Krymská krize

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Zamčeno
Prdola
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 120
Registrován: 4/3/2014, 07:42

Re: Krymská krize

Příspěvek od Prdola »

cernakus píše:Ruská vrcholná rošáda je OT, takže to stejně moderátor promaže.

Jsem přesvědčen, že původní plán nebyl návrat Putina do křesla prezidenta. V tomto si Putin totiž nemusel komplikovat život prosazováním Medvěděva, kterého prosadil i proti vůli Petrohradské klaky, Duma by mu v té době schválila doživotní prezidentství a je pravděpodobné, že v referendu by mu jej schválili i sami Rusové, Putin byl v té době podobně populární jako je právě dnes (kolem 70%).
Jeho ústup do pozadí ve formě premiéra byl vlastně řízený pokus demokratizovat Rusko. To bylo v té době již ekonomicky a politicky silné a putin, ač autokrat, se prostě rozhodl udělat poslední krok a tím bylo demokratizace. Potíž je, že se, pod dojmem posledních kvalitních politků generace minulého milénia domníval, že Západ je prostor, kam by Rusko mělo směřovat.
Pak přišlo vystřízlivění. Krize 2007-dnes, PRO 2007-2008, Gruzie 2008, Island 2010, Lybie 2011, Kypr 2012, Intervence do volbe 2012, Obama, Sarkozy, Blair, Bush, Kwaśniewski... Tyto akce a tito lidé mu ukázali, že se hluboce mýlil. Vstřícné kroky k Putinovu Rusku byly jen přetvářkou a tito "volení politici" jsou jen prašiví psi, kteří rozumí a naslouchají jen jedinému argumentu - SÍLE. A na to Medvěděv prostě nemá, ten je totiž demokrat Gorbačovova typu. Tedy z pohledu většiny vlastně slaboch. Právě rychlost s jakou se Západ pokusil zneužít toho, že Rusku nevládne sociopatický polodiktátor, Putina přesvědčila, že ještě nepřišel čas na demokratizaci Ruska. A proto vznikla ta Rošáda, která původně (v roce 2007) zamýšlena rozhodně nebyla.

Ale jinak se "s námi" jednat bohužel nedá, což tato krize nádherně dokazuje v přímém přenosu. Opravdu rozumíme jen síle. Jinak si s dohodami, zákony i ideologiemi třeme zadnici a to je ten lepší případ.
Tadle krize ukazuje, že západ a Rusko spolu jednat neumí. Shodli se vlastně od 2.sv. na něčem větším? Jinak slovům nerozumí ani jedna strana, síle rozumí obě, tedy alespoň mezi sebou. A pro západ se prostě kvůli UA (resp. Krymu) nevyplatí riskovat, tak neriskují, stejně jako Rusko neriskovalo kvůli Kadáfímu. Každá země má nějakou cenu a Krym má pro západ cenu jen diplomatickou, asi neudělá ani sankce i když by to účiné bylo.
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Krymská krize

Příspěvek od Mirek58 »

Investiční možnosti podle Rus. ministerstva rozvoje na Krymu z 28.2 2014!!
http://www.gazeta.ru/business/2014/02/27/5929797.shtml
http://www.gazeta.ru/business/2014/02/2 ... t&number=1
Naši zaorálkové jsou fakt nesmrtelní, jejich IQ se bude připomínat sakra dlouho.
ObrázekObrázek
Beda
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 266
Registrován: 28/7/2012, 02:01

Re: Krymská krize

Příspěvek od Beda »

Prdola píše:Mepu nevěří nikomu a ničemu, když to nemá z několika zdrojů a je to dobře.
Koukám, že Rusové odpovídají stejně na AWACS dalším AWACSEM.... ví vlastně někdo kromě konstruktérů a operátorů kam vlastně E-3, E-2 nebo A-50 vidí a co přesně umí?
Vidi asi mene jak radar na zemi,to bude dane antanou, ale letadla jsou dost velka aby tam bylo dost elektroniky a umelo to to same jako na zemi.
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Krymská krize

Příspěvek od mepu »

Beda píše:Vidi asi mene jak radar na zemi,to bude dane antanou, ale letadla jsou dost velka aby tam bylo dost elektroniky a umelo to to same jako na zemi.
No to je právě velký omyl, posouvá se ti výrazně za 1. s nadmořskou výškou radaru (radarový horizont - který je dán zakřivením Země), a za 2. představ si trochu členitější reliéf kde se táhnou i malá pohoří, kopce, prostě nějaké terénní překážky u kterých se nadmořská výška lišší byť jen v řádu desítek - stovek metrů, tohle můžeš využít k nepozorovaným průnikům do nepřátelského vzdušného prostoru v nízkých výškách pokud využiješ reliéf terénu jako krytí před radary. A pokud máš radar v 10km na AWACSu tak ti vykryje tato hluchá místa o hodně lépe než pozemní. Samozřejmě tohle je teorie, je to dost závislé na místních podmínkách, hlavně samotné kvalitě nebo nekvalitě PVO i síti pozemních přehledových radarů. V ideálním případě se musí všechny jak pozemní tak vzdušné přehledové systémy doplňovat, pokud si závislí jen na jednom je to špatné (v závislosti tedy na daném reliéfu terénu).
Obrázek
Beda
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 266
Registrován: 28/7/2012, 02:01

