Krymská krize

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Zamčeno
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Krymská krize

Příspěvek od mepu »

Alchymista píše:Dzin, skús si pre poriadok zopakovať, kto všetko sa v Sýrskej občianskej vojne angažuje logistickou, finančnou a politickou podporou niektorej zo strán konfliktu, prípadne priamo účasťou svojich občanov v bojovej činnosti a jej logistickej podpore či pri výcviku bojovníkov. A tiež, kto poskytuje svoje územie na výcvikové a logistické základne, prípadne na dopravné trasy pre niektorú zo strán konfliktu.
:up:

Dzin: http://cs.wikipedia.org/wiki/Memorandum a už mě nepruď :lej:
Naposledy upravil(a) mepu dne 3/3/2014, 23:04, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Krymská krize

Příspěvek od Mirek58 »

Podle - gazeta. ru - Putin hraje s kartou Ukrajiny opravdu velkou hru.
Na stole je západní podpora opozici v Sýrii.
Začíná se jednat.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5878
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Krymská krize

Příspěvek od Polarfox »

mepu píše:Slovíčkaření toto.
Zvací dopisy a symboliku jsme tu řešily o par stránek zpět, takže odkazuji tam.
Tady nejde o žádnou symboliku. Tady jde čistě a pouze o to, že Rusové jdou teoreticky chránit ruskou menšinu na Ukrajině, tj. ani ne své občany (pokud mi někde něco neuniklo a nemají dvojí občanství), aniž by k tomu měli jakýkoli mandát. Velikou otázkou je, před kým je vlastně chrání, když je prvním krokem neutralizace armádních oddílů, přičemž se s nimi jedná jako s rebely a ne jako vojáky suverénního státu. Možná by se to dalo nějak horko těžko okecávat tím, kdyby Janukovyč, jako teoreticky stále představitel země, tyto vojáky prohlásil za vzbouřence a požádal Rusko o pomoc a vojenskou intervenci. Jenže to se stalo až nyní, takže co doposud probíhalo, bylo kašlání na vše, na všechny a totální anarchie...a ne nějaké slovíčkaření a symbolika.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
cernakus
poručík
poručík
Příspěvky: 797
Registrován: 20/3/2007, 08:15

Re: Krymská krize

Příspěvek od cernakus »

