Stránka 1 z 3

Jak se vařilo v armádách – část 2 - ČSLA

Napsal: 21/10/2006, 22:03
od sa58
Jak se vařilo v armádách – část 2 - ČSLA

Obrázek

Tak se vracím k poměrně úspěšnému tématu, ohlas na předchozí část tohoto tématu mě poměrně překvapil. Proto jsem se rozhodl pokračovat v tomto tématu. V této části se budu snažit přiblížit problematiku stravování za doby ČSLA ( pro mladší – Československá lidová armáda).

Starší čtenáři palby si jistě vzpomenou na „nezapomenutelné“ chvíle při konzumaci jídla na vojně. Skoro každý vám řekne, že jídlo na vojně bylo hrozné, kuchaři byli „prasata“, jídla byla snad z chemičky atd. Přesto ale na vojně asi nikdo na nedostatek jídla neumřel, v kasárnách byli vydávány tři jídla denně (já osobně na stavbě dostával i nějaké přilepšení), otázkou však byl sortiment a kvalita.

Přece je ale rozdíl stravovat se v poměrném klidu jídelny a jíst jídlo v poli, třeba při cvičení. Mě naštěstí toto minulo, ale armáda (a ČSLA byla ve své době poměrně velký kolos) potřebovala vyřešit stravování vojska i v terénu. Jak jsem se v předešlém dílu již zmínil, skoro každá armáda ve 20. století používala ve velké míře konzervované potraviny. Ty však přece jen nemůžou zajistit stravování armády po celou dobu pobytu v poli, proto asi každá armáda používá polní kuchyně a další mobilní prostředky. Vojáci tak mohli i v poli dostat k jídlu něco teplého, v polních podmínkách se mohl péci i chleba.

ČSLA používala dva druhy polních kuchyní, a to PK 26-H a PK 60. Obě byli určeny k přípravě jídla pro 50-150 osob (rota?). Konstrukce polních kuchyní byla podobná, hlavní rozdíl byl v topivu. PK 60 byla vytápěna naftou, PK 26-H byla vícepalivová (nafta, benzín, petrolej). Kuchyně byli taženy za vozidlem, mohly být také přepravovány na korbě vozidla či na železničním vagónu řady Z. Hlavní součástí PK je spínatelný krb na jednoosém podvozku a tři nerezové kotle o obsahu 75 litrů. PK 60 má jeden kotel dvouplášťový o obsahu 50 l s náplní glycerínového oleje (proti připálení). Lez použít i nerezový 20 l kastrol pro smažení. Na bozích PK jsou připevněny čtyři nerezové nádoby po 20 l použitelné jako zásobníky vody. Součásti PK je i zásobník na 800 l pitné vody, stanový přístřešek a další příslušenství kuchyně.

ČSLA dále používala automobilové kuchyně POKA 3 a POKA 3/1, v jejich vybavení jsou i takové vymoženosti jako je chladnička, trouba, mixér aj. Armáda samozřejmě používala chladírenské automobily (IFA, VS3), pružné nádrže na vodu 3000 a 5000 l přepravované na korbě nákladních aut. Existoval i mrazuvzdorný vak na vodu Z 800 o kapacitě 800 l a val V-100 pro 100 litrů vody. Pro stravování menších jednotek byla určena varnička Va54 na tuhá paliva, malá kuchyňka MK (elektrická) pro 15 osob, polní kuchyňka PK 50 na tuhá i kapalná paliva pro 50 osob, nebo PK 10 pro 10 služebních psů.

Při hledání na internetu jsem narazil na Pečný Vůz PP-03 s hodinovou kapacitou 375-425 dávek chleba (800 g), denně mohl vyrobit až 8,2 t chleba, první chleba mohl vyjet z pekárny za 6 hodin od započetí prací. Náves byl asi zapojen na tahač Tatra T-138 nebo T-148. Armáda samozřejmě používala další prostředku pro zajištění stravování, problémem je ale nedostupnost nějakých informací. Přece jen je to okrajové téma.

