Slovensk narodne povstanie

Legie, První republika, politika, okupace, rozpad ČSR, Protektorát,Slovenský štát, odboj, partyzáni, SNP.
Zamčeno
Milanxyz
Prudič neodbytný
Prudič neodbytný
Příspěvky: 78
Registrován: 19/4/2010, 11:07
Bydliště: sem a tam

Slovensk narodne povstanie

Příspěvek od Milanxyz »



POVSTANIE V 44-tom
V úvode k článku „Slovenský štát 1939-1945“ autor kacermiroslav hovorí, že článok “si klade za úkol pokusit se alespoň o částečnou rekonstrukci nejdiskutovanějšího období vzájemných dějin a to formou faktů.” Zaiste chvályhodný úmysel, len netreba zabúdať na starú pravdu, že cesta do pekla je dlaždená dobrými predsavzatiami.
V uvedenom článku kacermiroslav venuje osobitnú kapitolu povstaniu na jeseň v 44-tom, v ktorej (tak, ako nakoniec v celom článku) ignoruje svoje nóblesne predsavzatie. Dôkazy mnohokrát požadované pri mojích predchádzajúcich (neskôr však vymazaných) príspevkoch k jeho článku týkajúcich sa jeho svojského výkladu existujúcich faktov som tentoraz k jeho kapitole o povstaní našiel v článku S Májeka: „O čo komu išlo“, uverejnenom v Kulture č.15/2011.
Teda, žiadny, čitateľmi Palby neuznávaný Milan S Ďurica, či František Vnuk, ale dosiaľ neznámy, nenálepkovaný S.Májek. A čo je najviac na spomínanom článku zaujímavé je to, že S Májek sa neodvoláva na nejaké nové objavy, ale na knihu českého historika, člena Historického ústavu ČSAV v Prahe Viléma Prečana: „Slovenské národné povstanie – Dokumenty“, vydanej v roku 1965.
Teda v dôkladnom predstihu, aby si ju autor článku „Slovenský štát 1939-1945“ mohol preštudovať, prv než sa pokúsil o „částečnou rekonstrukci” histórie údajnou “formou faktů.”
Kacermiroslav píše, že “Od jara 1944” (vskutočnosti oveľa skôr) “vedly skupiny slovenských politiků úvahy, jaký bude další osud Slovenska ve světle předpokládané porážky nacistického Německa.” Pravda, takticky tieto “skupiny” nemenuje, pretože by musel mimo iného priznať aj to, že “vpuštění Rudé armády přes Karpaty do Slovenska”..... “čímž by výrazně narušili plánované ústupové boje, které ještě měli stát mnoho lidských životů na obou stranách”, bolo plánom členov najvyššieho veliteľstva Slovenskej armády a nie nejakého odboja.

Z existujúcich protištátnych skupín v tom čase mali najväčší vplyv na neskoršie ciele povstania čechoslovácko-benešovská skupina, ktorú predstavoval Kapinaj, vojensko-benešovská zastúpená Golianom a komunistická, ktorú predstavoval Husák. Skupina okolo Kapinaja (Flóra), ktorej členovia mali prevažne české korene, už 10-2-1943 zaslala Benešovi “Memorandum”, v ktorom oznamujú, že “bojujú za obnovu Československej republiky z roku 1918”, sú proti autonómii Slovenska a navrhuju riešenie otázok v ČSR v duchu “jednoty československého národa.” Pokiaľ by mal niekto pochybnosti, čo to v praxi znamená, nech si prečíta Benešové “Memorandum o Slovensku”, ktoré som na Palbu minulého roku “nalepil”, pokiaľ ho ešte nevymazali.

