Stalo se dnešního dne ...

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Zamčeno
Uživatelský avatar
Franz Trubka
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1815
Registrován: 14/10/2010, 04:16

Příspěvek od Franz Trubka »

Neutrino, trochu bych si dovolil nesouhlasit. Jak napsal Tris, shutlly vznikali v jine dobe a k trochu jinym ucelum, nez byly pouzivany dejme tomu poslednich 15 let. Ano, prezily se, byly znacne neekonomicke a koncila jim technicka zivotnost. Ale take byly skvelym uspechem vedy a techniky a prestize USA. Sdilim s Jersey taky trochu nostalgie a smutku.

PS: natom odkazu, co sem Jersey dal, jsou zajimave fotky z valky o Falklandy. Staci sjet uplne dolu a mrknout na pravo
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
Uživatelský avatar
neutrino
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 125
Registrován: 7/1/2012, 15:02

Příspěvek od neutrino »

skvelym uspechem vedy
Raketoplan je vrcholom naseho technickeho snazenia, mna len udivuje strata
uctarskych schopnosti. Mam obavu, ze to bol zamer ako presun vyrobnych
kapacit do azie.

Publikované: 07.04.2012, 14:29
V roku 2015 navrat Ruska na mesiac,
sondy: Luna-Resurs a Luna-GLOB
http://rt.com/news/russia-moon-program-leak-502/

Nechajme sa prekvapit, ci mesiac je bezfarebny ako sadrovy model. (citat z pr. Apollo ), lebo sonda Clementine priniesa na prekvapenie ciernobiele snimky.
http://www.nasa.gov/mission_pages/LCROS ... index.html
„Veľké ideály sa často stretávali s prudkým odporom od priemerných ľudí.“ Albert Einstein
Uživatelský avatar
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2466
Registrován: 20/1/2010, 21:16
Bydliště: I'm living on an endless road
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jersey.se »

Při plánovaném počtu startů (původně se uvažovalo o cca. 100 startech ročně) by Shuttle skutečně přines markantní snížení nákladů minimálně pro pilotované lety (na jeden let). Tato kapacita ovšem nebyla nikdy naplněna a dlužno podotknout že by to možná poté, co se ukázalo, že rozsah pozemní obsluhy bude vyšší než se původně předpokládalo ani nešlo. Byl to holt velmi ambiciózní projekt, který zcela nevyšel dle předpokladů, ale takových byly mraky. Možná kdyby se mu od začátku dostalo tak velkorysé podpory jako tomu bylo u programu Apollo, mohlo to být všechno jinak. Ono popravdě řečeno, zmíněné Apollo bylo ještě podstatně dražší a co se týče poměru cena/výkon ještě horší než ten Shuttle, navíc svými gargantuovskými náklady celkem znepřátelil veřejnost vůči kosmickému programu. Ale naštěstí pro kosmonautické nadšence - měl politickou prioritu.
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

Bohužiaľ oba projekty mali jedno spoločné - neujasnenú koncepciu rozvoja po dosiahnutí primárneho cieľa.
Cieľom Apolla bol "za každú cenu" predbehnúť sovietov na poslednom reálne dosiahnuteľnom veľkom míľniku kozmonautiky tých rokov - dostať človeka na Mesiac a späť.
Náklady na celý projekt Apollo dosiahli 20 miliárd dolárov, čo však nie nejak veľa, pretože len americká pomoc Južnému Vietnamu vo vtedy prebiehajúcej vojne dosiahla (vtedajších) 150 miliárd dolárov a vlastné americké náklady prekročili za 13 rokov vojny 300 miliárd dolárov.

