Skeptik píše:In 1996, the Marine Corps launched the H-1 upgrade program by signing a contract with Bell for upgrading 180 AH-1Ws into AH-1Zs and upgrading 100 UH-1Ns into UH-1Ys. While the original contract called for upgrading existing airframes, it was later modified in 2008 to manufacture completely new aircraft.
V roce 1996 zahájilo Marine Corps modernizační program H1 podpisem smlouvy s Bell, který se týkal modernizace 100 UH-1N na verzi UH-1Y. Původní kontakt zahrnoval modernizaci existujících draků, následně byl ale v roce 2008 změněn na výrobu kompletně nových letadel.
Takže při vývoji - původní draky ... byť zesílené a před hlavními dveřmi prodloužené o 21 palců (56 cm). To se samozřejmě dělá vložením "prstence" mezi existující trupové přepážky. Konstrukce se nemění. Následně se zjistilo, že cena za takovou úpravu se, vzhledem k opotřebení draků nevyplatí, a tak se objednaly draky nové.
To ale nic nemění na faktu, že konstrukce těch draků je 60 let stará.
Já netvrdím, že ten vrtulník není použitelný, ostatně to netvrdím ani o modernizaci T-72. Ostatně ráno jsem koukal na reportáž o 65 výročí Prahy V3S ... taky by asi šla modernizovat komponenty 21. století ... ale pořád to bude jen stará konstrukce s moderním vybavením. Ale neříkám, že nepoužitelná.
Skeptiku,
tak jsem si našel ten tvůj zdroj (Wikipedia?) a v něm zdroj, ze kterého čerpali = oficiální prohlášení NAVAIR (organizace zodpovědná za letecké programy US NAVY/USMC) z roku 2005. Tady je v plném znění CELÉ zdůvodnění proč opustili od pokračování přestaveb ve prospěch zcela nové výroby:
https://web.archive.org/web/20090206153 ... 1332&cat=5
Mimo jiné: USMC své vrtulníky UH-1N potřebovala na bojišti, nikoliv na dlouhé přestavbě v továrně. Také počet ztrát (bojové, nebojové) a počet vrtulníků ve velké údržbě (z důvodu rychlého opotřebování na bojišti) by způsobil, že by nebyl dostatek vrtulníků pro modernizační program.
A teď to klíčové. Já čerpám z oficiálních technických materiálů Bellu z roku 2004 (!)

, kde se uvádí ten malý rozsah skutečně převzatých dílů z původních UH-1N. Převzetím starších dílů se ušetřilo jen 100 tisíc USD na výrobních nákladech na jeden vrtulník, což potvrzuje, že i přestavba byla vlastně nový drak. Přesně tak, jak jsem už napsal v minulém příspěvku.
Tady my budeš muset věřit, jestliže někdo dodává vrtulník, který má mít únavový život dalších 10 tisíc letových hodin, tak to musí být funglovka

(o mnohem výkonnějším pohonném systému, větší nosnosti, modernějších stavebních předpisech ani nemluvě). Žádné staré strukturální díly se převzít nemohou. Proto jen ty nekritické části jako jsou dveře a podobně. Také to znamená, že nové draky se musí vyrobit ze současných materiálů (včetně kompozitů) a stávajícími moderními výrobními technologiemi (ty staré už ani v moderních továrnách nejsou). Proto UH-1N a UH-1Y vypadají drakově sice stejně (ano koncept vrtulníku UH-1 je zachován), ale z pohledu použitých technologií je to rozdíl několika desetiletí.
Rase píše:Osobne beru Venom a Viper jen jako provizrni reseni, nez budou mit marinaci k dispozici jejich nahradu. Preci jen oni do cca 10ti let prejdou na novy stroj s kolmym startem, nam ale zustanou Venomy dalsich 50 let. Venom vznikal v obdobi uspor, dnes se urychluje zavadeni nove vyzbroje. Az Marinaci nahradi V+V, treba je nam a Pakistancum prodaji se slevou. Tim chci rict, ze at je Augusta jakakoliv, tak vydrzi ve vyzbroji statu dyl nez Venom u marinaku
Rase,
já sice nevím, co ti Bell a typ UH-1Y udělal, ale to, že USMC přejde "do cca 10 let" od řady H-1 na nové stroje prostě není pravda.

Zrovna u amerických programů není potřeba vymýšlet fantasmagorie, ale stačá se podívat do obrovského počtu veřejně dostupných dokumentů US NAVY/USMC.
Vrtulníky řady AH-1Z/UH-1Y bude USMC používat ještě minálně pár desetiletí. Už jsem to v tomto vlákně jednou psal, tak to napíšu ještě jednou: UH-1Y pro USMC je v současnosti stále ve výrobě. To, že poslední ze 160 kusů UH-1Y byl objednán v FY2016 znamená, že tyto vrtulníky jsou nyní právě ve výrobě a odhad je, že budou pravděpodobně dodány ve FY2019-2020. Současně ale běží výroba modelu AH-1Z, které má 85% společných dílů. Poslední ze 189 strojů AH-1Z budou objednány ve FY2019. Tedy výrobní linka Bellu na program UH-1Y/AH-1Z pro USMC se uzavře někde v roce 2021. Klíčová je tedy stále běžící výroba společných hlavních komponentů – pohonného sytému (motor, převodovky, rotory), avioniky a dalších palubních systémů (hydraulika, elektrický systém,..).
Není tedy důvod, proč by USMC měla „do cca 10 let“ přecházet na jiný vrtulník místo řady H-1. Plány USMC jsou jasné. Peníze na letectvo USMC nyní směřují stále více do programů F-35, KC-130 a CH-53K. Podle stávajících plánů má být poslední letka USMC s F-35 přezbrojena někdy v FY 2032. Výroba drahých CH-53K také poběží přes rok 2030. USMC už konvertoplány má (MV-22 a má jich zhruba 360), tak si může v klidu počkat, co vypadne z programů US ARMY.
A i pak to potrvá desetiletí, než zase USMC přezbrojí. H-1 Program Upgrade běží od roku 1996 do cca 2021, tedy 25 let. Prvních AH-1Z v sériovém standardu byl vyroben v roce 2005, poslední bude vyroben cca v roce 2021, tedy rozpětí 16 let. S těmito časy je potřeba počítat ne přezbrojení USMC od okamžiku, až se někdy v budoucnu rozhodne, co nahradí řadu H-1.