Franzi, Bílá Kniha je sice "napřesdržku" ideový koncept, ale skvěle mapuje, jak mizerných konců se naše armáda dobrala a proč.
Tohle je na straně 53:
Smutná pravda je ta, že AČR je systematicky "strouhána na kost", protože když vezmeš peníze armádě a strčíš je důchodcům nebo jiným příjemcům sociálních dávek, vypadáš "lidově" a koupíš si za to fůru hlasů Lidu, kdežto když bys sebral někomu dávky a strčil je do armády, jsi rázem válečný štváč v žoldu vrahů z ol strítu, asociální žoldák a vůbec.
* * *
Jinak ještě
k modernizaci Mi-24 -- naše Mi-171Š byly za převážně americké peníze modernizovány na standard a'lá "Pave Low" skrze FLIR Saffire, výměnou pancéřování za kevlar apod., MFD s pohyblivou mapou, radiostanicemi a meteoradarem za celkem 14 milionů korun za kus. Kdybychom si odpustili meteoradar, který Mi-24 fakt nepotřebuje

, myslím, že bychom se mohli dostat na 10. Což je pořád
násobně levnější a stroj by měl
násobně větší bojové schopnosti, než nějaký debilní Eurocopter.
Jenže halt politická vůle je, že armáda nemá svými vrtulníky zajišťovat obranu země, nýbrž záchrannářské vrtulníky pro IZS
(Mimochodem, Mi-24
měly být takto modernizovány. Jenže na to se nakonec "nenašly peníze", zato řádově větší peníze na náhradu Mi-24 zcela novými stroji se penzíe magicky našly. Co jsem to říkal o čtení mezi řádky a principu, na jakém funguje Obrana?)