Bitva o letiště Hostomel (2022)

Odpovědět
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Bitva o letiště Hostomel (2022)

Příspěvek od Rase »

ca-times.brightspotcdn.jpg

Bitva o letiště Hostomel

Jen pár minut poté, co Putin vyhlásil začátek obnovené invaze na Ukrajinu, byly po šesté hodině ranní 24. února 2022 odpáleny dvě řízené střely Kalibr, které měly za cíl zničit zejména protivzdušnou obranu letiště a zázemí obránců ze 4. brigády rychlé reakce Národní gardy. Dle ukrajinského generála Syrského se Rusům skutečně podařilo (i díky údajnému vyzrazení pozic ze strany syna zaměstnance letiště, naverbovaného ruskými zpravodajskými službami) PVO zčásti vyřadit. Aby to nebylo všechno, tak větší část bojeschopné posádky letiště byla jen o několik týdnů dříve vyslána na východ země, kde se očekávala ruská invaze, a zůstalo pouze zhruba 200 mužů, z nichž někteří byli vojáky základní služby bez bojových zkušeností. V reakci na první ruský úder se tito branci přesunuli ze základny a zřídili obranné pozice (v malých skupinách) kolem letiště. Vyzbrojeni byli pouze ručními zbraněmi, protileteckými a protitankovými střelami. Později jsou posíleni jednotkami z 1. operační brigády a z protiteroristických jednotek OMEGA, které jsou však všechny podobně lehce vyzbrojené.

Současně 170 km od letiště Hostomel čekají velké ruské letecké útočné skupiny zahrnující 34 vrtulníků s elitními ruskými speciálními jednotkami VDV, které odstartují z letiště Bolšoy Bokov. Formace se skládala z vrtulníků Mi-8, doprovázených bitevními vrtulníky Mi-24, Mi-35 a Ka-52. Rusové kvůli maximálnímu utajení zřejmě zvolili nízký let přes vylidněnou uzavřenou zónu Černobylské jaderné elektrárny a následně nad hladinou řeky Dněpr, kde se ruské vrtulníky poprvé u Vyšhorodu ocitly pod palbou Ukrajinců, kteří použili ruční zbraně a MANPADS. Sestřeleny byly dva stroje Mi-24/Mi-35 a několik dalších strojů nad samotným letištěm. Rusové pak rozdělili své letecké útočné skupiny do skupiny A a skupiny B, když míří na západ k Hostomelu. Skupina A tvořená hlavně útočnými helikoptérami míří severně od letiště, aby zkontrolovala a zničila všechny prvky ukrajinských sil blokujících vzletovou dráhu. Zatímco skupina B, kterou tvořily hlavně dopravní vrtulníky Mi-8, míří jižně od letiště, aby odřízla operační základnu národní gardy. Jakmile se útočné vrtulníky dostanou nad letiště, začnou bombardovat ukrajinské pozice raketami a palubními zbraněmi. Místo toho, aby se setkali s nepřipraveným odporem, setkávají se zde s obránci, kteří jsou dobře umístěni, a kteří zahájili smrtící palbu. Ukrajinští obránci ozbrojení manpady sestřelili čtyři útočící ruské vrtulníky Ka-52 a jeden Mi-28, jeden z těchto strojů nouzově přistane přímo uprostřed ranveje. Dorazivší transportní vrtulníky Mi-8 nejsou schopny přistát těžké palbě z ručních zbraní, takže musí kroužit kolem okolních vesnic. Tento boj s ruskými Mi-8 neschopnými přistát, pokračuje další hodinu. Pak ale začala ukrajinským vojákům docházet munice a tak byli nuceni ustoupit na základnu. To pak umožňuje ruským vojákům VDV ve vrtulnících přistát na severozápadní straně letiště. Rusové také přistávají na severozápadě letiště s dalšími výsadkovými silami, ve snaze obklíčit základnu.

Počáteční útočná vlna čítala asi 100 ruských vojáků ze 31. samostatné gardové výsadkové brigády a 18. samostatné gardové úderné výsadkové brigády, kteří byli těžce vyzbrojeni přenosnými minomety a granátomety. Podařilo se jim zajistit hlavní dráhu spolu s několika administrativními budovami, ale nepostupují hned, protože čekají na posily. Ruské jednotky se na zhruba hodinu zastavují kolem ukrajinské základny, protože do Hostomelu dorazí další posily v rámci druhé vlny, kdy Mi-8 vysazují dalších 200 výsadkářů, kteří jim umožňují pokračovat v postupu kolem letiště. Posouvají se opatrně a vyčistí okolí řídící věže a okolní budovy.