Z toho jednoznačne vyplýva, že táto skupina nepripravovala žiadny boj proti nemeckým okupantom, ona pripravovala protištátne spiknutie s cieľom zániku slovenskej samostatnosti. Beneš v odpovedi naznačil, ako to so Slovákmi zamýšľa: “Nikde ve světe nevezme nikdo ani v úvahu, že by snad Slovensko mohlo býti odloučeno od zemí českých, nebo že by se snad mohlo počítat na nějaké federace v nichž by Slovensko bylo samostratnou časti.”
O tom, čo mal Beneš na mysli svedčí nasledovná direktíva zaslaná 3.septembra 1943: “Všechny podrobnosti, jak věci pujdou v době převratu a jak do toho z Londýna zasáhneme, nelze ješte říci ......Při pádu Německa musí hned být odstraněn režim na Slovensku, i kdyby pŕi tom měli násilně padat lidové revoluci za oběť dnešní vinníci. Bylo by to ostatně lepší, nežli kdyby musili být později souzení.”
Čiže odstrániť, hoci aj vraždami vedúce osobnosti Slovenska, “vinníkov”, ktorí nenechali národ rozdeliť medzi Maďarov, Nemcov a Poliakov, ale v snahe ho zachrániť zvolili jedinú možnú cestu, vyhlásenie samostatnosti.

Pre časový sled tu treba ešte pripomenúť, že 12.decembra 1943 Beneš podpísal v Moskve Československo-sovietsku dohodu, ktorou za uznanie obnovenia ČSR Sovietmi, spečatil zaradenie republiky do sovietskej záujmovej sféry i odovzdanie vlády komunistom.
Čiže typický v duchu “o nás, bez nás”.
Zároveň si u nich vydobil, že slovenská otázka bude pokladaná za “ryze vnitřní věc československou”, čiže voľnú ruku, aby sa mohol pomstiť Slovákom.

Je možné, že “historik” kacermiroslav o týchto osudovo dôležitých depešiach nevedel, alebo ich úmyselne obišiel, aby pokračoval v zatajovaní zrady, ktrorej sa dopustili skupiny oddané samozvanému prezidentovi Benešovi a komunistom?
Ďaľšie kacermiroslavove tvrdenie: “V důsledku těchto plánů” (prechod slovenských vojakov na stranu ČA) “a i sílícího odporu proti Hlinkově straně, jejím gardám a spojenectví s Německem, vypuklo 29.srpna 1944 SNP (Slovenské národní povstání). To vzniklo, když německý Wermacht začal obsazovat slovenské území v rámci své operace Kartoffelernte mit Pramie a odzbrojovat slovenské jednotky” je len čiastočne pravdivé.
Kým pronárodná skupina (Čatloš, Malár) chystala zabezpečenie karpatských priesmykov pre hladký prechod ČA na Slovensko v čase, keď ČA sa k prekročeniu rozhodne, Benešovci a komunisti vyzývali na sabotovanie, rozvrat hospodárstva a občianskú neposlušnosť podľa pokynov moskovského vedenia KSČ už od januára 1943. Keď po výsadku sovietskych partizánov v júli v 44-tom začali rôzne diverzné akcie, okrádanie, terorizovanie i vraždenie obyvateľstva, najmä nemeckého, Nemci protestovali a žiadali rázne zakročenie proti povstalcom. To však slovenská vláda, vďaka aj čechoslovakistom v armáde nebola schopná účinne zaistiť a tak po zavraždení vracajúcej sa nemeckej vojenskej misie 28. augusta a nasledovnom, na pokyn z Londýna vyhlásenom povstaní na druhý deň, sa Nemci rozhodli zakročiť.
Pri menovaní účastníkov povstania kacermiroslav opomenul pripomenúť, že dokumenty tiež hovoria o odvelení (teda nedobrovoľnej účasti) posádok do Povstania i o mobilizácii ďaľších ročníkov civilistov, pomocou lži, že prezidenta Tisa zajali Nemci.

V celkovej bilancii padlých tohto „protinacistického vystúpenia“ autor „pozabudol“ uviesť tých 12-15000 židov, ktorých vyviezli Nemci po obsadení Slovenska, ani tie biliónové škody na slovenskom hospodárstve týmto povstaním spôsobené.
A v neposlednej miere záškodnícka činnosť partizánov i samotné povstanie bolo príčinou odzbrojenia Východoslovenských vojenských jednotiek, ktoré mali podľa plánu veliteľstva Slovenskej armády zaistiť prechod ČA na Slovensko a teda i smrti desaťtisícov vojakov ČA i ČS armádneho zboru na Dukle.
Prečanom zozbierané dokumenty o povstaní jasne dosvedčujú, že londýnskej a moskovskej emigrácii vrátane ich domácich stúpencov, išlo hlavne o likvidáciu slovenskej štátnosti. Tvrdiť, že „SNP bylo velkým přínosem“ môže historik len vtedy, keď sa naň díva cez prizmu Benešových koloniálnych záujmov.
Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kacermiroslav »