STS doplatilo do istej miery na "spoluprácu" NASA a USAF - NASA musela akceptovať požiadavky letectva, aby vôbec dostala od kongresu peniaze na projekt, to ale kvalitu projektu zhoršilo (duralová konštrukcia miesto pôvodne plánovaného titanu, hmotnostné limity, "nadmerné" výkonové požiadavky a podobne).
Významne sa pod osud raketoplánu podpísal aj "predčasný" zánik stanice Skylab, čím STS stratil jeden zo svojich významných cieľov.
Po katastrofe Challengeru potom významne vzrástli aj náklady na údržbu systému, ktorá sa stala až príliš dôkladnou - a teda zložitou, časovo náročnou a nákladnou.
Celému projektu v jeho strednej tretine (zhruba 1988-1995) citeľne chýbalo napríklad budovanie nejakej americkej družicovej stanice, kde by sa dali vlastnosti STS dobre využiť, čo ukazuje budovanie ISS v poslednej tretine jeho prevádzky. Citeľne chýbal aj nejaký "záložný" dopravný prostriedok, napríklad zmenšená verzia raketoplánu, pre dopravu malých nákladov a striedanie posádok na orbitálnej stanici.
A konečne - STS "zamrzol v čase" - nerozvíjal sa ďalej a jeho modernizácie boli len čiastkové a málo významné. Po ukončení sovietskeho programu Buran zrejme prevládlo akési klamlivé sebauspokojenie...
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2466
Registrován: 20/1/2010, 21:16
Bydliště: I'm living on an endless road
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jersey.se »

Alchymista: Vcelku se vším řečeným souhlasím. Jenom stále kladu otázku, zda rozvoj koncepce orbitálního letounu mohl v dané době dopadnout lépe - tedy kdyby NASA tehdy dostala volné ruce a prostředky pro vývoj znovu použitelného kosmiského prostedku dle svých představ. Obávám se, že možnosti by byly dvě - buď by nakonec vznikl malý letounek vynášený klasickou raketou, který by stejně sotva byl v důsledku provozně levnější než osekaná kosmická loď Apollo/Saturn IB (nebo upravený Titan, Atlas, Delta...), nebo by se vyprojektovalo nějaké celkově vícenásobně použitelné monstrum, které by se nakonec možná ani nepodařilo zprovoznit (podobně jako později vyšumělo SSTO).
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

NASA má obecne jeden problém a to už dlhé roky - v podstate od 60. rokov. O jej projektoch a peniazoch na ne rozhodujú kongresmani - teda NASA dostane od politikov peniaze len na konkrétny projekt, a až príliš často aj s určením, ktorej firme a v ktorom štáte musí tú-ktorú objednávku alebo je časť zadať (podľa toho, s ktorou firmou je ten ktorý kongresman prepojený...).
Niekde som čítal, že nejaká "príruba" v motore SRB precestuje počas cyklu opracovania vzdialenosť rovnú obvodu Zemegule cez osem štátov, aby sa nakoniec vrátila do podniku vzdialeného deväť míľ od podniku ktorý ju na začiatku odlial, bola premeraná a odoslaná k montáži do podniku vzdialeného 20 míľ. Čo to urobí s cenou, je zrejmé, ale pár firiem sa môže chváliť podielom na výrobe raketoplánu... A kongresmani majú body za to, ako sa snažia udržať zamestnanosť a pracovné miesta vo svojich štátoch.

Používať raketoplán namiesto nosnej rakety pre vynášanie družíc a sond je prinajmenšom "podivné" - dokážem to pochopiť ešte tak u družíc ako bol HST (a trebárs vojenské prieskumné družice), kde je umiestnená relatívne citlivá optika a masa orbiteru funguje ako celkom účinný tlmič vibrácií. Inak je to... nezmysel.

PS: dalo by sa s tebou o raketoplánoch (nielen o STS) a kozmickej doprave pokecať, ale nechcem to tu spamovať - navrhni nejakú tému, kam by sme sa s takou debatou presunuli.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
neutrino
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 125
Registrován: 7/1/2012, 15:02

Příspěvek od neutrino »

Indická společnost Tata Motors oznámila, že v srpnu zveřejní automobil s motorem na stlačený vzduch.
Cena vozu, nazvaného Mini CAT, by byla asi osm tisíc USD .
Jedná se o městské model - lehký, s trubkovým podvozkem a sklolaminátovou karoserií a maximální rychlostí kolem 105 km/h.
http://www.aircarcatvolution.com/air-ca ... at-eng.php

Jiné zprávy - Another news

Europsky vyrobca aut na stlaceny vzduch
http://www.mdi.lu/english/
Naposledy upravil(a) neutrino dne 10/4/2012, 10:25, celkem upraveno 2 x.
„Veľké ideály sa často stretávali s prudkým odporom od priemerných ľudí.“ Albert Einstein
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1482
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Příspěvek od danny1691 »