První pozemní kontakt mezi ukrajinskými a ruskými silami probíhá podél silnic mezi letištěm a základnou, kde na 2 hodiny zuří nelítostná bitva. Po dlouhém boji jsou ukrajinské síly nuceny stáhnout se, protože jim došly munice. Rychle se přesunuly na jihovýchod od základny a zmizely v okolních lesních oblastech. Rusové je nepronásledují a obsazují ukrajinskou základnu. Vyvěsí svou vlajku nad letištěm a začnou budovat obranné pozice kolem dráhy. Očekávají totiž další posily v podobě 18 velkých dopravních letounů Iljušin Il-76, převážející další brigádu ruských výsadkářů a lehkých obrněných vozidel, které téměř okamžitě vzlétají z Ruska. Kdyby byli Rusové schopni s touto silou přistát, bylo by to katastrofou pro celou obranu Kyjeva, protože tak velkou sílu by bylo jen velmi těžké zastavit.

Zatímco se ruští výsadkáři snaží zahánět ukrajinské vojáky z 4. brigády rychlé reakce Národní gardy. Neuvědomují si, že jejich útok trval příliš dlouho a brzy dorazí ukrajinské posily. Těžká ukrajinská 72. mechanizovaná brigáda dorazila po hodině jízdy ze své základny v Bila Teservce, na severovýchod od letiště, vybavena tanky a těžkým dělostřelectvem. Na západ od letiště dorazily jednotky ukrajinské 80. a 95. letecké útočné brigády, mimo jiné s minimálně třemi vlastními transportními vrtulníky Mi-8 (převážející 48 mužů). Cílem bylo poškodit přistávací dráhu, byť ta již dříve byla zablokována dostupnými vozidly. Ukrajinští výsadkáři sice po přistání padli do ruské léčky, ale přesto dokázali vázat síly protivníka a poskytovat souřadnice pro údery ukrajinského dělostřelectva. Letiště se obratem dostává pod silnou palbu ukrajinského dělostřelectva a do ničení přistávací dráhy se zapojují i minimálně dva letouny Su-24 s jedním MiG-29 ukrajinského letectva, které poškodily přistávací dráhu natolik, že nemohla být využita k přistávání ruských transportních letadel Iljušin Il-76.

Boje nyní na krátko utichají, protože ruští výsadkáři mají přísný zákaz neopouštět letiště, než dorazí jejich velké posily. To dává Ukrajincům dostatek času na plánování a provedení vlastního protiútoku. Stane se tak v 15:30 odpoledne, kdy je již letiště zcela obklíčeno a je vydán příkaz na jeho osvobození. Ukrajinské pozemní síly s podporou obrněných vozidel a blízkou leteckou podporou začínají postupovat na letiště z několika směrů, propukají těžké boje. VDV utrpěla těžké ztráty a nyní sami ruští výsadkáři ustupují do okolních lesů. V 21:00 je potlačen veškerý ruský odpor v oblasti letiště a Il-76 směřující k letišti s velkými posilami jsou odvolány a nuceny přistát v Bělorusku. Ještě téhož večera se však Ukrajinci, kteří nedisponovali prostředky k zastavení blížících se ruských pozemních sil, stáhli.

Následujícího dne dobyly Hostomelské letiště předsunuté ruské mechanizované jednotky postupující z Běloruska poté, co prolomily ukrajinskou obranu v bitvě u Ivankivu. Pětadvacátého února začíná boj o město Hostomel a pátého března je celé město pod kontrolou ruských sil. Přečíslené ukrajinské jednotky se musely stáhnout, přesto zahájí další masivní dělostřelecké bombardování letištní plochy, což ji činí zcela nepoužitelnou pro jakékoliv další letecké operace, a zároveň způsobili masivní ztráty ruským brigádám, které si v oblasti zřídily základnu. Ruské síly se v oblasti snažily rozptýlit a obklíčit hlavní město, ovšem navzdory těžkým ztrátám nedokázaly proniknout přes obrannou linii na řece Irpiň. Ukrajinské síly pokračovaly v úspěšných místních protiútocích. Po týdnech tvrdých bojů Rusové na konci března ohlásili stahování svých sil z oblasti. Po rychlém ústupu Rusové na letišti Hostomel zanechali desítky kusů zničené i provozuschopné těžké techniky. Jejich poslední jednotky úplně opustily sever Ukrajiny 1. dubna 2022.

Zdroj:
https://twitter.com/WarMonitor3/status/ ... 1149415726
https://threadreaderapp.com/thread/1883 ... e_vignette
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_o_l ... B_Hostomel

66-_dL0gOT3zo1cur-Nd.jpg
Výstřižektrtrffff.JPG
GiKj0_9XYAAhevQ.jpg
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Re: Bitva o letiště Hostomel (2022)

Příspěvek od Rase »

Bitva o Hostomel: začátek konce Putinova snu o dobytí Ukrajiny.

https://www.visegradsky-jezdec.cz/bitva ... -ukrajiny/
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Odpovědět

Zpět na „Organizace, taktika, strategie“