Pane Milane XYZ,
děkuji za vaše postřehy o SNP. Jen bych si vás dovolil vrátit na začátek. Můj původní článek, který tak kritizujete, se jmenuje „Slovenský štát 1939-1945", nikoliv "SNP". Všimněte si také kolik jsem otázce SNP věnoval řádků. Pokud bych chtěl psát o SNP, tak by byl text mnohem delší a podrobnější, což ale v dané době nebyl můj úmysl. Je to jako by jste četl knížku o popravě J.Tisa, ale chtěl by jste tam mít detaily o Sámově a Velkomoravské říši:-)

Pokud tedy chcete napsat článek na téma "SNP", budu jen rád. Momentálně pracuji na jiných tématech a ty nehodlám jen na základě vašich přání měnit, nehledě na to, že otázka SNP je velice obsáhlá a zabrala by celé měsíce seriozní práce, aby obsahovala všechny detaily, které od ni takový čtenář jako jste vy očekáváte.

Takže se těším na vaší verzi SNP a vše kolem.

PS: Téma SNP v článku „Slovenský štát 1939-1945" poněkud obšírněji rozebral Pátrač. Viz ZDE:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=270 ... c&start=20

Nicméně ani Pátrač jej pane Milane XYZ nepovažoval za finální, protože se na toto téma opravdu dá napsat celá kniha. Ale ještě jednou zdůrazňuji, téma SNP nebyl primárním cílem úvodního článku. Stejným způsobem také vzniklo, jak sám moc dobře víte, téma Židovské otázky, které jsem vám pak následně mnohem více rozvedl, protože ani toto téma prostě nebylo primární. Doufám, že už ten rozdíl chápete.
Naposledy upravil(a) kacermiroslav dne 10/10/2011, 23:58, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5859
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Příspěvek od Polarfox »

išlo hlavne o likvidáciu slovenskej štátnosti. Tvrdiť, že „SNP bylo velkým přínosem“ môže historik len vtedy, keď sa naň díva cez prizmu Benešových koloniálnych záujmov.
Teď dotaz nevědomého, co jsou to Benešovy koloniální zájmy?
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
CAT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1683
Registrován: 6/8/2009, 10:53

Příspěvek od CAT »

Polarfox: koukni sem a pročti si diskusi pod článkem, tam se dočteš o tom co jsou podle Milanaxyz Benešovy koloniální zájmy...
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
Uživatelský avatar
pomala.jesterka
desátník
desátník
Příspěvky: 52
Registrován: 11/2/2010, 18:36

Příspěvek od pomala.jesterka »

Z mého pohledu je nesprávné zařazení článku. Nepatří pod Československou republiku, ale pod Slovenský štát.
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Slovensk narodne povstanie

Příspěvek od Pátrač »

Milanxyz píše:Prečanom zozbierané dokumenty o povstaní jasne dosvedčujú, že londýnskej a moskovskej emigrácii vrátane ich domácich stúpencov, išlo hlavne o likvidáciu slovenskej štátnosti. Tvrdiť, že „SNP bylo velkým přínosem“ môže historik len vtedy, keď sa naň díva cez prizmu Benešových koloniálnych záujmov.
Máte asi pravdu.

Já to po přečtení Vašeho článku vidím tak, že to byla obrovská chyba. Měli se na Slovensko a Slováky jak v Londýně tak v Moskvě vykašlat a nechat vás i ten váš Slovenský štát v pozici poražených přisluhovačů fašistického Německa.

Za účast na válce proti SSSR a podíl při protipartizánských akcích v dané zemi vás měli hnát do Norimberku jako válečné zločince a s celou zemí zamést jako s Německem. Tedy Reparace, denacifikace, a proč ne - i odsun. Akorát nevím kde by Vás kdo chtěl.

To jen my blbci v Čechách a na Moravě to s váma ještě jednou zkusili... a jak to dopadlo.

