AČR kampak kráčíš?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Mauler
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 264
Registrován: 19/4/2014, 17:32

Re: Rozvoj AČR

Příspěvek od Mauler »

http://www.novinky.cz/domaci/340580-arm ... i-zen.html Zajímavý článek který ukazuje že profesionální armáda nemusí stačit,jen jsem zvědav kolik obyčejných lidí bude ochotno v případě konfliktu bránit život našich elit a sluníčkových organizací za cenu své fyzické likvidace :roll:
Lepší je tragický konec než tragédie bez konce
Zbrojnoš
desátník
desátník
Příspěvky: 55
Registrován: 20/1/2014, 17:13

Re: Rozvoj AČR

Příspěvek od Zbrojnoš »

Mauler píše:http://www.novinky.cz/domaci/340580-arm ... i-zen.html Zajímavý článek který ukazuje že profesionální armáda nemusí stačit,jen jsem zvědav kolik obyčejných lidí bude ochotno v případě konfliktu bránit život našich elit a sluníčkových organizací za cenu své fyzické likvidace :roll:
"...vytvoření registru bojeschopných branců..." - opět registrový IT tunel? :D
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11950
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Zemakt »

Šéf Generálního štábu Pavel šokoval členy Výboru pro obranu. Česká armáda za současného stavu není schopna adekvátně a včas reagovat na nenadálou krizovou vojenskou situaci.
Petr Pavel, šéf Generálního štábu Armády ČR 1.červenec 2014 - 10:06
Tristní, ale pravdivý obraz o stavu ozbrojených sil představil členům sněmovního výboru pro obranu šéf Generálního štábu armádní generál Petr Pavel na výjezdním zasedání
na Měříně. Polsko vybudovalo mohutnou armádu, česká je téměř k ničemu Informovalo o tom tiskové oddělení Ministerstva obrany. „Chci být u toho, abychom zajistili vnější i vnitřní bezpečnost tohoto státu tak, jak se má,“ bezprostředně na prezentaci o stavu Armády ČR reagoval poslanec za ČSSD Václav Klučka. Silné emoce vzbudil projev armádního generála Petra Pavla oprávněně. Pokud by k nenadálé krizové vojenské situaci skutečně došlo, armádě bude chybět personál i materiál. Takzvaná válečná struktura armády, kdy do služby nastupují kromě vojáků z povolání aktivní zálohy a povinné zálohy – tedy bývalí vojáci z povolání – počítá s číslem 42 tisíc. Armáda je ale v současné době schopná dát dohromady jen pětinu. „Potenciální mobilizační báze pro obranu státu, tedy množství občanů, z nichž můžeme podle branného zákona teoreticky vybírat, je něco přes šest milionů. Z toho vojáků v záloze (pozn.: povinné) je pouze 1,5 milionu. A těch, kteří by z tohoto počtu byli připraveni k okamžitému nasazení, tedy mají novodobý výcvik ne starší než pět let, je necelých osm tisíc. Použitelných příslušníků aktivní zálohy je přibližně 1 250. Dohromady je to tedy devět tisíc vojáků, které bychom mohli v krátké době povolat k doplnění armády, aby mohla plnit své úkoly,“ řekl armádní generál Petr Pavel s tím, že docvičení zbývajících 33 tisíc mužů by trvalo zhruba rok a stálo nemalé peníze.
Včas by armáda nebyla schopná pořídit ani materiál, který nyní nemá. Největší deficit mají pozemní síly, kterým se nedostává munice za 4 miliardy korun. „Jedná se nejen o munici na výcvik, ale především o tu, která chybí v zásobách,“ zdůraznil Petr Pavel. Ony zásoby, které mají vojákům vydržet na 30 dní, jsou přitom pro fungování jednotky v boji klíčové. „Každá jednotka v rámci NATO, jež je takzvaně Combat Ready, musí být v tomto ohledu soběstačná právě oněch 30 dnů do doby, než začne fungovat alianční systém zásobování,“ dodává Pavel. Nedostatek ale pociťují i ostatní. Vzdušné síly by potřebovaly doplnit munici za 1,6 miliardy, kromě toho armádě chybí 2 300 balistických vest a přileb, bojové dávky potravin, a často zmiňovaná výstroj. Co se týče zásob techniky, která by byla v případě ohrožení státu nasazena, tam je první zpráva pozitivní: naplněnost je 100 procent. Problém ale je, že se jedná o nemodernizované tanky T-72, BVP a další techniku ještě z dob Varšavské smlouvy. Ta by podle Petra Pavla pomohla v České republice, ale už ne v zahraničí. „Pokud jde o doplňování ztrát jednotek vyslaných mimo ČR, tam by tato technika byla zcela nevyhovující z hlediska nekompatibility s technikou aliančních partnerů.“ Armáda, potažmo celá Česká republika, tak dnes – ve světle nových světových hrozeb a nepokojů na východ od našich hranic – doplácí na dlouhodobý nezájem o vlastní obranu.Zatímco v roce 2008 představoval rozpočet resortu 54,2 miliardy korun a v Armádě ČR sloužilo téměř 25 tisíc vojáků, nyní má o tři tisíce a 12 miliard méně. Úkoly se přitom nezměnily. „Zázraky se dělat nedají a my lhát nechceme. Myslíme si, že lakovat na růžovo v oblasti obrany by se nám všem mohlo velice vymstít,“ řekl poslancům.
Jak na tom tedy dnešní armáda je? AČR je schopná reagovat na možný krizový vývoj na Ukrajině s určitými omezeními. V mírovém stavu je schopná zabezpečovat základní schopnosti, ale pro jejich 100%
naplnění jí chybí téměř 20 miliard. Z minulosti si s sebou armáda „táhne“ dluh 90 miliard a i díky tomu může při stávajících počtech své schopnosti pouze udržovat, ale už ne je rozvíjet. „Co se týče schopnosti plnění závazků vůči NATO, tam jsme na tom jako na semaforu na rozmezí žluté/červené. S podstatnějšími omezeními jsme schopni závazky plnit, ale už se spíš stáváme tím černým
pasažérem.“
Za poslance, kteří napříč spektrem prezentaci vysoce ocenili, reagoval mimo jiné Václav Klučka: „Vážím si slov pana ministra, protože začínám vidět soulad mezi prezentací náčelníka generálního štábu, problémy, které jsou v armádě, a tím, co je politikum této věci. Jsme politikové a tyto potřeby musíme krýt. Chci být u toho, abychom zajistili vnější i vnitřní bezpečnost tohoto státu tak, jak se má. A já jsem z této prezentace pochopil, že je to velmi zapotřebí.“

