyl vypracován systém PVO ale i po jeho zavedení tento systém zůstal vzledem k rychlostem střel které byly rychlé tak že i po rychlém nahlašení jejich příletu stíhačky RAF často "zmeškaly" dobu jejich kontaktu.

I přes úspěšnost letadel napáchaly střely velké ztráty mezi civilním obyvatelstvem a na majetku. Později po pořádném odhalení odpalovacích ramp v Peenemunde na ně byla zahájena série bombardovacích útoků a byla tím definitivně ukončena éra útoků střel V1.Jenže později přišly balistické střely V2 které němci odpalovali z mobilních opalovacích ramp a jejich zničení tedy pořádně nebylo možné. Tyto útoky však nebyly tak intenzivní vzhledem k vzdušné nadvládě spojeneckých letadel nad severní Francií - to znamenalo že se to ve vzduchu neustále hemžilo množstvím spojeneckých stíhaček a stíhacích bombardérů které měli za úkol podporovat vojáky nebo byly jen na patrolách nebo sweepech = každé německé vozidlo které potkali tak se pokusili zničit. Navíc po postupu fronty už tyto střely byly z dosahu a tak jim byl tedy definitivní konec a to si britské obyvatelstvo oddychlo.

Statistika nakonec byla taková že z celého počtu 9 250 střel které byly evidovány jako příchozí nad Anglii jich byla polovina zničena Britskou PVO.Je nutno dodat že řada střel spadla ještě před příletem nad Anglii nebo po tom pže byly velice poruchové vzhledem k rychlosti jejich výroby.
RAF je připisováno zničení 1 770 střel.
Střely létaly nad Anglii v době od 13.6. 1944 do 29.3.1945

Obrázek
obrázek dobře ukazuje jak se pilot Spitfiru přibližuje k V1 aby jí vychýlil křídlem z kurzu
Obrázek
Hawker Tempest
Naposledy upravil(a) Haness dne 21/7/2005, 23:24, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázek

Pouze zasáhnout nestačí.....
Uživatelský avatar
sa58
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 3477
Registrován: 4/2/2005, 12:43
Bydliště: Zlínsko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sa58 »

Teda nevím, Spitfire Mk.IX už delší dobu ve výzbroji. Viděl bych to spíše na Mk.XII a Mk.XIV
ObrázekObrázekObrázekObrázek

"Nachystejte květináče, na vánoce sem zpátky!"
Uživatelský avatar
Haness
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 944
Registrován: 18/4/2005, 22:16
Bydliště: Brno

Příspěvek od Haness »

Ano byl,ale ty další verze ještě nebyly tak "ozkoušený" prostě si nebyly ještě tak jistí jejich kvalitama v tomto druhu boje,jakožto celkově jak se ty nové verze budou chovat.Proto zůstaly u osvědčené devítky a taky jde ještě o jednu věc ty nové verze ještě nebyly v tak velké míře zapojeny do výzbroje stíhacího letectva - proto v té době kdy začaly útoky hnedka nasadili první stíhačku která byla k dispozici - stejně tuhle úlohu pak naplno převzaly Tempesty (6 letek) který se na tenhle úkol zcela přeorganizovaly takže pak spitfiry nechali spitfirama:)
ObrázekObrázek

Pouze zasáhnout nestačí.....
Bull-dogg
desátník
desátník
Příspěvky: 52
Registrován: 7/10/2004, 10:19
Bydliště: Litoměřice

Příspěvek od Bull-dogg »

Jen na doplnění: Britové klamali Němce tím, že hlásili jen dopady raket V, které byly mimo Londýn(teď nevim jestli ty, co šly moc severně nebo ty, co mířily příliš na jih, ale na principu hry to nic nemění). Němci si tudíž mysleli, že nehlášené střely (tedy ty,kt. cíl ve skutečnosti zasáhly) se minuly účinkem a tudíž posouvali souřadnice dopadu ostatních V. podle britských hlášení mimo skutečný cíl.
Uživatelský avatar
Atlantis
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 819
Registrován: 7/4/2005, 15:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atlantis »

Jj, na to zlanařili i jejich agenty.
Hmmm, jen: Proč právě Tempersty. V čem byly tak dobré. A proč když byly tak dobré o nich jinak vůbec neslyšíme jinde?