Uživatelský avatar
Franz Trubka
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1815
Registrován: 14/10/2010, 04:16

Příspěvek od Franz Trubka »

Podle tv stanice ABC 7 Chicago Rick Santorum odstoupil z boje o republikanskeho kandidata na prezidenta z velmi prozaickeho duvodu, Jeho volebni fond se dostal hrube do cervenych cisel. At zije kvalitni volebni program , nakonec je to stejne k nicemu, kdyz nesezenete love

Severokorejci musi opet spolehat na rosnicky. Meteo satelit i s raketou po nezdarenem startu zustali na zemi, vybuchem rozlozene na soucastky...
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
Uživatelský avatar
Idaho
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 459
Registrován: 21/8/2008, 19:50

Příspěvek od Idaho »

"Za takové peníze armáda nemůže fungovat, odmítl Vondra sumu na obranu" (idnes)

"Částky v rozpočtovém výhledu na léta 2013 a 2014 pro ministerstvo obrany jsou podle ministra Alexandra Vondry (ODS) nepřijatelné. Pokud by se staly realitou, armáda by nebyla schopna plnit základní úkoly, řekl Vondra na dnešním jednání sněmovního branného výboru. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) Vondru obvinil, že neumí šetřit, když si dřív nechal rozkrást "polovinu vlastního rozpočtu"...

...Letos mělo ministerstvo hospodařit podle schváleného rozpočtu s částkou 43,5 miliardy korun...

...Podle výhledu by měla obrana dostat příští rok 38,8 miliardy a následující rok 35,7 miliardy korun..."

Ceskenoviny.cz
Existují stovky různých, vzájemně nesouvisejících důvodů, proč se věci dějí nebo nedějí. Neporozumění může být tísnivé, stejně jako vědomí vlastní zodpovědnosti. Proto je lákavé svést všechny nepravosti na všemocné tajné organizace, které ovládají prakticky všechny prostředky komunikace a zbavují nás tak veškeré zodpovědnosti za naše omyly. Napsal Pavel Kasík
Trismegistos
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1366
Registrován: 9/10/2011, 19:03

Příspěvek od Trismegistos »

Žádný strach, o tuhle rozkradenou zemi nemá nikdo zájem. Jsme v bezpečí (ironie). :mrgreen:
Uživatelský avatar
Destroyman
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1288
Registrován: 25/6/2008, 08:35
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Destroyman »

Franz Trubka píše:Severokorejci musi opet spolehat na rosnicky. Meteo satelit i s raketou po nezdarenem startu zustali na zemi, vybuchem rozlozene na soucastky...
Jen by mě zajímalo, co stalo se severokorejskými vědci.
V Praze prý kdysi študovali dva severokorejští houslisté. Jednomu se stala ta nehoda, že se ožral a pohádal se s vrátnou na kolejích. Bába byla úplně blbá, zvedla telefon a napráskala ho na ambasádě. Opilec se mezitím na svém pokoji poblil a vytuhnul. Jeho střízlivý kolega začal tu spoušť uklízet a to dělat neměl. Na cimru vtrhlo korejské komando a když jednoho viděli uklízet blitky a druhýho spát, věc jim byla jasná, sbalili nevinnýho a už ho nikdy nikdo neviděl. Jeho kolega pak ve škole tvrdil: "On už nikdy nevidět slunce, on nadosmrti v olověných dolech..."
Jestli se tohle stalo jenom proto, že se chlap jen úplně normálně ožral, pak bůh buď milostiv k severokorejským raketovým vědcům a jejich rodinám.
さようなら。
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4275
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Příspěvek od Alfik »

No, můžeme považovat za prokázané, že Severní Korea, navzdory tvrzení Japonců a USA, nevlastní nosič SCHOPNÝ dopravy jaderných hlavic... D
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2466
Registrován: 20/1/2010, 21:16
Bydliště: I'm living on an endless road
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jersey.se »

To ještě neznamená že ho vlastnit nebude. Není to tak dávno, co jsme se smáli čínskému kosmickému programu.
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast
Uživatelský avatar
neutrino
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 125
Registrován: 7/1/2012, 15:02

Příspěvek od neutrino »

Na jihu Indie se neznámé osoby pokusily ukrást dokumenty mající vztah k atomové ponorce Něrpa, kterou v březnu Rusko předalo na leasing indickému vojenskému námořnictvu na dobu deseti let.