upravil skelet
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17925
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od skelet »

Stačí změna ministra a GŠ je asertivně naladěn..
ObrázekObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11753
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Dzin »

Pavel už dlouhodě kritizoval současný stav, ale za dřívějšího ministra tak nesměl činit veřejně. To, že to Stropnický umožnil beru jako velké plus. Aspoň je vidět, jaký byl Picek, Vondra a jejich předchůdci. A je jasné, proč se tolik lidí na nevyšších místech armády dovolávalo, aby Picek zůstal. Protože se báli, že odhalením pravého stavu věcí jim půjde o jejich teplá místečka.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
josefg
poručík
poručík
Příspěvky: 713
Registrován: 16/5/2009, 16:04

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od josefg »

skelet píše:Stačí změna ministra a GŠ je asertivně naladěn..
Pravda je co říká Dzin a tvoje poznámka je dílem mimo a dílem otravná :(
Obrázek

read between lines, read between lies
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17925
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od skelet »

Pokud umím číst, tak Dzin napsal, že se Petr Pavel může veřejně projevovat po výměně ministra. A že se pod tímto novým ministrem chová dosti asertivně je prostě fakt (čímž neřeším schopnost, či neschopnost onoho ministra). Po pravdě čekám, kdy ho za tu jeho prořízlou pusu někdo "odstřelí".
Interní kritika je prostě něco jiného, než kritika veřejná
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Alchymista »

asi tak...
Na Slovensku sa do toho zatiaľ neodážil nikto takto rýpať - už bol aj prípad, že "rypák dostal na rypák" prostredníctvom vojenskej polície, ktorá "nečakane" urobila dotyčnému "kontrolu na alkohol" - a problém bol elegantne odstránený. (teda nie že by sa dotyčný nejak bál pohárika - či desiatich).