Způsob vydávání stravy si asi každý voják pamatuje, jídlo bylo distribuováno v termosech o obsahu 5 až 40 litrů. Každý novopečený voják vyfasoval hned v na začátku „malou polní“ s proviantní výstrojí – třídílný hliníkový ešus, polní láhev na vodu, příbor a otvírák na konzervy a láhve PERFEX.

Pro zajímavost, denní dávka potravin pro pozemní vojsko měla být 16 560 kJ, pro letecké síly 19010 kJ a pro zajatce 7750 kJ. Armáda počítala také s ukořistěným proviantem, ten ale musel projít lékařskou prohlídkou a měl být primárně určen pro zajatce. V přiložené tabulce (díky časopisu ATM) je možno vidět plánované denní dávky pro příslušníky ČSLA.

Obrázek

Použité zdroje:
časopis ATM
vlastní zkušenosti


Příště něco o stravování vojáků během války v zálivu....

Napsal: 21/10/2006, 22:17
od sa58
[align=center]A nějaké obrázky z vybavení ČSLA

Polní kuchyň PK 29-H
Obrázek Obrázek

Polní kuchyň PK 60
Obrázek Obrázek

automobilová kuchyň POKA
Obrázek

Pečný vůz
Obrázek

Napsal: 22/10/2006, 16:13
od sa58
Tak to vypadá že se všichni vykvákali při první části a tady zase zdechl pes.... To se tady nenajde jediný kuchař který vařil v polní kuchyňi?

Napsal: 22/10/2006, 20:45
od Tunac
Denní dávka, to se jednalo pro případ války? Na to, co jsme dostávali v rocích 1973-75 je to tak trojnásobek.
Za měsíc na vojně jsem zhubl o 10 kg, ty jsem nabral zpět za měsíc v civilu a držel si váhu do 45 roků.

Napsal: 22/10/2006, 20:49
od sa58
Tunac píše:Denní dávka, to se jednalo pro případ války? Na to, co jsme dostávali v rocích 1973-75 je to tak trojnásobek.
Za měsíc na vojně jsem zhubl o 10 kg, ty jsem nabral zpět za měsíc v civilu a držel si váhu do 45 roků.

No asi ano, chtělo by to sehnat Prov-1-1 a Prov-51-2/1, tam by to mělo všechno být. Já byl na vojně 1990-92 a určitě jsme nedostávali 220 gramů masa denně, ani 800 gramů chleba. To je mimochodem hmotnost chleba pečeného v polních pekárně.

Napsal: 22/10/2006, 23:25
od Tunac
800g chleba. :) :D :lol: :P Buď na snídani 2 rohlíky, nebo 1a1/2 krajíčku chleba a tím chleba na den končil. Ale lampióní, ty měli přes 100 kg z naší stravy.

Napsal: 23/10/2006, 10:55
od stalker
Bylo to kdysi dávno v 80. letech, v televizních novinách byla reportáž o vojenském cvičení, při kterém se vojáci-záložníci stravovali nejen z polní pekárny, ale i z polní udírny.
Z vlastní vojenské služby mám zkušenost z roku 1991, kdy se mi přihodilo, že stravování v polních podmínkách cvičení bylo v lepší kvalitě než v kasárnách.

Napsal: 23/10/2006, 13:04
od michan
Potvrdím, že i má dvě cvičení 1974 , 1978 - všichni vojáci říkali, že na Libavě ( tam jsem na těch cvičeních divizních byl), se jí lépe než v kasárnách. Lampioni museli krást méně. Bylo na ně více vidět. Byly tam i časté kontroly tzv rozhodčích. Páni lampioni s páskami.