Dzine, myslím že by jsi měl vychladit ty emoce. Zatemňuje ti to úsudek.
1) Nemyslím si, že by tu někdo obhajoval legalitu Ruské intervence. Tak tupí nejsme. Ale je fakt, že ji naprosto bezostyšně srovnáváme, ba dokonce vyvyšujeme, nad podobné akce Ameriky/NATO. A teď jde o to, jestli ti agrese Ameriky v posledních 20ti letech připadaly jako legální, tak samozřejmě to, že si dovolíme "legální" zabíjení Srbů srovnat s Ruskou intervencí, ve tvých očích vypadá, jako bychom Ruskou akci považovali za legální. Jenže to není chyba v nás, ale v tobě.
2) Právo je velmi gumové. Prvně platí obecně, že právo existuje, pouze jeli vynutilené silou. Píchat malý holčičky je nelegální, Ale když budu mít schopnosti supermana, budu si píchat malý holčičky a každý blázen, co by se mi pokusil hovořit o nelegálnosti mého konání by skončil na ruby. Právo by bylo na mé straně prostě proto, že si SVÉ právo dokáži vynutit respektive represivní a justiční složky si nedokáží na mně vynutit právo své. Kapišto?
A teď trochu konkrétněji. Rozdíl mezi smlouvou a memorandem ti vysvětlil MEPU. Já jen dodám, že se v 1994 tlačilo na Ukrajinu, protože měl ve výzbroji opravdu děsivé jaderné zbraně (Satany a podobně), které jí nepříslušely. Jaderná Ukrajina byla stejná nespravedlnost a tupost hektického rozpadu SSSR jako ruský Krym v Ukrajině. Už tehdy se vědělo, že co Ukrajinec, to nacionalistický lump a představa, že by ta svoloč měla jaderné zbraně neděsila jen Rusko, ale i Ameriku. Takže to memorandum klidně nazvi podvodem pro dobrou věc, protože žádný člen Budapešťské konference neměl v úmyslu něco vůči Ukrajině dodržet. Je to asi jako, když slíbíš teroristovi jednání a v momentě kdy pustí rukojmí, střelíš ho do palice. Tomu by jsi mohl rozumět.
A gumovost? I kdyby memorandum byla smlouva. Tak Rusové integritu Ukrajiny nenarušují, protože neprovádějí anexi. Pučisté nejsou Ruskem uznávány jako legitimní vláda a Janukovyčova administrativa si NESTĚŽUJE. Charta OSN je nadřazena bilaterárním smluvám atd, atd... Prostě právo je gumové, protože platí to co jsem napsal na začátku tohoto bodu, právo slouží tomu, kdo si jej dokáže vynutit silou. Proto taky právo a spravedlnost spolu nemají nic společného.
3) Srovnání se sýrií - opět, charta OSN je právně nadřazena bilaterárním dohodám. Proto je situace v Sýrii v principu stejná. Liší se pouze úrovní destrukce a počtem mrtvých.
4) Šedivý se neplete, pleteš se ty. Opět, ženevské konvence jsou nadřazeny nějakému českému zákonu. Situace je jednoduchá - označený voják je voják, má tedy práva (válečné zajetí, zákaz mušení) a povinnosti (zákaz genocidy, zákaz zabíjení zajatců) vojáka. Neoznačený voják je bojovník a nemá tedy práva a povinnosti vojáka, čehož velmi rády zneužívají USA při své válce s terorem. Opět, je právo ohýbáno dle potřeb. Šedivý pak hovořil, že státy používají neoznačené vojáky, protože de iure se nejedná o akci státu, ale o osobní akci těchto vojáků. Toho využívají opět všechny státy, jejichž vojáci (obvykle speciálové) působí na území, kde by působit neměli (z nedávné doby Sýrie, Libye, Pákistán, Jemen...).
5) Ano Rusko tvrdilo, že si to Libyjci, Syřané, Jemenci musí vyřešit sami. A jak to bylo ve skutečnosti? Jemen srovnala do latě Saudská Arábie. Libyi FUSAVB. A Sýrie? Tam působí tolik států, že to je už fajný Babylón. Tedy co idiot Zaorálek vyčítá Rusům? Že se pro jednou zachovalo jako se Západ chová běžně? :lol:
Volby (tam patří i referendum) nemohou být demokratické pod hlavněmi pušek? Fakt? Takže všechny volby v Iráku, Afghánistánu, Libyi..., které ovládali pušky Američana byly tedy nedemokratické? Já bych i souhlasil, ale Americe by se takové tvrzení rozhodně nelíbilo :wink:


Polarfox:
aniž by k tomu měli jakýkoli mandát.
Asi jsi přehlédl moji dřívější argumentaci - toto, tedy bez jakéhokoliv, byť na desetkrát zohýbaného a umouleseného mandátu napadnout jinou zemi za účelem vraždění jejich obyvatel (vojáků, činitelů, úředníků...), to prolomili Američané v ZÁŘÍ 2013 PRÁVĚ V SÝRII. Je jedno, že k tomu nakonec nedošlo (protože Rusové byli ochotni jim sestřelovat rakety a potápět nosiče těch raket), Rubikon byl překročen. Osobně marně pátrám v paměti, kdy Sověti/Rusové provedli něco unikátního, co před nimi ještě nikdo neudělal. Oni jsou v tomhle dost neinveční a obvykle jen (s modifikacemi) kopírují.