Milanexyz, to se čte pěkně co jsem napsal že ano? Stejně jako ten pamflet co jste vyplodil Vy.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Hans S.
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 3767
Registrován: 22/2/2007, 04:34
Bydliště: Gartenzaun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans S. »

Pátrači, nenechávej prosím prchlivost cloumat svým majestátem. Herr Milanxyz se zde již opakovaně historicky znemožnil. Chápu, že demagogie se jen těžko ignoruje, ale přesto, pokus se bitte :)
Uživatelský avatar
Peters
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 243
Registrován: 21/2/2009, 14:00
Bydliště: Praha

Příspěvek od Peters »

Pátračovi se nedivím, kvůli tomuhle [cenzurováno] bych se naštval i já...
Obrázek
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5859
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Příspěvek od Polarfox »

Polarfox: koukni sem a pročti si diskusi pod článkem, tam se dočteš o tom co jsou podle Milanaxyz Benešovy koloniální zájmy...
Asi chybí ten odkaz :/
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Milanxyz
Prudič neodbytný
Prudič neodbytný
Příspěvky: 78
Registrován: 19/4/2010, 11:07
Bydliště: sem a tam

Příspěvek od Milanxyz »

Pán kacermiroslav,
v serióznom domácom časopise som sa po prvý raz dočítal „pohľadu z druhej strany“, na hádam najviac rozpornú udalosť v najnovšej histórii národa, na ktorú sme sa v bývalom Československu až donedávna mohli dívať iba cez prizmu centrály jednej strany a vlády.
Na tento článok som chcel upozorniť čitateľov „Palby“, pretože poukazuje, ako bola história v minulosti (a žiaľbohu ešte stále je) „prispôsobená“ potrebám istých kruhov a to napriek tomu, že dôkazy potvrdzujúce opak tvrdenia spoločnosti nanútenej línie strany, boli k dispozícii.
Na názorné potvrdenie tejto skutočnosti som si nemohol nájsť lepší príklad, ako Váš popis tejto udalosti vo Vašom čláku. Zvlášť preto, že úvodom ste chceli vetou, že ste si kládli za úkol „pokusit se alespoň o částečnou rekonstrukci nejdiskutovanějšího období vzájemných dějin a to formou faktů” zapôsobiť dojmom serióznosti, napriek tomu, že fakty uverejnené v Prečanovej knihe ste úplne ignorovali.

p.s. Pátrač moje pripomienky k Vášmu článku i jeho komentárom vymazal, čo považujem za veľmi neseriózne a nechcem márniť čas ich písať znovu.

Polarfox: Pozrite si Benešove Memorandum o Slovensku.

Pátrač: Áno, dobre sa to číta, aspoň to dá inú mienku stereotypu “Však ja proti ním nic nemám, ja mám ty Slováky rád....”

Hans S: O akej demagógii to hovoríte? Je kniha historika Viléma Prečana demagógiou?
Uživatelský avatar
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2466
Registrován: 20/1/2010, 21:16
Bydliště: I'm living on an endless road
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jersey.se »

Pokud tam opravdu píše to co prezentujete, pak ano. ;-)
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast
Uživatelský avatar
M1A2 Abrams
podporučík
podporučík
Příspěvky: 657
Registrován: 10/8/2005, 21:34

Příspěvek od M1A2 Abrams »

jersey.se píše:Pokud tam opravdu píše to co prezentujete, pak ano. ;-)
Mozna by nebylo od veci, kdyz uz ne projevit uctu, tak minimalne neshazovat dilo pana Precana. Co si z dane knihy vybere a jak to prezentuje zavisi na vkusu kazdeho soudruha. Ale hodnotit podle toho knihu je uz dost mimo misu...
Entropia uzavretého termodynamického systému musí vzrastať. :-?
Uživatelský avatar
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2466
Registrován: 20/1/2010, 21:16
Bydliště: I'm living on an endless road
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jersey.se »

Aby to vyznělo takhle jsem zas nechtěl. Napsal jsem "pokud". A ono to tak asi není, že.
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast
Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kacermiroslav »