Napsal: 23/10/2006, 17:38
od wildesau
Vařil jsem v polní kuchyni asi 3x v kuchařském kurzu.Vařilo se v ní výborně,vařili jsme v poli i knedlíky.Bohužel se mě totálně znechutila když jsme ji drhli.....studenou vodou bez saponátu jdou mastné saze dolů jen velmi špatně.

Napsal: 18/12/2006, 10:31
od stalker
Ahoj, nevíte někdo, kde by se daly sehnat kotlíky nebo várničky do PK 29-H ??

Napsal: 18/12/2006, 22:13
od Fatale
Znas vesnicku Hroby u Tabora? Tam je statek, kde prodavaji vse, co v nasi armade kdy bylo, vcetne nepouzitych vecicek, at uz jde o lopaty, kostata, michadla na brambory, lana, loziska, hrebiky, nebo cistidla na hlavne...tam imho koupis i tank. 8)

Napsal: 19/12/2006, 10:29
od hydrostar
No protože sem na vojně nikdy nebyl, tak jen přihodím hlášku od mojého taťky. Při prohlídce kuchyně se jeden lampion zeptal, kdo vařil v tak velkých kotlech. Přihlásil se jeden borec, tak ho menovali kuchařem. No po pár dnech se jim přiznal, že v tem sice vařil, ale asfalt. Co je na tem pravdivého nevím (to se asi vykládalo u každé jednotky, co) :-)

Napsal: 24/9/2007, 01:10
od TonyHazard
Je to staré téma.Jsem přesvědčen,že ,,sa58,,informace uvedené v použité literatuře přečetl správně,jen bych upřesnil : V polních kuchyních (PK-60 a PK-26 H) se po demontáži palivového systému dalo topit dřevem(pokud byl čas,používali jsme ho častěji než naftu) .Použít jako palivo benzín,to by kuchař zatopil jen jednou.
Na přípravu stravy při přesunu po železnici se používal upravený vagón označován jako Z-KUCH.(připravovat stravu při přesunu na Mimoň,při venkovní teplotě -25 ,není co závidět)
Zásobník na vodu (Z-800) byla v podstatě mrazuvzdorná laminátová bedna,v 70-tých letech se upravená jako chladnička(chlazená suchým ledem).Později jej nahradily mrazící vozy a u boj.jednotek CHP-0,5(chladírenský přepravník na 0.5 t,který byl schopen teploty až -40 'C)
nazývan,,NANUK,na podvozku jako PK-60,
Stejný návěs jako uvedený,,pečný vůz,,se používal jako jídelna(od určitého stupně velení) a nazýval se ,,Nektar,,
použitá literatura : praxe
Ty předpisy jsou Prov-1-1 a Prov-1-5 ,ale už se k nim nedostanu.

Napsal: 24/9/2007, 18:33
od sa58
No já nejsem kuchař, jen jsem byl 18 měsíců nucen jíst někdy stravu nevalné chuti a kvality.

A v článku jsem někdy doslova "vařil z vody" :D

Napsal: 24/9/2007, 19:22
od Bruno
Zajimavy clanok sapiku prijemna zmena.

Ja som nastupoval v 92 a celu vojnu som žral z ešusu.Je tu ešte niekto taký?

Napsal: 24/9/2007, 19:30
od Nelson
Jo, to jsou ti popřevratoví vojáci. 18 měsíců a ešus :eek: .
já byl na vojně dva roky a celou tu dobu mi ešus jenom zavazel ve skříni. Za nás měla armáda ještě na porcelán a sklo.

Na porcelán a sklo ano

Napsal: 24/9/2007, 20:15
od Lněnička
norad píše:Jo, to jsou ti popřevratoví vojáci. 18 měsíců a ešus :eek: .
já byl na vojně dva roky a celou tu dobu mi ešus jenom zavazel ve skříni. Za nás měla armáda ještě na porcelán a sklo.
Jenom za nás 85/87 neměla na jídlo. Ale je pravdou, že to co mladý voják schodil, tak jako starý nabral. Ještě zbylo lampasákům jako u nás na to, aby masem platili v hospodě prohry v kartách - dokonce u nás za to jednoho praporčíka vyhodili z armády a dostal podmínku.
Jinak jsme obvykle kvůli tomu, že došly prachy jedli půl měsíce konzervované lečo (4 l sklenize za 25 Kčs) nebo prošlé konzervy z NZ a jako přílohu "atomkeksy".