Prostě vyzývám palbáky, kterým se dělá z Ruska špatně (ať dlouhodobě nebo jen teď kvůli invazi) ať se buď smíří s tím, že Rusko je (super)velmoc a jako taková se občas jako velmoc bude chovat. pak zde nerozviřujte politicko-hospodské pře o nesmrtelnosti brouka a právním základu vcelku jasné agrese. A nebo se s tím nesmiřte, ale pak sem (do tohoto vlákna) raději nechoďte, ať vám nepraskne žlučník. Ale fakt mně nebaví číst selektivní PRAVDY, a zejména na ně odpovídat (ale nedá mi to mlčet :-(

Povětšinou je toto vlákno agregát zajímavých informací z obou stran a bude rád, když to tak zůstane.
Dr.Axl
Příspěvky: 6
Registrován: 18/2/2014, 17:08
Bydliště: Praha

Re: Krymská krize

Příspěvek od Dr.Axl »

ad Matsushita & Polarfox,
Rusky hovořící obyvatelé Krymského poloostrova mají regulérní ukrajinské občanství a ač formálně jazyková menšina, mají de facto 60% početní převahu v daném regionu. Žádný útlak jim nehrozí, naopak mají mimořádnou autonomitu, ale jen využívají momentální vládní nestability UA, kdy někteří komentátoři nalézají podezřelé shody s podobnými scénáři anexe zájmových území od mocných a arogantních sousedů, co kašlou na mezinárodní právo (nebo jej snad ani nechápou navyklí na asiatsky primitivní imperialistické manýry). Nebývalá rychlost zásahu napovídá na pečlivě předem nachystanou strategii (v duchu KGB), kde se jen čekalo na vhodný moment ve vývoji krize.
Možná, že mnozí místní pseudorusofilové (a milovníci her na vojáčky), trpí ztrátou historické paměti, podobně jako nemají naši zkušenost státy západní Evropy.
Sám, jako Maďar musíš cítit hořkou pachuť tisíců mrtvých z r. 56, podobně jako v Československu v 68. roce a o Polácích ani nemluvě - těm leží expanzivní Rusko v žaludku dokonce už několik století.

Pro zajímavost, když EU zvažovala možné odvetné kroky, jako nejefektivnější vyhodnotila kromě zmrazení kont ruských zbohatlíků, tvrdý vízový postih na Rusy v Evropě, jichž je dnes celkem už 20 miliónů. Právě mezi nimi je drtivá převaha bohatých, vlivných a významných osobností, kteří by si to jen tak nenechali líbit a kteří by dokázali na Putina tlačit daleko citelněji, než bezzubé proklamace USA a EU. (Mimochodem, ve všech státech respekrují místní úřední řeč a nikde jim nechybí jazykový zákon o ruštině. Podle tohoto mustru, by Putin musel vojensky chránit své občany téměř po celém světě - jen v USA je jich už několik miliónů a ruské mafie se staly významným hráčem nejen v tamějším podsvětí, ale i na hospodářském poli.

Ačkoliv jsem prošel celé zdejší vlákno, zdá se, jakoby mnozí zapomněli na pádná fakta, takže malé opáčko a rekapitulace z dějepisu:
Ukrajina je od r. 1945 členem OSN, od r. 1995 členem Rady Evropy a poté, co přistoupila v r. 1994 na likvidaci jaderných zbraní (fyzickou likvidaci zajišťovala RF pod dozorem mezinárodní komise), dostala závaznou smluvní garanci územní integrity jejích hranic od ratifikujích států.
Takže byť není ani členem EU nebo NATO, rozhodně nežije ve vakuu mezinárodního práva, kdy právě Rada Evropy má garantovat oblast demokracie, lidských práv apod. - viz názorné odkazy:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ukrajina http://cs.wikipedia.org/wiki/Rada_Evropy
http://cs.wikipedia.org/wiki/Krym http://cs.wikipedia.org/wiki/Krymsk%C3%A1_v%C3%A1lka
http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_%C4 ... %C5%AF_OSN
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... kraine.svg
Je těžké nalézt, ale nerozumné nehledat.
Uživatelský avatar
Franz Trubka
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1815
Registrován: 14/10/2010, 04:16

Re: Krymská krize

Příspěvek od Franz Trubka »

Prijit domu z prace a mit 99 neprectenych prispevku je sila...
Ukazka zpravodajstvi z Krimu z programu, ktery ma velice slusnou uroven.ABC 7,
World News With Diane Sawyer. Porad je ale treba videt, ze tato reportaz je pro americkeho divaka a ne vlcaky z Palby.
http://abcnews.go.com/WNT/video/ukraine ... a-22760538
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17911
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Krymská krize