Re: Krymská krize

Příspěvek od Beda »

To muze byt jen teorie, na zemi ty radary maji vetsi anteny, vetsi zisk. Tak jedina nevyhoda je ze nevidi za horizont. Take se prehledove radary staveji na vyvysena mista, aby se to castecne eliminovalo. Pozemni radary maji vyzarovaci diagram uzky v azimutu a siroky v elevaci ( rikaji tomu listovy diagram ) na to je antena na letadle mala. Ty radary se na zemi delaji na hlidani nizkych cilu a vysokych. Pekne to bylo videt na starejch ruskejch radarech, mel dve anteny, jedna nizko druha mirila vys. Ta mechanika zustava, jen se do toho dava nova elektronika, porad se to inovuje, snad vetsina ruskych radaru.

Jinak v Pardubicich je AWACS videt kazdou chvilku, asi se uci pristavat, trenuje tady i CSA.

Urcite se to vic hodi tam kde svoje radary nemaji. Ted treba USA na na Ukrajine na rusaky a rusove na hlidani ukrajincu. Na to to amici maji. Na bojisti by asi dlouho neprezil.

Co umi radary je ted videt jak hledaji to letadlo. Na radarech jsou i sekundarni radary a ty prijimaji data z letadel i kdyz ho radar nevidi, letadlo je daleko a tak odraz je slabej, tomu sekundarnimu radaru vysila signal letadlo, tak je to videt dal. Dava vysku, rychlost, azimut, polohu atd a kdyz to na letadle spatne meri, ukazuje to i spatne jim. Uz to byla pricina nekolika havarek.
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Krymská krize

Příspěvek od mepu »

Obrázek
Kdyby někoho zajímalo co mají ti ruští vojáci za krabičky s červenými tlačítky nad prsou viz obrázek (což je ale jen viditelná špička ledovce), jiní mají zas jiné krabičky a zařízení,
které jsou jen jinou podmnožinou zařízení z velké rodiny "R-168 Akveduk" kdyby to někoho zajímalo tady máte celou famílii http://eng.sozvezdie.su/catalog/radio_s ... ily_r168e/ .
Vypadá to tedy, že poprvé ve velkém a naostro testují vlastní koncept digitálního bojiště, založený na Automatizovaném kontrolním a komunikačním systému taktických jednotek (ACACSoTU),
do kterého spadá systém R-168 Akveduk. Což bude pro jeho další vývoj klíčové, protože na tom odladí hlavní mouchy co se vyskytnou během tohoto bojového nasazení ve velkém.

Jedná se o osobní šifrovanou radiostanici R-168-0,5u(M) z rodiny "R-168 Akveduk" pro rádiovou komunikaci v sestavě: velitel roty - velitel čety - družstvo - jednotlivý vojáci.
Obrázek
více rovnou od výrobce;) : http://goo.gl/Tz0jUv

Diagram R-168 Akveduk (osekaná exportní verze)
Obrázek

ACACSoTU (Automatizovaná kontrola a komunikační systémy taktických jednotek) jsou určené pro automatickou a neautomatickou kontrolu hlavních vojenských formací v taktických jednotkách a dílčích jednotek (prapor, rota, četa, voják). v mírových a vojenských časech, tak i využití ve vojenských operacích a operacích speciálního určení. Bojové použití ACACSoTU poskytuje bezprostřední (online) kontrolu zahrnující pozemní síly, síly speciálního určení, navigační systém (GLONASS/GPS), digitální komunikaci, použití výpočetní techniky v terénu. ACACSoTU zařízení umožňují vedení: automatického získávání a zpracování pozic jednotek, automatické získávání bojového úkolu, informování nadřízených v reálném čase, šetření času - díky vytváření rozumných rozhodnutí, redukci času nasazení jedince, dále umožňuje zautomatizovat proces úkolů nadřízených <> podřízených. zdroje: http://eng.sozvezdie.su/catalog/automat ... unication/ http://radiozavod.ru/
Obrázek
Uživatelský avatar
El Diablo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1878
Registrován: 21/11/2008, 14:11
Bydliště: Xeenemünde
Kontaktovat uživatele:

Re: Krymská krize

Příspěvek od El Diablo »