Takže bude vhodné sledovať ďalšie osudy Petra Pavla - ale osobne si myslím, že bude behom roka-dvoch "odídený". Alebo vystrelený na post, ktorý bude síce "reprezentatívny", a možno aj výnosný - ale ďalšie dianie na GŠ / MO bude môcť len sledovať a to ešte z hodne veľkej diaľky...
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
Franz Trubka
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1815
Registrován: 14/10/2010, 04:16

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Franz Trubka »

Ja to tedy moc nesleduji, ale neni general Pavel NGS uz par let?
Najednou ma odvahu, kterou driv nemel a je schopny prezentovat, ze ACR je celkem k nicemu?
Odvody lidi do armady bez jejich souhlasu, byt podeprene nejakym rychle upecenym zakonem, jsou krokem zpatky
a nic nevyresi.Je to jen to nejjednodusi reseni, ktere neprinese nic dobreho.
Ps: Z diskuse jsem se dovedel, ze se brana povinost vztahuje i na me /do 60 let veku/.
Ted tady mame dlouhy vykend/4.cervenec,Den Nezavislost,federalni svatek/.
Tak si vycistim a nakremuju kanady a nabrousim bodak :razz:
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11950
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Zemakt »

No, kdyby měl být odvod podmíněn souhlasem případného odvedence, obávám se že by k žádnému odvodu nedošlo. Respektive došlo, ale bylo by to minimum potřeb.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Franz Trubka
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1815
Registrován: 14/10/2010, 04:16

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Franz Trubka »

Az "ministerstvo hornictvi" bude mit malo horniku a nenajde jiny spusob, jak lidi do dolu dostat, proste se ustanovi, ze nekteri lide tam musi,at chteji nebo ne?
Ja ziji mimo ceskou realitu, tak toho moc nevim o chuti mladych muzu a zen k obrane vlasti.
Tohle jsou jen moje uvahy a zkusenosti. Ja na vojnu v roce 1975 taky nechtel...
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11950
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Zemakt »

No vidíš, kdo na ní chtěl? Troufám si říct, že postoje jsou pořád stejné. A ministerstvo hornictví není ministerstvo obrany. Žádné jiné funkční řešení mne nenapadá, úvahy o nějakých 30 tis. Kč místo služby pro stát jsou zcela zcestné a ve své podstatě kontraproduktivní. Jestli má někdo lepší nápad sem s ním
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od kopapaka »

No, podle mě by mohla pomoct něco jako druhá liga aktivních záloh - s menšími požadavky a jen opravdu základním výcvikem. Hlavně krátkým výcvikem, protože spousta aktivních záložáků měla potíže se zaměstnavateli a podobně. Třeba omezit počet vystřílených nábojů při střelbách, s možností vystřílet víc za vlastní. A jako poslední, ustanovit tyto jednotky jako čistě teritoriální a k obraně, případně k udržení pořádku, což by tyto jednotku udělalo přitažlivější i pro usedlejší...

Napadá mě v téhle souvislosti i něco jako vojenský zbrojní průkaz, s výcvikem, přeskoušením a financováním ze strany armády, na který by si mohli dobrovolníci koupit civilní verze vojenskkých zbraní pro vlastní potřebu a v případě opravdu nouzové situace i pro službu.
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
kozlustechnykus
poručík
poručík
Příspěvky: 769
Registrován: 9/3/2014, 20:24

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od kozlustechnykus »