Příspěvek od skelet »

Začátek flame odstraněn. Prosím o všechny, aby zde přispívali s co nejchladnější hlavou. Děkuji
ObrázekObrázekObrázek
Prdola
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 120
Registrován: 4/3/2014, 07:42

Re: Krymská krize

Příspěvek od Prdola »

Trojice jihoukrajinských měst Cherson, Oděsa a Mykolajiv se chce připojit k Autonomní republice Krym, pokud se obyvatelé poloostrova o nadcházejícím referendu vysloví pro hlubší autonomii. Dnes o tom informovala agentura RIA Novosti.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/mesta-na-jihu-a- ... anicni_skr

No uvidíme, jestli Rusko zůstane jen u Krymu, přeci jen na vých. Ukrajiny žije více než málo Rusů, takže je možné, že Autonomní republika Krym bude celkem velká.
Dr.Axl
Příspěvky: 6
Registrován: 18/2/2014, 17:08
Bydliště: Praha

Re: Krymská krize

Příspěvek od Dr.Axl »

"S chladnou hlavou" vkládám link o křiklavém dvojím metru ruské věrchušky na problematiku menšin:
http://www.fragmenty.cz/index.php/svet/ ... rusko.html

(Až dosud jsem žil v iluzi, že česká gramatika platí i na ostravsku - "abyste").
Je těžké nalézt, ale nerozumné nehledat.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17911
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Krymská krize

Příspěvek od skelet »

Prezident Vladimir Putin nařídil ruským vojákům, kteří se na západě země účastnili vojenských manévrů, návrat do domovských základen
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/mesta-na-jihu-a- ... anicni_skr
ObrázekObrázekObrázek
Beda
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 266
Registrován: 28/7/2012, 02:01

Re: Krymská krize

Příspěvek od Beda »

Smlouva sem, smlouva tam......
Do Kyjeva prijela delegace ministru EU a s Janukovicem udelala dohodu, dali mu zaruku a ten na ni pristoupil. Ale majdanci ho hned druhy den chteli obesit....Tak kdo jako prvni porusil par hodin starou dohodu? Jedna z prvnich veci byla ze se zrusi jazykovej zakon. Co by nasledovalo dal, kdyby rus nezasahnul? Mozna by se tam uz valcilo. Tak s tema smlouvama je to asi tak ze jedna strana porusila 20 smluv a druha 22 ??

Rusove dobre predvidali problemy a tak se polozila trubka do more, nemusi platit UA. polakum a nakonec i nam tranzitni polatky, kdyz toho uz vetsina jde miomo nas. Mozna jim to ten plynovod za par let zaplati. Ukraina i polaci uz narikaji.

U nas dva ministri reknou ze je nepredstavitelne aby rusove staveli Temelin, vecer Sobotka rekne ze by nebylo dobre spalit mosty. Udelame embargo, dalsi rekne ze rusove si potom rozjedou svoji vyrobu, ze dokazou byt sobestacny a bude problem se tam vratit...my dokazeme zit bez energii z ruska ?? Rusove uz staveji produktovody na vychod, ten plyn i ropu bude brat Japonsko a Cina a k nam potom muze jit jen co zbude.
Prdola
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 120
Registrován: 4/3/2014, 07:42

Re: Krymská krize

Příspěvek od Prdola »

Beda: Rusko od EU dostává větší cenu za plyn než co jim dává Čína, ale je jasný, že po výpadu dodávek do EU by po přebytku Čína skočila hned, navíc by mohla cenu ještě stlačit dolů. EU si na todle musí zajistit nejdřív ropovod přes Turky, než začne hrozit embargy. USA si to dovolit můžou, ty mají zdroje jinde, to je jasný.
Porušení dohody z r. 1994 ale není o útěku prezidenta, nebo toho, že na úřadě se bude mluvit Ukrajinsky (ten zákon neprošel, tak nevím proč se s tim pořád ohání kdekdo), ale o tom, že dává Ukrajině právo si pořizovat JZ.