Napsal: 20/2/2009, 11:33
od komisař
Přidávám pár "originálních" bramborových receptů z DPP (pro méně znalé dávky předpřipravených potravin), v jejichž složení byly velké vepřové a hovězí konzervy, sušená zelenina, mléko a vejce v prášku a nejlepší nakonec : sušené brambory, bramborová a hrachová kaše v prášku (nazývaná atomkaše). Bylo toho tam víc, ale už si nevzpomínám, byl jsem výstrojář, ne provianťák. Jednalo se o zásoby pro případ války, ale jelikož se musely obměňovat, byli jimi vojáci odměňováni i v míru. Dávkování na jednu osobu :
---Recept č. 1 brambory zapékané
sušené brambory 120 - 130 gr, sušená cibule 15 gr, tuk 100 % 20 gr
kmín, paprika, sůl
---Recept č. 2 brambory sušené - vařené
sušené brambory 200 gr, kuchyňská sůl 2 gr, zelená petržel 5 gr, kmín
---Recept č. 3 kaše ze sušených brambor
sušené brambory 120 gr, egalizované mléko 125 gr, kuchyňská sůl
---Recept č. 4 krokety ze sušených brambor
sušené brambory 120 gr, čerstvá vejce 48 gr, brněnský salám 80 gr,egalizované mléko 80 gr, hladká mouka 20 gr, stouhanka 50 gr, stolní olej 35 gr, kuchyňská sůl 2 gr, zelená petržel 2 gr, mletý pepř
---Recept č. 5 bramborový guláš ze sušených brambor
sušené brambory 150 gr, hovězí maso 40 gr a vepřové maso 40 gr (nebo masová konzerva 80 gr), cibule 25 gr, tuk 100 % 20 gr, hladká mouka 15 gr, česnek 5 gr, mletá paprika 3 gr, majoránka
---Recept č. 6 bramborové knedlíky ze sušených brambor
sušené brambory 150 gr, krupice 60 gr, mléko 25 gr, vejce 12 gr, kuchyňská sůl

Dobrou chuť Vám přeje : mjr. Emilián KOVAČÍK
Článek Zpestřete si jídelní lístek : Týl a zásobování č. 5, rok 1966. Kdo z fajnšmekrů má zájem, doplním technologické postupy, až je najdu, vypadla mi jedna stránka.

Napsal: 20/2/2009, 12:31
od Vallun
Tak já vojnu nezažil, ale v oddle nám dělal vedoucího jeden bývalý "vojenský kuchař"... a ten fakt uměl... a o vojně toho navykládalů spoustu, leč si žel nepamatuji nic reprodukovatleného...

nebo PK 10 pro 10 služebních psů. Nebyl by obrázek? Nebo ejšt ělépe někde nějaký exemplář k odkoupení?:)

Napsal: 20/2/2009, 21:18
od Milda
Když si vzpomenu kolikrát nas na cvičeních kuchyně nenašla a jen díky tomu že jsem měl poschovávane konzervy po OT-810, tak jsme přežili ,,čas,, hladu. Kus kedru, cibul a už jsme chálovali. Doupov a Mimoň naučily člověka být opatrným i s jídlem. Ovšem přesun techniky vlakem, to bylo na co rád vzpomínám zrovna jako Baloun ze Švejka na jídlo. Někdy jsme se přežrali, že jsme doslova funěli na dřevěných lavicích jak čuňata. Nešetřili na nás, asi za ten čas hladu. Bylo to období žrádla. :)