Ad2: To dělo by stejně asi dostatečně účinný dostřel nemělo a byla tu i reálná šance, že by se celkem slušně po pár výstřelech rozpadlo samo:-)
Uživatelský avatar
Fatale
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 1383
Registrován: 18/8/2005, 14:43
Bydliště: ano

Příspěvek od Fatale »

Atlantis píše:Hmmm, jen: Proč právě Tempersty. V čem byly tak dobré. A proč když byly tak dobré o nich jinak vůbec neslyšíme jinde?
Tempest byl dobrej hlavne v tom, ze na hlavu porazel vsechno ostatni, co meli spojenci k dispozici, co se rychlosti tyka, Spitfiry mohly na V1 utocit jenom ze stremhlavyho letu, jinak by ji nedohnaly, protoze nemohly letat porad na plny plyn, oproti tomu Tempesty si mohly hlidkovat treba na pul plynu a teprve kdyz strelu zahledly, tak pridaly na maximalni vykon, strelu dohnaly i v horizontalnim letu a zneskodnily. Takze to bylo kvuli rychlosti, kterou Tempesty vynikaly az do konce valky.
Jinak Tempesty byly z pocatku na stiru s motorama, proto kdyz pominulo to nejhorsi obdobi, kdy V1 na Anglii prsely, byl stazen a prepracovan.
A jestli jsi o Tempestu jinak neslysel, tak asi oblast letectvi WW2 moc nesledujes, protoze to je jedno z nejlepsich letadel WW2. 8)
válka je vůl
Uživatelský avatar
Fatale
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 1383
Registrován: 18/8/2005, 14:43
Bydliště: ano

Příspěvek od Fatale »

ve svym archivu jsem vystrachal sestrel V1 Tempestem, kouknete se, jaka to byla slupka, je to zaznam z guncamery...

V1 kill by Tempest (930kB)
válka je vůl
Uživatelský avatar
Atlantis
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 819
Registrován: 7/4/2005, 15:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atlantis »

No právě, ale v Evropě se až na V1 téměř neobjevuje. Nebyl nasazován jako doprovodný (malý dolet?), jedině snad z Arden. Asi proto, že byl až ke konci války. Nezná někdo statistiku soubojů? Popř. úspěšnost?
Uživatelský avatar
Fatale
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 1383
Registrován: 18/8/2005, 14:43
Bydliště: ano

Příspěvek od Fatale »

rika ti neco jmeno Clostermann?

neco malo o Tempech tady (cesky)---> http://mujweb.atlas.cz/Veda/airwar/muze ... efault.htm

neco hodne o Tempech tady (anglicky)---> http://www.hawkertempest.se
Naposledy upravil(a) Fatale dne 31/10/2005, 21:23, celkem upraveno 1 x.
válka je vůl
Uživatelský avatar
sa58
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 3477
Registrován: 4/2/2005, 12:43
Bydliště: Zlínsko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sa58 »

Teda Atlantis, měl by si si přečíst Velký cirkus - podle Clostermana byl Tempest jediné britské letadlo schopné v malých výškách konkurovat posledním typům Fw-190-D9. Možná ještě nejnovější verze Spitfire
ObrázekObrázekObrázekObrázek

"Nachystejte květináče, na vánoce sem zpátky!"
Uživatelský avatar
YAMATO
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 2808
Registrován: 19/3/2005, 19:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YAMATO »

Ano, Tempest byl spíše pro menší výšky, Spit naopak...i když samozřejmě nejde generalizovat! Proto Tempest na V-1...
ObrázekObrázek

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
Uživatelský avatar
Haness
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 944
Registrován: 18/4/2005, 22:16
Bydliště: Brno

Příspěvek od Haness »

U Tempestu šlo taky o palebnou silu - stíhačky které měly ničit V1 musely zničit střelu v co nejmenším čase než se dostane tam kde má - proto 4x 20mm kanon, podobná silná výzbroj jde vidět i u Meteoru.
ObrázekObrázek

Pouze zasáhnout nestačí.....
Uživatelský avatar
Fatale
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 1383
Registrován: 18/8/2005, 14:43
Bydliště: ano

Příspěvek od Fatale »

Ty to si nemyslim, imho by snad stacily i 7mm, prece to nemelo zadnej pancir ...