Milanxyz píše:v serióznom domácom časopise som sa po prvý raz dočítal „pohľadu z druhej strany“, na hádam najviac rozpornú udalosť v najnovšej histórii národa, na ktorú sme sa v bývalom Československu až donedávna mohli dívať iba cez prizmu centrály jednej strany a vlády.
Pane Milane XYZ, malá technická poznámka...jak jsem si při psaní svého článku, který vznikl v červenci 2008 mohl přečíst časopis Kultura, který vyšel nedávno č.15/2011 ???:-))) Ať dělám, co dělám, v čase se pohybovat nemumím. Vy ale zřejmě ano a opět tu ze sebe jen děláte.....mno...však možná sám víte co:-)

Nicméně jsem rád, že jste se ozval a takto reagoval, protože bych na vašem případě chtěl ostatním demonstrovat, jakým způsobem by neměla být diskuse vedená. Prostě, pokud se někdo dotkne nějakého tématu jen okrajově, tak by z toho čitatel neměl vyvozovat jiné, než tomu odpovídající závěry!!! Pokud jsou v mém krátkém shrnutí SNP nějaké chybné faktografické údaje, tak je prosím bod po bodu vyjmenujte.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 2134
Registrován: 16/1/2007, 11:52

Příspěvek od rabo »

Kurňa Pátrač to to má čo znamenať.
Měli se na Slovensko a Slováky jak v Londýně tak v Moskvě vykašlat a nechat vás i ten váš Slovenský štát v pozici poražených přisluhovačů fašistického Německa.
A čo. Tak by sme skončili ako Rakúsko, alebo Maďarsko. Problém bol, že hlavne v Moskve sa na nás nechceli vykašlať a chceli nás mať vo svojom košiary. Pomáhali tomu hlavne naši a vaši komunisti a niektorí "pravičiari" v ČR a SR.
Za účast na válce proti SSSR a podíl při protipartizánských akcích v dané zemi vás měli hnát do Norimberku jako válečné zločince a s celou zemí zamést jako s Německem.
Čo ? Naša účasť v ťaženiu proti SSSR bola viac ako srandovná. Iné krajiny mali výraznejší podiel v podpore Reichu počas vojny a čo ? Nič ! A čo domáca podpora tých partizánov, za čo boli trestané obce napr. " Ostrý grúň, Nemecká, Kľak ? Norimberk by potrestal len prisluhovačov fašizmu, ale to spravili aj komunisti a zároveň potrestali aj tích čo boli za Slov. štát a boli proti fašizmu, prípadne neboli prokomunistickí. Demokratickú stranu, víťaza volieb v SR, rozprášili a to chceli byť voči domácim fašistom/nacionalistom mierni/ spravodliví a orientovali sa na západ.
Tedy Reparace, denacifikace, a proč ne - i odsun. Akorát nevím kde by Vás kdo chtěl.
Reparácie ? A komu by sme ich mali platiť ? Poľsku ? Maďarsku? SSSR ? Maďarsko by malo platiť hádam nám ? A Poľsko je jedna ku jednej. Denacifikace ? Nástup úhlavného nepriateľa - komunistov, to spravil aj nad rámec. V pobaltských krajinách ani členstvo v SSSR nespravilo to čo u nás nástup domácich komunistov - totálnu denacifikáciu a denacionalizáciu. Odsun ? Kde a prečo? Zaberali sme nejaké nové územia ? Veď nás hneď na začiatku osekali a časť nášho obyvateľstva skončila za hranicami. Náš fašizmus bol použitý hlavne proti domácemu obyvateľstvu, nezískali sme nič naviac.
To jen my blbci v Čechách a na Moravě to s váma ještě jednou zkusili... a jak to dopadlo.
Vy ste nás chceli,alebo sme Vám boli nanútení ? Obáva sa, že B je správne. Ak by nebola "vyššia vôla" a nedošlo k v vzniku spoločného štátu, tak si komunisti v SR ani neprdnú. Bez ohľadu na nejakého Husáka a Košický vládny program. Vždy sme boli pre vás len "nutné zlo". Za to, že sme boli spolu môžme "vďačiť" Gottwaldovcom a Benešovcom a samozrejme víťazným mocnostiam.
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4212
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Příspěvek od Alfik »