Zajímavý článek o voj. reformě v Rusku: http://technet.idnes.cz/ruska-armada-cy ... enstvi_kuz
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Krymská krize

Příspěvek od mepu »

Dnes ráno prošla přes Bosporskou úžinu do Černého moře jedna velká tanková výsadková loď Saratov (kapacita 20MTB, Alligator - Projekt 1171) http://cs.wikipedia.org/wiki/Projekt_1171 a velká výsadková loď Yamal (10MTB, Ropucha-I, Projekt 775) http://en.wikipedia.org/wiki/Ropucha_class_landing_ship Černomořské floty které dosavaď působily u břehu Sýrie, že by pro převoz těžké techniky přes Kerčský průliv? zdroj: http://www.trtturk.com/haber/rus-savas- ... zinda.html
Obrázek
V případě že směřují do Sevastopolu tak tam budou cca kolem půlnoci, pokud směřují ke Kerči tak ráno.

---------------------
Ukrajinské vzdorující posádky na Krymu v Bechčisaraj a Privolnoje napadeny nebyli jak se dalo čekat.

---------------------
Trojice jihoukrajinských měst Cherson, Oděsa a Mykolajiv se chce připojit k Autonomní republice Krym, pokud se obyvatelé poloostrova o nadcházejícím referendu vysloví pro hlubší autonomii. zdroj(RIA Novosti).

--------------------
Tři pluky ukrajinské protivzdušné obrany na Krymu jsou pod kontrolou Krymské vlády (ruských vojsk).
Jedná se o 50., 55. a 147. základnu protivzdušné obrany, rozmístěné ve městech Evpatoria, Feodosia a Fiolenta. Více než 700 vojáků a důstojníků slouží v těchto jednotkách.
Krymská vláda tedy "ovládá" více než 20ks BUKu (2-4 palebné baterie?) a 30ks S-300 (2-3 palebné baterie?).
Zdroj: http://rt.com/news/kiev-clashes-rioters-police-571/
Naposledy upravil(a) mepu dne 4/3/2014, 09:11, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Krymská krize

Příspěvek od Mirek58 »

dr Axl:
nebo jej snad ani nechápou navyklí na asiatsky primitivní imperialistické manýry
?
Zřejmě mě asi čeká daleko větší flastr, když to moderátorovi nevadí.

A jinak k argumentaci:
Rusky hovořící obyvatelé Krymského poloostrova mají regulérní ukrajinské občanství a ač formálně jazyková menšina, mají de facto 60% početní převahu v daném regionu. Žádný útlak jim nehrozí, naopak mají mimořádnou autonomitu, ale jen využívají momentální vládní nestability UA
Je to krásný analog postavení čechů a moravanů k III říši.
Taky měli státní příslušnost, taky měli "autonomii", taky jim "nic" nehrozilo, až na to odnárodnění ( jazykový zákon)
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5878
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Krymská krize

Příspěvek od Polarfox »

cernakus píše:Prostě vyzývám palbáky, kterým se dělá z Ruska špatně (ať dlouhodobě nebo jen teď kvůli invazi) ať se buď smíří s tím, že Rusko je (super)velmoc a jako taková se občas jako velmoc bude chovat. pak zde nerozviřujte politicko-hospodské pře o nesmrtelnosti brouka a právním základu vcelku jasné agrese. A nebo se s tím nesmiřte, ale pak sem (do tohoto vlákna) raději nechoďte, ať vám nepraskne žlučník. Ale fakt mně nebaví číst selektivní PRAVDY, a zejména na ně odpovídat (ale nedá mi to mlčet :-(
Tohle mi také tak úplně nedá. Vezmeme to tedy s chladnou hlavou, bez předsudků a logicky, jak jsi psal. Vycházejme z předpokladu, že to co dělá USA je často špatně (a na což se tu navzdory proklamacím o chladné hlavě zarputile spílá/srovnává) a že je ok na to poukazovat. Proč je tedy nevhodné poukazovat na to samé u Rusů?
cernakus píše:Už tehdy se vědělo, že co Ukrajinec, to nacionalistický lump a představa, že by ta svoloč
Atd. atd. Toliko k neemotivnosti a objektivitě. Nevím, co tu některým lidem vyčítáš.