Když už se s vpád Ruska na Krym srovnává s jinými událostmi, jako je obsazeni Československa v roce 1938/1968, případně s anexí Rakouska. Proč ji neporovnat s invazí Spojených států amerických do Panamy?
Uživatelský avatar
Lucius
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 182
Registrován: 7/10/2011, 11:52
Bydliště: Slovensko

Re: Krymská krize

Příspěvek od Lucius »

El Diablo píše:Když už se s vpád Ruska na Krym srovnává s jinými událostmi, jako je obsazeni Československa v roce 1938/1968, případně s anexí Rakouska. Proč ji neporovnat s invazí Spojených států amerických do Panamy?
To je niečo iné. Tam sa samozrejme chránili len a len občania USA a ludské práva. 8-)
cernakus
poručík
poručík
Příspěvky: 797
Registrován: 20/3/2007, 08:15

Re: Krymská krize

Příspěvek od cernakus »

"Musím říct, že je tady absolutní klid. Není tu žádná vojenská přítomnost, žádný nátlak. Já to vnímám tak, že to berou jako takové povyražení. Chodí hlasovat poměrně masivně i s dětmi, které vhazují hlasovací lístky," vylíčil Šarapatka v telefonickém rozhovoru.
http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa ... vatel.html

Vkládám to sem, protože v neděli cenzoři nepracují, ale už v pondělí by toto svědectví jak na Krymu doopravdy probíhá referendum, mohlo z novinek zmizet.

Samozřejmě, každému kdo umí číst mezi řádky tento průběh musel být jasný. Kdyby plebiscit neměl být jednoznačná záležitost, zdaleka by USA nepracovala tak intenzivně na jeho nekonání (pokus ilegalizovat nejdemokratičtější nástroj co znám v RB OSN je další nová úroveň žumpy americké diplomacie).

Mimochodem, když vidím ty fronty v hlasovacích místnostech, tak si říkám, že situace obyvatele Krymu vcelku pálí. A považuji za pozitivní, že tam jde vidět i spousta tatarů. Blokáda se tedy nekoná. Navíc to ukazuje, jak moc pod kontrolou (ne)mají vůdci páté tatarské kolony své souvěrce. Musí to být pro Říši Zla (TM) děsný pocit, že se na Krymu nemají o koho opřít.
Naposledy upravil(a) cernakus dne 16/3/2014, 14:13, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Krymská krize

Příspěvek od mepu »

Doněck včera (15.03), blokáda ukrajinské vojenské kolony civilami s ruskými vlajkami.

Další blokáda tentokrát zatarasení cesty vojenskému vlakovému konvoji s BVP v Luhansku


-----------------
3D radar pro nízké výšky Kasta 2E2 (39N6E) je již nainstalován na severozápadě Krymu na opuštěné vojenské základně u městečka Rozdolnoe (převoz na Krym proběhl 12.03).
Obrázek
video z 12.03 https://www.youtube.com/watch?v=Ttxaqufd9KE
mapa: http://wikimapia.org/#lang=cs&lat=45.76 ... 1&z=15&m=b
Naposledy upravil(a) mepu dne 16/3/2014, 14:59, celkem upraveno 2 x.
Obrázek
Dr.Axl
Příspěvky: 6
Registrován: 18/2/2014, 17:08
Bydliště: Praha

Re: Krymská krize

Příspěvek od Dr.Axl »

Pár aktualitek, např. že Rusko umlčuje opoziční média a další, kde ne všichni Rusové horují pro anexi a obnovu imperiálních choutek bývalého SSSR:
http://www.blisty.cz/art/72542.html
http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa ... krymu.html
http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa ... ajiny.html
Příznačný komentář v hektické diskuzi:
„Myslím, že i Rusům začíná být jasno, že je Putin, který se vymknul kontrole, tahá do průšvihu“
Je těžké nalézt, ale nerozumné nehledat.
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Krymská krize

Příspěvek od mepu »

16.03 - Ruské 122mm houfnice 2A18 D-30 již na pozicích na severozápadě u Armjansku
Obrázek
https://twitter.com/oplatsen/status/445 ... 50/photo/1
Obrázek
cernakus
poručík
poručík
Příspěvky: 797
Registrován: 20/3/2007, 08:15

Re: Krymská krize

Příspěvek od cernakus »

Dr. Axel:

Dvě připomínky.
1) S blokováním to asi nebude tak horké, když se přes VPNku s výstupní IP adresou v Rusku dostanu na zmíněné "zablokované" stránky. Tedy blokuje se zjevně jen na úrovni poskytovatelů internetu a je to jejich horlivost. Stejná, jako když britští provideři blokovali wikipedii kvůli fotce přebalu alba Virgin Killer.
2) S demonstracemi to nebude asi tak horké, když v roce 2011 v Moskvě demonstrovalo cca 150 tisíc lidí. Tedy mnohem více, než dnes protestuje. Tedy lze prohlásit, že dokonce ne všem Putinovým odpůrcům anexe Krymu vadí. Navíc demonstrace 50 tisíc lidí v 12ti miliónovém městě (aglomeraci raději nepočítaje)? Kapka v moři.

