Legio III. Cyrenaica

Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav, Hektor, Thór

Odpovědět
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Legio III. Cyrenaica

Příspěvek od Thór »

Legio III. Cyrenaica :
jedna z římských legií. Její jméno znamená „legie z Cyrenaiky“.

Obrázek
Markus Antonius

Původ této jednotky je nejasný, ale je pravděpodobné, že ji založil buď Lepidus nebo Markus Antonius, dva členové druhého triumvirátu, který vládl Římu mezi r. 43 a r.31 př. nl. Tento předpoklad je založen na skutečnosti, že až do r.36 př.nl., byl Lepidus vojenským velitelem Cyrenaiky a po r.36 př.nl., jím byl Markus Antonius. Možné je však i to, že legie má jiný původ a získala své jméno po r. 30 př. nl. Zkrátka původ legie lze dovozovat pouze teoreticky, bez existence jednoznačných historických důkazů. Ať už je původ Třetí legie jakýkoli, po obsazení Egypta císařem Augustem, zde byla na století a půl dislokována i III. Legio Cyrenaica, takže není žádným překvapením, že vojáci z legie místo Římského pantheonu začali uctívat Egyptského boha Amona. Původně byla legie dislokována v Horním Egyptě (snad v Thébách). Kde je přítomnost vojáků z III. Legio Cyrenaica doložena je v Berenice a v blízkosti kamenných lomů v Thebaidu. Nicméně existence nápisu z r. 35 n.l.dokládá převelení Třetí do Alexandrie, kde sdílí společnou základnu s XXII. Legio Deiotariana. Je pravděpodobné, že k redislokaci došlo v posledních letech Augustovi vlády, snad mezi r. 7- 9 n.l..Se značnou mírou pravděpodobnosti lze dovodit, že odřad III. Legio Cyrenaica se zúčastnil římského útoku na Arábii Felix (Jemen) v r.26-25 př. nl. Této velmi obtížné kampani velel Egyptský prefekt Aelius Gallus.Během nepřítomnosti římské posádky napadlo Nubijské království Meroe Horní Egypt. V r. 24 př.nl., se Římané vrátili a na příkaz Gaia Petronia legie pochodovaly po proudu podél Nilu a dosáhly starobylé Nubijské Napaty. I když přítomnost Třetí v tomto tažení není doložena, je vysoce pravděpodobné že se III. Legio Cyrenaica této kampaně zúčastnila. Po této šarvátce mezi Nubií a Římskou říší nastal na této hranici říše klid. Nicméně Egypt neměl jen mírovou tvář. Legie v průběhu služby musely potlačit násilí mezi příslušníky etnických skupin žijících ve městech, konkrétně mezi Řekovy, Egypťany a Židy. Při různých příležitostech byly odřady legií dislokovaných v Egyptě vyslány mimo egyptské území. Je možné, že jeden z nich byl vyslán Tongeren v Gallia Belgica za vlády Caliguly, další mohly být součástí armády kterou chtěl využít Caligula k invazi do Británie. Další odřad se r. 63 n.l. účastnil kampaně Domitia Corbula proti Parthské říše. Během židovská válka r. 66-70 n.l., Třetí a Dvacátá druhá legie bojovaly proti Židům z Alexandrie, a v r. 69, když vypukla válka mezi několika římskými generály, byli mezi prvními kdo podporovaly nového císaře Vespasiana.

Obrázek
Vespasian

Obrázek
Corbulo

Odřad III. Legio Cyrenaica se zúčastnil obléhání Jeruzaléma v r.70 n.l.. V r.106 n.l., byla Třetí převelena do novou provincie Arábie petraey, který byl připojena za císaře Traiana. Její základnou se stala Bostra. Později se však vrátila do Egypta, kde je uváděna spolu s XXII. Legio Deiotariana v r.119 n.l.. Je pravděpodobné, že toto přemístění mělo něco do činění s válkou císaře Traiana proti Parthům, nebo vzpourou Židů z Alexandrie. Nicméně, legie se vrátila do Arábie po r. 125 n.l. Jejím nástupcem v Alexandrii se stala II. Legio Traiana Fortis.
Mezi r. 132- 136 n.l., části této legie bojovaly proti Židům za povstání Šimona ben Kosiby. Toto povstání bylo výjimečné, protože obyvatelstvo bylo již z dřívějšího období pacifikováno. Proto vojáci z III. Legio Cyrenaica mohli být vysíláni do ostatních částí římského impéria. Během vlády Antonina Pia, byli umístěni v Hegře a odřad legie bojoval v Mauretanii. Další odřad třetí se zúčastnil kampaně Lucia Vera proti Parthům v r.162-166 n.l.. V r.175 n.l. legie podporuje Avidia Cassia římského generála který povstal proti Marku Aureliovi, ale byl zabit vlastními úředníky. Během občanské války po smrti císaře Commoduse, v poslední den r.192 n.l. III. Legio Cyrenaica podpořila uchazeče o císařský stolec Pescennia Nigera.

Obrázek
Pescenius Niger

Tento muž byl poražen Luciem Septimiem Severem r.194 n.l, který okamžitě vtrhl do Mezopotámie do boje proti Parthům r.195 a 197-198 n.l.. Je možné, že se třetí legie účastnila všech těchto kampaní. Když Severův syn Caracalla zahájil novou kampaň proti Parthům r.215-217 n.l., Třetí byla s ním a je pravděpodobné že se zúčastnila i války kterou vedl Severus Alexander proti Sasanianským Peršanům, kteří nastoupili na místo Parthů a stali se nejnebezpečnějším nepřítelem Říma z pozdní antiky.
Za Odaenatha z Palmyry (262-267) a jeho ženy Zenobie (267-272), byla tato část říše v podstatě autonomní. Nová Palmyrská říše převzala římské síly a úspěšně zaútočila na Peršany v Mezopotámii. III. Legio Cyrenaica byla zřejmě součástí jednotek, které v této válce bojovaly. Když císař Aurelian obsadil Palmyru, východní hranice byl reorganizována. Pozdější historie této jednotky je nejasná, ale III. Legio Cyrenaica byla stále v Bostře na počátku pátého století.
Znak Třetí legie není znám.
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Odpovědět

Zpět na „Řím“