Český dějepis skutečně neomezuje jen na toto. Stačí číst něco jiného než středoškolskou učebnici dějepisuLord píše:Český dějepis se omezuje na popravu a na Obnovené zřízení zemské, ale důsledky mají mnoho dalších rovin:

Moderátoři: Pátrač, kacermiroslav
Český dějepis skutečně neomezuje jen na toto. Stačí číst něco jiného než středoškolskou učebnici dějepisuLord píše:Český dějepis se omezuje na popravu a na Obnovené zřízení zemské, ale důsledky mají mnoho dalších rovin:
Johane vadí mi, když někdo pleskne jakýkoli nesmysl jen aby to vypadalo že má přehled.Johan píše:Já dodám snad jen to, že jsem nepsal o účiném, ani o mířeném, ale o maximálním dotřelu. Tam již svoji roli sehrává poměr výkon náboje/kvalita použitých materiálů/délka hlavně/ ... /přesnost opracování dílů. Odborníci na metalurgii, střeliviny, balistiku ... by to zřejmě popsali přesněji.
pro ilustraci: Německý Mauser M 98 měl dostřel 2000 m, tedy stejný jako ruská puška Mosin, která tvořila hlavní výzbroj střeleckých jednotek ruské armády v první světové, rakouský Manlicher měl dostřel ještě kratší o 50m, v provedení karabina o 200m. Každý si to může ověřit kdekoli na webu. Tak o jakém nejmenším dostřelu z evropských velmocí to mluvíš?Johan píše: Tady je trochu problém. Rusko dokázalo produkovat vysoce kvalitní ocele, ovšem ve velmi malém množství. Naopak-dokázalo produkovat (ovšem-výrazně později, než v 17.století) velké množství oceli, ovšem ne v potřebné kvalitě. Ne náhodou byl dostřel ruských pušek za 1.sv.v.měřen na 2´000 KROKŮ a byl tak nejmenší (ta dostřelová vzdálenost) z evropských velmocí.
Johane, ještě něco ode mne a už do této debaty opravdu nebudu přispívatJohan píše:Nebudu reagovat v plném rozsahu. Konečně-v mnoha směrech by to nedávalo ani smysl-vzhledem k našemu tématu. Leč puškám z období 1.sv.v.se věnoval i článek zde, na Palbě, jehož já nejsem autorem. Není to jediný zdroj, ale autor článku Vám k věci jistě řekne více.
A pakliže se bavíme o kvalitě ocelí, tak jsem tohle uváděl jako příklad. Ne tedy jako všeobecné hodnotící kritérium.
Mal som technický problém s prihlásením, tak zodpoviem teraz. Rusko, 1718. Počas daňovej a nab. reformy. Samozrejme šlo o dane. Veriaci platili daň z duše. Duša bola podľa vtedajších zákonov osobné vlastníctvo, takže sa z nej musela platiť daň. Čo umožnilo voľbu náboženstva ale aj odpadlíkom od cirkví ateizmus. Ateisti potom platili daň odpadlícku, ktorá bola rovnako veľká ako daň z duše. Štátnym náboženstvom naďalej ostalo pravoslaviePozorovatel-signalista píše:Jo? A to bylo kde?jmodrak píše:Odpoveď :
Dokonca v jednom štáte je tolerovaný aj ateizmus.