Milanxyz: V každém případě by bylo přínosem jak pro Palbu tak i pro případné publikování u vás na Slovensku kdybys napsal článek o SNP z úhlu pohledu který my nemáme.
To nepíšu jako ironii ani to nemyslím nijak urážlivě. Vyrostl jsem na Ostravsku a jako mlaďoch jsem měl příležitost setkat se s pamětníky bojů, jak v Beskydech, tak v centru povstání. Ledacos viděli (a vykládali) jinak než oficiální historici - ne proto že by tito chtěli záměrně lhát, prostě proto že nejspíš neměli všechny podklady.
Ostatně KSS se velmi snaživě starala o to, abychom my v Čechách, na Moravě a ve Slezsku věděli jen to co se jí hodilo do krámu.
Jestli tvůj článek bude silně nacionalistický, asi si v diskusi počteš :) ale pokud uvedeš fakta a sledy událostí neznámé či jinak viděné (protože jak jsem již napsal z jiného úhlu pohledu) bude to jistě užitečný článek i kdyby byl kontroverzní.
Nemusíš nás přesvědčovat o tom že Beneš byl krajní zastánce šílené idey tzv. "čechoslovakismu", my to víme také.
Že pohnojil na co šáhnul a nikdy nic nedotáhnul do konce víme taky.
A že se rozhodovalo často o nás bez nás ( a o vás bez vás) taky není novinka.
A na ten článek se těším.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Milda
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 434
Registrován: 8/5/2007, 20:03
Bydliště: Litoměřice

Příspěvek od Milda »

Pánové, klídeček, tím myslím p.Raba a p.Pátrače. My máme držet při sobě furt, i když nás ta politická banda oficiálně rozdělila!
A ty Milane, když už něco napíšeš, tak aspoň piš tak, že nenávist necháš na hnojišti, sem to netahej! Slovo NE, se dá napsat slušně bez provokačních řečí! Frštén?!
Alfík ti cestu ukázal.
Obrázek
Uživatelský avatar
Franz Trubka
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1815
Registrován: 14/10/2010, 04:16

Příspěvek od Franz Trubka »

Upravte, prosim, nekdo , kdo ma tu moc, nazev tohoto vlakna
Naposledy upravil(a) Franz Trubka dne 11/10/2011, 05:44, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Rabo - jelikož jsem chronicky známý jako člověk který naše bývalé souputníky ve společném státě vnímá velmi pozitivně, celý můj krátký vstup byl jen troška ironie, jinak mi ten pamflet nestojí za další aktivitu.

Ale jinak jsem rád že jsi seozval a nenechal to být jen tak.

Objevení skvělého autora historických pojednání Milanaxyz který zde v minulosti tvrdil, že na území Slovenaska se váš národ vyskytuje tisíce let, nebo že Marcus Aurelius nebojoval proti Langopbardům a jiným germánům ale proti slovákům "ktorý mu robili riadnu šarapatu" zde vždy vyvolá vysoce nadšené reakce a ta moje byla úmyslně jedovatá a ironická. Hlavně proto aby se lidé jako Ty ozvali.

Jenže je to jinak než jsem čekal - místo aby jste vy Slováci rozebrali ty jeho pitomosti a hledali skutečnost ve vašich vlastních dějinách, trefujete se do jeho odpůrců. Takže se bavte dále v tomto duchu jací jsou Ti lidé na západ od vaší hranice mizerové a jak strašně vám škodili, že to snimi nešlo vydržet a a já zase mizím, mám fakt na práci věci důležitější.

Ozvu se ti večer PM, zatím ahoj bráško.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
VGR_j4ck41
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 448
Registrován: 1/9/2010, 10:23

Re: Slovensk narodne povstanie

Příspěvek od VGR_j4ck41 »

Milanxyz píše:

V celkovej bilancii padlých tohto „protinacistického vystúpenia“ autor „pozabudol“ uviesť tých 12-15000 židov, ktorých vyviezli Nemci po obsadení Slovenska, ani tie biliónové škody na slovenskom hospodárstve týmto povstaním spôsobené.
bilionove skody? opravdu hovorime o bilionu? o tomto cislu: 1 000 000 000 000?

a na cem presne meli tyto skody slovenskemu hospodarstvi vzniknout? ktere mamuti prumyslove a zemedelske vyrobni podniky na uzemi ovladanem povstalci byly takto postihnuty? Jake exportni odvetvi utrpelo ztraty?

EDIT: prosim o presne zdroje
Zamčeno

Zpět na „Československá Republika“