K pokusu o krádež došlo v noci na čtvrtek ve městě Visakhapatnam v hotelovém pokoji, kde byl ubytován viceadmirál ruského vojenského námořnictva podílející se na přípravě indické posádky atomové ponorky, - informuje list Times od India.

http://czech.ruvr.ru/2012_04_13/71615144/
„Veľké ideály sa často stretávali s prudkým odporom od priemerných ľudí.“ Albert Einstein
Uživatelský avatar
neutrino
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 125
Registrován: 7/1/2012, 15:02

Příspěvek od neutrino »

„Je možné, že bude nezbytné použít vojenské prostředky k prolomení gruzínské transportní blokády a vytvořit přepravní koridory vedoucí do Arménie,“ uvedl Jurij Netkačev, bývalý zástupce velitele ruských jednotek v Zakavkazí.

Šéf Ruské bezpečnostní rady Viktor Ozerov řekl, že ruský generální štáb připravil akční plán pro případ útoku na Írán.

„Írán je náš soused,“ řekl Rogozin. „Pokud bude Írán zapleten do jakékoliv vojenské akce, představuje to přímé ohrožení naší bezpečnosti.“ Rogozin je nyní náměstkem ruského premiéra a je považován za proti-západně orientovaného. Dohlíží na obranný sektor Ruska.
http://www.zvedavec.org/komentare/2012/ ... 165iogps72

http://en.rian.ru/world/20120329/172471416.html
„Veľké ideály sa často stretávali s prudkým odporom od priemerných ľudí.“ Albert Einstein
Uživatelský avatar
neutrino
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 125
Registrován: 7/1/2012, 15:02

Příspěvek od neutrino »

Rusko chce umístit protiraketový radar v Podněstří jako podporu pro rakety "Iskander" v Kaliningradské oblasti.

Jiné zprávy - Another news
„Veľké ideály sa často stretávali s prudkým odporom od priemerných ľudí.“ Albert Einstein
Uživatelský avatar
neutrino
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 125
Registrován: 7/1/2012, 15:02

Příspěvek od neutrino »

Ozbrojené síly USA v současnosti shání ohromné množství jodidu draselného, což uvádí webová stránka Logistické agentury obrany (DLA) FBO.gov.
https://www.fbo.gov/index?s=opportunity ... e&_cview=1

V tomto sdělení objasňují, že chtějí být připraveni na případ vzniku jaderného spadu, což mnohé vede ke spekulacím, že by mohlo jít o reakci na jadernou katastrofu ve Fukušimě, nebo snad o předjímání útoku na aktivní íránské jaderné elektrárny.

http://ac24.cz/zpravy-ze-sveta/483-ozbr ... ch-pilulek
„Veľké ideály sa často stretávali s prudkým odporom od priemerných ľudí.“ Albert Einstein
Uživatelský avatar
neutrino
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 125
Registrován: 7/1/2012, 15:02

Příspěvek od neutrino »

Ať se princ Harry stane ruským carem, navrhuje oligarcha Boris Berezovskij.

Harryho prababička pocházela z rodu Romanovců, kteří vládli Rusku po tři století, v letech 1613 až 1917.

http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/r ... 31659.html
„Veľké ideály sa často stretávali s prudkým odporom od priemerných ľudí.“ Albert Einstein
Uživatelský avatar
neutrino
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 125
Registrován: 7/1/2012, 15:02

Příspěvek od neutrino »

Psychologicky boj, alebo preklep?

idnes.cz: Impozantní budova je nástupcem Dvojčat, která se po teroristickém útoku 11. září 2001 musela strhnout.

Zdroj: http://cestovani.idnes.cz/freedom-tower ... igsvet_tom
„Veľké ideály sa často stretávali s prudkým odporom od priemerných ľudí.“ Albert Einstein
Zamčeno

Zpět na „Aktuality“