Více už do toho nebudu plkat.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Prdola
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 120
Registrován: 4/3/2014, 07:42

Re: Krymská krize

Příspěvek od Prdola »

Taky bych ohledně menšin upozornil na výrok "Rusko nepotřebuje menšiny, menšiny potřebují Rusko". Tím upozorňuje, že tam nemusí žít když se jim tam nelíbí ať jdou tam, kde se jim líbit bude, ale Ruska menšina ( na UK dost početná) by chtěla lepší prava než místní. Určitě si měl Kyjev víc promyslet kroky, ale Putin mohl skusim nejdříve jednat ne hned obsadit Krym. Navíc Krym měl práva si ruštinu jako úřední jazyk dát sám.
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Krymská krize

Příspěvek od mepu »

Někdy nad tím fakt kroutím hlavou..
Obrázek
zdroj: https://twitter.com/vezhlivo/

--------------------
Pokud Spojené státy uvalí na Rusko sankce, Moskva možná odmítne splácet půjčky americkým bankám a vzdá se dolaru jako rezervní měny, pohrozil kremelský poradce Sergej Glazjev.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/mesta-na-jihu-a- ... anicni_skr

-------------------
Odzbrojení ukrajinští vojáci na letecké základně Belbek
Obrázek

Neověřitelné! Probíhají tam právě nějaká vyjednávání mezi odzbrojeným ukrajinským personálem letiště a
ruskými veliteli (prý nechtějí přijít o práci) a chtějí střežit letiště společně s ruskými vojáky, to se mi zdá poněkud divné, bůhví o co tam jde. zdroj : (idnes)
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) mepu dne 4/3/2014, 10:31, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Prdola
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 120
Registrován: 4/3/2014, 07:42

Re: Krymská krize

Příspěvek od Prdola »

10:01
"Ukrajina se s vaší přítomností v regionu cítí mnohem sebejistěji. Jsme si teď mnohem jistější, že se bude schopní bránit kremelské (ruské) agresi," napsal například na facebookový profil USS George H. W. Bush uživatel Andriy Loboda.
10:00
Na sociálních sítích dnes vzbudila rozruch americká letadlová loď George H. W. Bush, která se plaví v řeckých vodách. I když je velmi nepravděpodobné, že by do situace na Krymu skutečně mohla promluvit (průjezd úžinami Bospor a Dardanely jí zakazuje konvence z Montreaux), na facebookových stránkách lodi lidé děkují americkému námořnictvu za podporu a prosí o pomoc.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/usa-pozastavily- ... anicni_skr


Akorát zdroj sociální síť je řekněme nespolehlivý, tak převelení LL k Řecku je zajímavý způsob demonstrace síly. Akorát by chtělo zjistit, jestli tam neměla v plánu být bez ohledu na Krymskou krizi.
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Krymská krize

Příspěvek od mepu »

Prdola píše: Akorát zdroj sociální síť je řekněme nespolehlivý, tak převelení LL k Řecku je zajímavý způsob demonstrace síly. Akorát by chtělo zjistit, jestli tam neměla v plánu být bez ohledu na Krymskou krizi.
To je sice hezký, ale je to jen demostrace síly proplout do Černého moře nemůže podle smluv které upravují používaní úžiny v bosporu, pokud by to udělala a nedejbože se zapojila vojensky, tak by skončila asi jak kachnička uzavřená ve vaně na odstřel. Jediný co by mohli udělat "reálně" letecký útok, ale to by byl velice pravděpodobně konec života na této planetě.
Obrázek
Prdola
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 120
Registrován: 4/3/2014, 07:42

Re: Krymská krize

Příspěvek od Prdola »

To je jasné, že to je demonstrace sily a do ČM nepodporuje z několika důvodů ať už smlouvy + nevhodný operační prostor nicméně par symulovanych útoků (vzlet formace před cilem zatočit zpět) udělat může. A šance zapojeni do konfliktu je nula nula nic (naštěstí). Ale jinak kdyby chtěla působit letectvem nad UK tak do ČM nemusí.
Zamčeno

Zpět na „Aktuality“