4x20 imho nebylo ani tak na V1, jako spis na letadla, tam se tezka vyzbroj stala standardem
válka je vůl
Uživatelský avatar
Haness
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 944
Registrován: 18/4/2005, 22:16
Bydliště: Brno

Příspěvek od Haness »

Ano ale po několika zásazích se střela daleko lépe rozpadla:) než když by jsi to trefoval 7mm
ObrázekObrázek

Pouze zasáhnout nestačí.....
Uživatelský avatar
M1A2 Abrams
podporučík
podporučík
Příspěvky: 657
Registrován: 10/8/2005, 21:34

Příspěvek od M1A2 Abrams »

Haness píše:Ano ale po několika zásazích se střela daleko lépe rozpadla:) než když by jsi to trefoval 7mm
V-1 bola v podstate lietajúca bomba. Kolko krát musíš streliť do bomby aby vybuchla? Ja si myslím,že v pohode stačí aj zopár zásahov od gulometu,netreba rovno ťahať so sebou artilériu kanńov. Nehovriac o tom,že kadencia gulometov bola vyššia než 20mm kanńov takže podla mňa bola pravdepododobnosť zásahov väčšia než s kanónmi. :wink:
Uživatelský avatar
Haness
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 944
Registrován: 18/4/2005, 22:16
Bydliště: Brno

Příspěvek od Haness »

Kadencí ano,ale když se podíváš na další letadlo kter= bylo určeno pro boj s V1 ikdyž jen na krátko - Gloster Meteor tak ten měl podobnou výzbroj,takže na tom asi něco bylo. :?
ObrázekObrázek

Pouze zasáhnout nestačí.....
Uživatelský avatar
Fatale
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 1383
Registrován: 18/8/2005, 14:43
Bydliště: ano

Příspěvek od Fatale »

V-1 bola v podstate lietajúca bomba. Kolko krát musíš streliť do bomby aby vybuchla? Ja si myslím,že v pohode stačí aj zopár zásahov od gulometu,netreba rovno ťahať so sebou artilériu kanńov.
Neber v uvahu jenom naloz, ale hlavne palivo...
Naposledy upravil(a) Fatale dne 1/11/2005, 20:11, celkem upraveno 1 x.
válka je vůl
Uživatelský avatar
Fatale
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 1383
Registrován: 18/8/2005, 14:43
Bydliště: ano

Příspěvek od Fatale »

Haness píše:Kadencí ano,ale když se podíváš na další letadlo kter= bylo určeno pro boj s V1 ikdyž jen na krátko - Gloster Meteor tak ten měl podobnou výzbroj,takže na tom asi něco bylo. :?
Ta vyzbroj nebyla kvuli V1, ale kvuli stihackam, V1 se ti nevrti a nesnazi se ti ulitnout divem, neudela ti split-s, proste leti rovne...
Stihacku potrebujes zasahnout co nejvetsim mnozstvim munice v co nejkratsim case, proto tak mohutna vyzbroj. Navic Meteor nebyl zamyslen jenom jako nicitel V1, ale jako plnohodnotny protejsek 262...
válka je vůl
Uživatelský avatar
M1A2 Abrams
podporučík
podporučík
Příspěvky: 657
Registrován: 10/8/2005, 21:34

Příspěvek od M1A2 Abrams »

Haness píše:Kadencí ano,ale když se podíváš na další letadlo kter= bylo určeno pro boj s V1 ikdyž jen na krátko - Gloster Meteor tak ten měl podobnou výzbroj,takže na tom asi něco bylo. :?
Teda toto sú neni pokémoni,že sa porovnávajú podla toho akú majú výzbroj,že na čo sa hodia :D
Ako povedal fatale a dá sa na to prísť aj rozumnou úvahou :wink: , silná výzbroj je hlavne proti lietadlám,pochybujem,že by sa Briti obťažovali výrobou lietadla,ktoré by bolo vyrobené len na ničenie lietajúcich V-1.
Kedže sa rýchlosť lietadiel ku koncu zvyšovala tak bolo treba výzbroj zvýšiť aby stačil zopár zásahov na zničenie nepriatela. Teda neviem si predstaviť,že by Me 262 kropila B-17 alebo doprovodné Mustangy iba nejakým gulometíkom.
Samozrejme aj palivo tam zohrávalo istý faktor-na to som zabudol :shock:
Uživatelský avatar
YAMATO
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 2808
Registrován: 19/3/2005, 19:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YAMATO »

Myslíš, že byl vyvíjen jako protiváha k Me 262? Já bych řekl, že ne, prostě paralerně byla proudová stíhačka vyvíjena v obou zemích...
ObrázekObrázek

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
Odpovědět

Zpět na „Válka ve vzduchu“