Franzi, odvod do armady ve veku 18-60 let tady byl snad vzdycky - v pripade mobilizace. Tohle se nemeni. Jestli to spravne chapu, tak ted jde o to, ze by si (s podstatne mensim byrokratickym koleckem a casovou ztratou) obeslali lidi ( 18-30) postou a podle toho, kolik by jich bylo schopnych a ochotnych, by armada vedela, s kym vlastne muzte pocitat.
„Je to skutečně tak, že Česká televize má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků, nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení."
Michal Jankovec clen rady CT
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11950
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Zemakt »

to Kopaka: jo jo, to má hlavu a patu coby ne. Bohužel to neřeší jeden problém a to dost podstatný. A tím je naplnění potřebného stavu. Aktivní záloha jsou de facto dobrovolníci a těch nebude nikdy tolik kolik by bylo potřeba, ona druhá liga (zvláště na domobraneckém způsobu) by mohla o něco málo navýšit počty a řešit tím menší krize nebo být pohotověji k dispozici. Přijdeli ovšem na lámání chleba, tak je branná povinnost tak jak ji známe z historie, nezbytná
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11753
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Dzin »

Franz Trubka píše:Ja to tedy moc nesleduji, ale neni general Pavel NGS uz par let?
Najednou ma odvahu, kterou driv nemel a je schopny prezentovat, ze ACR je celkem k nicemu?
Odvody lidi do armady bez jejich souhlasu, byt podeprene nejakym rychle upecenym zakonem, jsou krokem zpatky
a nic nevyresi.Je to jen to nejjednodusi reseni, ktere neprinese nic dobreho.
Ps: Z diskuse jsem se dovedel, ze se brana povinost vztahuje i na me /do 60 let veku/.
Ted tady mame dlouhy vykend/4.cervenec,Den Nezavislost,federalni svatek/.
Tak si vycistim a nakremuju kanady a nabrousim bodak :razz:
Tohle je těžké, on je svázán také se služebním zákonem a vnitřími nařízeními a ty jasně říkají kdo se k čemu může vyjádřit a jakou formou. Ač NGŠ, stále je podřízen MO a podle toho se musí chovat. Tudíž, pokud nemá svolení k tomu, aby takto vystoupil veřejně, nesmí tak učinit. Je to opak k zásadě co není zakázáno.... v armádě platí princip, že co není povoleno, je zakázáno.

Současnou situaci s odvody beru jako přiznání krachu reorganizace AČR na profesionální armádu. Ale to už jsem zde na palbě prezentoval.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Tunac
podporučík
podporučík
Příspěvky: 678
Registrován: 29/5/2006, 22:23
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Tunac »

Za 1. republiky mohl dostat místo ve státní správě jen ten, kdo měl odslouženou vojnu.
Tak něco za něco, chceš pracovat ve státní správě, tak se nech odvést a vykonej základní výcvik. Jednoduché.
Vojáci!!!!
Jste vojáci smrtí!!! A já jsem ten, co Vás bude posílat tam, kde se umírá!!!
Uživatelský avatar
kozlustechnykus
poručík
poručík
Příspěvky: 769
Registrován: 9/3/2014, 20:24

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od kozlustechnykus »

Neudelame to rovnou jako ve Hvezdne pechote? :)
„Je to skutečně tak, že Česká televize má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků, nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení."
Michal Jankovec clen rady CT
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17925
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od skelet »

Tak ta Tunacova poznámka má něco do sebe .. v soukromém sektoru má odvedenec určité problémy se zaměstnavatelem. U státní správy jsou ty podmínky rozdílné, neb tě zaměstnavatel de facto jen umístí na jiné pracoviště :D
Navíc by se tím zvýšila i atraktivita pro službu v armádě - profesionální voják by věděl, že po ukončení jeho služby ho čeká místo ve státní správě (úřad, policie apod.)
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
josefg
poručík
poručík
Příspěvky: 713
Registrován: 16/5/2009, 16:04

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od josefg »

kozlustechnykus píše:Franzi, odvod do armady ve veku 18-60 let tady byl snad vzdycky - v pripade mobilizace. Tohle se nemeni. .
Odvodní povinnost je jenom část branné povinnosti. Navíc už od dob CK se vojáci v záloze nad 50let věku, s vyjimkou vyšších důstojníků a to kapitáni nejsou, :D povolávají k bojovým útvarům jen vyjimečně. No a protože těžké dělostřečlectvo bylo fakticky zrušeno mám za to Franzi , že můžeš být v klidu :D
Obrázek

read between lines, read between lies
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“