A mimochodem, když ještě stále mohou demonstrovat a podkopávat tím národní válečné úsilí, tak zatím dobrý, ne? :D
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5878
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Krymská krize

Příspěvek od Polarfox »

cernakus píše:Vkládám to sem, protože v neděli cenzoři nepracují, ale už v pondělí by toto svědectví jak na Krymu doopravdy probíhá referendum, mohlo z novinek zmizet.
Co je na tom k cenzuře? To že místní mají nostalgické zkreslené představy a vlastně nemají páru o širších souvislostech (asi jako u nás, když voliči nejmenované strany už vidí opět ty rohlíky za pár halířů, ale se stejným platem jako dneska a ty platy navíc budou opět podobné pro všechny, aby si nemuseli závidět)? To mi přijde spíše smutné než povzbuzující. V tyhle momenty jsem vždycky nesmírně rád, že mezi námi a Ruskem jsou alespoň dva státy...
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Krymská krize

Příspěvek od Mirek58 »

Dr.Axl:
Mám za to, že s Tenuchem nikdo z rus. min. obrany nejedná. To by se někde v rus. zdrojích objevilo.
Dotyčná dohoda o klidu do 21.3 byla uzavřena na místě ( Krymu)
A s hodnocením jak se rusové staví proti Putinovi, bych taky brzdil.
To jen výsledek práce našich "taky novinářů"
Ruské zdroje uvedli na podporu Ukrajiny v Moskvě demonstruje 3 000 lidí, na podporu Krymu 15 000 lidí a u nás ( Novinky, Idnes, atd) je to pro čechy podáno obráceně)
Výhodu má kdo trošku umí azbuku, nemusí aspon polykat kydy čím nás krmí náš výkvět zpravodajství a "svazáci".
ObrázekObrázek
cernakus
poručík
poručík
Příspěvky: 797
Registrován: 20/3/2007, 08:15

Re: Krymská krize

Příspěvek od cernakus »

Polarfox:

Dle mne nic, ale já nejsem cenzor. Mizení původních článků či jejich zásadní změny jsem na českých médiích už jednou zažil - Gruzínsko-Ruská válka se zpětně modifikovala jak na Ministerstvu pravdy (1984) na idnesu i novinkách.

A nemají páru o širších souvislostech? Asi jako náš plebs nemá širší souvislosti o vojenství a tak nemá právo se vyjadřovat ke Gripenům, Pandurům a armádě obecně? I ty "demokrate" jeden. :D
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Krymská krize

Příspěvek od mepu »

16.03 - Dnes ráno přesun asi 106. gardové výsadkové divize s 60ks techniky v Tule po silnici
směrem k vlakovému nádraží, údajně se bude účastnit taktických cvičení.
Obrázek
zdroj: http://myslo.ru/news/tula/po-tule-proeh ... oy-tehniki

-----------------
Ruští vojáci na Krymu předp. u kasáren v Bachčisaraji dle fota, bíle identifikační obvazy na rukou,
což by mohlo znamenat - že se pro ně operace přesune brzo do jiné fáze.
Obrázek
Naposledy upravil(a) mepu dne 16/3/2014, 20:34, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5878
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Krymská krize

Příspěvek od Polarfox »

cernakus píše:A nemají páru o širších souvislostech? Asi jako náš plebs nemá širší souvislosti o vojenství a tak nemá právo se vyjadřovat ke Gripenům, Pandurům a armádě obecně? I ty "demokrate" jeden.
Přesně tak. Proto mi také vstávají vlasy hrůzou na hlavě, když se do politiky derou individua typu Okamura se svými referendy... Referendum na Krymu je sice trošku o něčem jiném, ale je vidět, že to je hodně emotivní záležitost.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Krymská krize

Příspěvek od mepu »

Šéf Pravého sektoru Jaroš vyzval vládu, aby se připravila na válku s Ruskem. Pokud by Rusko zaútočilo, Pravý sektor zničí ropovody a plynovody na Ukrajině.
http://pravyysektor.info/slider/zvernen ... chyznykiv/
Taktik to je jak poleno teda :) Asi mu nestačí, že už je na něj vydaný v Rusku mezinárodní zatykač.
Obrázek
Beda
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 266
Registrován: 28/7/2012, 02:01

Re: Krymská krize

Příspěvek od Beda »

Tak koukam na TV Prima. Rikaji ze pozorovatele OBSE tam nejsou....O tom ze tam je Sarapatka ani slovo...mozna napisou ze tam jel jako turista, za penize Ruska.
Zamčeno

Zpět na „Aktuality“